Yolcu360 Blog
vecihi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > 6 Başlıkta Vecihi Hürkuş Hayatı

6 Başlıkta Vecihi Hürkuş Hayatı

Ülkesine aşık bir kahramandan bahsedeceğiz. Gökyüzü için mücadele veren, inandığı yoldan vazgeçmeyen, azimli bir kahraman. 6 başlıkta Vecihi Hürkuş ’un başarılarla dolu hayatına yakından bakıyoruz. 

Vecihi Hürkuş Kimdir?

Vecihi Hürkuş ismine aşinayız. Peki Vecihi Hürkuş kimdir? Tarihte kendine yer bulan bu değerli ismi inceliyoruz. 

Türk havacılık tarihine adını altın harfler ile yazdıran Vecihi Hürkuş’un hayatı zorluklarla mücadele ederek geçti. 

6 Ocak 1896 yılında dünyaya gözlerini açtığı an başladı onun uçak sevdası. İlkokul eğitiminden sonra Tophane Sanat Okulu’na gitti. Burada eğitim gördüğü sırada Balkan Savaşları baş gösterdi. Ülkesine aşık Vecihi durur mu? Balkan Savaşı’na gönüllü olarak gitmeye karar verdi. Balkan Savaşı’ndan ayağının tozu ile dönen kahramanımız I. Dünya Savaşı’na da katılmak istedi. Savaştaki görevi uçakların teknik bakımlarını yapmaktı. Fakat ne ilginçtir ki savaş esnasında bir uçak kazasında yaralandı. 

Durum böyle olunca İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. Bağdat Cephesi’nde görev alan Vecihi aylar sonra ülkesine kavuştu. Boş oturmak olmazdı elbet. Hemen ardından Yeşilköy Tayyare Mektebi’ne yazıldı. Buradaki eğitimlerini de başarı ile tamamlayıp, pilot oldu. 

Düşman Uçağını Düşüren İlk Pilot Vehici Hürkuş

Pilotluk eğitimini tamamlayan Vecihi Hürkuş, Kafkas Cephesi’nde görevlendirilmek üzere yola koyuldu. Ruslar ile amansız çatışmalara girdiğimiz Kafkasvecihi-2 Cephesi’nde göz dolduran başarılara imza attı. 

Nitekim Kafkas Cephesi’nde bir Rus uçağını düşürdü. Bu sayede tarihe adını altın harflerle yazdırdı. “Düşman uçağını düşüren ilk pilot” olarak tarihin ışıldayan sayfalarında yerini almayı başardı. 

Fakat en başta söylemiştik sizlere. Vecihi Hürkuş’un hayatı zorluklarla mücadele etmek ile geçti diye. Yine Kafkas Cephesi’nde iken uçuş sırasında yaralandı. Yere inmek zorunda kalan Vecihi, Rus askerleri tarafından esir alındı. Karga tulumba bir adaya götürüldü. Ülkesine aşık bir kahraman demiyoruz boşuna. Ülke sevdasına tutundu ve bir gayret adadan yüzerek Bakü’ye kaçmayı başardı. 

Tarihe Adını Yazdıran Bir Pilot: Vecihi Hürkuş

Hayatının büyük bir kısmı savaşlar ile geçen Vecihi Hürkuş, Kurtuluş Savaşı’nda da görev aldı. Sivil pilot olarak görev yapan Hürkuş, başarılarına bir yenisini ekledi. Savaşın en çatışmalı zamanında bir Yunan uçağını düşürdü. Onun bu başarısı savaşın kaderini değiştirdi. Tarihe adını yazdıran Vecihi Hürkuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası ve 3 farklı takdirname ile ödüllendirildi. 

Savaş yılları sona erince uçak yapma kararı aldı. Uçak yapmak kolay değil elbette emek ve zaman isteyen bir iş. Aynı zamanda epey de maliyetli. 1923 yılında Yunanlar’dan ganimet olarak kazandığımız motorları kullanmaya karar verdi. Böylece havacılık tarihinde uzun soluklu bir maceraya doğru ilk adımı atmış oldu. 

İlk Uçağımız: Vecihi K-VI

Yapım aşaması birkaç yıl süren uçak nihayet sona erdi. 28 Ocak 1923 günü “Vecihi K-VI” adını verdiği ilk Türk yapımı uçağımız Vecihi sayesinde gökyüzüne havalandı. Fakat Hürkuş’un önüne yine bir engel çıktı. Uçuş izni olmadığı söylenen ilk yerli uçağımız için cezai işlem başlatıldı. Bundan sonrası havacılık tarihi için keskin bir viraj olarak kabul edilebilir. Böylesine zorlayıcı ve sert bir tavırla karşılaşan Vecihi Hürkuş o günden sonra askeri havacılıktan ayrılarak, sivil havacılığa yöneldi. 

Aldığı bu radikal karar aslına bakarsanız Vecihi’nin havacılık hayatının dönem noktası idi. Kadıköy’de kiraladığı bir kereste dükkanında üç ay boyunca durmaksızın çalışan kahramanımız 16 Eylül 1930 yılında ilk Türk sivil uçağını inşa etti. “Vecihi K-14” adını verdiği uçağı onu Fikirtepe’den alıp, Ankara’ya kadar götürdü. Şimdiye kadar görülmemiş bir başarı olarak kabul edilen bu sivil uçuş yeni bir dönemin kapısını araladı. 

Sivil Tayyare Mektebi’nin Kuruluşu

vecihi-1Başarı dolu bir kariye sahip olan ünlü pilotumuz Vecihi, tıpkı kendisi gibi pilotlar yetiştirme konusunda oldukça kararlıydı. Bu amacın ilk adımı olarak 1932 yılında Sivil Tayyare Mektebi’ni kurdu. Türkiye’nin ilk kadın pilotu Bedriye Gökmen başta olmak üzere 12 pilot yetiştirdi. Fakat maddi açıdan epey zorlanan Vecihi zor koşullara artık dayanamaz olmuştu. Bu sebeple Sivil Tayyare Mektebi’ni kapatmak zorunda kaldı.

1936 yılına geldiğinde ise Atatürk’ün isteği üzerine Türk Hava Kurumu’na davet edildi. Burada öğretici olarak eğitim vermeye başlayan Vecihi uçakları için “uçabilirlik sertifikası” almayı çok istiyordu. Maalesef Sanayi Bakanlığı bu talebini geri çevirdi. O yıllarda teknik vasıfları tespit edecek yetkili kişiler olmadığı için uçakların uçuşuna izin verilmesi mümkün değildi. 

Vecihi Hürkuş’un Uçuş Macerasının Hazin Sonu

Türk Hava Kurumu’nda çalışmaya başlayan Vecihi, mühendislik eğitimi almak için yurt dışına gitmeye karar verdi. 1937 yılında Almanya’ya giden Vecihi,  ileri derecede bilgi sahibi olması sebebi ile 2 yılda mezun oldu. Ülkemize geri döndüğünde ise kendisini hayal kırıklığına uğratan bir cevap ile karşılaştı. “İki yılda mühendis olunmaz” denildi. Bu yüzden kendisine mühendislik ruhsatı verilmedi. Neredeyse bürokraside her kapıdan olumsuz bir cevapla dönen Vecihi, artık çok yorulmuştu. 

1944 yılında kendine ait olan ilk özel havacılık şirketi “Hürkuş Hava Yolları”nı kurdu. İlklerle dolu yaşamına her geçen yıl bir yenisini daha eklemeyi başarıyordu. Koltuklarımızı kabartan Vecihi, 1954 yılından Türk Hava Yolları’nın kullanmadığı uçakları satın alarak, tamir etmeye başladı. Bu uçaklar sayesinde büyük bir filoya sahip olmak istiyordu. Fakat yine bu girişimi de engellendi. Uçak kaçırma, sabotaj iddialarının gölgesinde kalan Hürkuş tamamen uçuşlardan men edildi. 

Bu kadar başarıyı bir ömre sığdıran fakat beklediği karşılığı bulamayan Vecihi Hürkuş, maddi sıkıntılar içerisinde son günlerini yaşadı. 16 Temmuz 1969 yılına geldiğinde ise hayata gözlerini yumdu. 

Havacılık tarihine zorluklarla mücadelesi, gururumuzu kabartan başarıları ve bitmek tükenmek bilmeyen azmi ile imzasını atan Vecihi Hürkuş’u saygıyla anıyoruz.  

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz? 

Dünyanın 110 ülkesinde araç kiralayabileceğiniz araç kiralama platformu Yolcu360 ile, binlerce farklı model ve marka aracı karşılaştırarak, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

 

Yorum ekle