Yolcu360 Blog
sdr
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Varda Yaylası: Rize ve Trabzon arasında kalmış bir cennet

Varda Yaylası: Rize ve Trabzon arasında kalmış bir cennet

Varda Yaylası Karadeniz turunda yeşile ve temiz havaya doymak isteyenlerin kesinlikle uğraması gereken noktalardan biri. Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, sadeliği ve tabi güzellikleriyle dikkat çeken bu özel seyahat rotasını yazarımız Elif Omput sizin için gezdi gördü ve yazdı…

Varda Yaylası : Karla bulutun buluştuğu çizgi

Bugün sizinle yükseklerin çizgisinde bir yayla anlatacağım. Bulutlarla karlı dağların zirvelerinin kavuştuğu Varda yaylası; bu yayla için hem Rize’nin hem de Trabzon’un diyebiliriz. Rakımı 2400 gösteren Varda Yaylası Of ile İkizdere – Güneyce beldesinin kullandığı ortak bir yayla. Yayla da ki hane sayısı oldukça fazla ayrıca eski yayla evlerinin yani sıra yeni yapılarda göze çarpıyor. Yayla da bulunan birkaç mezarın tarihine bakıp sadece yorum yaparsam bile 300 yıllık bir yayla olduğunu söyleyebilirim. Yaylaya çıkarken birçok yayla da size göz kırpıyor. Karşı tarafın da kalan Of yaylaları net bir şekil de görülebiliyor.

Harman yayla, Kadınlar yaylası ve sarmaşık yayla karşı komşu diyebiliriz. Yaylanın arka tarafında daha önce de anlattığım Manle Yaylası bulunuyor. Manle Yaylası da fark ediliyor, insan yüksekte olunca Volkan Konak’ın şarkısın da söylediği gibi içinden geçiriyor: Göklerde kartal gibiydim…

Varda Yaylası nerede nasıl gidilir?

Varda Yaylası Güneyce’ye 26 kilometre mesafede bulunuyor; bu yol yaklaşık 1 saat 30 dakika sürüyor. Yol belli bir nokta da ayrılıyor ayrıca yolda hummalı bir çalışma olduğunu belirtmeliyim. Yolda tehlikeli bölümler mevcut, iyi çekişli yüksek bir arabayla çıkmanız da fayda var. Yolcu360‘tan araç kiralarken bu araziye uygun bir tercih yapmanızı tavsiye ederim. Rize araç kiralama ya da Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Varda yaylası yeni ismi ile Güneyce Yaylası bakir kalmış nadir yaylalardan biri, o zorlu yollar bir yana bu dönemde şahit olduğum renk cümbüşünü size biraz olsun hissettirmek istedim. Yaylaya birkaç viraj kala yolun sağ tarafında bir evin yanına yapılan salıncak sizi yayladan aşağı doğru havalandırıyor. Güneyce eskiden İkizdere merkezi olarak faaliyetteymiş ama gel zaman git zaman merkez bugün ki noktasına alınmış. Eski belediye binasını görünce ve merkezde ki tarihi taş köprü ile karşılaşınca ufakta olsa bir burukluk olmuyor değil.

Uzun zamandır tadını özlediğim cennet hurmasını burada buldum, dalından alma gibi özel bir hobim var sanırım. Güneyce ye ulaşım oldukça rahat Trabzon Havalimanı‘nda inip araç kiralayarak yolculuğunuzu tamamlayabiliyorsunuz. Yayla iki şehir için sınır yaylası dersek gayet doğru bir tespit olur. Doğa sizin ayağınıza gelip serilmez, siz onun için çaba sarf etmelisiniz.

Yol üzerinde karşılaştığımız Eyüp Kibar bize güzel bir yayla çayı ikram etti keçi sürüsü ve 4 çoban köpeği ile oldukça mutlu ve neşeli bir ev sahipliği yaptı bizim için. Siz iyilerle olur onlar zaten sizi bulur. Varda yaylası sizin keşfinizi bekliyor. Gezginkz der ki; doğa ile kalın, doğa da kalın.

1 yorum

  • Öncelikle yaylamıza hoşgeldiniz.

    Yaylamızı beğendiğiniz için sizlere teşekkür ederim.

    Bir daha görmek dileğiyle…