Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > 1 Mayıs İşçi Bayramı Filmleri Neler?

1 Mayıs İşçi Bayramı Filmleri Neler?

Merhaba sevgili okur. 1 Mayıs İşçi bayramı filmleri, 1 Mayıs İşçi ve emekçi bayramına özel yaptığımız listemizdir. Listemize özellikle en iyi 1 Mayıs İşçi filmlerini almaya çalıştık. 1 Mayıs İşçi ve emekçi bayramının tarihçesine baktığımız zaman, 1880’li yıllarda işçilerin yaşam şartları ve koşulları çok zordu. 1881 yılında kurulan Örgütlü Meslek ve Emek Birlikleri Federasyonu “8 saatlik iş günü” için mücadeleye başladı. Uzun süren mücadeleler sonucu bir çok kişi yaşamını yitirmiştir. Nihayet işçiler haklarını almaya başlamış ve 1 Mayıs 1890’dan itibaren de (1 Mayıs 1886 yılında mücadele yolunda idam edilerek öldürülen 4 işçi önderi anısına) “Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 

1 Mayıs İşçi Bayramı Filmleri

AYHAN HANIM (2014)

                                  

  • Ayhan Hanım Filmi Hakkında

Ayhan Hanım, Levent Semerci’nin yapımcılığını yaptığı ve senaryosunu yazıp yönettiği 2011 yılında çekimlerine başlanan, 2014 yilinda vizyona giren filmdir. Levent Semerci’nin Annesini  hayatının kısa bir kesitidir. Çekimlerinin bu kadar uzamasının nedeni başrolünde yer alan usta oyuncu Vahide Perçin’in kansere yakalanmasından dolayıdır. Levent Semerci usta oyuncu dönene kadar seti durdurmuştur. Vahide Perçin sağlığına kavuşunca film çekimlerine tekrar başlanmıştır. Filmde Vahide Perçin’e eşlik eden diğer oyuncular, Selçuk Yöntem, Gürkan Günal ve Akçahan Akça’dır.

  • Ayhan Hanım Filmi Konusu

Emekli bir subayla evli olan Ayhan hanım’ın hayatta en çok istediği şey, gözü gibi bakıp büyüttüğü çocuklarının iyi bir geleceği olup yuva kurmasıdır. Ancak bu o kadar zordu ki, dönemin Türkiye’si çok zor dönemler geçirmektedir. 1970’lerin çalkantılı Türkiye’sinde bir çok ailenin yaşadığı kanlı 1 Mayıs ve 80 darbesi gibi olaylar tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriliyor.

Türk Yol Filmleri yazısı için tıklayınız.

STACHKA / Grev (1925)

  • Grev Filmi Hakkında

1 Mayıs işçi filmlerindeki ikinci durağımız yönetmenliğini Sergei Eisenstein’in ilk uzun metraj sessiz filmi, Stachka. 1925 yılında vizyona girmiştir. Sergei Eisenstein ile ilk tanışmamız ise daha önce bahsettiğimiz “Potemkin Zırhlısı” filmine de bu linke tıklayarak bakabilirsiniz.

  • Grev Filmi Konusu

Rusya’da bir fabrikada çalışan işçi, hırsızlık ile suçlanınca kendini asarak intihar eder. Bu olaydan sonra, karışık olan fabrikada intihar eden işçinin arkadaşları greve gider. Grevin etkisi daha büyük bir karmaşaya sebep olur.

BABAMIN KANATLARI (2016)

  • Babamın Kanatları Filmi Hakkında

1 Mayıs işçi filmleri sıralamasında bir Türk yapımı film daha, 2016 yılında Kıvanç Sezer’in yazıp yönettiği Türk yapımı filmdir. Başrollerinde, Menderes Samancılar, Musab Ekici, Kübra Kip ve Tansel Öngel vardır. Dağıtıcılığını Nar Filmin yaptığı yapım, 23. Adana Film Festivalinde Siyad “En iyi film” ödülü de dahil olmak üzere 7 ödül almıştır. Babamın Kanatları üçleme olarak düşünülen serinin ilk filmidir.

  • Babamın Kanatları Filmi Konusu

Kanser hastalığına yakalandığını öğrenen Ibrahim bir inşaatta işçidir. Çok değer verdiği ailesi ise sürekli aklındadır. İbrahim’in yeğeni Yusuf ise işinde yükselmek isteyen bir gençtir. Toplu konut şantiyesinde şartlar gittikçe zorlaşmaya başlarken İbrahim’in aklı ailesinin geleceğini düşünmekle geçer.

TOUT VA BIEN / Her Şey Yolunda (1972)


  • Her Şey Yolunda Filmi Hakkında

Fransız usta Yeni dalga yönetmenler, Jean-Luc Godard ve Jean-Pierre Gorin birlikte yazıp birlikte çekmişlerdir. Başrolünde Jane Fonda yer almaktadır. 1972 yılı tarihli olan film, 1973 yılında Berlin Interfilm ödülü almıştır.

  • Her Şey Yolunda Filmi Ne Anlatıyor?

Kapitalizm sert bir dille eleştiren film, toplumu ve ikili ilişkileri de irdeler. Film, Amerikalı bir kadın gazeteci ile Fransız  reklamcı yönetmen eşinin gözlerinden grevde olan bir fabrikada yaşananları anlatıyor.

LOS LUNES AL SOL / Güneşli Pazartesiler (2002)

  • Güneşli Pazartesiler Filmi Hakkında

1 Mayıs işçi filmleri serisindeki son filmimiz, 2002 İspanyol filmdir. Yönetmen koltuğunda Fernando Leon de Arabia oturmaktadır. Başrollerinde Javier Bardem ve Luis Tosar bulunmaktadır. İspanya’nın Oscar’ı olarak bilinen “Goya Ödüllerinde” 5 dalda ödül almıştır.

  • Güneşli Pazartesiler Filmi Konusu

İspanya’nın kuzeyinde bir liman kenti olan Vigo şehrinin bütün huzuru, keyifli yaşamı, güzel enerjisi, Aurora tersanesindeki işçilerin işten çıkartılmasıyla yavaş yavaş bozulmaya başlar. Polis ve işçi çatışmalarına tanık olunur. İşsizlikle birlikte değişen hayatları görüyoruz. 

Türkiye’de Çekilen Filmler yazısı için tıklayınız.

2 yorum