Yolcu360 Blog
İzmir'in Köyleri

İzmir’in Köyleri

İzmir’in köyleri hakkında bilgi mi arıyorsunuz? İzmir köylerini gezmek için sebep çok. İzmir’in köylerinden bazıları öyle güzel ki pek çoğu şehrin kendisinden daha meşhur. Alaçatı’nın da yakın zamana kadar köy olduğunun altını çizelim…

İzmir’in Köyleri

İzmir, tatil beldeleriyle ve şehir hayatıyla ne kadar ünlü olsa da içerisinde birçok köyü barındıran bir şehir. Bazı köylerinin ismi popülerken bazıları çok az duyulmuş. Popüler olan köyleri, aynı zamanda İzmir’in turizmini hareketlendiriyor. Farklı yerlerden gelen birçok insan bu köyleri ziyaret etmek istiyor. Köylerin bazıları ismini dizilerle, bazıları ise doğallığı ve dikkat çekici yapılarıyla duyuruyor. Görülmesi gereken köylere birkaç örnek verecek olursak; Barbaros Köyü (Urla), Germiyan Köyü (Çeşme), Bademler Köyü (Urla), Kösedere Köyü (Karaburun), Özbek Köyü (Urla), Saip Köyü (Karaburun), Ildır Köyü (Çeşme), Birgi Köyü (Ödemiş), Lübbey Köyü (Ödemiş), Şirince (Selçuk), Kaplan Köyü (Tire), Kavacık Köyü (Karabağlar), Dalyanköy (Çeşme), Kaynarpınar (Karaburun), Sığacık (Seferihisar), Mordoğan (Karaburun), Bademli Köyü (Dikili) bunların arasında sayılabilir.

Şirince Matematik Evi

Şirince Köyü – Selçuk

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, kendine has mimarisini tepelerin arasında korumuş bir köydür. Şirince ziyaretçilerini Rum evleriyle ve şaraplarıyla karşılar. Kuruluşu M.Ö. 5. yüzyıla dayanan köyün asıl adı Kırkıncadır. Daha sonraları bu Kirkince şeklinde telaffuz edilmeye başlanmıştır. Derebeyleri zamanında ise köyün güzelliğini saklamak adına köylerine Çirkince demeye başlamışlardır. Kazım Dirik’in talimatıyla 1926’da köyün ismi resmi olarak Şirince konulmuştur. Aslında bir Rum kasabası olan Şirince, mübadele sonucu bir Türk köyü haline gelmiştir. En önemli gelir kaynaklarını Şarap üretiminden sağlamaktadırlar. Köy için diğer önemli husus ise hiç bir evin diğer evin manzarasını kapatmıyor oluşu. Bu köy sadece şarabıyla değil 21 Aralık 2012 tarihinde yaşadığı olayla da akıllara kazanmıştır. Mayaların takvimine göre bu tarihte kıyametin kopması bekleniyordu fakat kıyamet tek bir yere etki etmeyecekti oda Şirince Köyü. Bu bilgiye güvenen insanlar akın akın Şirince’ye sığınmaya başladılar. Kıyametin o tarihte kopmamasıyla birlikte Şirince’de “Kıyamette Kaçılacak Köy” olarak adını duyurdu. Kıyametten kaçmak için değil ama şaraplarını ve mimarisini görmek isterseniz İzmir Merkez’e olan uzaklığı 89 km. Konaklamak için yeterince otel barındıran Şirince’de otel fiyatları 150-520 TL civarı değişiyor. Kamp severler içinse sahibi Hayko Cepkin olan Barrel Camping Şirince’de hizmet veriyor.

Ildır Köyü ÇeşmeIldırı Köyü – Çeşme

Köyün antik dönemdeki ismi Erythrai’dir. Yunanca ’da “Kırmızı” anlamına gelen Erythros’tan türediği, toprağının kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı düşünülmektedir. Tarihin önemli filozoflarından olan Homeros’un bu köy de bir evi bulunuyor. Homeros bu köy için “Güneşin en güzel battığı yer” şeklinde bahsetmiştir. Ziyaretçilerini, muhteşem gün batımlarını izlemek için çeken minik bir balıkçı kasabası Ildırı. Limon ve zeytin ağaçlarıyla süslü, kendine has sakinliğe sahip. Popülerliğini köyde çekimi yapılan, bir televizyon dizisi olan “Fatmagül’ün Suçu Ne? “ adlı diziyle kazandı. İzleyenler ve diğer yapımcılar diziden sonra Ildırı köyünü bir hayli sevdi. Ziyaretçi sayısını arttıran köy yeni dizilere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. “Hayat Sevince Güzel” ve “Kalbim Ege’de Kaldı” buna örnek olan dizilerden. Bu ünlü köy İzmir Merkez’e 71 km uzaklıkta.

 

Sığacık Köyü – Seferihisar

Türkiye’de Cittaslow (Sakin şehir) ilk üyesi olan Seferihisar’ın en çok ziyaret edilen köyüdür. Uzun yıllar boyunca kendi halinde bir balıkçı köyüydü. Cittaslow hareketine destek veren Seferihisar, popülerliğini Sığacık üzerine çekip artık bir hayli kalabalık olma yolunda ilerliyor. Çekimi devam eden dizi Ege’nin Hamsisi” Sığacık’ın ziyaretçilerini giderek arttırıyor. Neredeyse artık hafta sonları yer bulunamayacak kadar ziyaretçi ağırlıyor. Tarihi yerleri ve Kaleiçi’nde kurulan doğal pazarı Sığacık’ı gözde konumlardan yapıyor. Sığacık Kalesi ve Teos Antik Kenti görülmesi gereken tarihi eserler arasında yer alıyor. Denize girmek isteyenler için Büyük Akkum Plajı tavsiye edilen ücretsiz bir plaj. İçerisinde Salasch Cafe adıyla hizmet veren bir işletme barındırıyor. İzmir Merkez’e 52 km uzaklıkta olan Sığacık, konaklamak için yeterli miktarda seçenek sunuyor.

Birgi Köyü – Ödemiş

Adı Bizans döneminde Pyrgion ile anıldı. 1308’de Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından kurulan Aydınoğulları Beyliği’nin başkentiydi. Sonrasında Osmanlı egemenliğine geçti ve 1600’lü yıllara kadar göç aldı. 1889’da Türkiye’nin ilk belediyelerinden biri Birgi oldu. Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunan Kuvvetleri tarafından ateşe verilip, çoğu tarihi eser kaybolmuş olsa da köyde hala görülmeye değer tarihi eserler bulunuyor. Birgi günümüzde SIT alanı olarak koruma altına alınmış durumda. Görülmesi gereken yerler arasında Sandıkoğlukonakları, Çakırağa, Ulu Cami, Dervişağa Cami, Birgi Türbesi başı çekiyor. Ödemiş’e özgü olan Töngül pidesi tadına bakılması gerekenler arasında. Bu tarihi köyün İzmir Merkez’e uzaklığı 110 km.

Arabayla Ege Turu Nasıl Yapılır içeriğine de bir bakın!

Bademler Köyü – Urla

İzmir’İn köyleri denilince Bademler asla unutulamaz. Bademler, Güzelbahçe ve Seferihisar arasında kalan bir köy. Popülerliği ilklere sahip olması. Bu köy bir tiyatroya, henüz İzmir’de Devlet Tiyatrosu yokken sahipti ve tiyatro oyunları sahneliyordu. Bünyesinde 76 yıllık bir kütüphaneyi ve oyuncak müzesini de bulunduruyor. Köyde yaşayan herkes okuma yazma biliyor, kendi aralarında sahne tekniklerini tartışıyor, felsefe ve edebiyat üzerine konuşuyorlar. Temizliği ile de ön plana çıkan Bademler Köyü, 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı yarışmada Türkiye’nin en temiz köyü seçilmiştir. Bademler Köyü aynı zamanda 1963 yılı yapımı “Susuz Yaz” filminin de çekildiği yer. Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan ve Erol Taş’ın başrolünde olduğu filmin yardımcı oyuncularını ve figüranlarını Bademler halkı oluşturuyor. “Pembe Kadın” ise köy de çekimi yapılan diğer bir film. Bademler’de çekilen filmler buranın Türkiye çapında ünlenmesini sağlamış. Şüphesiz kültürel anlamda ileri seviyelere ulaşmış Bademler Köyü, İzmir Merkez’e 35 km uzaklıkta yer alıyor.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatlarına bakarak saydığımız köylerin hepsine çok konforlu ve kolay bir biçimde ulaşabilirsiniz. İzmir Havalimanı araç kiralama fiyatları için yolcu360.com üzerinden hızlı ve kolay bir biçimde araştırma yapabilirsiniz.

Yorum ekle