Mavi bayraklı plaj nedir? Türkiye’nin mavi bayraklı plajları listesinde nereler var? Türkiye’nin en temiz denizleri nerelerde? Türkiye’nin en iyi denizleri hangileri? Türkiye’de mavi bayraklı plaj sayısı kaç? Mavi bayrak neyi temsil ediyor? Mavi bayraklı plajları sizler için Yolcu360 ekibi olarak araştırdık ve detaylı bir yazı hazırladık. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Türkiye’nin birbirinden güzel ve temiz plajlarını keşfetmeye ne dersiniz?
Mavi Bayraklı Plaj Ne Demek?
Mavi bayraklı plajın ne demek olduğu, kriterlerin neler olduğu ve ülkemizde nerelerde bulunduğu gibi konularda bilgi mi arıyordunuz? Mavi bayraklı plajın ne anlama geldiği hakkında birçok sorunuzun cevabı yazımızda yer alıyor. Kısaca Mavi Bayraklı Plajlar.
Urla Plajları yazısı için tıklayınız.
Mavi Bayraklı Plaj Nedir?
Plajlar ve marinalar için Mavi Bayrak Programı, kar amacı gütmeyen uluslarası bir sivil toplum örgütü olan FEE (Foundation for Enviromental Education-Uluslarası Çevre Eğitim Vakfı) tarafından yürütülmektedir. Mavi Bayrak Programı ilk olarak 1985 yılında Fransa’da başlatılmıştır. 1987 yılından bu yana Avrupa’da ve Güney Afrika’nın katıldığı yıl olan 2001 yılından bu yana ise Avrupa dışındaki ülkelere de uygulanmaktadır. Günümüzde Mavi Bayrak sürekli sayısı artan katılımcı ülkeler ile gerçek anlamda küresel bir programa dönüşmüştür.
Mavi Bayrak Programı, tatlı su ve deniz alanlarından sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektedir. Program; yüzme suyu kalitesi, çevre yönetimi ve can güvenliği konularında yüksek standartlara ulaşmak için yerel yönetimler ve plaj işletmelerini zorlamaktadır: Yıllar geçtikçe Mavi Bayrak, yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde turizm ve çevre sektörlerini bir araya getiren çok saygın ve tanınmış bir eko-etiket haline gelmiştir.
Patara Plajı yazısı için tıklayınız.
Mavi Bayrak Hangi Şartlarda Verilir?
Kriterler zorunlu ve tavsiye niteliğindeki kılavuz ilkeler olmak üzere iki grupta sınıflandırılmıştır. Kriterlerin büyük bir kısmı zorunludur, yani plajın Mavi Bayrak ödülü alabilmesi için bu kriterlere uyulması gerekmektedir. Tavsiye niteliğindeki kriterlerde ise uyum zorunlu olmamakla birlikte, tercih edilen bir durumdur.
İzmir Koyları yazısı için tıklayınız.
Türkiye’deki Mavi Bayraklı Plajlar
Dünyada 46 ülkede gerekli kriterleri karşılayan plajlara verilen Mavi Bayraklı 459 plaj, 22 marina ve 10 Yatlar yer almaktadır. Bu oranlar şu an Mavi Bayraklı Plajlarda dünya üçüncüsüyüz.
- Kumburnu Halk Plajı – Muğla
Türkiye’nin yurt dışında turizm yüzü olarak kullanılan bir plajımız. 2005’ten beri her yıl Mavi Bayrak almaktadır. Ölüdeniz’in sakin sularına sahip Kumburnu 50 metre uzunluğa sahip. Konaklama, restoran ve ulaşım açısından zengin imkanları bulunmaktadır.
- Hillside Beach Club – Muğla
Tesise ait olan Mavi Bayraklı Plaj çam ağaçlarıyla çevrili Kalemya Koyu’ndaki muhteşem bir doğada yer alıyor. Sadece otelde konaklayan kişilerin kullanabildiği turkuvaz renkli sulara sahip plajın 330 metre uzunluğu ve 13 metre genişliği var.
- Paparazzi Beach Club – İzmir
2001’den bugüne 11 kez Mavi Bayrak kazanan plaj Aya Yorgi Koyu’nda yer alıyor. 125 metre uzunluğu olan Paparazzi Beach Club konseptiyle eğlence ve iyi bir tatil vaat ediyor. Sahildeki su kemerleri de görsel zenginlik katıyor.
- D- Hotel Maris Bay – Muğla
150 metre uzunluğundaki plaj son 10 yıldır üst üste Mavi Bayrak alıyor. Tesise ait olan The Bay Plaj’ında alakart konseptteki üç restoran hizmet vermekte. Engelliler için sahilde rampa ve WC bulunmakta.
- Konyaaltı Halk Plajları – Antalya
Antalya’nın neredeyse şehirden başlayıp Beydağları gölgelerine uzanan Konyaaltı Plajı, Türkiye’de pek rastlanmayan şehir plajlarından ve uzunluğu tam 4500 metre.
- Kleopatra Batı Halk Plajı – Antalya
Damlataş Mağarası’nın önündeki kıyıda bulunan 200 metre uzunluğa sahip plaj 1999’dan beri sadece bir kez Mavi Bayrak alamadı. Berrak suyu, ince kumu ve Mısır Kraliçesi Kleopatra ile Roma İmparatoru Antonius’un burada yüzmüş olmasıyla ünlüdür.
- Sheraton Çeşme – İzmir
Plaj Mavi Bayrağı dışında ulusal ve uluslararası bazda Green Key ve ISO 9001 sertifikalarına da sahip. Şehir merkezine beş dakika uzaklıktaki plaj 110 metre uzunluğa ve 50 metre genişliğe sahip.
- Ortunç – Balıkesir
Yemyeşil ağaçlarla çevrili olan plaj 1997’den beri bir sene hariç Mavi Bayrak alıyor. Çimen kaplı 120 metre uzunluğundaki plaj buz gibi serin suyuyla sıcaktan bunalanlara ilaç gibi geliyor. Koy aynı zamanda rüzgarlara karşı da korunaklı.
- Çayıraltı Halk Plajı – Muğla
Gümüşlük’teki 115 metre uzunluğundaki plaj 2011’den beri Mavi Bayrak alıyor. Arkeolojik sit alanının içerisinde yer alan Çayıraltı, ücretsiz olması, ince kumlu sahili ve etrafındaki rengarenk çiçeklerle öne çıkıyor.
Çevre Eğitimi ve Bilgilendirme
Mavi Bayrak Programı ve diğer FEE eko-etiketi ile ilgili bilgiler plajda sergilenmelidir. Sezon süresince farklı kategorilerde en az beş çevre bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirilmelidir. Yüzme suyu kalitesi bilgileri (deniz suyu analiz sonuçları) plajda sergilenmelidir.
Plaj kullanıcıları için yörede yer alan ekosistem, doğal hassas alanlar, çevresel unsurlar ve kültürel alanlar ile ilgili bilgiler panoda sergilenmelidir. Plajda bulunan donanımı ve olanakları gösteren bir harita Mavi Bayrak Panosunda sergilenmelidir. Yasalara göre hazırlanan plaj davranış kuralları panoda sergilenmeli ve plaj kullanımını düzenleyen yasalar istenildiğinde kolayca ulaşılabilecek bir yerde bulundurulmalıdır.
Fethiye Koyları ve Plajları yazısı için tıklayınız.
Yüzme Suyu Kalitesi
Plaj, numune alım yöntemi ve numune alma takvimi konusundaki şartlara tamamen uymalıdır. Plaj, alınan numunelerin analizi konusunda yüzme suyu kalitesi analizi standartları ve şartlarına tamamen uymak zorundadır. Sanayi ve kanalizasyon atıkları plaj alanını etkilememelidir. Yüzme suyu değerleri, mikrobiyolojik parametreler için verilen limitler içerisinde olmalıdır. Yüzme suyu fiziksel ve kimyasal parametreler için verilen limitler içerisinde olmalıdır.
Çeşme ve Alaçatı Plajları yazısı için tıklayınız.
Çevre Yönetimi
Plajın bağlı olduğu yerel yönetim plajlarda çevresel denetimleri ve kontrolleri yapmak ve bir çevre yönetim sistemini oturtmak amacıyla belde bazından Mavi Bayrak Plaj Yönetimi Komitesi oluşturulmalıdır. Plaj, arazi kullanımı ve işletme açısından kıyı alanları kullanımını içeren tüm yasa ve yönetmeliklere uymalıdır. Hassas alanların yönetiminde ilgili yönetmeliklere uyulmalıdır. Plaj temiz tutulmalıdır. Plaja gelen yosun ve diğer doğal bitki kalıntıları, kötü bir görüntü yaratmadığı sürece plajda bırakılmalıdır.
Plajda yeterli sayıda çöp kutusu, atık konteynırı bulunmalı, düzenli olarak boşaltılmalı ve temiz tutulmalıdır. Plajda geri dönüştürülebilen atıkların ayrı ayrı toplanabilmesi için imkanlar olmalıdır. Sıhhi olanaklar temiz tutulmalıdır. Sıhhi olanaklar atık su sistemine bağlı olmalıdır. Plajda izinsiz kamp, araç kullanımı ve herhangi bir atık boşaltımı yapılmamalıdır. Köpekler ve diğer evcil hayvanların plaja girişleri katı bir şekilde kontrol edilmelidir. Plajın bütün yapı ve ekipmanları bakımlı olmalıdır. Yörede deniz ve tatlı su hassas alanları varsa, buradaki doğal yaşamı izleme programı uygulanmalıdır.Plaj alanına ve belde içerisinde sürdürülebilir ulaşım araçları (toplu taşıma, bisiklet vb.) teşvik edilmelidir.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın.
Can Güvenliği Ve Hizmetler
Kamu güvenliği için gerekli önlemler alınmalıdır. Plajda ilkyardım malzemeleri bulundurulmalıdır. Kirlilik kazaları ve riskleri ile mücadele edebilecek acil durum planları oluşturulmalıdır. Plajda farklı kullanımlar sonucu doğabilecek kazalara karşı önlemler alınmalıdır. Plajda kullanıcıların güvenliği için gerekli önlemler alınmalıdır ve halka ücretsiz erişim hakkı tanınmalıdır. Plajda içme suyu bulundurulmalıdır. Beldede en az bir Mavi Bayraklı plajda engelliler için tuvalet, erişim rampası gibi imkanlar bulunmalıdır.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın.
Yorum ekle