Yolcu360 Blog
ehliyet-tipleri-turleri-siniflari
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Ehliyet Sınıfları Nelerdir? 2022 – 2023 Yılı Ehliyet Türleri

Ehliyet Sınıfları Nelerdir? 2022 – 2023 Yılı Ehliyet Türleri

Ehliyet, araç sürücülerinin kurallar çerçevesinde trafiğe çıkabilmesi için gerekli olan bir belge. Bu belgeye sürücü belgesi de deniyor. Sürücülerin, hangi aracı kullanmak istiyorsa o araca uygun ehliyet türünü tercih etmesi gerekiyor. Bu nedenle ehliyet sınıfları oldukça önemli ve merak edilen bir konu. Biz de bu yazımızda, konunun detaylarına değinmek istiyoruz. 

Ehliyet sınıfı nedir, ehliyet sınıfları nelerdir, 2022 – 2023 ehliyet sınıflarında değişiklik oldu mu gibi sorular çok soruluyor. Sizin için ehliyet sınıflarını detaylı olarak anlattığımız bir yazı hazırladık. Gelin hep birlikte ehliyet sınıfları nedir, şöyle bir bakalım. 

Ehliyet Sınıfı Nedir?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ehliyetsiz araç kullanmak yasak. Ayrıca sahip olunan ehliyet, kullanılan aracın dahil edildiği ehliyet sınıfında yer alıyor olmalı. 

Ehliyetler birtakım ölçütlere göre sınıflara ayrılıyor. Buna ehliyet sınıfları deniyor. Birçok ehliyet sınıfı var.

Kullanılan aracın özellikleri, araca takılacak römorklar ve aracın kaç yaşından itibaren kullanılabileceğine yönelik konulara göre ehliyet sınıfları belirleniyor. Sürücülerin, kullanacağı araç hangi ehliyet sınıfı kapsamındaysa ona uygun ehliyet alması gerekiyor. 

Ehliyet Sınıflarındaki Düzenlemeler 2022 – 2023 

Ehliyet sınıflarında, ek yüklerin araçlara takılmasıyla ilgili yeni düzenlemeler var. Bazı ehliyet sınıflarında yaş sınırı bazılarında ise deneyim şartı değiştiriliyor. 

Eski dönemlerde B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, minibüs kullanabiliyordu. Artık bu kural değişiyor. İlk defa ehliyet alanlar minibüs kullanamıyor. Minibüs kullanabilmek için kişilerden deneyim şartını yerine getirmesi isteniyor.  

Tüm ehliyet sınıfları MOPED yani mobilet kullanabiliyor. Ayrıca motorlu bisiklet olan mobiletlerin ehliyetini alma yaş sınırı on altıya düşürülüyor. 

Eski dönemlerde motosiklet sürücülerinin ehliyet sınıfı A1 ve A2 sınıfları olarak biliniyordu. Artık bu uygulama değişmiş durumda. M, A, A1 ve A2 sınıfı ehliyet sahipleri motosikletle ilişkili. 

Düzenlenmiş olan bir başka ehliyet sınıfı ise H sınıfı ehliyetleri. H sınıfı ehliyetler artık tamamen kaldırılıyor. Eğer kişilerin bir engel durumu mevcut ise bu ehliyette açıklama olarak yazıyor. 

Eskiden sürücü adayları, otomatik vites ya da düz vites ayrımı yapmadan ehliyet alıyordu. Fakat artık dileyen sürücüler yalnızca otomatik vites ehliyeti almak için başvuru yapabiliyor. 

Ehliyet Sınıfları 2022 – 2023

  • M Sınıfı Ehliyet: 2, 3, 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanımına uygun ehliyet türü.
  • A1 Sınıfı Ehliyet: 125 CC’ye kadar olan 2/3 tekerlekli motosikletler kullanımına uygun ehliyet türü.
  • A2 Sınıfı Ehliyet: 35Kw kadar olan  2/3 tekerlekli motosikletler kullanımına uygun ehliyet türü.
  • A Sınıfı Ehliyet: 35Kw üzerinde olan  2/3 tekerlekli motosikletler kullanımına uygun ehliyet türü.
  • B1 Sınıfı Ehliyet: 4 tekerlekli motosikletleri kullanımına uygun ehliyet türü.
  • B Sınıfı Ehliyet: Otomobil ve kamyonet kullanımına uygun ehliyet türü.
  • BE Sınıfı Ehliyet: Otomobil ve römorklu kamyonet kullanımına uygun ehliyet türü.
  • C1 Sınıfı Ehliyet: 7500 kg’a kadar kamyon ve çekici kullanımına uygun ehliyet türü.
  • C1E Sınıfı Ehliyet: 1200 kg’a kadar römorklu kamyon ve çekici kullanımına uygun ehliyet türü.
  • römorklu kamyon ve çekici kullanımına uygun ehliyet türü.
  • D1 Sınıfı Ehliyet: 16+1 kişilik minibüs kullanımına uygun ehliyet türü.
  • D1E Sınıfı Ehliyet: 16+1 kişilik römorklu minibüs kullanımına uygun ehliyet türü.
  • D Sınıfı Ehliyet: otobüs kullanımına uygun ehliyet türü.
  • DE Sınıfı Ehliyet: Römorklu otobüs kullanımına uygun ehliyet türü.
  • F Sınıfı Ehliyet: Traktör kullanımına uygun ehliyet türü.
  • G Sınıfı Ehliyet: İş makinesi kullanımına uygun ehliyet türü.

Ehliyet Sınıfları Nelerdir? (2022 – 2023)

Yeni düzenlemelerle birlikte bazı ehliyet sınıflarında deneyim şartı aranıyor. Bazılarında ise yaş sınırı, eskisine göre değişiklik gösteriyor. Gelin hep birlikte ehliyet sınıflarının özelliklerine kısaca bir bakalım. 

ehliyet sınıfları nelerdir?

M Ehliyet Sınıfı

MOPED yani motorlu bisiklet kullanmak isteyenlerin alması gereken bir ehliyet sınıfı. Ayrıca yeni düzenlemelerle birlikte M ehliyet sınıfının yaş sınırı on altı.

MOPED olarak bilinen araçları, herhangi bir ehliyet sınıfına dahil ehliyeti olan herkes kullanabiliyor. Ancak hiç ehliyeti olmayan kişiler kullanamıyor. Ehliyeti olmayan kişilerin M sınıfı ehliyet alması gerekiyor. 

A1 Ehliyet Sınıfı

A1 sınıfı ehliyeti olan kişiler, belli güç ve ağırlığa sahip iki veya üç tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Ayrıca MOPED araçları da kullanabiliyor. Tekrar M ehliyet sınıfı bir sürücü belgesi almaya ihtiyacı yok. A1 sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı on altı.

A2 Ehliyet Sınıfı

A2 sınıfı ehliyeti olanlar, A1 sınıfına göre gücü ve ağırlığı daha yüksek, iki veya üç tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Ayrıca M ve A1 sınıfı ehliyet kapsamına giren araçları da kullanabiliyor. Bu nedenle sürücülerin M ve A1 sınıfı ehliyet almasına gerek yok. A2 sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı on sekiz.

A Ehliyet Sınıfı

A sınıfı ehliyeti olanlar, A2 sınıfına göre gücü ve ağırlığı daha yüksek, iki veya üç tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Bu sınıf bir belge almak için deneyim koşulu aranıyor.

A sınıfı ehliyet almak için yaş sınırı iki tekerlekli motosikletler için 20, üç tekerlekli motosikletler için 21. Ayrıca A sınıfı ehliyet almak için, iki yıl kadar A2 sınıfı ehliyet sahibi olmak gerekiyor. Fakat kişiler 24 yaşını geçtikten sonra A2 ehliyetleri olmadan direkt olarak A sınıfı ehliyet alabiliyorlar. 

B1 Ehliyet Sınıfı

B1 ehliyet sınıfı, B sınıfıyla karıştırılmamalı. Çünkü B1 sınıfı ehliyeti olanların otomobil sürebilme izni yok. B1 sınıfı ehliyetlerin yaş sınırı on altı. 

B1 sınıfı ehliyeti olanlar, belli güç ve ağırlıktaki dört tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor. Ayrıca MOPED araçları da kullanabilme yetkisi mevcut. Ancak A, A1 ve A2 sınıfı ehliyetlerin kapsamındaki araçları kullanamıyor. 

B Ehliyet Sınıfı

B sınıfı ehliyeti olanlar, otomobil ve kamyonet sürebilme yetkisine sahip kişiler oluyor. Yeni düzenlemelerle birlikte artık minibüs kullanabilme izinleri yok. Minibüs kullanmak isteyen sürücülerin, D1 ehliyet sınıfı bir belge alması gerek. 

B sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Ayrıca B sınıfı ehliyeti olanlar, B1, F, M sınıfına giren araçları da kullanabiliyor. 

BE Ehliyet Sınıfı

BE sınıfı ehliyeti olan kişiler, B sınıfına dahil araçlarla römorklu yük taşımacılığı yaparak trafiğe çıkabilme iznine sahip. M, B, B1, F sınıfları kapsamına giren araçları kullanabiliyorlar.

BE sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Fakat BE sınıfı ehliyet almak için bir koşul var. O da önce B sınıfı bir ehliyet sahibi olmak. 

B sınıfı ehliyet alan bir kişi aynı yıl içinde BE sınıfı bir ehliyet almak için başvurabiliyor. Çünkü düzenlemeler dahilinde, koşul olarak herhangi bir deneyim yılı belirtilmemiş durumda. 

C1 Ehliyet Sınıfı

C1 sınıfı ehliyet, kamyon kullanmak isteyenlerin alması gereken bir ehliyet türü. Bununla birlikte M, B1, B, F sınıfı ehliyet kapsamına giren bütün araçları kullanabiliyor. 

C1 sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Fakat C1 sınıfı ehliyet almak için deneyim koşulu var. Bu koşula göre en az B sınıfı ehliyetiniz olmadan C1 sınıfı bir ehliyet alamıyorsunuz. 

C1E Ehliyet Sınıfı

C1E sınıfı ehliyeti olanlar, C1 ve B sınıfı kapsamına dahil olan araçlarla römorklu yük taşımacılığı yaparak trafiğe çıkabilme iznine sahip. Ehliyet sahipleri M, B1, B, BE, C1, F sınıflarına dahil olan araçları da kullanabiliyor. 

C1E sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. Ancak C1E sınıfı ehliyet alabilmek için bir deneyim koşulu var. Bu koşula göre sürücülerin en az C1 sınıfı ehliyeti olması gerekiyor. 

C Ehliyet Sınıfı

C sınıfı ehliyeti olanlar, kamyon ve çekici araçları kullanabiliyor. Bunun yanında sürücüler M, B1, B, C1, F sınıfları kapsamına giren araçları kullanabilme yetkisine de sahip. 

C sınıfı ehliyet için yaş sınırı yirmi bir. Deneyim koşulu olarak sürücülerin en az B sınıfı bir ehliyet sahibi olması gerekiyor.

CE Ehliyet Sınıfı

CE sınıfı ehliyeti, yeni tır ehliyeti olarak adlandırılıyor. Sürücüler M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı kapsamında bulunan araçları kullanabiliyor. 

CE sınıfı ehliyeti için yaş sınırı yirmi bir. Deneyim koşulu olarak sürücülerin en az C sınıfı bir ehliyete sahip olması gerekiyor. 

D1 Ehliyet Sınıfı

D1 ehliyet sınıfı, minibüs kullanmak isteyenler için gerekli bir sürücü belgesi. Ayrıca D1 sınıfı ehliyeti olanlar M, B1, B ve F sınıflarına ait araçları da kullanabiliyor. 

Ehliyet için yaş sınırı yirmi bir. Bununla beraber bir de deneyim koşulu var. Bu koşula göre sürücülerin en az B sınıfı bir ehliyete sahip olması isteniyor. 

D1E Ehliyet Sınıfı

Minibüsün 750 kg’dan fazla römorku varsa sürücünün D1E sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Ayrıca sürücü M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfı kapsamına giren araçları da kullanabiliyor. 

D1E sınıfı ehliyet için yaş sınırı yirmi bir. Bununla beraber deneyim koşulu olarak sürücülerin en az D1 sınıfı ehliyeti olması isteniyor. 

D Ehliyet Sınıfı

D sınıfı ehliyet, otobüs kullanmak isteyen sürücülerin alması gereken bir sürücü belgesi. Ayrıca sürücüler M, B, B1, D1 ve F sınıfına dahil araçları da kullanabiliyor. 

D ehliyet sınıfı için yaş sınırı yirmi dört. Bununla beraber deneyim koşulu olarak sürücülerin en az B sınıfı bir sürücü belgesi olması gerekiyor. 

DE Ehliyet Sınıfı

Otobüsün 750 kg’dan fazla römorku varsa sürücünün DE sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. Sürücüler ayrıca M, B, B1,BE, D, D1, D1E ve F sınıfı kapsamında bulunan tüm araçları kullanabiliyor. 

DE sınıfı ehliyet için yaş sınırı yirmi dört. Bununla beraber deneyim koşulu olarak en az D sınıfı ehliyeti sahibi olmalısınız.

F Ehliyet Sınıfı

F sınıfı ehliyeti olanlar traktör kullanabiliyor. Ayrıca M sınıfı ehliyetin kapsamına giren MOPED araçları kullanmaya da izni var. 

F ehliyet sınıfı için yaş sınırı on sekiz. Eğer yalnızca traktör kullanmayacaksanız otomobil de kullanacaksanız B sınıfı bir ehliyet almanızı tavsiye ederiz. Çünkü B sınıfı ehliyeti olanların ikisini de kullanmaya yetkisi var. 

G Ehliyet Sınıfı

G sınıfı ehliyeti olanlar iş makinesi kullanabiliyor. Bununla birlikte MOPED araçları kullanmak da yine mümkün. G sınıfı ehliyet için yaş sınırı on sekiz. 

Yolcu360 Otomotiv Dünyasının Her Alanında Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Araç kiralamak için ehliyetinizin en az 1 yıllık olması gerektiğini hatırlatalım. Detaylar için Araç Kiralamada Yaş Sınırı Var mı? yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum ekle