Yolcu360 Blog
far-cesitleri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Far Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Far Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Otomobillerimizi severiz çünkü birçoğumuzun günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Araçlarımızla özellikle akşam saatlerinde güvenli bir şekilde seyahat edebilmek bazen zor olabilir.  Özellikle akşam saatlerindeki sürüşün güvenirliğini arttırmak için far sistemine sahip olmalı. Bununla da kalmayıp  far sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması gerekir. Peki far çeşitleri neler biliyor musunuz?

Far sürüş anında otomobillerin önünü aydınlatan ve görüşü sağlayan ışıktır. Otomobillerin olmazsa olmaz parçalarından bir tanesidir. Otomobillerin yasal bir şekilde kullanılabilmesi için farlarının bulunup aktif olması zorunludur. Aksi halde araç trafik şube tarafından bağlanır.
Son zamanlarda üretilen araçlara takılan hemen hemen her tür teknolojik parçalar gibi, farlar da yıllar içinde daha güvenli ve daha karmaşık hale geldi. Tabi teknolojik olarak gelişmesinin yanında tasarım olarak da oldukça şık modelleri bulunuyor.

 Araba modelleri ve aracın kullanım amacına göre farlar da değişmeye başladı. Bunun sonucu olarak birçok farklı far türü ortaya çıktı. Bu yazımızda araba far çeşitleri ve özelliklerine dair bir araç sahiplerinin bilmesi gereken ne varsa hepsini sıraladık.

Far Nedir?

far-cesitleri-2

Far otomobillerin olmazsa olmazı en önemli parçalarından biridir. Tüm bu gerekliliğinin yanında da estetik açıdan aracın tasarımını doğrudan etkileyen parçalardan biridir. Belki çoğunuz şahit olmuşsunuzdur eki farlı aracın yeni far takılınca nasıl değiştiğine. Farları eski olan bir aracın farları yenilendiği zaman aracın tüm görünümü değişiyor.

Aracın ön bölümünde bulunan farlar önemli bir görevi üstlenir karanlıkta görüş mesafesinin oluşmasını sağlar. Farların içerisinde uzun kısa far ampulü, park ampulü ve sinyal ampulü bulunur. Bazı araçlarda sis farı da normal farların içerisinde bulunurken özellikle yeni otomobillerde tamponun alt bölümünde yer alır. Yeni model araçların farları içerisinde led ampuller, mercek, xenon far ampulü vs bulunur.

Far Çeşitleri

far-cesitleri-1

Farın ilk oluşum tarihinden günümüze ışık tipleri açısından farların üç yaygın çeşidi bulunuyor. Bunları LED far, xenon far ve halojen far olarak sıralayabiliriz. Haydi gelin bu far çeşitlerini inceleyelim.

Far Çeşitleri: Halojen Far Nedir?

İlk olarak halojen far sisteminden bahsedelim. Halojen far sistemi otomotiv endüstrisinde en çok bilinen en yaygın kullanılan far türüdür. Geçmişi oldukça eski yıllara dayanır ve maliyetler açısından oldukça uygundur. 

Neden buna halojen deniliyor diye merak etmiş olabilirsiniz. Aslında çoğumuzun az çok bildiği far türüdür. Halojen farların çalışma şekli evlerimizde bulunan ve sarı ışık yayan ampullerle aynıdır. Halojen farlar, aracın aküsünden aldığı elektrik akımı geçtiğinde bu akımı ışığa dönüştüren tungsten filaman aracılığıyla çalışır. Bu maddenin çevresi cam ile kaplıdır. Camın içerisinde ise argon ve nitrojen gazları yer alır. Halojen farlar, aküden aldığı elektrik enerjisini 2500 Celcius dereceye getirerek ışık yayar.

Halojen Far Ne Zaman Değiştirilmelidir?

En popüler far türü olan halojen farların ömürleri ortalama 1000 saat diyebiliriz. Halojen ışık tipleri, tungsten filamanı saran camın çatlaması sonucu içerisindeki gazların buharlaşması veya içerisinde yer alan tellerin kopması sonucu kullanım ömürlerini tamamlar. 

Halojen farların değişimi oldukça basittir. Ama basit olduğuna çok güvenmeyin biraz özen ve dikkat isteyen iştir. Çünkü halojen farının ampulleri üzerinde belli bir miktarda yağ olabilir. Bu yağ ampulün ömrü için çok önemlidir.  Dolayısıyla yağın silinmesi ampulün ömrünü azaltacaktır. O yüzden mümkün olduğunca elinizi ampule sürmeden fa noktasına ampulü takın. Halojen farların fiyatları da oldukça uygundur.

Far Çeşitleri: Xenon Far Nedir?

Gücünü xenon gazından alan xenon farlar, halojen farlara göre daha az enerji harcamasının yanında daha parlak ışık saçmasıyla biliniyor. Hatta son zamanlarda ürettiği ışığın derecesi ve rengi nedeniyle kullanımı oldukça yaygınlaştı diyebiliriz. Xenon farlar, iki ucu elektrotlu ampullerden oluşuyor. Otomotiv endüstrisindeki xenon ampulleri dışı kuvars malzemeyle kaplı ince uzun bir ampul şeklinde göze çarpar. Bu kuvarsın içerisinde bütününe xenon gazı adı verilen gaz karışımları yer alır. Aküden aldığı gücü içerisindeki gaz ve elektrotlar sayesinde ışık enerjisine çeviren xenon farların ışık rengi, beyaz ve genellikle 4300 Celcius derecedir.

Xenon ampullerin saçtığı yoğun ışıklar doğru ayarlanmazsa ve kurallara uygun kullanılmazsa trafiktekilere zarar verir. Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.

Far Çeşitleri: LED Far Nedir?

Işık kaynaklarımızın değişmesindeki en büyük etken elbette teknoloji. Türlü türlü enerji kaynakları üretilmeye devam ediyor. Bu kaynaklardan en çok bilineni ise LED teknolojisi.

LED’ler yüksek verimliliği nedeniyle araçlarda kullanılmaya başladı. Küçük yapılarına rağmen yüksek aydınlatma kapasitesine sahiptir.LED far ışıkları titreşimlerden etkilenmiyor. Bu yüzden çoğu zaman bir LED farın ömrü aracın ömrüne denk gelebiliyor. Led far ampulleri genelde beyaz ve 6500 Celcius derecedir.

Far Muhafaza Çeşitleri

Far konusunda pek bilgisi olmayan çoğu insanın farlar ve onların muhafazası hakkında bildikleri eksik ya da yanlıştır. Muhafaza ampullerin bulunduğu yuvalardan ziyade ışığı üreten gerçek ampuller sanırlar. Ama tabii ki yanlıştır bu. Çünkü far muhafazası, aracın dışından görebileceğiniz şeydir. Çoğu zaman kirlenen ve önemli parçayı muhafaza eden şeydir. Ve tabii ki bir de her aracın önünde yer alan ana tasarım bileşenlerinden biridir. En önemli görevi  ampullerden çıkan ışığı alıp dağıtmaktır. 

Aracınızın farlarının güvenliğini sağlamak için far muhafaza ekipmanlarına da bakmanızı öneririz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle