Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Van Gölü Ekspresi : Doğu’nun incisini keşfedin! / Van

Van Gölü Ekspresi : Doğu’nun incisini keşfedin! / Van

Van Gölü Ekspresi özellikle son yıllarda Doğu Ekspresi‘nin popülerleşmesiyle pek çok gezginin gözdesi haline gelen bir keşif rotası.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Doğu’nun Paris’i olarak adlandırılan Van’a gitmek için tercih ettiğim tren yolculuğunda tarifini nasıl yapacağımı bilemediğim muhteşem deneyimler edindim..

Van Gölü Ekspresi hakkında detaylar

Doğanın getirdiği güzelliklerin birçok farklı etnik kökene sahip insanlarla harmanlanmasından doğan bir şehir olan Van’a gitmek için, öncelikle trenin başlangıç noktası olan Ankara Gar’a ulaşmak gerekiyor. Tren Ankara’dan Salı – Pazar ve Tatvan’dan Salı – Perşembe olmak üzere haftanın iki günü işliyor. Trende Pullman, Örtülü Kuşetli ve Yataklı olmak üzere üç adet vagon bulunuyor. Pullman’da normal koltuklarda gidiyorsunuz ve açıkçası 25 saat sürecek olan bu yolculuk için pek de konforlu olduğunu söyleyemem.

Pullmanı genelde treni yakın süreli ulaşım aracı olarak düşünen insanlar kullanıyor. Örtülü Kuşetli de dört kişi seyahat edebiliyor. Oturulan iki koltuk yatağa dönüyor ve koltukların üzerinde de ranza bulunuyor. Dört kişi değilseniz, bu vagonda biraz zorlanabilirsiniz. Çünkü; tanımadığınız insanlarla küçük bir odayı paylaşmak oldukça zor olacaktır. İki kişiyseniz sizin için en ideali Yataklı vagon. Üstelik yataklı vagonun kendine ait bir adet lavabosu da bulunuyor. Birçok kişinin seyahat ettiği bir trende ortak lavabo harici bir lavabonuzun bulunması gerçekten çok önemli.

 

Van Gölü Ekspresi

Van Gölü Ekspresi başlı başına büyüleyici bir deneyim ve seyahati seven herkes bunu hayatında bir kez olsun yaşamak isteyecektir diye düşünüyorum. Yolculuğun en güzel manzaralarının Elazığ’dan itibaren başladığını belirtmekte fayda var. Trene bindikten sonraki yeni günün sabahında Doğu Anadolu’da olacaksınız; bu nedenle özellikle güneşi karşılamaya çalışın. Uykuya yenik düşmemek için, içinde bulunduğunuz mevsimdeki güneşin doğuş saatini not alarak alarm da kurabilirsiniz.

Hareket saatinin 11.00 olduğu Van Gölü Ekspresi’nde son durağa ertesi gün öğlen saat 12 civarında varmış oluyorsunuz. Yolculukla ilgili belki de tek sorun; Van gölü Ekspresi Van Gölü’nün batı yakası olan Tatvan’a kadar geliyor. (Tatvan, Bitlis’in bir ilçesi.) Rotanın devamında ulaşımı feribotla ya da otobüsle sağlayabilirsiniz ki ben size araç kiralama tavsiye ederim 🙂 Tatvan Gar’ın çıkışında seferler ile ilgili bilgi alabileceğiniz vezneler bulunuyor.

Van araç kiralama seçenekleri

Bu güzel şehri gezip gördükten sonra orada biraz daha zaman geçirmek ve tren yolu dışındaki güzergahları keşfetmek isterseniz araba kiralama en mantıklı tercih. Yolcu360‘tan Van araç kiralama ya da Van Ferit Melen Havalimanı araç kiralama fiyatlarına mutlaka göz atın, yolculuğunuza yeni rotalar katın!

Van Gezi Rehberi

Van Gölü Ekspresi ile Van’a ulaştıktan sonra ilk iş olarak Van kahvaltısını tadabilirsiniz. Kahvaltıyı bu kadar popülerleştiren olay çeşitli otlarla yapılan peynirler ve yöreye has ceviz reçeli. Kahvaltıdan sonra Türkiye’nin en uzun caddelerinden biri olan İpekyolu caddesini gezebilirsiniz. Van, İran sınırında bulunan bir şehir olduğu için şehir merkezinde çokça İran’a has işletmeler ve ürünler görebilirsiniz.

Daha sonrasında Van Gölü’nü ziyaret edebilirsiniz. Van’da şehir içi ulaşım biraz karışık olduğu için taksi kullanmanızı öneririm. Şehir belirli bir alanda yapılandırıldığı için de taksi çok cüzi rakamlara denk geliyor. Van Gölü, 119 kilometrelik uzunluğu ve 3 bin 713 kilometrelik alanı ile Türkiye’nin en büyük gölü sayılıyor.  Bir yakasından bakıldığında denize bakıyormuşsunuz hissi veriyor. Çünkü karşı tarafı göremiyorsunuz. Bu kadar derin his bir bırakacağını düşünmeden böylesine uçsuz bucak bir doğa harikasıyla karşılaştığınız zaman her şey çok daha anlamlı kılınıyor.

Van Gölü’nün ortasında bulunan Akdamar adasına küçük teknelerle ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Ücreti ise gidilen sezona göre değişiklik gösteriyor. İlkbahar aylarında ziyaretçiler daha çok geldiği için ücretinin düştüğü söylendi fakat ben Şubat ayında ziyaret ettiğim için 15 tl ödemiştim. Kiliseye girebilmek için de müze kartınızın olması gerekiyor. Eğer yoksa oradan öğrenci için 35 tl, tam için de 70 tl gibi bir ücret ödeyerek edinebiliyorsunuz. Müze kartı olmadan ziyaret etmek ise mümkün değil.

Kesinlikle uğramanızı öneririm. Asıl adı Ahtamara olan adanın içinde bir de kilise bulunuyor. . İlk yapıldığında saray kilisesi olan yapı, sonradan manastır kilisesine dönüştürülmüş ve 2007 yılında geçirmiş olduğu restorasyon sonucunda Anıt Müze olarak hizmete girmiş. Van’ın tarih kokulu mimari yapılarından olan Akdamar Kilisesi’nin duvarlarında yer alan tarih sahneleri arasında; Hz. Âdem ile Hz. Havva’nın cennetten kovulması, Hz. Yunus’un denize atılması, Hz. Meryem’in kucağına Hz. İsa’nın verilmesi, Samson Filistinli İkilisi, Aslan ininde Daniel’in bulunması ve ateşte üç İbrani gencinin yakılması yer alıyor. Dönemin mimarisi ve resim teknikleri ile çizilen bu sahneler, kilisenin daha manevi ve estetik bir görünüm kazanmasında etkin rol oynuyor.

Van’ın tarihi yüzünü görmeye devam etmek isteyenler için şehirdeki en bilindik imza elbette ki Van Kalesi. Urartulardan kalan bu yapı, Van’da varlık gösteren tüm uygarlıklar tarafından da korunmuş ve güncellenmiş durumda. Van şehrinin savunmasında önemli rol oynamış. Van Kalesi; kaya mezarlarından, açık hava tapınaklarından ve surlardan oluşuyor.

Yine Urartu döneminden kalan çivi yazılı kitabeler, buradaki eşsiz tarihin hala ayakta olduğunun bir kanıtı gibi.. Giriş için yalnızca 5 TL gibi sembolik bir ücret ödeyerek, bu kültür varlığından siz de faydalanabilirsiniz. Daha sonrasında günü tamamlayıp konaklama noktanıza dönebilir ve ertesi günkü dönüş yolculuğu için dinlenebilirsiniz. Şahsen trenin kısıtlı hareket durumu dolayısıyla ben Van’da ancak bu kadar bulunabilmiştim.

Van’da Konaklama

Van’da  konaklama alternatifleri için gayet makul bir ücretlendirilme yapılıyor. Fiyat konusunda bu anlamda memnun kalacaksınız. Henüz hak ettiği değeri bulmayan bir turistik destinasyon olan Van Gölü ve çevresinde fiyatlar hiç de fazla değil. Dilerseniz otelde, dilerseniz pansiyonda ya da misafirhanede kalmayı düşünebilirsiniz. Her koşulda insanlar profesyonellikten ziyade sizlere misafirperverlik ile yaklaşıyorlar.

Van Gölü Ekspresi Bilet Fiyatları

Pulman vagon için ödenmesi gereken ücret 48 TL iken, örtülü kuşetli vagonda bu fiyat 62 TL. Yataklı vagonlarda iki kişilik oda tercihiniz olursa, 96 TL ödüyorsunuz. Van Gölü Ekspresi’nde odada tek kişi kalmanın bedeli ise 116 TL. Pulman vagonun bulunurluğu her zaman çok daha fazlayken, yataklı vagon bulmak her zaman için zor. O yüzden Van Gölü Ekspresi biletlerinin çıkış tarihini TCDD’nin sitesinden sürekli olarak kontrol etmenizi tavsiye ederim.

Son olarak şunu söylemek istiyorum ki; Van gezinizdeki konaklama ve gezi alternatiflerinin güzelliği, yolunuzu bu mütevazı şehre tekrar tekrar düşürebilir. Demedi demeyin!

Doğu Anadolu'da keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle