Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Odunpazarı gezilecek yerler / Eskişehir

Odunpazarı gezilecek yerler / Eskişehir

Eskişehir Odunpazarı hiç şüphesiz Eskişehir denince akla ilk gelen gezi rotalarından. Özellikle Eskişehir Odunpazarı evleri buraya gelen ziyaretçilerin ilgi odağı. Odunpazarı Eskişehir şehir merkezinden sonra Eskişehir’de gezi rehberi içinde oldukça popüler. Eskişehir araç kiralama için araç kiralama yaparak kolaylıkla ulaşabileceğiniz Eskişehir Odunpazarı evleri görülmeye değer.

Peki Odunpazarı gezilecek yerler neler? Eskişehir Odunpazarı otel seçenekleri neler? Eskişehir rent a car açısından avantajlı mı? Sorularının cevapları ile birlikte gezgin çiftimiz Merve ve Furkan sizler için Eskişehir’in en çok ziyaret edilen noktalarından Odunpazarı’nı gezdi gördü ve yazdı…

Eskişehir Odunpazarı

Eskişehir’in en büyük ilçelerinden biri olan Odunpazarı, aynı zamanda bölgenin en eski tarihi geçmişe sahip noktalarından da biri. Ayrıca Eskişehir’de gezilecek yerlerin de neredeyse yarısından fazlasını içinde barındıran bu semt, renkli, sevimli ve hep hareketli bir destinasyon. Rengarenk Odunpazarı evleri Eskişehir’in eski zamanlardan kalma bu nostaljik semti, 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış ve günümüzde popülerliğini fazlasıyla arttırmış önemli bir gezi rotası.

Bu çevrede kurulan ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı’nın neden buraya gelen insanlar tarafından yaşanacak ilk yer olarak görüldüğü ile ilgili bir hikaye geziyor dilden dile halk arasında. Anlatılanlara göre şehre gelen ve kendine yerleşmek için bir yer seçmeye çalışan insanlar Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi’ne ve Odunpazarı’nın bulunduğu alana birer adet koyun ciğeri asmış. Bu bölgeye asılan ciğer daha geç bozulmuş. Bunun üzerine de halk yerleşmek için Odunpazarı’nı seçmişler.

Odunpazarı’nın İsmi Nereden Geliyor?

Peki buraya Odunpazarı denmesinin nedeni neymiş derseniz onun açıklaması da şöyle; köydeki insanlar geçinmek için köyden kente odun getirip bu bölgede yer alan Yediler Parkı Meydanı’nda satarmış. O zamandan bu zamana Odunpazarı kalmış bu güzeller güzeli gezi noktası zengini semtin adı.

Odunpazarı Gezilecek Yerler

Özellikle tarih kokan yerleri gezmeyi sevenler için bulunmaz Hint kumaşı tadında bir gezi rotası Eskişehir Odunpazarı.

  • İçerisinde Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan tarihi Eskişehir Odunpazarı Evleri,
  • külliyeler,
  • müzeler,
  • hanlar,
  • türbeler

yani özetle ne ararsanız var.

Odunpazarı Evleri

Öncelikle tarihi Odunpazarı Evleri’nden başlayalım gezmeye. Sokakları şenlendiren renk renk eski evler sadece bu semtin değil, Eskişehir’in de simgesi olmuş durumda. Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri olan bu evleri yıllar yıpratmış tabii ki. Orjinaline uygun kalınarak restore edilmiş ve turistik bir bölge haline getirilmiş burası. 2 ya da 3 katlı sıra sıra evlerin bazıları kafe bazıları hediyelik eşya satan dükkan bazıları da butik otel olarak hizmet veriyor günümüzde. Tüm bunlarla birlikte her haliyle size çok güzel pozlar verip fotoğraflarınıza da arka plan oluyor.

Sembolleşen tarihi evleri dışında da çok fazla görülecek yer var Odunpazarı’nda. Kurşunlu Camii ve Külliyesi yıllara meydan okuyarak taa 1525 yılından günümüze kalmayı başarmış mesela. Yapının içinde külliye, aşevi, imaret, kervansaray, cami, şadırvan, mektep, medrese ve tabhane bulunuyor. Yapının camii kısmı hala ibadete açık, diğer bölümler El Sanatları Müzesi, Cam Sanatları Müzesi ve Lületaşı Müzesi olarak kullanılıyor. Bu müzelerde de el yapımı eserler sergileniyor. Yani Odunpazarı’nın bu bölgesi hem tarih hem de sanat kokuyor.

Bu müzeler dışında ilginizi çekebilecek bir diğer nokta Balmumu Heykeller Müzesi. Burada yerli ve yabancı 160 adet ünlünün balmumu heykeli bulunuyor. Tarih-sanat ikilisinin yanı sıra bu müzeyi de ziyaret etmek gezinize farklılık katacak etkinliklerden.

Odunpazarı’nda Ne Yenir?

Eskişehir Odunpazarı yemek konusunda da güzel seçenekler sunuyor. Güzel ve bol bir kahvaltı ile burada güne başlayıp geziniz süresince lezzetli yemekler tadabilirsiniz. Örneğin Odunpazarı meşhur kahvaltıcılarından Kasr-ı Nur, Doyuran Kahvaltı Salonu. Eskişehir çiğ böreği ile meşhur. Odunpazarı’nda da birçok çiğbörek yapan sevimli yerler bulunuyor. Burada seçeceğiniz bir yerde mutlaka lezzetli Odunpazarı çiğböreklerden tadın.

Eskişehir Odunpazarı’ndan Ne Alınır?

Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nın minik sevimli dükkanları, Cam Sanatları Müzesi’ndeki eşsiz eserler ve Şelalepark’ın Eskişehir’i tepeden gören manzarası da bu semtte görülmesi gereken diğer noktalardan. Burada lüle taşından birçok hediyelik eşyanın satıldığı minik dükkanlardan hediyelik eşya alabilir sevdiklerinize güzel sürprizler yapabilirsiniz.

Eskişehir Odunpazarı’na Nasıl Gidilir?

Eskişehir’in merkez ilçelerinden biri olan Odunpazarı’na ulaşmak için Yolcu360‘tan bir araç kiralayarak yola çıkmanız yeterli.

Yorum ekle