Yolcu360 Blog

2024 En İyi Gezi Rotaları

2024 en iyi gezi rotaları listesi bu sene de Lonely Planet tarafından yayınlandı! Gezmek birçok kişi için bir tutku. Dünyayı keşfetmek, yeni yerler görmek ve anılarına yeni fotoğraflar eklemek isteyen birçok kişi her yıl kendileri için yeni rotalar belirliyor.  2024 yılında keşfedebileceğiniz en iyi gezi rotalarını derledik. Bu listeyi hazırlarken Lonely Planet’in 2024 listesinden ilham aldık. 

2024’ün en iyi gezi rotalarını keşfetmek için bir araca ihtiyacınız varsa Türkiye’de ve dünyanın 180 ülkesinde Yolcu360 yanınızda! Yolcu360’ın araç kiralama seçeneklerini inceleyerek ideal aracınızı, en iyi fiyatlarla bir dakika içerisinde kiralayabilirsiniz!

Lonely Planet Nedir? 

2024-gezi-rotalari-1

Gezi yayıncılığında dünyanın en büyükleri arasında yer alan Lonely Planet, 1972 yılında Tony ve Maureen Wheeler adındaki evli çift tarafından kurulmuş bir kuruluş. İlk olarak Oxford Cambridge’den yıla çıkan çift, Uzak Doğu rotasını izleyerek yolculuğuna başladı. Bu rotada biriktirdikleri anıları ise “Across Asia on the Cheap” isimli kitapta topladılar. Bu gezi hareketi her geçen yıl büyüyerek daha fazla insana hitap etmeye başladı. Wheeler çifti gezmenin ve yeni yerler keşfetmenin insanlara verdiği hazzın asla bitmeyeceğine inanıyor ve bu nedenle de 50 yıldan fazladır en iyi rotaları gezginler için araştırıyor. Lonely Planet her yıl gezilecek en iyi rotaları ve bu rotalarda yemek yenilecek en iyi destinasyonları ve dil öğrenmek için en iyi yöntemleri derliyor ve bu nedenle de dünyadaki pek çok ülke tarafından yakından takip ediliyor. Şimdi hep birlikte 2024’ün en iyi gezi rotalarına göz atalım.

2024’te Mutlaka Görülmesi Gereken Ülkeler

2024-gezi-rotalari-.jpeg

Lonely Planet 2024 yılı için “50 yıllık seyahat için 50 destinasyon” mottosuyla bir rehber hazırladı. Bu rehbere göre mutlaka görülmesi gereken ülkeler, bölgeler, şehirler arasında birçok farklı seçenek bulunuyor. Bakalım Lonely Planet’e göre 2024 en iyi gezi rotaları arasından görülmesi gereken ülkeler hangileri?

  • Moğolistan

Geniş arazileri, farklı kültürü ve ilginç maceraları ile yeni bir kültür deneyimi arayanlar için Moğolistan’ın sunabileceği birçok şey var. Baş döndürücü bir doğası olan Moğolistan “mavi göklerin ülkesi” olarak anılıyor. Yüzölçümü ile dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan Moğolistan’ın nüfusununu büyük bir kısmı başkent Ulanbatur’da toplanmıştır. Hala kanvastan yaptıkları çadırlarda yaşayan ve ulaşım aracı olarak deve kullanan Moğol halkını görmek ve bu kültürü deneyimlemek harika bir seçenek. Moğolistan gezisinde yaz aylarında her gece Ulanbatur’da düzenlenen geleneksel müzik ziyafetlerini dinleyebilir, göçebe aileler tarafından hazırlanan buharda pişmiş geleneksel köfteleri deneyebilir, yerel sporcuların at yarışı, okçuluk eve güreş dallarında ödüller için yarıştığı aksiyon dolu yarışları izleyebilirsiniz. 

  • Hindistan

Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı olan Hindistan, aynı zamanda en büyük ikinci nüfusa sahip olan ülkedir. Dünyanın en önemli dört dininden olan Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizmin doğduğu topraklar olan Hindistan bununla birlikte Endonezya’dan sonra Müslüman nüfusa sahip ülkesidir. Mistik kültürü, doğal güzellikleri ve şahane mimari yapıları ile Hindistan kesinlikle gezi rotasına eklenmesi gereken ülkelerden biri. Yeni uçuş rotaları sayesinden Delhi, Mumbai, Goa ve Karela gibi sevilen birçok bölgeye kolay bir şekilde erişim sağlanması ve Hindistan içerisinde kurulmuş geniş demiryolu ağları ile ülkeyi rahat bir şekilde gezebilirsiniz. 

  • Fas

Sahra Çölü’nü deve sırtında gezmeye, Marakeş pazarında alışveriş yapmaya ve büyüleyici dokusu ile mavi şehir Şafşavan’ı keşfetmeye ne dersiniz? Kuzey Afrika’nın en özel ülkelerinden biri olan Fas’ta Jebel Toubkal zirvesine tırmanabilir, Merzouga Çölü’ndeki Erg Chebbi kum tepeleri boyunca deve yürüyüşü yaparak yıldızların altında uyuyabilir, Marakeş, Fez ya da Tetouan’ın rengarenk çarşılarından kıyafetten el sanatlarına, baharattan yöresel ürünlere kadar birçok ürünü satın alabilirsiniz. 

  • Şili

Şili, yağmur ormanları, volkanlar, buzullar, tuzlu düzlükler ve fiyortlarla dolu bir ülke. Şili ziyaretinizde Patagonya’nın seçkin parkındaki destansı dağ manzarasının tadını çıkarabilir, Colchagua Vadisi’nin zengin şarap imalathanelerinde üretilen Şili’nin imza üzümü Carmenere’nin tadına bakabilir, Pucon’daki kaplıcalarda yüzebilir ve sokak sanatı ile dolu cesur liman kenti Valparaiso’nun rengarenk sokaklarında kaybolabilirsiniz. 

  • Benin

Nijerya’nın komşusu olan Benin, oldukça karizmatik bir Batı Afrika ülkesi. Tarihi ve kültürel gücüyle görülmeye değer bir ülke olan Benin aynı zamanda Dahomey Krallığı’nın bulunduğu bölge. Benin’in palmiyelerle çevrili plajlarında keyifli vakit geçirebilir, ziyaretinizi Ouidah Voodoo Festivali zamanına denk getirerek muhteşem bir deneyime şahit olabilir, Nokue Gölü üzerine kazıklarla inşa edilmiş olan Afrika’nın Venedik’i olan Ganvie Köyü’nü ziyaret edebilir ve burada insan azmini gözlerinizle görebilirsiniz. Aynı zamanda Pendjari Ulusal Parkı’nda Batı Afrika’nın en iyi yabani hayvanları ile savanada dolaşabilirsiniz. 

  • Meksika

Macera, kültür, tarih, sanat ve lezzetli yemeklerle dolu bir tatil arayanlar için harika bir lokasyon olan Meksika’yı ziyaret etmek için birçok farklı neden var. 2024’te gerçekleşecek güneş tutulması da bu nedenlerden biri. 8 Nisan’da gerçekleşecek güneş tutulması Meksika’dan izlenebilecek. Bunun dışında yeni tren hatlarına binerek Karayip sahillerine ve Antik Maya kalıntılarına gidebilirsiniz. Meksika sahillerinde keyifle zaman geçirebilir ve eşsiz Meksika lezzetlerini deneyimleyebilirsiniz. 

  • Özbekistan

Zamanın ticaret yolları üzerinde bulunan Özbekistan, geçmiş yüzyılların ticaret ağını takip etmeye günümüzde de devam ediyor. Kale kasabalarını birbirine bağlayan deve kervanlarının yerini yüksek hızlı demiryolu ağları ve uygun yurt içi uçuş ağı almış olsa da Semerkant, Buhara ve Hive hala eski kültür merkezleri olmaya devam ediyor ve İpek Yolu’nun tüm ihtişamını gözler önüne seriyor. Özbekistan’da bir zamanlar Timur İmparatorluğu’nun kalbi olan Semerkant’taki muhteşem medreseleri görebilir, Lyabi Hauz’ın çayhanelerinde Buhara’nın büyükleri ile çayınızı yudumlayabilir ya da kapalı çarşılarında sıkı pazarlıklar yapabilirsiniz. 

  • Pakistan

Uzun yıllardır dünyanın birçok yerindeki gezginlerin dikkatini çeken Pakistan’da harika bir gezi rotası. Pakistan’ın hareketli pazarları, Babür yapımı camileri, dağ vadileri ve karlarla kaplı Himalaya geçitleri sizleri bambaşka dünyalara çağırıyor. Pakistan turunda Pencap’ın başkenti Lahor’da yer alan Babür çarşıları ve camileri arasında kaybolabilir ve Pakistan’ın çok renkli kültürünü keşfedebilirsiniz. 

  • Hırvatistan

Hırvatistan, güneşin eksik olmadığı kıyı şeritleri, sayısız adaları, etkileyici sağları ve tarihi surlarla çevrili şehirleri ile muhteşem bir tatil için gezginleri bekliyor. Sınırsız Schengen Bölgesi’nde ve Euro Bölgesi’nde yer alması Hırvatistan’ı birçok kişi için çok daha cazip bir rota haline getiriyor. Gök mavisi sular üzerinde yükselen bal rengi surları ile dikkat çeken Dubrovnik, Split’te yer alan ve son derece iyi korunmuş olan Antik Roma Sarayı ve cennet gibi adaları kesinlikle Hırvatistan’ın keşfedilmesi gereken yerlerinden.

Arabayla Balkan Turu ve Balkanlar’da Görmeniz Gereken 10 Yer

  • Saint Lucia

Toz beyazı kumları ve gök mavisi renklerindeki suları ile “Dünyanın En İyi Balayı Destinasyonu” unvanına sahip olan ada aynı zamanda kültürel mirası, kendine özgü gelenekleri ve yaratıcı eğilimleri ile de dikkat çekiyor. Karayip Denizi doğusunda, Atlantik Okyanusu sınırında yer alan bağımsız bir ada ülkesi olan Saint Lucia, tropikal iklimi, sayısız plajları ve otelleri ile yaz turizmi için oldukça popüler bir lokasyon. Gezi tarihlerinizi Le Rose ve La Marguerite festivallerine getirerek eğlenceli bir deneyim yaşayabilirsiniz. 

2024’te Mutlaka Görülmesi Gereken Şehirler

2024-gezi-rotalari-.jpeg

2024 için bir ülkeyi tamamen gezmeye vaktiniz yoksa ve sadece bir şehri her şeyiyle deneyimlemeyi planlıyorsanız, Lonely Planet’in 2024 en iyi gezi rotaları arasında önerdiği şehirlere de göz atalım. 

  • Nairobi

Kenya’nın başkenti Nairobi kaçırılmayacak seyahat deneyimleri ile dolu bir şehir. Küresel bir kültür merkezi olan ve sömürgeci bakışlardan sıyrılan şehir, dinamik restoranları, sokak lezzetleri ve keyifli kafelerinin yanı sıra Nairobi’ye özgü kültür ve sanat mekanları ile ziyaretçilerini bambaşka bir atmosferle kucaklıyor. Aynı zamanda şehir merkezinden kolayca ulaşılabilen ve vahşi yaşam ile iç içe olan Nairobi Milli Parkı da kesinlikle görülmeye değer. Nairobi’ye gittiğinizde Kenya Bomas’ta geleneksel müzik ve dans gösterilerini izleyebilir, Kenya Dağı ve Kilimanjaro Dağı manzarasını gün batımında görebilir, safariye katılabilir ve 360 derece şehir manzarasını görmek için Kenyatta Uluslararası Konferans Merkezi’nin tepesine tırmanabilirsiniz. 

  • Paris

2024 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Paris, dünyanın en çok ziyaret edilen ve sevilen şehirlerinden biri. Olimpiyatlar boyunca bisiklet yarışları şehrin içinden geçecek, Eyfel Kulesi’nin altında plaj voleybolu oynanacak ve break dansçılar DJ ritimleri eşliğinde hünerlerini sergileyecek. Daha birçok etkinliğe sahne olacak Paris 2024’te kesinlikle seyahat rotanızda yer alması gereken şehirlerden. Paris’te sanatın, lezzetli yemeklerin ve eşsiz şarapların tadını doyasıya çıkabilir ve romantizme doyabilirsiniz. 

  • Montreal

Ziyaretçilerine dört mevsim festivaller ve sanat etkinlikleri sunan, çeşitli mutfaklarla dolu lezzetlere sahip olan, ilginç mağazaları ve galerileri ile Montreal uzun zamandır Kanada’nın  en etkileyici destinasyonlarından biri. Yeni müzeleri, yenilenen turistik alanları ve sürekli canlı restoranları ile Montreal 2024’ün keyifli seyahat rotalarından biri. Montreal’de Montreal Güzel Sanatlar Müzesi’ni ziyaret edebilir, şehir manzarasını Montreal dağı üzerindeki Mount Royal Parkı’ndan izleyebilir ve şehrin farklı noktalarında eşsiz lezzetler deneyimleyebilirsiniz. 

  • Mostar

Mostar, unutulmaz manzaraları, minareleri, Orta Çağ’dan kalma eski kenti, ve ünü dünyaya yayılmış köprüsü ile Balkan aşıklarının en favori rotalarından biri. El sanatları ve müzik festivalleri ile ziyaretçileri kendine çekmeye başlayan Mostar’da İslam mimarisinin en güzel örneklerini görebilir, leziz hamur işlerini tadabilir, Kravica Şelalesi’ne günübirlik bir gezi planlayabilir ve elbette Mostar Köprüsü üzerinden geçebilirsiniz. 

Mostar’da Görmeniz Gereken 5 Yer

  • Philadelphia

Delaware ve Schuylkill nehirlerinin birleştiği noktada yer alan Philadelphia ilk Dünya Mirası Şehri. ABD’nin doğduğu yer olan bu şehir yalnızca müzeleri ile bile 2024 için harika bir seyahati garanti ediyor. Şehri ziyaretinizde İtalyan Pazarı bölgesinde dolaşabilir, Güney Doğu Asya Pazarı’nda Kamboçya, Lao, Tayland ve Vietnam mutfağına ait lezzetleri deneyimleyebilir ve Reading Terminal Market salonlarında Bassetts Dondurmasını tadabilirsiniz.  

  • Manaus

Amazon bölgesinin en büyük şehri olan Manaus, Rio Negro ve Rio Solimões’in birbirine karışmadan birleştiği yerde bulunuyor. Dünyanın en büyük yağmur ormanlarına sahip olan şehir aynı zamanda nesli tükenmekte olan sayısız türe ev sahipliği yapıyor. Manaus’ta ünlü opera binasını ziyaret edebilir, Banzeiro Restoran’da yerel lezzetleri deneyimleyebilir ve yalnızca tekne ile erişilebilen Praia da Lua’nın yemyeşil dar nehirlerinde gezintiye çıkabilirsiniz. 

  • Cakarta

Yakında Endonezya’nın eski başkenti olacak olan Cakarta uzun yıllardır ülkenin vahşi yağmur ormanlarına ve uzak adalara giden uluslararası gezginler için kamp alanı niteliğinde. Başkentin taşınma nedeni sürekli yaşanan su baskınları ve yoğun trafik olsa da Cakarta hala ülkenin ücra köşelerine gitmeden önce konforlu bir şehir hayatı deneyimleyebileceğiniz bir yer. Şehirde pazar sabahları Jalan Sudirman ve Jalan Thamrin boyunca yürüyüş yapabilir, şehir merkezindeki Merdeka Meydanı’ndaki 132 m yüksekliğindeki Monas Kulesinde şehir manzarasını izleyebilir ve yüzlerce uçurtma tasarımı olan Layang Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. 

  • Prag

Gotik şehir mimarisini iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir şehir olan Prag, Prag Kalesi ve Charles Köprüsü gibi ikonik mekanları ile ziyaretçilerine masalsı bir atmosfer yaşatıyor. Şehri ziyaretiniz sırasında Vltava Nehri kıyısında cumartesi sabahları kurulan çiftçi pazarını gezebilir, Belediye binası içerisindeki Art Nouveau Smetana Salonunu görebilir, Stromovka Parkında huzurlu ve sessiz yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz.

  • İzmir

Lonely Planet’in 2024 listesinde Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’de yer alıyor. Ege Denizinin kıyısında yer alan İzmir’de Ege mutfağını yeniden keşfedebilir, eski kültür ile çağdaş kültürün bir araya gelmesi ile oluşan dokuyu hissedebilir, her yıl düzenlenen popüler dans ve müzik festivallerine katılabilir ve muhteşem plajlarında denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. İzmir’i ziyaretinizde ünlü restoranlarında taze balık ve mezelerden oluşan lezzetleri deneyimleyebilir, tarihi Kemeraltı Çarşısını gezebilir, Urla’da yerel şarapları tadabilir ve Çeşme, Alaçatı gibi harika lokasyonların keyfini çıkarabilirsiniz. 

  • Kansas

Taylor Swift’in Chiefs futbol maçında sahneye çıkmasının ardından bir anda uluslararası alanda ilgi odağı haline gelen Kansas City, doğal güzellikleri, sürekli gelişen mutfağı ve nehir boyunca uzanan eski demiryolu köprüsü üzerinde hazırladığı yeni eğlence bölgesi ile ziyaretçilerine oldukça eğlenceli bir deneyim vadediyor. 

2024’ün En İyi Sürdürülebilir Rotaları

2024-gezi-rotalari-.jpeg

2024 en iyi gezi rotaları arasından Lonely Planet’in seçtiği sürdürülebilirlik açısından en iyi rotalar ise şunlar:

  • Ekvador

Geniş yağmur ormanları, vahşi nehirleri, 20 aktif volkanı ile dünya üzerindeki türlerin yaklaşık %6’sına ev sahipliği yapan Ekvator, mega çeşitliliğe sahip ve Ekvador’da korunacak çok az şey bulunuyor. Ziyaretçi sınırlamaları, güneş enerjisi ile çalışan ekolojik pansiyonları ve yenilenebilir enerji ile çalışan ilk havaalanı ile Ekvador kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri. 

  • İspanya

İspanya, dünyanın en popüler destinasyonlarından biri. Ziyaretçilerini tüm yıla yaymak ve gözden kaçan lokasyonlara seyahati teşvik etmek için sezon dışı seyahatleri artırma konusunda büyük ilerleme kaydeden İspanya’da yeni bisiklet yolları, elektrikli otobüsler, tren güzergahları ile ülkeyi uçmadan gezebilmek mümkün hale getirilmiş.

İspanya’da Görmeniz Gereken 5 Yer

  • Patagonya

Yeni yolları, genişletilmiş park alanları ve iddialı yeniden yabanileştirme projesi ile Patagonya her zamankinden çok daha ilgi çekici bir gezi rotası. Yüksek profilli yürüyüş rotaları ve hızla erimekte olan buzulları ile Patagonya kesinlikle görülmesi gereken yerlerden. 

  • Grönland

Destansı buzulları ve tundraları ile uzun zamandır gezginlerin merakını uyandıran Grönland 2024 yılında açılacak iki yeni uluslararası havalimanı ile çok daha cazip bir destinasyon haline geldi. Kuzey Işıkları ve dünyanın en büyük ikinci buz tabakasında kamp yapma imkanı Grönland’ı her zaman bir cazibe merkezi konumunda tutacak gibi görünüyor. 

  • Galler’in Yolları

Dünyanın sürdürülebilirlik konusunda yasa çıkaran ilk ülkesi Galler. Demiryolunda gerçekleştirdiği yenilikler, ülkenin vahşi ve harika batı kanadını keşfetmeyi çok daha kolay bir hale getirmiş. Gezegen dostu olanaklarını olabildiğince genişletmeyi hedefleyen ülkeyi araba olmadan gezmek oldukça kolay bir hale gelecek. 

  • Caminho Portugues de Santiago

Caminho Portugues de Santiago ya da diğer adıyla Portekiz Yolu, bir hac rotası olmaktan çok daha fazlası. Portekiz ve İspanya’yı yürüyerek ya da bisikletle gezme imkanı sunan bu rota, 620 km’lik parkur boyunca kiliseler, antik köyler ve nehirlerden geçiyor. 

  • Palau

Küçük Pasifik ülkesi olan Palau, sürdürülebilir seyahatin iklim değişikliğinin etkilerini ne denli hafifletebileceğini herkese gösteriyor. Gezginleri güvenli güneş kremi kullanmak ya da sürdürülebilir kaynaklı malzemeler sunan restoranlarda yemek yemek gibi seçimler yapmaya teşvik eden  Ol’au Palau uygulaması, sorumlu bir şekilde davranan ziyaretçilere özel deneyimler sunuyor. 

  • Hokkaido

Kış sporu meraklılarının radarında olan Hokkaido, çevre dostu faaliyetleri ve konaklamanın yanı sıra henüz keşfedilmemiş dağlık alanlara ve vahşi bir doğaya sahip. Japonya’nın yüzölçümünün %20’sine sahip olmasına rağmen nüfusun ancak %5’ine sahip olan Hokkaido Tokyo, Kyoto ve Hiroşima gibi destinasyonlar için ideal bir alternatif. 

  • Baltık Yolları

Baltık Yolları, Avrupa’nın en uzun meditasyon pratiği sayılabilecek uygulamaları içeriyor. Kum tepeleri, nehirleri ve gölleri dolaşmak ziyaretçileri içsel bir yolculuğa çıkarmak için ideal bir rota. Estonya’nın sade İskandinav manzaraları, Litvanya Curonian Spit’in ince kumları ve sonbahar yapraklarıyla ünlü Letonya Gauja Nehri vadisi kesinlikle görülmeye değer.

  • Güney Afrika

Dünyanın biyoçeşitliliğinin bu denli hassas olduğu bi noktada Güney Afrika’nın vahşi güzelliğini keşfetmenin tam zamanı. Yıldızlarla dolu geceleri, vahşi hayvanlar arasında yürüme şansı ve daha birçok büyüleyici güzelliği ile sürdürülebilir seyahat için Güney Afrika ideal destinasyonlardan biri. 

2024’ün en iyi gezi rotaları arasında değerler açısından ziyaret edilmesi tavsiye edilen yerler de bulunuyor. Bu destinasyonlar ise Lonely Planet 2024 listesinde şu şekilde belirlenmiş:

  • Orta Batı, ABD
  • Polonya, Avrupa
  • Nikaragua, Orta Amerika
  • Tuna Limes, Bulgaristan
  • Normandiya, Fransa
  • Mısır
  • İkarya, Yunanistan
  • Cezayir, Afrika
  • Güney Çölleri ve Orta Otago, Yeni Zelanda
  • Gece Trenleri, Avrupa

2024 gezi rotanızı belirlerken kiralık bir araca ihtiyacınız varsa Yolcu360 üzerinden dilediğiniz marka ve modeldeki aracı Türkiye dışında 180 ülkede de dakikalar içinde güvenli ve uygun fiyatlı bir şekilde kiralayabilirsiniz. 

Yorum ekle