Yolcu360 Blog

Konya Alaeddin Tepesi Gezi Rehberi

Konya Alaeddin Tepesi nerede ya da  Alaeddin Tepesinde ne var gibi sorular şehri gezmeye gelenlerin en çok merak ettikleri.  Alaeddin Tepesinde görülecek ne var kısmı ise çok önemli.  Alaeddin Tepesi gezisi ile belki de Anadolu Türk mirasının en görkemli değerlerini görme fırsatı bulabilirsiniz. İşte  Alaeddin Tepesi gezisi rehberi

Konya Alaeddin Tepesi Gezi Rehberi

Türkiye’nin en kalabalık 7. şehri ve yüzölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan tepe, önemli tarih öncesi yerleşim yerlerinden biridir. Sanat tarihi, mimarlık tarihi, arkeoloji bilimi, tarih bilimi için bu tepenin önemi anlatmakla bitmez.

Konya Alaeddin Tepesi Hakkında

Alaeddin Tepesi’nin tarihi bir hayli eskilere dayanmaktadır. Bulunan tarihi eserlere göre, ilk insan yerleşimleri Erken Tunç Çağı’nda, yani M.Ö. 3000’li yıllara tarihlendiriliyor. İlk başlarda Hitit krallığının egemenliği altında olan bu tepe ardından Lidyalıların hükümdarlığı altına girmiştir. 11. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olan bu antik şehir Üçüncü Haçlı Seferi sırasında ağır bir işgale uğramıştır. Ardından tekrar Selçuklular tarafından ele geçirilen şehir sırasıyla Osmanlı İmparatorluğu, ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin toprakları içerisinde kalmıştır.

Konya Alaeddin Tepesi Gezilecek Yerler

Höyüğün üzerinde, günümüze kadar ulaşmış en önemli eserlerden biri olan Alaeddin Camii inşaatı, Selçuklu Sultanı 1. Mesud döneminde başlanmasına rağmen Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad döneminde tamamlanmıştır. Mihrabından minberine, çinilerinden minaresine kadar Türk sanatının en değerli eserlerinden biridir. Ayrıca Tarihçilere göre  Alaeddin Tepesi, 2. Kılıçarslan, 1. Alaeddin Keykubat gibi önemli Selçuklu hükümdarlarından bazılarının ebedi istirahatgahıdır.

Bu Çeşme Başka!

Bu caminin yanında, Osmanlı Konya Valisi Ferit Paşa tarafından 1908 yılında yaptırılmış olan bir çeşme de bulunmaktadır.  Alaeddin Tepesi çeşmesi, Tüsk İslam sanatı açısından paha biçilemez bir eserdir.

Platon’un Mezarı
Platon’un Mezarı Nerede?

Platon’un Devletini okuduysanız kendisinin dehasına hayran kalmış olmalısınız. 13. yüzyılda yazılmış bir takım eserlere göre ünlü Yunan filozofu Platon’nun mezarı da burada bulunmaktadadır.  Alaeddin Tepesi, gizemli, anlamlı ve özel bir yer.

Günümüzde bu Tarihi değerinin yanında Konya halkı için bir piknik alanı haline de gelmiştir. Tarihi alanın dışında piknik yapılmasına da izin veriliyor.

Konya Alaeddin Tepesi Efsanesi

Rivayet odur ki, Konya Selçuklu İmparatorluğu’nun başkenti iken Sultan Alaeddin bir cami yaptırmak için halktan şehrin ortasına bir tepe yapmalarını istemiş. Bunun üzerine şehirdeki herkes şehrin ortasına toprak getirip bir tepenin oluşmasını sağlamıştır.

Konya Alaeddin Tepesi’nde Ne Yenir?
Mevlana böreği

Konya, Türkiye’nin gastronomi açısından en değerli illerinin arasında yer almaktadır. Şüphesiz ki Konya denildiğinde akla ilk gelen yemek etli ekmektir. Hemfikir olunduğu üzere de etli ekmeğin en iyisi Konya’da yapılır. Bunun yanında Fırın Kebabı da yörenin önemli lezzetlerinden birisidir. Yemeğe lezzet veren kilit noktalar ise yörenin koyunu ve uzun süren pişirme şeklidir.  Bunun yanında Mevlana böreği de ana yemekten daha çok bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir.

Bu yemeklerin yanında tatlı olarak ise Konya’nın lezzetli tatlısı Sacarası ve Höşmerim tercih edilebilir.

Konya Alaeddin Tepesi’nin Nesi Meşhur?

Özellikle Anadolu tarihiyle ilgili olanların kaçırmaması gereken bir tarihi geçmişe sahip olan yer ayrıca damak zevkine düşkün olan insanları da sahip olduğu zengin mutfağı ile cezbedebilir.

Konya ve Ulaşım

Konya önemli karayollarının geçiş güzergahının üzerinde olmasının yanı sıra yüksek hızlı tren ile İstanbul ve Ankara gibi birçok şehir ile bağlantılıdır. Bunun yanında 3. Ana Jet Komutanlığı’nın da içinde bulunduğu Konya Havalimanı ile gerek Türkiye, gerek Avrupa’nın birçok şehri ile uçuşlar yapılmaktadır.

Konya Araç Kiralama Seçenekleri

Alaeddin Tepesi kiralık araç seçenekleri için Konya’dan oto kiralama yapabilirsiniz. Konya kiralık araç fiyatlarını ve Konya’da müsait kiralık araç listesini ise tek web sayfası üzerinden görüntüleyebilirsiniz. yolcu360.com ile Konya’daki kiralık araçların listesine erişebilir, hızlı ve kolay bir biçimde Konya’da uygun fiyata kiralık araba bulabilirsiniz. Konya araç kiralama seçenekleri ile şehri keyifle gezebilirsiniz.

1 yorum

  • Alaattin tepesi bir höyüktür, halktan taş toprak getirerek yığmakla tepe inşa edilmesi şehir efsanesidir.