Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > Sessiz Sinema Filmleri Arasında İzleyebileceğiniz Güzel Filmler

Sessiz Sinema Filmleri Arasında İzleyebileceğiniz Güzel Filmler

Sessiz sinema filmleri neler? Mutlaka izlenmesi gereken sessiz sinema filmleri hangileri? Sessiz sinema deyince şüphesiz ilk akla gelen isim Charlie Chaplin! Peki onun dışında neler var?  İyi seyirler:)

Sessiz Sinema Filmleri İçin Öneriler

Sessiz film, üzerine senkronize olarak kaydedilmiş diyalogları olmayan filmdir. Sessiz film teknoloji 1860 yıllarında icat edilmiş, fakat film makaralarının kolay imal edildiği 1880-1900 yıllarına kadar fazla kullanılmayan, sıra dışı bir yenilik olarak kalmıştır. Günümüzde sessiz çekilen son teknoloji filmler de mevcuttur. Şimdi gelelim benim önereceğim filmlere.

METROPOLİS (1927)

  • Metropolis Filmi Yönetmeni ve Oyuncuları Hakkında

Metropolis, Avustralyalı-Alman yönetmen Fritz Lang tarafından çekilmiş sessiz Bilimkurgu filmidir. Dönemin en pahalı sessiz filmi olan yapım için yaklaşık olarak 7 milyon Reichsmark (günümüzde 250 milyon dolar civarıdır) harcanmıştır. Senaryosu 1924 yılında Lang ve eşi Thea Von Harbou tarafından yazılmıştır. 1926 yılında Von Harbou tarafından romanlaştırılmıştır. 1927 yılının Ekim ayında Istanbul’da vizyona gireceği zaman hükümet tarafından Ateizm propagandası yaptıgı ve Komünizmi övdüğü için yasaklanmıştır.

  • Metropolis Filmi Konusu

Insanlık; yerin altında makinelerle yaşayan alt sınıf ve yerin üstünde lüks bir yaşam süren üst sınıf olarak ikiye ayrılmıştır. Işçi sınıf zor koşullarda çalışarak yönetici sınıfın konforlu yaşaması için çalışırlar. Şehrin en önemli işverenlerinden Joh Fredersen’in oğlu Freder, aşık olduğu Maria’nın peşinden gittiğinde işçi sınıfının yaşamını görür ve yardım etmeye başlar. Bir yandan da isyanı engellemeye çalışır.

MODERN TIMES / Modern Zamanlar (1927)


  • Modern Zamanlar Filmi Yönetmeni ve Oyuncuları Hakkında

1936 ABD yapımı romantik komedi filmdir. Filmin senaryosu, yapımcılığı, yönetmenliği ve başrolü Charlie Chaplin’e aittir. Chaplin’e, Paulette Goddard eşlik eder. 

  • Modern Zamanlar Filmi Konusu

Bir fabrikada yoğun bir şekilde çalıştırılan işçi tempoya dayanamaz ve depresyona girer. Deneyde kobay olarak kullanılır ve birkaç talihsiz olay sonucu patronları delirdigini düşünüp akıl  hastanesine gönderir. Oradan çıkınca tesadüfen bulduğu bayrağı sallarken Komünist diye yakalanır hapishaneye atılır. Isyan engeller ve serbest bırakılır. Babası grevde öldürülmüş küçük bir kızla tanışır koruyucusu olur, ona bakabilmek için iş arar ama hepsinden kovulur. Bu süreçte tekrar tekrar hapise atılır ve serbest kalır ama ne olursa olsun bir gün mutlu olacaklarına emindir. 

THE GENERAL / General (1926)


  • General Filmi Yönetmeni ve Oyuncuları Hakkında 

The General, Buster Keaton’ın Clyde Bruckman ile birlikte yönettiği ve başrolünde oynadığı, 1926 ABD yapımı filmdir. Sessiz sinemanın klasiklerinden olan film, Buster Keaton’nın en önemli filmidir.

  • General Filmi Konusu

Iç savaş sırasında umursamaz bir adam olan Johnnie Gray’in hikayesi anlatılır. Sevdiği kadın Annabelle Lee’ye cesur olduğunu göstermek için orduya yazılır ama ordunun ona makinist olarak ihtiyacı vardır. Lokomotifi Genaral ile birlikte sevdiği kız Annabelle kaçırılınca kendi birden savaşın içinde bulur.

Korku Filmleri yazısı için tıklayınız.

BATTLESHIP POTEMKIN / Potemkin Zırhlısı (1925)


  • Potemkin Zırhlısı Filmi Yönetmeni ve Oyunucuları Hakkında

1925 Sovyetler Birliği yapımı sessiz filmdir. Yönetmen koltuğunda Sergey Eisenstein oturmaktadır. 1905 yılında gerçekleşmiş  “ Potemkin Zırhlısı Ayaklanması “ olarak bilinen olaydan uyarlanmış gerçek hikayedir. Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösterilir ve en önemli özelliği kurgusundaki başarı. Türkiye’de 1927 yılında gösterilmiştir. 

  • Potemkin Zırhlısı Filmi Konusu

1905 yılında Potemkin isimli savaş gemisinde çalışan tayfanın , çalışma koşulları ve yaşama koşullarından dolayı kalkıştığı isyanın e bu isyanı destekleyen Odesa halkının yaşadıklarını anlatan filmdir. Çapraz kamera hareketli kurgusuyla izleyici üzerinde yaşattığı gerilim muazzamdır. Ruhçu inanç olan Taş Arslan’ın canlanışı film içindeki güzel bir metafordur.

En İyi Yerli Korku Filmleri için tıklayınız.

THE ARTIST (2011) Artist


  • Artist Filmi Yönetmeni ve Oyuncuları Hakkında

Sessiz sinema dönemine bir saygı gösterisi olarak yönetmen Michel Hazanavicius tarafından yönetilen, sessiz ve siyah beyaz olarak 22 Kare çekilen 2011 yapımı filmdir. Başrolünde, Jean Dujardin ve Bérénice Bejo yer almaktadır. Akademi ödüllerinde, en iyi film, en iyi aktör ve en iyi yönetmen olmak üzere toplamda 5 Oscar ödülü kazanan film, Cannes Film Festivali de olmak üzere toplamda 156 ödül kazanmıştır.

  • Artist Filmi Konusu

Sessiz sinema döneminin en karizmatik, en yakışıklı ve en başarılı aktörlerinden biri olan George Valentin (Jean Dujardin) sesin sinemaya girmesiyle birlikte kariyeri yavaş yavaş dibe çöker. Birlikte boy gösterdiği Peppy Miller’in (Bérénice Bejo) ise gözü hep şöhrettedir.     

Parasite Filmi İncelemesi için tıklayınız.

Yorum ekle