Nazilli’de yapılacak şeyler listesi mi arıyorsunuz? Nazilli hakkında bilgiler ve Nazilli’de ne yapılır sorusunun yanıtı için okumaya devam edin…
Nazilli’de Yapılacak 10 Harika Şey Bulduk!
Aydın’ın Nazilli ilçesinde yapılacak harika şeyler mi arıyordunuz? Nazilli’de yapılacak 10 harika şeyi bulduk…
Nazilli Hakkında Genel Bilgiler
Nazilli, Aydın’ın ilçelerinden birisidir. İl merkezine 45 km mesafede yer almaktadır. İlçe, Denizli – Aydın karayolu üzerine konumlandığı için ulaşım yönünden avantajlıdır. Aydın’ın gelişmiş ve büyük ilçelerinden birisidir. Yeşil bir doğası ve temiz havası ile ünlüdür. Bölgede birçok tarihi yapı dikkat çeker.
Nazilli’de yerleşim çok eski tarihlere uzanır. İlk yerleşim bölgede Likyalılar tarafından kurulmuştur. Kentin adı Mas Tavra olarak geçer. Mas Tavra dönemin önemli ticaret yollarından biri üzerinde yer almıştır. Bu sayede kentin önemi artmıştır. İlerleyen dönemlerde Pers Kralı Kyrus, Lidya Kralı Kroisos’u yenerek bölgeyi ele geçirmiştir.
Perslerden sonra Büyük İskender bölgede hüküm sürmüştür. Nazilli ve çevresi 1390’da Osmanlı sınırına dahil edilmiştir. Ankara Savaşı’ndan sonra Timur yerleşimi bölgenin ileri gelenlerine vermiş daha sonra 2.Murat tekrar Osmanlı topraklarına katmıştır. Kurtuluş Savaşı Yıllarında Yunanistan bu bölgeyi işgal etmiştir. 5 Eylül 1922’de işgalden kurtarılmıştır.
Nazilli’nin adının nereden geldiğine dair birçok rivayet anlatılır. Bir kesim bölgede yaşayan kadınların nazlı olmasından dolayı Nazilli ismini aldığı anlatılır. Diğer rivayete göre de Oğuz Türklerinden gelen Nazlı ismindeki aile bu bölgeye ismini vermiştir.
Nazilli’de Yapılacak Şeyler – Nazilli’de Görülmesi Gereken Yerler
Nazilli tarihi ve kültürel kalıntıları ile Aydın’ın gözde bölgelerindendir, bu yüzden genel olarak geçmiş yaşantıların yansıtıldığı yerleri gezmek görmek gerekir.
Koca Camii
Koca Camii, ilçe merkezinde yer almaktadır. Uzun Çarşı’ya yakın konumda bulunan cami, 1886 yılında inşa edilmiştir. İlk yapıldığında üstü açık namazgah olarak kullanılmıştır. İlerleyen yıllarda kubbesi ve minaresi inşa edilse de yaşanan depremlerde yıkılmıştır. Bölgede yaşayanlar kendi imkanlarıyla camiyi tekrar onarmışlardır. Caminin günümüze ulaşan kubbesi kurşun kaplıdır. Tek bir minareye sahiptir. Nazilli’ye gelip bu tarihi ve dini mekanı ziyaret ederek görmelisiniz.
Arpaz Beyler Konağı
Arpaz Beyler Konağı ilçeye bağlı Esen köyünde yer almaktadır. Esen köyün eski adı Arpaz’dır ve ilçe merkezine 15 km mesafede yer alır. Konak 19.yüzyılda inşa edilmiştir. Osmanlı Dönemi’ne ait ve güzel bir mimariye sahip eserlerden birisidir. Konak ev bölümü, hamam, kule, erzak depoları ve fırından oluşur. Duvarlarındaki ahşap işçilikleri, nakış ve motifleri dikkat çekicidir. Yapı bugüne aslını koruyarak ulaşmıştır.
Arpaz Kulesi
Arpaz Kulesi, Arpaz Beyler Konağı’nın bir bölümü olarak yer almaktadır. Koruma, savunma ve gözetleme amaçlı inşa edilmiştir. Kulenin zemin katı zindandır. Katlar arasındaki merdivenler ahşaptan yapılmıştır. Üst kat yaşam alanı şeklinde düzenlenmiştir. Burada oturma yerleri, dolaplar, ocaklar ve hamam bulunur.
Mastaura Antik Kenti
Mastaura Antik Kenti, ilçenin Bozkurt köyünün 1 km çıkışında bulunur. Antik kent farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan küçük bir yerleşimdir. Günümüze tiyatro alanı ve nekropolünden bazı kalıntılara ulaşmıştır.
Harpasa
Esenköy sınırları içerisindedir. Arkaik dönemden kalma surların, kuzey yönündekilerin büyük kısmı, günümüze sağlam olarak gelebilmiştir. Kent, teraslar üzerine kurulmuştur. Bizans Dönemi’nde küçülmüş ve tepede bulunan kale içine yerleştirilmiştir. Şehirde, yüzyıllar boyunca, kesintisiz olarak oturulduğu düşünülmektedir. Şehrin tiyatrosu, Helenistik Dönem özelliklerini taşımaktadır. Ancak Osmanlı Dönemi’nde Arpaz Beyliği olarak, mülki ve askeri yönetim merkezi burada kurulmuştur. Harpasa’da kuzeye doğru uzanan tepelerin üzerindeki tepe Tümülüsleri ise Lydio etkisiyle yapılmıştır.
Mastaura Antik Kenti
Bozkurt köyünün, 1 km kuzeyinde, dar bir vadinin kuzeyinde küçük bir antik yerleşim yeridir. Günümüzde bu antik kent tamamen tarım arazileri içinde kalmış ve özel şahısların mülkiyetindedir. Günümüzde burada görülebilen yani ayakta kalan yapılar ise bir tiyatro ve bu yapının iki adet kemerli terasla oluşturulan sahne binası ve zeytin ağaçlarıyla kaplanmış orkestra kısmı. Kentin ortasında, taş, kireç ve harç malzemeleriyle yapılmış, yüksek bir teras ve duvarı bulunuyor. Şehrin güneydoğusunda bulunan nekropol alanında yarısı açıkta kalan mezarlar, Roma Dönemi özelliklerini gösteriyorlar.
Kestel Köyü
Kestel Köyü, kendi adını taşıyan dar bir boğazın ağzındadır. Yanında Kestel Çayı akar. Burası Lidya, İyonya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır. Selçuklular devrinde Kestel’in coğrafi konumu itibariyle önemli bir durumda olduğu bilinmektedir. Alaşehir’e kadar uzanan kapalı bir dere yolu bu iki bölge arasında çok önemli bir geçit olmuştur.
Deve Güreşleri
Nazilli yöresinde yapılan deve güreşleri atmosferi izlenmeye ve yaşanmaya değer bir bayram yeri özellikleri göstermektedir. Deve güreşlerinin yapıldığı kış aylarında ekonomik faaliyetler minimuma indiği için izleyici bulmak kolaydır. Güreş alanı çevresi kamyon ve traktörlerle çevrelenir. Bu kamyon ve traktörlerden yapay bir tribün oluşturulur. Deve güreşleri aracılığıyla yöre halkı için genele göre daha yüksek bir iletişim ve etkileşim biçim oluşturarak ekonomik ve sosyal faaliyetler büyük bir canlılık kazanmaktadır. Bu güreşlerde elde edilen kazançların büyük bir kısmı yol, okul, cami yapımı ve benzeri hayır işleri için harcanmaktadır.
Dokuzun Hamamı
Dokuzun hamamı,Altıntaş Mahallesi Koca Camii’nin doğusunda bulunan sokak içindedir. Halk arasında “Dokuzun Hamamı” olarak bilinen hamamın; yaptıranı, mimarı ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Batı- Doğu yönünde uzanan dikdörtgen biçimli,kar gir ve geleneksel Türk Hamamı planlı olan hamamın camekan bölümü tamamen yıkıldığı için herhangi bir şey söylemek mümkün değil.
Ankara Palas Oteli
İstasyon Meydanında yer alan Ankara Palas Oteli, bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç katlı, ahşap kırma çatılı, üzeri yerli kiremitle örtülü,kar gir olarak inşa edilmiş. Giriş İstasyon Meydanı güney yönünden sağlanır. Kuzeyinde, ortada küçük bir havuz yer alan bir bahçe vardır. Bahçeye giriş güneydeki esas girişin tam karşısına düşen bahçe kapısı ile sağlanmaktadır. Eski mimarilere ilginiz varsa burayı gezmeyi unutmayın.
Add comment