Yolcu360 Blog
balkanlar-1.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Arabayla Balkan Turu ve Balkanlar’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Arabayla Balkan Turu ve Balkanlar’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Arabayla Balkan turu yapmak, maceraseverlerin özellikle son dönemlerde en çok tercih ettikleri seyahat alternatiflerinden biridir. Siz de seyahat etmeyi, fotoğraf çekmeyi ve yeni kültürler keşfetmeyi mi seviyorsunuz? En doğru ve en ucuz tatil rotalarının başına Balkan turunu koymalısınız.

Arabayla Balkan turu maceranızda en büyük avantajınız, bu ülkelerin yakınlığı olacaktır. Arabayla Balkan turu maliyeti size pahalıya patlayacak seyahatlerden biri değildir. Bu nedenle gönül rahatlığı ile bütçe planlaması yapabilirsiniz.

Balkan Gezisi Hazırlıkları

Arabayla Balkan turu yapmak için öncelikle hazırlık yapmalısınız. Tur öncesi şu hazırlıkları yapmanız yararınıza olacaktır:

arabayla balkan turu, bagaj hazırlamak

  • Arabayla vizesiz Balkan turu yapmak, maliyetinizi önemli ölçüde düşürür. Bu yüzden öncelikle vizesiz gidilebilen Balkan ülkelerini araştırın.
  • Maliyet hesabınızı iyi yapın.
  • Size en uygun yol rotasını belirleyin.
  • Kendi aracınızla gitmeyecekseniz araç kiralama hizmeti edinin.
  • Ülkelerin siyasi prosedürleri hakkında bilgi sahibi olun. Bu, aralarında siyasi gerginlik olan ülkelerde gezerken sorun yaşamanızı engeller.
  • Yeme-içme ihtiyaçlarınızı nerelerden karşılayacağınızı öğrenin.
  • Yemeklerin size yabancı gelme endişesi varsa kendi gıdalarınızı hazırlayarak yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Konaklama ihtiyacınız için önceden planlama yaparak rezervasyonlarınızı tamamlayın.
  • Gideceğiniz ülkede salgın vb. gibi olağanüstü durumlar olup olmadığını öğrenin.
  • Pandemi sürecinde her ülkenin uyguladığı güvenlik önlemlerine karşı bilgi sahibi olun.
  • Olası sorunlar karşısında nerelerden nasıl yardım alacağınızı önceden araştırın.
  • Gezi rotanızda meydana gelebilecek sürprizlere karşı hazırlıklı olun. Örneğin ilk seyahat edeceğiniz ülkeye girememeniz durumunda diğer seçenekler için B planı oluşturun.
  • Başınıza gelebilecek herhangi kaza, yaralanma ya da hastalık vb. durumlarında yakınlarınızdaki hastaneleri araştırın.
  • Dönüş için size en uygun olan rotayı oluşturun.

Balkan Ülkeleri Hangileri?

Birçok gezginin hayali olan arabayla Balkan turu yapmak, bazı ülkelere vizesiz girme imkanı sunduğu için sıkça tercih ediliyor.

Arabayla Balkan turu yapmak isteyenlerin merak ettiği Balkan ülkelerini sırasıyla Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye (Doğu Trakya) ve Yunanistan olarak belirtebiliriz.

arabayla balkanlar turu yapmak

Arabayla Balkan Turu Yapacaklara Tavsiyeler

Seyahat ederken problem yaşamamanız adına aklınıza takılan her konuda size rehber olacak yazımızı sonuna kadar okumalısınız. İşte A’dan Z’ye arabayla Balkan turu rehberi ve arabayla Balkan turu yapacaklara tavsiyeler…

Arabayla Balkan seyahati rotası oluşturmak, arabayla Balkan turu yapacaklara tavsiyeler listesinin başında gelir.

Arabayla Balkan turu rotası oluştururken en çok ihtiyacınız olan şey, internettir. Yolunuzu bulabilmeniz için navigasyon veya harita uygulamalarından faydalanmalısınız.

Arabayla Balkan seyahati yapmaya karar verdiğinizde uzun saatler araba kullanmayı göze almalısınız. Bu da konsantrasyon bozukluğunu beraberinde getirebileceği için tek başınıza seyahate çıkmamanızı öneririz. Yanınızda bir kişinin daha olması ve arabayı dönüşümlü olarak kullanmanız hem zihinsel hem de fiziksel yorgunluğa yenik düşmenizi engeller.

Balkanlar’da Araç Kiralama

Arabayla Balkan turu yapmak için kendi aracınız yoksa araç kiralama hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Bu hizmetleri internet üzerinden araştırma yaparak kolayca alabilirsiniz. Özellikle birkaç kişi seyahat edecekseniz bu yol oldukça kârlı olabilir.

Balkanlar’da araç kiralama konusunda dikkat etmeniz gereken iki önemli nokta var: Aracı kiralayacağınız ve bırakacağınız noktalar ile giriş yapacağınız ülkeler… Bir ülkeden kiraladığınız aracınızla başka bir Balkan ülkesine giremeyebilirsiniz. Örneğin Arnavutluk’tan kiraladığınız bir araçla Sırbistan’a giremezsiniz.

Ülkelerin arasındaki siyasi gerginlikler nedeniyle bu tür sorunlarla karşılaşmamak için dikkatli olmalısınız. Kiralayacağınız araç ile hangi ülkelere geçiş yapabileceğinizi mutlaka önceden acentanıza bildirmeniz gerekiyor. Bunu yapmazsanız seyahat rotanızda değişikliklere gitmeniz gerekebilir.

Balkan Turu İçin İhtiyaç Listesi

Arabayla Balkan seyahati yapmak için yanınızda olması gerekenleri kabaca şöyle bir listede toplayabiliriz:

  • Mevsimine uygun kıyafetler,
  • Bir hastalığınız varsa bunun için ilaç ve ağrı kesiciler,
  • Yeme-içme ihtiyaçlarınız için mutfak eşyaları,
  • Bol su,
  • Temizlik malzemeleri,
  • Powerbank,
  • Araç telefon şarjı,
  • Araba yastığı,
  • Kişisel eşyalar.

Arabayla balkan turu, mostar köprüsü

Balkan Turunda Konaklama

Arabayla Balkan seyahati yaparken önünüze çıkacak en büyük sorunlardan biri konaklama olacaktır. Bunun için Balkanlar’a gitmeden önce konaklayacağınız yerlerin rezervasyonlarını daha önce yapmanızda fayda var. Otelde konaklamayı tercih etmiyorsanız çok daha uygun alternatifler bulabilirsiniz.

Balkan ülkelerinde hostellerde de kalabilirsiniz. Birkaç kişiyle aynı odada kalmayı sorun etmiyorsanız çok daha ucuza konaklayabilirsiniz. Bunun için booking.com üzerinden veya diğer hostel sitelerinden ulaşıp rezervasyon oluşturabilirsiniz.

Balkan ülkelerinde konaklama yaparken, konaklayacağınız yerin şehre olan uzaklığına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte daha önce konaklayanların yorumlarını okuyarak puanları yüksek olan yerleri tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

arabayla balkanlar turuna çıkmış genç kadınlar

Arabayla Vizesiz Balkan Turu

Bazı Balkan ülkelerine vize almak koşuluyla giriş yapabilirsiniz. Örneğin, Yunanistan ve Macaristan için Schengen vizesi almanız gerekir. Bununla birlikte yeşil pasaportunuz varsa sizden vize istenmeyecektir.

Bunların dışında Bulgaristan ve Hırvatistan da Schengen vizesi sahiplerini başka vizeye gerek kalmadan kabul etmektedir. Arabayla vizesiz ülkelerde Balkan turu yapabileceğiniz yerler ise Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya ve Kosova olarak sıralayabiliriz.

Balkan Ülkelerinde Sınır Kapıları

Balkan ülkelerinin sınır kapılarında prosedür şöyle işliyor: Öncelikle yer aldığınız ülkeden çıkmanız için çıkış işlemleri tamamlanıyor. Daha sonra gireceğiniz diğer ülkenin giriş işlemleri yapılıyor. Bu işlemleri arabanızdan inmeden elinizdeki pasaportları ve araba ruhsatını vererek tamamlayabiliyorsunuz.

Arabayla balkanlar turu

Arabayla Balkanlar Turunda Nereye Park Etmeli?

Arabayla Balkan turu yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri de park konusudur. Bu ülkelerde istediğiniz her yere park edemezsiniz. Bu durumda ceza alırsınız. Balkan ülkelerinde sık sık bir park görevlisi ya da park otomatına rastlayabilirsiniz.

Aracınız için gereken park ücretini ödeyerek cama yapıştırmanız ve bir otoparka girmeniz yeterlidir. Otopark ücretleri, bulunduğunuz bölgenin turistik bölge olup olmamasına göre değişecektir. Yanlış yere park edilen araçların çekilmediğini, tekerleklerine ilerlemesini önleyici bir kelepçe takıldığını da hatırlatmak isteriz.

Konaklama tercihinizi otellerden yana kullanıyorsanız park alanı olan otelleri seçmelisiniz. Böylelikle geziniz sırasında bir de aracın park problemini düşünmenize gerek kalmaz. Bunun yanında ayrıca park ücreti de ödemek durumunda kalmazsınız.

arabayla balkan turu rotası

Balkanlar’da Trafik ve Yollar Ne Durumda?

Doğanın size kucak açacağı Balkanlar, ormanın bol olduğu bir bölge. Hal böyle olunca kendinizi Karadeniz’de geziyor gibi hissedebilirsiniz. Buna bağlı olarak da bol bol dağa, virajlı ve çoğunlukla gidiş dönüşü tek şeritli olan yollara rastlayacaksınız.

Balkanlarda yer alan dar ve virajlı yollar kamyonların arkasında uzun kuyruklar oluşma ihtimalini artırıyor. Örneğin Kotor’a arabayla gitmek istediğinizde sollanması mümkün olmayan dağ yollarında uzun zaman harcayacağınızı bilmelisiniz.

Arabayla vizesiz Balkan turu yapmak için Balkanlar’da araç kiralama hizmeti alacaksanız mümkün olan en iyi arabayı kiralamalısınız. İnişli çıkışlı dağ yollarına uyum sağlayabilecek düzeyde bir araba, işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun yanında mümkünse otomatik vites bir araç kiralayın.

eylül ayında gezilecek yerler, araba süren adam

Arabayla Balkan Turu Maliyeti

Arabayla Balkan turu yaparken göz önüne almanız gereken en önemli noktalardan biri maliyettir. Yapacağınız arabayla Balkan turu maliyeti, ödenmesi gereken standart ücretlerin dışında tamamen sizin bütçenize bağlıdır. Önceden yaptığınız hazırlıklarla Balkan turu maliyetinizi en aza indirebilirsiniz. Bunun yanında döviz bozdururken de dikkatli olmalısınız. Örneğin telefonunuza çeşitli uygulamalar indirerek anında döviz çevirme işlemi yapabilirsiniz.

Arabayla Balkan turu rotası oluştururken maliyet hesabı yapmanız gerekir. Arabayla Balkan turu yapacaklara tavsiyelerden biri de gittiğiniz ülkenin ait para birimi bulundurmaktır. Yanınızda yeterli miktar Euro bulundurarak harcayacağınız kadarını gittiğiniz ülkenin para birimine çevirmeniz lazım. Bu durum, arabayla Balkan turu maliyeti konusunu direkt olarak etkiler.

Arabayla Balkan turu yapmak isteyenler için küçük bir hatırlatma: Balkan ülkeleri ekonomisi zayıf ülkeler oldukları için kredi kartı kullanımı pek tercih edilmez. Bu yüzden çoğu ihtiyacınızı yerli parayla karşılamalısınız. Yerli parayı ise kayıp yaşamamak adına şehir merkezlerindeki döviz bürolarını kullanarak edinmelisiniz. Ödemelerinizi Euro ile yaparsanız büyük ihtimal para kaybı yaşarsınız.

Balkanlar’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Arabayla Balkan turu yapmak isteyenlerin rüyası olan Balkan ülkeleri, onlarca medeniyete ev sahipliği yaptılar. Gittiğinizde pek çok tarihi iz bulacağınız Balkanlar’da aynı zamanda sayısız esere de rastlayacaksınız.

Birçok köy, köprü, ada, köy, nehir şelale ve zengin mutfağı ile hem gözünüze hem de midenize hitap edecek Balkan turunuz sırasında muhakkak görmeniz gereken yerleri sizin için sıraladık.

İşte Balkanlar’da Ziyaret Etmeniz Gereken Birbirinden Özel 10 Yer

  • Selanik – Yunanistan

Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yer olan Selanik’te yüzyıllar boyunca Yunanlılar, Türkler ve Yahudiler bir arada yaşadılar. Kentin simgesi olan Beyaz Kule ve 2010’dan sonra yeniden restore edilen Atatürk Evi, şehirde görmeniz gereken yapılar arasında

  • Mostar Köprüsü – Bosna Hersek

Her yıl birçok ziyaretçinin akınına uğrayan Mostar Köprüsü Neretva Nehri üzerinde yer alıyor. 1566’da Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen bu taş köprü 24 metrelik yüksekliği ve ayrıca 30 metrelik genişliği ile dikkat çekiyor. Mostar Köprüsü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

  • Poçitel Köyü – Bosna Hersek

Tarihi bir Osmanlı kasabası olan Poçitel, UNESCO’nun koruması altında bulunuyor. Güney Bosna’daki Neretva Nehri yamaçlarında yer alan köy, ayrıca yakınlarında yer alan Blagay Tekkesi ile birlikte tam bir nostalji rotası.

  • Taşoz – Yunanistan

Tavernalarda eğlenmek, Ege mutfağı lezzetlerini tatmak ve sayısız koylarda yüzmek için en doğru tercih Taşoz olacaktır. Türk izlerini bugün bile görebileceğiniz sokaklarıyla Taşoz, tarihi evleriyle de sizi selamlayacak.

  • Dubrovnik – Hırvatistan

Adriyatik’in incisi olarak bilinen Dubrovnik, Orta Çağ’dan kalma eski şehir merkeziyle ünlü bir bölge. 443 sene Osmanlı hakimiyetinde kalan Dubrovnik’te bulunan kuleler, görkemli surlar, Francis Manastırı, Rektör Sarayı gibi yapılar sizi çok etkileyecek.

  • Sveti Stefan – Karadağ

Başka bir çağdaymışsınız hissi yaşatacak olan Sveti Stefan, 15. yüzyıldan kalma evleri, kiliseleri ve dar sokaklarıyla sizi zamanda yolculuğa çıkaracak. Adriyatik kıyısında bulunan bu ada, son yıllarda Hollywood yıldızlarının ve fotoğrafçıların akınına uğruyor.

  • Bled Gölü – Slovenya

Masal diyarını andıran Bled Gölü, yemyeşil ağaçların ortasında bulunuyor ve ortasında küçük bir ada barındırıyor. Adeta görsel bir şölen sunan Bled Gölü kıyısında sandal gezileri, doğa yürüyüşleri, dağ tırmanışları, ata ya da bisiklete binme gibi etkinlikler yapmanız mümkün.

  • Belgrad – Sırbistan

Güneydoğu Avrupa’ya açılan konumuyla dikkat çeken şehir, Tuna ve Sava Nehirleri’nin birleştiği plato üzerinde yer alıyor. Belgrad’daki Kalemegdan, Savaş Müzesi, Sokullu Çeşmesi ve Aziz Sava Katedrali gibi yapılar, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

  • Plitvice Gölleri – Hırvatistan

Plitvice Gölleri, UNESCO’NUN Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu göller, irili ufaklı 16 adet göl ve yeşilliklerin arasından dökülen görkemli şelalelerden oluşuyor.

  • Santorini – Yunanistan

Özellikle balayı çiftlerinin tercihlerinden olan Santorini, romantizm arayanlar için birebir. Santorini’nin tepelerindeki otellerde konaklayarak Ege’nin masmavi manzarasını izleyebilirsiniz.

Balkan Seyahati Hakkında Daha Fazlası

1 yorum