Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Dünyanın En Yüksek Binaları | Dünyadaki En Yüksek 18 Gökdelen

Dünyanın En Yüksek Binaları | Dünyadaki En Yüksek 18 Gökdelen

Yerden yükselen gökdelenler, modern metropol şehirlerin en hayranlık uyandıran yapıları diyebiliriz. 1930’lardan beri dünya çapında inşa edilmeye başlanan gökdelenler neredeyse şehirlerin popüler ve turistik yapılarından biri oldu desek abartmış sayılmayız. Hayatı şehir sokaklarından gökyüzüne doğru genişleten gökdelenler bazı şehirlere ün ve şöhret dahi kattı. İşte rekor kıran yükseklikleri ve ödüllü tasarımlarıyla dünyanın en yüksek 18 gökdeleni listesi karşınızda. 🙂

dunyanin-en-uzun-binalari

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

  • Burj Khalifa / Dubai / Birleşik Arap Emirlikleri (829.8 m / 2.722 ft)

Dubai’deki Burj Khalifa, 2010 yılında tamamlandığından beri dünyanın en yüksek gökdeleni olma rekorunu üzerinde taşıyor. Yedi dönümlük park alanı ve 163 kat ve 30.000 konut, dokuz otel, 19 konut kulesi, bir alışveriş merkezi ile şehrin en popüler simgesi. Bina, Birleşik Arap Emirlikleri hükümetinin ekonomiyi yalnızca petrol bazlı olmaktan daha çok hizmet odaklı ve turizm merkezli bir ekonomiye dönüştürmek için uzun zamandır devam eden girişiminin bir parçası. Burj Khalifa’nın tasarımcısı ise Adrian Smith ve kendisi şu anda Suudi Arabistan’daki 2022 yılında açılacak olan Cidde Kulesi üzerinde çalışıyor. Bu yapı tamamlandığında dünyada tam bir kilometreye (3.281 feet) ulaşan ilk bina olacak.

  • Şanghay Kulesi / Şanghay / Çin (632 metre / 2.073 ft)

Şangay’ın Luijiazui isimli finans bölgesindeki en yüksek gökdelen olan Şangay Kulesi’nin inşa edilmesi sekiz yıl sürmüş ve dünyanın en yüksek ikinci binası olma rekoruna sahip. 2015 yılında inşasının tamamlanmasına rağmen 2016 yılına kadar halka açılmamış. Binayı Amerikalı bir mimarlık firması olan Gensler tamamlamış. Üst üste yığılmış dokuz silindirik binadan oluşan kulede toplam 320 otel odası, perakende alanları, restoranlar, kafeler ve bahçeler bulunuyor. Bina yükseldikçe kıvrılıyor ve ziyaretçilere şehrin 360 derecelik manzarasını sunuyor.

  • Makkah Royal Clock Tower Hotel / Mekke / Suudi Arabistan (601 metre / 1.972 ft)

Devlete ait olan ve Abraj Al-Bait Kuleleri olarak da bilinen Makkah Royal Clock Tower Hotel, Suudi Arabistan kültürü ve toplumu açısından oldukça önemli diyebiliriz. Dünyanın en büyük camisi Mescid-i Haram’ın yani İslam’ın en kutsal yerlerinden birine oldukça yakın olması onu daha değerli kılıyor. Büyük kompleks içerisinde apartman daireleri, otel odaları, konferans merkezi, büyük bir dua odası, beş katlı alışveriş merkezi, müze ve Kutsal Aylarda ayı görmek için bir Ay Gözlem Merkezi yer alıyor. Kompleks dünyanın üçüncü en yüksek binası ünvanını taşırken Alman mimar Mahmoud Bodo Rasch tarafından tasarlanan kulenin saat yüzü, dünyanın en büyüğü olma özelliğine sahip.

Dünyanın en tehlikeli 10 volkanı için tıklayınız.

  • Ping An Uluslararası Finans Merkezi / Shenzhen / Çin (599 metre / 1.821 ft)

Henüz tamamen bitmemiş olsa da, Ping An Uluslararası Finans Merkezi, Nisan 2015 yılında açılmış. Yapı, Çin’deki ikinci en büyük kule ve tüm dünyanın dördüncü en büyük binası. Başlangıçta, finans merkezinin Şanghay Kulesi’ni aşması ve Çin’deki en yüksek bina olması planlanmış ancak üst tarafta olmak üzere tasarlanan 60 metrelik anten, uçuş yollarını engelleyince bu hedef gerçekleştirilememiş. Bina içerisinde otel odaları, ofisler, perakende satış yerleri, üst düzey bir alışveriş merkezi ve üstte bir gözlem güvertesi yer alıyor.

Lotte World Tower / Seul / Güney Kore (555 metre / 1.821 ft)

Lotte World Tower, Sincheon-dong mahallesinde Seul’ün Han Nehri yakınında bulunan 123 katlı bir gökdelen. 13 yıllık planlama ve hazırlıklardan sonra, kule 2015 yılının sonunda tamamlanabilmiş. Binanın dış inşaatının tamamen bitmesi ise Mart 2016’yı bulmuş ve 2017 yılında açılmış. Gökdelenin içerisinde perakende mağazalar, rezidanslar, lüks bir otel, özel ofis alanları, halkın erişimine açık olan katlar ve bir gözlem güvertesi bulunuyor.

Seul gezilecek yerler için tıklayınız.

  • Dünya Ticaret Merkezi (541 metre / 1,776 fit)

NYC’de Aşağı Manhattan’da bulunan Dünya Ticaret Merkezi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yüksek ve en önemli binalardan biri. 11 Eylül’den sonra, David M. Childs tarafından New York silüetinin bir ifadesi ve merkezi olacak şekilde tasarlanmış olan 104 katlı binada ofisler, restoranlar ve nefes kesen Manhattan manzarasına sahip bir gözlem güvertesi yer alıyor. Dünya Ticaret Merkezi ayrıca 11 Eylül Anıtı ve Müzesi ile yeniden tasarlanmış Dünya Ticaret Merkezi Ulaşım Merkezi’ni de içeriyor.

  • CTF Finans Merkezi / Guangzhou / Çin (530 metre / 1.740 ft)

CTF Finans Merkezi, Çin’in Tianhe Bölgesi’nde bulunan ve Pearl Nehri’ne bakan iki binadan biri. İlki 2010 yılında tamamlanmış ve CTF Finans Merkezi ise 2016 yılında açılmış. Bina; alışveriş merkezi, konut süitleri, bir gözlemevi, konferans merkezi, ofisler ve Rosewood Hotels & Resorts isimli otel de dahil olmak üzere 111 katlı karma kullanımlı bir şehir kompleksi.

Dünyanın en güzel 10 şelalesi için tıklayınız.

  • Taipei 101 (509,2 metre / 1,671 ft)

Taipei 101, günümüz teknolojisini Asya gelenekleriyle harmanlayan Tayvan’da modern bir ikon konumunda. Tayfunlara ve depremlere dayanacak şekilde tasarlanan kule, kendine özgü mavi-yeşil cam perde duvarlara sahip ve tasarım öğelerinin çoğunda geleneksel Asya sembolizmi ve feng shui felsefesi mevcut. Örneğin, 101 katı zamanın yenilenmesini simgeliyor ve üstündeki parlak sarı parıltı ise özgürlüğü simgeleyen hoş bir meşale durumunda. Ayrıca Taipei 101, Dubai’deki Burj Khalifa’nın tamamlanana kadar dünyanın en büyük binasıydı.

  • Şangay Dünya Finans Merkezi (492 metre / 1.614,2 ft)

Şangay’ın Pudong bölgesinde yer alan 101 katlı Şangay Dünya Finans Merkezi, uluslararası finans ve ticaretin önemli bir merkezi olarak hizmet veriyor. Ofisler, oteller, konferans salonları, gözlem güverteleri ve zemin katındaki alışveriş merkezleri ile dünyanın en yüksek 18 gökdeleni arasında yer alıyor. Bir şişe açıcıya benzeyen gökdelen, üstündeki ikonik deliği ile şöhret yapmış. 🙂 Şangay Dünya Finans Merkezi, 2007 yılında tamamlanmış ve ertesi yıl yılın en iyi gökdeleni seçilmiş. Bina Amerikan mimarlık firması Kohn Pedersen Fox tarafından tasarlanmış.

  • Uluslararası Ticaret Merkezi (484 metre / 1.588 ft)


Dünyanın en yüksek 18 gökdeleni arasında bulunan son yapı, Hong Kong’daki Uluslararası Ticaret Merkezi. Kendisi tam tamına 108 katlı bir gökdelen. Dünyanın en yüksek binası olması amaçlanmıştı, ancak binaların çevredeki dağlardan daha yüksek olmasını engelleyen yerel düzenlemeler nedeniyle bu amaca ulaşılamamış. 2010 yılında tamamlanan gökdelenin bir Ritz-Carlton oteli, ticari ofisleri, alışveriş merkezi, beş yıldızlı bir restoranı ve Sky100 adlı bir gözlemevi var. Ayrıca gökdelen, tek bir binadaki en büyük ışık ve ses gösterisi açısından Guinness Dünya Rekoruna sahip. Işık ve müzik şovları toplam 50.000 metrekareyi kaplıyor ve bir gecede iki kez gerçekleşiyor.

Dünyanın en muhteşem 10 çölü için tıklayınız.

  • Landmark 81 – Vietnam’ın Ho Chi Minh (461.2 m.)

dunyanin-en-uzun-binalari-.jpg

Dünyanın en yüksek binalarına baktığımızda Amerika, Ortadoğu ve Çin’in bu konuda öne çıktığını görüyoruz. ​​Landmark 81 de 27 Temmuz 2018 tarihinde tamamlanmış bir uzakdoğu gökdeleni. Bölgedeki ilk yüksek binalardan biri olması bakımından da önemli. Çünkü Landmark 81 tamamlandıktan sonra hızla yenileri inşa edilmiş. Neo – fütürizm mimari akımına göre inşa edilmiş olan yapı, Vietnam’ın Ho Chi Minh Kenti’nde. Vietnam’ın ikinci en büyük binası olan yapı, 461.2 metre yüksekliğinde. Kaç katlı derseniz;  81 katlı bir gökdelen. 

  • Petronas Kuleleri – Malezya Kuala Lumpur (452 m)

dunyanin-en-uzun-binalari-1u.jpg

Dünyanın en yüksek binaları içinde Petronas Kuleleri önemli bir yere sahip. İlk inşa edildiklerinde dünyanın en yüksek kuleleri olarak anıldılar. Kısa sürede onları gölgede bırakan gökdelenler inşa edildi. Ancak hala en yüksek binalar arasında gösteriliyorlar. Bu ikiz kuleler, orta Asya ticaret dünyası için büyük bir öneme sahip. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da inşa edilen Petronas Kuleleri, şehrin de önemli simgeleri arasında yer alıyor. Petronas Kuleleri içinde sergi salonları, konser salonları, gösteri ve sanat salonları, ofisler, ticari yapılar, şirketler, mağazalar ve restoranlar var. 452 metre yükseklikteki binada 88 kat var. Ayrıca iki kuleyi birbirine bağlayan bir cam köprüye sahip. Bu cam köprü, turistlerin ilgi odağı. 

  • The Exchange 106 / Signature Tower – Malezya (453,5 m.)

dunyanin-en-uzun-binalari-1.jpg

Petronas kuleleri gibi The Exchange 106 de Malezya’da. Kayıtlara göre Dünyanın en yüksek 14. binası The Exchange 106 gökdelenidir. Signature Tower veya The Exchange 106 adlı yapı, hem ticaret merkezidir hem de yüksek terası çok sayıda turisti yapıya çeker. Malezyadaki en yüksek ikinci gökdelen olarak bilinir. 453,5 metre yüksekliği olan yapı 96 katlıdır. 2019 yılında inşaatı tamamlanan yapının tepesinde çok katlı bir aydınlatma feneri vardır. 

  • Willis Kulesi – Malezya (527 m)

dunyanin-en-uzun-binalari-2.jpg

Malzeya’daki yüksek binalar gerçekten çok etkileyici. Ama Amerikalı mimarlar da oldukça çarpıcı bir şekilde yüksek bina mimarisi için tasarımlar üretiyor. Bunlardan biri de Sears Kulesi olarak da bilinen Willis Kulesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago şehrinde bulunan yapı, çevresindeki yapılarla uyumu ve sunduğu bütünlükle öne çıkıyor. ABD’nin üçüncü ve dünyanın yirmi ikinci en yüksek binası olan Willis Kulesi, tarihi ile de önemli. Diğer yüksek gökdelenlerden farklı olarak 1973 yılında yapılmıştır. Bu da Amerika’nın gökdelen inşaatındaki öncülüğünün bir kanıtıdır. 1998 yılına kadar dünyanın en yüksek binası olarak literatürde yerini korumuştur. Bu etkileyici Amerikan gökdeleninin yüksekliği 442 metredir. Üzerinde yer alan demir çubuk antenleri de sayarsak ​​toplam yüksekliği 527 metreye ulaşır. 

  • KK100 – Çin Shenzhen ( 441,8 m.)

dunyanin-en-uzun-binalari-3.jpg

Çin, mimari açıdan belki de dünyanın en enteresan ülkesi. Minicik odacıklarda yaşayan çok büyük bir nüfusun yanında şehir dışında arazi içinde kaybolmuş müstakil evleri de çok fazla. Diğer yandan Çin, dünyanın en büyük binalarına evsahipliği yapan bir gökdelenler ülkesi. Özellikle de Shenzhen bölgesi böyle. Çin’in Shenzhen kentinde yer alan gökdelen sayısı çok fazla. Bunlardan biri de KK100 adlı bina. Yukarı doğru sivrilen ve bir bütünlük sunan cam blog şeklinde tarif edilen  KK100, yaşadığımız yüzyıla damgasını vuran Neo – fütürizm akımının güzel bir örneği. 2011 yılında inşası tamamen biten bina, 441,8 metre yüksekliğindedir. 100 kattan oluşan gökdeleni inşa eden firmanın adı Kingkey Group. İçinde 66 adet asansör olan yapı, 226.000 metrekare alana kurulmuş. 

  • Wuhan Center – Çin Vuhan (438 m)

dunyanin-en-uzun-binalari-4.jpg

Çin’deki gökdelenlerden bahsetmişken adını pandemide sıkça duyduğumuz Wuhan kentinden alan Wuhan Center da tanıtılmalı. 2019 yılında yapımı tamamlanan Wuhan Center, 438 metre yüksekliğindedir. Bu devasa yapı, 88 kattan oluşuyor. Ayrıca Orta Çin olarak bilinen ve yoğun bir şekilde gökdelenlerin bulunduğu bölgedeki en yüksek binadır. 

  • 432 Park Avenue – Amerika Birleşik Devletleri New York (425.5 m.)

dunyanin-en-uzun-binalari-5.jpg

Dünyanın en yüksek binalarından bahsedip gökdelenler şehri New York’u es geçemeyiz. Manhattan’ın Midtown bölgesinde yer alan 432 Park Avenue, hem çok ünlü hem de çok yüksek bir yapı. 2015 yılında inşaatı biten gökdelen, böölgenin simge yapıları arasındadır. Bina 425.5 metre yüksekliğinde ve 99 katlı olarak inşa edilmiştir. 

  • OKO – Güney Kulesi – Rusya Moskova (354.1 m)

dunyanin-en-uzun-binalari-6.jpg

Sırada Avrupa’nın üçüncü en yüksek binası var. En yüksek binalar ya da devasa gökdelenler deyince akla Amerika, Çin, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. Rusya, yüksek bina konusuna kafayı takan ülkelerden değil ama dünyanın en yüksek gökdelenlerinden biri de Moskova’da. Rusça “göz” anlamına gelen Oko gökdeleni, Moskova’da bulunuyor. Moskova Uluslararası İş Merkezi olarak hizmet veriyor. Yapı, 354.1 metre yüksekliğinde ve 85 katlı. Bu ana yapıya ek iki bina daha var. Bunlardan biri güney tarafta ve 245 metre yüksekliğinde ve 49 katlı olarak yükseliyor. Oko’nun kuzeyde kalan kulesi ise park yeri olarak hizmet veriyor. 

 

Yorum ekle