Yolcu360 Blog
birgi köyü'nde bir sokak
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Birgi Köyü : Ege’de saklı bir masal köyü / İzmir

Birgi Köyü : Ege’de saklı bir masal köyü / İzmir

Birgi Köyü dokusu ve özgünlüğüyle İzmir sınırları içerisinde yer alan muhteşem bir gezi rotası olma özelliğini taşıyor. Ege’nin kendine has çizgilerinin yanı sıra tam bir Anadolu köyü olma özelliğini taşıyan Birgi’yi sizin için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

Birgi Köyü : Bir masal diyarı

Bozdağların eteklerinde kırmızı nostaljik kiremitli o sevimli sıcacık köyü birlikte dolaşalım. Birgi Köyü kocaman bir mazi çınar ve kestane ağaçlarının dalları ile sarılmış bir diyar. Tarih boyunca Frigler, Persler, Bergama Krallığı ve Bizans ve Osmanlı Devleti öncesinde Aydınoğulları Beyliğine ev sahipliği yapmış. Bu denli bereketli topraklara sahip olması onu cazip hale getirmiş.

Köyün ortasından Sarıyar Deresi süzülürken dere kenarında kestane ve çınar ağaçlarına bir de fıstık çamları eşlik ediyor. Aydınoğulları’nın genç beyi Gazi Umur bey daha çok gençken Türklerin Ege Denizi’ndeki ilk donanmasını kurup Ege Denizi’ne hükmetmiş. Köyün en manzaralı yerinde heybetli heykeli sizi selamlıyor. Birgi Köyü yaklaşık 3000 kişilik nüfusu ile oldukça sakın huzurlu bir yer desek en doğru tespit olur.

Köyde bulunan Çakıroğlu ve Sandıkoğlu konaklarını gezmenizi tavsiye ederim. 14.yy da Umur Bey’in babası Mehmet Bey tarafından yapılan Ulu Cami ise tam bir tarihi sanat. Ulu Cami’nin yapımında tek bir çivi bile kullanılmamış! Caminin dış kısmındaki aslan kabartması ise çok farklı bir hava katmış. Bu aslan figürü ile özel bir bir yer ediniyor. Birgi Köyü UNESCO listesine girmiş Kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Ne var ki Ege’nin bu minik cenneti tarihte büyük kötülüklere de maruz kalmış. 1920 yılında İzmir’i işgal eden yunan kuvvetleri 1922 yılına köyden ayrılırken köyü ateşe vermişler. Bu da o huzurlu köyün hızla terk edilmesine sebep olmuş.

Birgi Köyü ‘ne nasıl gidilir?

Birgi Köyü İzmir şehir merkezine 110 kilometre İzmir aydın yol güzergahında bulunuyor. Yani iç Ege bölgesinde diyebiliriz. Birgi Köyü’ne gitmek için Yolcu360‘tan İzmir araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Türkiye’de ilk belediye unvanını alan yerlerden biri olan Birgi Köyü zamanla nüfus kaybıyla belde olarak kalmış ve Ödemiş ilçesine bağlanmış. Ödemiş ilçesi ile Birgi Köyü arası 10 kilometre, ulaşımı oldukça kolay ve rahat. Birgi Köyü’nü 2014 yılına vizyona giren Unutursam Fısılda adlı sinema filmi vasıtası ile görmüştüm. 2015 yılında TRT yayınlanan Yeşil Deniz dizisi ile de çokça seyrettik aslında.

Birgi kesinlikle bir haftasonu gezisini hakkediyor. Kahvaltı yerleri inanılmaz güzel. Ve bir diğer önemli özelliği ise cücelerin Diyarı alarak bilinmesi sayılacak o kadar çok özelliği var ki bitmiyor. Siz iyisi mi yıla çıkıp keşfe başlayın. Gezginkz der ki Doğa ile kalın doğa da kalın.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!
Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

2 yorum

  • Birgi tanıtımınız için teşekkürler. Bir-iki eksikliği belirtmek istiyorum: Eğer Birgi için saklı sıfatını gizli anlamında kullanıyorsanız Bozdağların eteklerinde tepeler arasında diye başlamanız gerekiyor. Birgi Küçük Menderes Havzasında dolayısıyla İzmir-Aydın karayolu veya otoyolundan ayrılan Ödemiş yolu üzerinden ulaşılıyor. Birgi UNESCO Dünya Miras Listesine henüz girmedi başvurusu yapıldı ve şu anda aday. İç Ege Bölgesi diye birşey yoktur. Ege Bölgesi’nin Kıyı Ege ve İç Ege bölümleri vardır ve Birgi kıyı Ege bölümündedir. Sadece günübirlik değil güzel pansiyonlarda da kalmak ve yakındaki Bozdağlara çıkmak ve Gölcük gölünü de görmek için de Birgi’ye gelinebilir. Ayrca Ödemiş’in ünlü cumartesi yerel pazarını da unutmayalım. Son olarak Birgi demek incir demek taş evler demek ve “Efeler diyarı” demek bunları da bir başka sefere yazmanız dileğiyle…