Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tepan Köyü ve Şarınçor Yaylası / Rize’de Gezilecek Yerler

Tepan Köyü ve Şarınçor Yaylası / Rize’de Gezilecek Yerler

Karadeniz’e kıyısı olan ve Karadeniz’in doğusunda yer alan Rize; Trabzon, Artvin, Bayburt ve Erzurum illeri ile komşu. Şehrin ismi duyulduğunda ilk akla gelen şeyler, Rize çayı ve yemyeşil ormanları. Oldukça yağışlı bir iklime sahip olan şehir, doğal güzellikleri ile adeta buraya gelenleri büyülemekte. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Rize’de gezilecek yerler için keşfe çıkmaya ne dersiniz? Öyle ise Tepan köyü ve Şarınçor yaylası için gezi planı yapmaya hemen başlayın deriz. 🙂

Rize’de gezilecek yerler: Tepan Köyü

Sevgili seyahat severler sizlere 10 yılla kadar Rize’de gezilecek yerler açısından herkesin duyacağı bir köyden bahsedeceğim bu yazıda, gezerken kalbimin mutluluktan nasıl attığını ise tarif edemeyeceğim. Rize’de gezilecek yerler arasında bulunan Tepan (Bilen) köyü 600 yıllık geçmişi olduğu düşünülmektedir, bu Hemşin köyünü diğerlerinden ayıran özelliklerin başında ise 500 – 600 yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen tarihi Tepan Cami ve 2 asırlık taş ve ahşap konaklar. Eski adı Tepan olan ve Rize’de gezilecek yerler arasında bulunan köy, Rize’nin Hemşin beldesine bağlıdır. Bu bölge Hemşin kültürüne sahip bir alandır. Hemşin belde merkezine 4, şehir merkezine 58 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Rize’de gezilecek yerler içerisinde olan köyde, karadeniz mimarisinin en güzel örneklerini de görüyorsunuz alt kısımları kesme taş kuşgözü ( dolma taş ) üst kısımları ahşap tarihi Hemşin evleri doğa ile o denli uyum ve ahenk içinde görünüyor ki oturup saatlerce onları seyretmek istiyorsunuz. Köydeki en eski konaklardan biri Dorukoğlu Konağı konağın sahibesi Fatma Doruk en az konak kadar yaşayan tarih niteliğindedir. Doruk konağın hemen alt tarafında Mahmutoğlu Konakları bulunuyor 2 konak yan yana zamana direniyor üst tarafta olan konak 243 yaşında düşünebiliyor musunuz? Evin önünde ki taşlara oturup derin bir nefes alıp gözlerimi kapatıyorum, sıcak bir kasım gününde bu konakların önünde koşturan çocukların kahkahalarını duyuyorum. Gözlerimi açtığımda ise derin bir ıssızlık içine yuvarlanıyor kalbim.

Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü

Tepan köyü / Bilen köyü

Rize’de gezilecek yerler kapsamında olan bu köyde beni en mutlu ve teselli eden şey ise konakların varislerinin hala konakları koruyup kollamaları oluyor. Umuyorum ki şuan ki nesillerden sonrakilerde aynı görevi yerine getirebilirler. Köyde 32 tane hane bulunuyor, 3 mahalle olarak anılan köyün kısımları; Tuncer mahallesi, sırt mahallesi ve ortak mahallesidir. Yayla da eskiden hayvancılık ve arıcılık yapılıyormuş tabi yaşanan göçler sebebi ile günümüzde yok denilecek kadar azalmış.

Bu köyün sakinleri genellikle yaz aylarında Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerden gelip kışın da geri dönüyorlar. Kışın 3,4 hane açık kalıyor sadece Tepan Köyün de. Rize’de gezilecek yerler listesinde bulunan köyde 300 yıllık tarihi mezarlar bulunuyor. Köyde bulunan konaklara bakıldığında zaten geçmiş tarihte burada güçlü ailelerin yaşadığını anlıyorsunuz. Bu köydeki halk yaylacılık için Tirovit yaylasını kullanıyor, Tirovit yaylası, Elevit Yaylasından yaklaşık 1 saat kadar daha yukarıda kalıyor. Köyde bir de sevimli bir restoran bulunuyor: Saklıkent Alabalık Tesisleri. Alabalık tatmak isteyenler, rotasını buraya çevirebilir. Köyün sakinlerinin misafirperverlikleri ve Hemşin şivesi sizi fazlası ile gülümsetecektir. Rize’de gezilecek yerler için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih etmek istiyorsanız Rize araç kiralama olanaklarını inceleyebilirsiniz.

Rize gezi rehberi için tıklayınız.

Şarınçor Yaylası / Çayeli

Doğu Karadeniz bölgemizin en gözde illerinden olan Rize’ye bağlı Çayeli ilçesinde bulanan ve Rize’de gezilecek yerler için belki adını ilk defa duyacağınız bir yaylaya gidiyoruz. Son yıllarda seyahat etmek, yolculuğa çıkmak bir lüksten ziyade ihtiyaca dönmüş durumdadır. Çayeli ilçesinde cennetin demosu denilebilecek ve Rize’de gezilecek yerler arasında bulunan Şarinçor yaylasını bizimle keşfedin. Bu yaylaya ulaşmak oldukça kolay, sizde bizler gibi doğal ve bakir kalmış bölgelere ilgi duyuyorsanız bu rota tam size göredir. Rize’de gezilecek yerler arasında olan yer, henüz Rize de diğer vadiler kadar adını duyurmamış.

Senoz vadisinin güzelliklerini yol boyunca keşfedeceksiniz. Eski başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz bu vadinin vatandaşıdır. Sahil şeridi den Şarinçor yaylası 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Senoz yer yer far bir vadi olarak sizi kollarına aldıktan sonra Şarinçor yaylasının düzlükleri size derin bir nefes aldırıyor. Bir de yaylayı hem sesi hem serinliği ile şenlendiren devresini de unutmamak lazım elbette.

Şimdilik Rize’de gezilecek yerler içerisindeki bu yaylayı, yaylacılar ve bölge halkı biliyor ve ziyaret ediyor. Doğa harikası senoz vadisinin parlayan noktası olmaya aday Şarinçor yaylası siz ziyaretçilerini bekliyor. Yaylada konaklama ve yeme içme için tesis bulunmuyor. Şarinçor yaylası kamp yapmak için oldukça uygun bir bölge kamp severler için fazlası ile uygun bir rota olabilir. Yolu oldukça düzgün ve tehlikesiz. Rize’de gezilecek yerler için buraya dışardan gelecek olanlar, Trabzon Havaalanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, yolculuklarına devam edebilirler. Trabzon Çayeli arası 1saat mesafedir. Kısa bir süre içinde kendinizi Karadeniz’in yeşil doğasına bırakabilirsiniz. Şarinçor yaylasını çoğunlukla Yenice köyü sakinleri kullanmaktadır. Şarinçor yaylasından daha ilerde başka yaylalarda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Çağçor ve Çermşk yaylalarıdır, bölgedeki doğa kulüpleri bu yaylalara yürüyüşler düzenlemektedir.

 Detaylı Karadeniz gezilecek yerler / Karadeniz turu için yazımıza tıklayınız.

Rize’ye nasıl gidilir?

İstanbul Rize kaç km? İki şehir arası mesafe 1.141,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4, E80 ve D010/E70 üzerinden 13 saat 09 dakika’da Rize’ye varılabilir.

Ankara Rize kaç km? Ankara ve Rize arasındaki mesafe 813,6  kilometre. Ankara’dan Rize için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 10 saat 04 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Trabzon Rize arası kaç km? Araç ile Trabzon’dan Rize’ye D010/E70 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde varılabilir. Trabzon merkez araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 79,8 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Yorum ekle