Yolcu360 Blog
odunpazari-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Odunpazarı Gezi Rehberi: Eskişehir Odunpazarı’nda Görmeniz Gereken 12 Yer

Odunpazarı Gezi Rehberi: Eskişehir Odunpazarı’nda Görmeniz Gereken 12 Yer

Odunpazarı, Türkiye’nin en dinamik ve modern şehirlerinden Eskişehir’in en popüler ve değerli yerlerinden biri. Özellikle tarihi dokusu korunmuş Odunpazarı, kentin kültürel mirasının büyük bir bölümüne ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Eskişehir’de gezilecek yerler denildiğinde akla ilk olarak bu bölge geliyor. Kentin iki merkez ilçesinden biri olan Odunpazarı, Eskişehir’in güney tepelerinde yer alıyor. Bölge, geleneksel Türk mimarisinin özgün örneklerini taşıyan yapıları, dar sokakları ve renkli evleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. 

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Odunpazarı, Eskişehir’in tanıtımında büyük rol oynuyor. Aslına uygun şekilde restore edilerek turizme kazandırılan Odunpazarı Tarihi Kent Merkezi, birçok müze, sanat galerisi, antikacı ve el sanatları atölyelerine ev sahipliği yapıyor. Geçmişin büyülü ve otantik atmosferini günümüze taşıyan bölge, aynı zamanda Eskişehir’in kültür ve sanat merkezi konumunda. Hatta ilçe, Eskişehir’i Türkiye’ye tanıtan birçok festivale ev sahipliği yapıyor. Eğer, Odunpazarı turu planlarınız, festival tarihlerine denk gelirse mutlaka katılmanızı öneriyoruz. 

İlçenin büyülü atmosferinde, geçmişin izlerini sürmenize destek olmak amacıyla Odunpazarı gezi rehberi hazırladık. Eskişehir’i keşfetmenize de olanak sağlayacak yazımızda, bölgede tadabileceğiniz yöresel lezzetlerden gezilecek yerlere kadar merak ettiğiniz konuları bulabilirsiniz. 

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Yolcu360’ın Eskişehir ucuz kiralık araç seçenekleri arasından dilediğinizi seçerek, Odunpazarı’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Odunpazarı Tarihi

Eskişehir ovasına yüksekten bakan Odunpazarı, kentin en eski yerleşim yeridir. İlçenin tarihinin, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan’ın Anadolu’da Türk hakimiyetini kabul ettirdiği  Miryokefalon Savaşı’nı kazanmasıyla başladığı rivayet ediliyor. Savaş sonrasında Eskişehir’e gelen halk yerleşmek için havasının sağlıklı olduğuna karar verdikleri bu bölgeyi seçerek yerleşiyor. Yıllar içinde gelişmeye devam eden şehrin aşağı kısmı, 1905 yılında çıkan yangında zarar görüyor. Yangın sonrasında ticaret merkezleri bu Odunpazarı’na doğru kayarak, bakırcılar, demirciler gibi meslek sokaklarını oluşturuyorlar. Köylülerin dağdan getirdikleri odunları burada satmaları nedeniyle Odunpazarı adını alan ilçe, Osmanlı sivil mimarisinin en özgün örneklerini günümüze kadar taşıyor. 1988 yılında “Odunpazarı Tarihi ve Kentsel Sit Alanı” ilan edilen bölge, Odunpazarı Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle aslına uygun olarak restore edilmiştir. Doku bütünlüğü korunan bölgede 300 ev, 3 cami, 2 kervansaray ve 15 çeşmenin restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. 

Odunpazarı’nda Gezilecek Yerler

Dar Arnavut kaldırımlı sokakları, geleneksel Türk evleri, özgün el sanatları atölyeleri ile Odunpazarı, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor. Bölgede dönemsel olarak restorasyon çalışmaları devam ediyor. Yenileme yapılan bölgede ise yapılar genellikle restoran, kafe, müze, atölye ve dükkan amaçlı kullanılıyor. Bunun yanında konut olarak kullanılmaya devam edilen binalar da bulunuyor. Eskişehir’in sanatsal yönünü yansıtan bölge ne kadar turistik olsa da bir o kadar mütevazi ve yaşamın içinde. Her sokağında ayrı bir sürprizle karşılaşacağınız Odunpazarı’nda, gezip görebileceğiniz birçok yer bulunuyor. İşte önemli detaylarıyla Odunpazarı’nda gezilecek yerler listesi; 

  • Tarihi Odunpazarı Evleri

odunpazari-.jpg

Tarihi Odunpazarı Evleri, Türk konut mimarisinin ve yapıldığı döneminin sosyal ve kültürel özelliklerini taşıması nedeniyle önemlidir. 19. Yüzyılın geleneksel dokusunu koruyan yerleşim bölgesinin merkezinde Kurşunlu Külliyesi yer alıyor. Burada evlerin konumu, sokakla görsel iletişimi sağlayacak şekilde yerleşmiş olup genellikle üst katları cumbalı veya çıkmalıdır. Bitişik nizam inşa edilen bu evler, konumları ve görünümleri ile sokakların şekillenmesinde etkili olmuştur.

Odunpazarı’nın tarihi evlerinin yapımında genellikle ahşap hatıllı kerpiç sistemi kullanılmıştır. Bir, iki veya üç katlı inşa edilen yapıların cephelerindeki kapı, pencere, cumba detayları ve ahşap işçilikleri evleri benzersiz kılıyor. Restorasyon çalışmalarıyla hayat bulan Odunpazarı evlerinin büyük bir bölümü günümüzde kafe, restoran, müze ve butik otel olarak hizmet veriyor. Dinlenmek için oturduğunuz kafede veya gezdiğiniz müzede bu yapıların içlerini görebilme şansınız bulunuyor. 

  • Kurşunlu Camii ve Külliyesi

odunpazari-1

Odunpazarı’nın en önemli dini yapısı olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, 1525 yılında Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. 400 yıl kadar Mevlevilik tarikatının önemli merkezlerinden olan külliye, içinde cami, şadırvan, medrese, talimhane, harem, imaret, kervansaraydan gibi yapıları barındırıyor. Mimarisi ve süslemeleri ile dikkat çeken cami, adını kubbesinin kurşun kaplamasından almıştır.  

Osmanlı döneminde sosyal ve kültürel hayatın merkezi olan külliyenin kervansarayı, günümüzde nikah salonu olarak kullanılıyor. Burada ayrıca Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi yer alıyor. Zamanında Sıbyan Mektebi olan bölüm 2010 yılından itibaren Eskişehir halkına kütüphane olarak hizmet veriyor. Medrese ise Lületaşı Müzesi ve atölyelerine ev sahipliği yapıyor. 

  • Lületaşı Müzesi

odunpazari-2

Kurşunlu Külliyesi içinde yer alan Lületaşı Müzesi, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından açılmıştır. 60 kadar sanatçının eserlerinin sergilendiği müzede, Lületaşının ham halinden işlenmiş ürünlere kadar çeşitli aşamalarını bir arada görebilirsiniz. Bu taşla yapılan hatta yarışmalarda derece alan birçok sanat eseri bu müzede sergileniyor. Sergilenen eserler arasında Lületaşından yapılan pipolar, heykeller, mücevherler ve süs eşyaları bulunuyor. Burayı ziyaretinizde, atölyelerde Lületaşı ustalarının yaptığı çalışmaları da izleme fırsatı bulabilirsiniz. Lületaşını dünyaya tanıtan bu müzeye giriş ücretsizdir.  

  • Atlıhan El Sanatları Çarşısı

odunpazari-3

Odunpazarı’nın tarihi dokusunu yaşatan önemli yapılardan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, geleneksel el sanatlarının yaşatıldığı eşsiz bir mekandır. 1850’li yıllarda inşa edilen Atlıhan, yapıldığı dönemde şehre gelenlerin, hem hayvanlarının hem de kendilerinin konaklaması için kullanılmıştır. İçinde çay ocağı da bulunan han, döneminde halkın bir araya gelerek gündem oluşturduğu yer haline gelmiş. Zamanla işlevini yitiren han, 2006 yılında tarihi dokusuna sadık kalınarak yenilenmiştir. 

Mimari detayları ile hayran kalacağınız yapı, günümüzde el sanatlarının sergilendiği çarşı olarak kullanılıyor. Burada lületaşı ile hazırlanan eserlerden, cam işçiliği, ahşap oyma gibi geleneksel Türk el sanatlarını bir arada bulabilirsiniz. El yapımı ürünlerden hem kendiniz hem de hediyelik olarak alabilirsiniz. 

  • Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

odunpazari-4

2013 yılında açılan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Türkiye’nin ilk balmumu müzesi olma özelliğini taşıyor. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in katkılarıyla kurulan müzede, tarihi ve kültürel açıdan önemli kişilerin balmumu heykelleri sergileniyor. 

Geliri kız çocukları ve engelli çocukların eğitimi için kullanılan müzede, Atatürk ve silah arkadaşlarının heykellerini görebilirsiniz. Sanatçılar, sporcular, bilim insanları ve Türk siyasetçiler, gibi farklı alanlarda ünlü şahsiyetlerin heykelleri müzede yer alıyor. Müze gezisinde bu tanınmış isimlerin heykelleri ile fotoğraf çektirebilirsiniz. Ayrıca, Odunpazarı’nın tarihi dokusunun modernlikle harmanlanarak bugünkü hale gelmesinde emeği olan Yılmaz Büyükerşen’in, kendi yaptığı heykelleri de burada görebilirsiniz. 

Giriş: Tam 80TL

Öğrenci: 50TL

  • Ahşap Eserler Müzesi

odunpazari-4

Odunpazarı Kurşunlu Külliyesi, Kervansaray içinde yer alan Ahşap Eserler Müzesi, bölgenin en dikkat çekici müzeleri arasında. Bu müzede, yerli ve yabancı birçok sanatçının Uluslararası Ahşap Festivali ve Uluslararası Ahşap Heykel festivali için ürettiği 162 eser sergileniyor. Müze olarak hizmet veren Kervansarayın tarihi dokusu ve mimari detayları, ahşap eserlerin estetiği ile birlikte tam bir görsel şölen oluşturuyor. Mutlaka görmenizi önerdiğimiz müzeye ücretsiz girebilirsiniz.  

  • Odunpazarı Modern Müze (OMM)

odunpazari-.jpg

Eskişehir’in en önemli sanat merkezlerinden olan Odunpazarı Modern Müze, 2019 yılında açıldı. Dünyaca ünlü mimar Kengo Kuma ve ekibinin projesini hazırladığı müzede Osmanlı ve Japon mimarisinin modern harmanını görebilirsiniz. Ahşap yapı elemanları Odunpazarı’nın tarihi dokusuna uyum sağlayan yapı, birçok sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Müzede sanatın farklı dallarında kalıcı ve geçici sergiler bulunuyor. Bu müzeyi, mimari detayları ve içindeki eserleri ile mutlaka görmenizi öneriyoruz.

Giriş: Tam 100TL

İndirimli: 65TL

  • Osmanlı Evi

odunpazari-5

Odunpazarı Evleri bölgesinde yer alan Osmanlı Evi, 19. Yüzyıl klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyor. “Yeşil Efendi Evi” olarak bilinen ev, TBMM’nin 1. Dönem vekillerinden Halil İbrahim Sipahioğlu tarafından yaptırılmış.  Tek çatı altında, çift çıkmalı, ikiz konak olarak inşa edilen yapının, Atatürk’ün Eskişehir’i ziyaretinde burada kalması ile farklı bir önemi bulunuyor. Döneminin yaşam şeklini yansıtan Osmanlı Evi’ni ücretsiz şekilde gezebilirsiniz. Bahçesinde bir de restoran bulunan müzede dilerseniz kahve molası verebilirsiniz. 

  • Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

odunpazari-6

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubu işbirliği ile 2007 yılında açılmıştır. Yerli ve yabancı birçok sanatçının cam eserleri sergilenen müzede, cam sanatına geniş bir perspektiften bakabilirsiniz. Burada sıcak cam üflemeden soğuk işlemeye kadar farklı tekniklerle yapılan eserleri bir arada görebilirsiniz.

Giriş: Tam 50TL

Öğrenci: 30TL

  • Kurtuluş Müzesi

odunpazari-7

Kurtuluş Müzesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından, cumhuriyetin ilanının 93. yıldönümünde açılmıştır. Müze, Kurtuluş Savaşının önemli dönüm noktalarını belgeler, fotoğraflar ve haritalarla ziyaretçilerine anlatıyor. İsmet İnönü’nün 1. Dünya Savaşı’nda kaldığı Mestanoğlu Halil Konağı’nda yer alan müze, bağımsızlık mücadelesini hem dönemin eşyaları hem de modern teknoloji unsurlarını kullanılarak anlatıyor. Tarihi ve otantik atmosferi ile dikkat çeken bu müzeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

Giriş: Tam 50TL

Öğrenci: 30TL

  • Eskişehir Hamam Müzesi

odunpazari-8

Antik çağlardan Cumhuriyet dönemine kadar yıkanma kültürünü anlatan Eskişehir Hamam Müzesi, 2022 yılında kurulmuştur. Su sesi, seslerin yanlısı, beyaz sabun kokusu ile müze ziyaretçilerine gerçek hamam atmosferi sunuyor. Türk Hamam kültürünü anlatan birçok objenin bir arada sergilendiği müzede balmumu heykellerle oluşturulan hamam karakterleri ve sahneler dikkat çekiyor. 

Giriş: Tam 50TL

Öğrenci: 30TL

  • Eğitim Karikatürleri Müzesi

odunpazari-9

Odunpazarı’nın tarihi evlerinin birinde yer alan Eğitim Karikatürleri Müzesi, 2004 yılında kurulmuştur. Yurt içi ve yurtdışından birçok karikatür ustalarının eserlerinin sergilendiği müzede, mizah dergileri, kitaplar, tabaklar ve heykeller de sergilenmektedir. Araştırma amaçlı da faydalanılan müzede bir de kitaplık bulunuyor. 

Giriş Ücretsiz

Odunpazarı Gezisine Ekleyebileceğiniz Rotalar 

Odunpazarı’nda gezilecek yerler elbette bununla sınırlı değil. 265 yıllık Yağcızade Konağı’nda yer alan Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi ve Eti Arkeoloji Müzesi keşfetmenizi önerdiğimiz lokasyonlar arasında bulunuyor. Ayrıca, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Kırkambar Çarşısı, Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi gibi önemli noktalara da vakit ayırabilirsiniz. Tarihi Odunpazarı bölgesinde yer alan Hacı Hasan Cami, Sivrioğlu Camii, Tiryakizade Süleyman Ağa Camii, Alaeddin Camii gibi dini yapılar da görülmeye değer yerler arasında bulunuyor. Bu camileri gezerken Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin zarif detaylarını inceleyebilir, huzurlu atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz. 

Odunpazarı’nda Ne Yenir?

odunpazari-10.jpg

Ordupazarı gezinizde tarihi keşiflerin yanında Eskişehir mutfağının zenginliğini de keşfedebilirsiniz. Burada, yöresel ve geleneksel Türk mutfağının lezzetlerinin yanında Tatar mutfağına özgü tatlarını da bulabilirsiniz. Çibörek, mantı, balaban köfte, göbete, gibi lezzetleri Odunpazarı’nın büyülü atmosferinde tadabilirsiniz. Tatlı olarak met helvası, leblebi kurabiyesi, boza gibi lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.  

Odunpazarı’ndan Ne Alınabilir?

Odunpazarı’nda, gezinizi hatırlatacak, buraya özel, küçük ve anlamlı hediyelikler bulabilirsiniz. Eskişehir’in simgesi haline gelen lületaşı ürünleri bu hediyeliklerin başında geliyor. Takıdan pipoya, tesbihe kadar lületaşı ustalarının özenle hazırladığı ürünler arasından seçim yapabilirsiniz. Birçok cam sanatı atölyelerinin bulunduğu Odunpazarı’ndan, el yapımı dekoratif cam ürünler, kolyeler ve aksesuarlar da alabilirsiniz. 2012 yılında restore edilen tarihi Arasta çarşısı ve Atlıhan çarşısı bölgeye özgü ürünleri bir arada bulmak için ideal yerlerdir.  Dilerseniz Eskişehir’e özgü met helvası gibi yöresel tatları da tercih edebilirsiniz. Balmumu heykel Müzesi’nden de beğendiğiniz heykellerin resimlerinin basılı olduğu objelerden de seçim yaparak, gezinizi unutulmaz kılabilirsiniz.  

Odunpazarı Nerede? Odunpazarı’na Nasıl gidilir?

Odunpazarı, Eskişehir’in merkez ilçesi olduğundan, ulaşım her yerden çok kolay. Eskişehir’in neresinde olursanız olun tramvaya binip Atatürk Lisesi durağında inerek bölgeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Atatürk Lisesi veya Malhatun durağı olan kalk otobüslerini kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz.  

Eskişehir dışından Odunpazarı’na gelmeyi planlıyorsanız, havayolu, karayolunu ve demiryolunu kullanabilirsiniz.  Ancak, Eskişehir’de bulunan Anadolu Havalimanı’na yetersiz yolcu sebebiyle yurtiçi seferler kaldırılmıştır. Bu havalimanında sadece Brüksel-Eskişehir arası uçuşlar yapılıyor. Eskişehir’e en yakın havaalanı, kente 272 km uzaklıkta bulunan Ankara Esenboğa Havalimanıdır. Buradan sonra karayolu veya trenle ulaşım seçeneklerini kullanmalısınız.

Eskişehir’e karayolu ile gelmek isterseniz, ülkemizin birçok şehrinden ve ilçesinden Eskişehir Otogarına doğrudan otobüs seferleri bulunuyor. Otogardan tramvay ve halk otobüslerini kullanarak Odunpazarı’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz.  

Eskişehir’e hızlı tren kullanarak gitmek en konforlu ulaşım seçeneğidir. Yüksek hızlı tren ile İstanbul’dan Eskişehir’e ortalama 3 saatte, ulaşabilirsiniz. Ankara Eskişehir arası ise hızlı trenle 1,5 saat sürüyor. 

Eskişehir, ulaşım imkanlarının oldukça kolay olan şehirlerimiz arasındadır. Bunun yanında kişisel konforunuz için kiralık araç seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Eskişehir’in merkezinde olan Odunpazarı’na ulaşım için Yolcu360 üzerinden araç kiralayabilirsiniz. 

Bilsen İyim

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi MYO İnşaat Bölümü mezunuyum. 28 yıllık çalışma hayatım boyunca farklı şehirlerde birçok projeye imza attım. 2020 yılından sonra farklı markalar ve ürünlerin tanıtımı için içerik yazıları ürettim. Gezmek, yeni yerleri keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak ve arkeoloji tutkusu ile ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerini tanımaya çalışıyorum. Profesyonel deneyimlerim ve kişisel ilgi alanlarımın bana kazandırdığı geniş perspektifi içeriklerime yansıtarak okurlara rehber olmaya çalışıyorum.

Add comment