Yolcu360 Blog
dogu-ekspresi

11 Soruda Doğu Ekspresi

Erzurum Türkiye’de bir kış masalı yaşamak için en ideal noktalardan biri. Doğu Ekspresi de özellikle son yıllarda Erzurum’u görmek isteyenler için çok önemli bir turizm aracı olmaya başladı. Biz de Doğu Ekspresi ile yola çıkıp, dönüşte Erzurum’da bir araba kiralayarak yolculuğa devam etmek isteyenler için çok özel bir çalışma yaptık.

 

Doğu Ekspresi Turu Nedir?

Bu tren, Ankara’dan Kars’a sefer yapan ve Kırıkkale – Sivas – Erzincan – Erzurum illerinden güzergâh çizerek Kars’a ulaşan TCDD Taşımacılık trenidir. Doğu Ekspres treninin rota uzunluğu 1310 km. Trenin sefer süresi ise yaklaşık 25 saattir.

Doğu Ekspresi Ankara Tren Garından her gün 18.00’de kalkıp bir sonraki gün Kars Tren Garı’nda saat 19.00 da noktalanıyor. Yani sizleri 25 saatlik bir yolculuk bekliyor. Doğu Ekspresi’nin Ankara–Kars güzergâhında durduğu istasyonlar sırasıyla: Kırıkkale, Sivas, Erzincan ve Erzurum Tren İstasyonları. Aslında Doğu Ekspresi trenine binmek için Ankara’ya gelmenize gerek yok. Diğer istasyonları kullanarak bu tura dâhil olabilirsiniz.

Turun en güzel manzaraları Ankara-Kars yönünde gündüz saatlerine denk geliyor. Dolayısıyla bu yön çok daha popüler. Haliyle bu yönde bilet bulmak biraz daha zorlaşıyor. Bilet bulmakta zorlanırsanız Kars’a uçakla gidip Ankara’ya dönüş yolunda Doğu Ekspresi’ni kullanabilirsiniz. Çünkü dönüş yolculuklarından daha fazla bilet bulunabiliyor.

Doğu Ekspresi 2023 Yılı Bilet Fiyatları Nasıl?

Doğu Ekspresi tatili düşünüyorsanız en önemli kısım bilet bulabilmek. Trende 3 şekilde yolculuk yapılabilir. Örtülü kuşetli denen 4 kişilik kompartımanlarda, 2 yataklı kompartımanlarda ve pulman denilen koltuklu bölümlerden bilet alabilirsiniz. Genelde yataklı kompartıman seçildiği için önceden rezervasyon yaptırmak oldukça önemli. Bilet fiyatları da yolcuların tercih ettiği vagon sistemine göre farklılık gösteriyor.

4 kişilik kompartımana örtülü kuşetli deniyor. Örtülü kuşetli vagonlar pulman koltuklara göre daha rahat ve kullanışlı olmakla birlikte yataklı vagonlara göre daha fazla kişinin bir arada kalarak seyahat ettiği vagonlar oluyor.

2 kişilik kompartımanlar yani yataklı vagonlar Turistik Doğu Ekspresi olarak geçiyor. Turistik Doğu Ekspresi ilk kez 29 Mayıs 2019’da sefere çıktı. Bu tren Aralık – Mart ayları arasında sefer yapıyor. Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi arasındaki fark ise Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi’nin kalkış ve varış saatleri ile durak sayıları farklı. Turistik Doğu Ekspresi’nde sadece yataklı ve yemekli vagon bulunmakta. Doğu Ekspresi’nde ise yemekli, pulman ve örtülü kuşetli vagonlar var. Turistik Doğu Ekspresi biletini genelde seyahat acentaları satıyor. TCDD’nin sitesinden de turistik Doğu Ekspresi biletini satın alma şansınız var.

Ankara – Kars Turistik Doğu Ekspresi Yataklı Bilet Fiyatları (Nisan 2023)

  • Tam yolcu bilet ücreti: 339.00 TL
  • 13-26 yaş arası genç yolcu bilet ücreti: 311.00 TL
  • Öğretmen bilet ücreti: 311.00 TL
  • 60-64 (yüzde 15 indirimli) yaş bilet ücreti: 311.00 TL
  • 65 yaş ve üzeri (yüzde 50 indirimli) bilet ücreti: 245.00 TL
  • TSK personel bilet ücreti: 311.00 TL
  • Personel bilet ücreti: 302.00 TL
  • Basın personeli bilet ücreti: 311.00 TL
  • 7-12 yaş arası çocuk bilet ücreti: 245.00 TL

Ankara – Kars Doğu Ekspresi Pulman (Koltuklu) Bilet Fiyatları (Nisan 2023)

  • Tam yolcu bilet ücreti: 189.00 TL
  • 13-26 yaş arası genç yolcu bilet ücreti: 161.00 TL
  • Öğretmen bilet ücreti: 161.00 TL
  • 60-64 (yüzde 15 indirimli) yaş bilet ücreti: 161.00 TL
  • 65 yaş ve üzeri (yüzde 50 indirimli) bilet ücreti: 95.00 TL
  • TSK personel bilet ücreti: 161.00 TL
  • Personel bilet ücreti: 152.00 TL
  • Basın personeli bilet ücreti: 161.00 TL
  • 7-12        Yaş arası çocuk bilet ücreti: 95.00 TL

Doğu Ekspresi Kimlere Ücretsiz?

Doğu Ekspresi’nde ayrı bir yer istenmemek koşuluyla 73 aydan gün almamış 0-6 arasındaki bebek ve çocuklar ücret alınmıyor. Ayrıca 65 yaş ve üzerindeki yolcular da %50 indirimli seyahat edebiliyor.

Doğu Ekspresi’nde Yanınıza Almanız Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle nevresimlerin ve battaniyelerin temiz olduğunu söyleyebiliriz. Yine de hassasiyetiniz varsa kendi nevresiminizi getirebilirsiniz. 2 kişilik odalarda bir adet priz var. Yanınıza uzatma kablosu alabilirsiniz. Çay, kahve için yanınıza küçük su ısıtıcılarından alabilirsiniz. 2 kişilik yataklı kompartımanlarda lavabo mevcut. El yüz yıkamak, diş fırçalamak için burayı kullanabilirsiniz. Ancak tuvaletler ortak kullanım. Ayrıca her vagonda biri alaturka, biri alafranga olmak üzere 2 adet var.

Yemekli vagon var fakat her zaman hizmet vermeyebiliyor. Dolayısıyla yanınıza yeteri kadar su ve yiyecek bulundurmakta fayda var.

Kompartımanlarda mini buzdolabı da oluyor içinde su, çikolata, bisküvi gibi ikramlar da vardı.

Valizinizi koyabileceğiniz bir raf ve kıyafetlerinizi asmanız için askılık var. Kapının üzerinde de ışığı kapatıp açacağınız düğme ve ısı kontrol paneli var. Üşür müyüz acaba diye hiç düşünmeyin. Terleme ihtimaliniz daha fazla bile olabilir.

Genellikle tren sabah saatlerinde en güzel manzaralara sahip yerlerden geçiyor.

Erzurum’a yaklaşırken vagon görevlisi dolaşıp cağ kebap sipariş vermek isteyen var mı diye soruyor.

Doğu Ekspresi İçin En Doğru Zaman Hangisi?

Kars’a gitmişken Sarıkamış’ta kayak yapmak ya da donmuş Çıldır Gölü’nün üstünde yürümek istiyorsanız Doğu Ekspresi’nin en yoğun ve popüler olduğu dönem kış ayları oluyor. Yani Ocak şubat ayları. Dolayısıyla bu aylarda bilet bulma ihtimali biraz daha düşük oluyor. Eğer başka bir dönemi tercih ederseniz çok daha rahat bilet bulabilirsiniz.

Doğu Ekspresi’nde Alkol Var mı?

Doğu Ekspresinde alkol servisi var mı ya da alkollü içecek Doğu Ekspresinde alınabiliyor mu gibi sorular da sıklıkla soruluyor. Trende bir zamanlar alkol satışı varmış ama daha sonra kaldırılmış. Yani alkol satışı yok.

Turistik Doğu Ekspresi Nedir?

Doğu ekspresi, temelde bir ulaşım ihtiyacından doğmuştur. Ancak zamanla turistik amaçla kullanımı yaygınlaşmış. Böyle olunca da turistik bir sefer düzenlenmiş.  Şimdi Turistik Doğu Ekspresi hakkında merak edilenlere de bakalım.  

Turistik Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor?

Tren, 1300 kilometrelik Ankara-Kars parkurunu 31 saatte, Kars-Ankara parkurunu 30 saatte tamamlıyor.

Turistik Doğu Ekspresi Mola Veriyor mu?

Tren, toplam 29 durakta duruyor. Bazı duraklarda 2,5 – 3 saati bulan geniş molalar veriyor. Bu molalarda durduğunuz yeri kısa bir turla gezebilme fırsatı sunuyor.

Doğu Ekspresi ile Turistik Doğu Ekspresi Farkı Nedir?

  • En önemli fark vagon farklı. Doğu Ekspresi Ana Hat Treninde Pulman (Normal koltuklu – vagondaki her sırada 2 çiftli, 1 tekli koltuk var, yani gayet geniş) ve Örtülü Kuşetli (Oda halinde 4 kişilik, koltuklar ranza şeklinde yatak oluyor, temiz nevresim veriliyor ve yatağınızı kendiniz yapıyorsunuz) vagonlar var. Yataklı vagon bulunmuyor. Turistik Doğu Ekspresi ise yataklı vagonlardan oluşuyor. (Oda halinde iki kişilik, içinde    buzdolabı, masa ve lavabo var. Sadece Turistik Doğu Ekspresinde olan bir vagon türü.) Tren 120 kişi kapasiteli ve tamamı çekince yatak olan 2 koltuklu vagondan oluşuyor. İçinde lavabo, masa ve mini bir buzdolabı da mevcut. 
  • İki ekspres de Ankara – Kars arası hizmet ediyor. Doğu Ekspresi hat üzerindeki 50 kusur durakta duruyor ve yolcu indir-bindir yapıyor. Turistik Doğu Ekspresi ise toplam 29 durakta duruyor. Turistik Doğu Ekspresi geliş ve gidiş yönünde farklı olmak üzere bu durakların 2 tanesinde birkaç saatlik molalar veriliyor.

Turistik Doğu Ekspresi Sefer ve Duraklar

  • Ankara-Kars yönü Erzincan’da 2 saat 20 dakika, İliç’te 3 saat ve Erzurum’da 3 saat duruyor.
  • Kars – Ankara yönü Erzincan’da 3 saat, Divriği’de 2,5 saat ve Bostankaya’da 3,5 saat duruyor.

Doğu Ekspresi Anahat Treni

Molaları sadece birkaç dakika sürüyor. En fazla peronda sigara içmeye vaktiniz oluyor. Doğu Ekspresi Ahlat treni tek yön 2023 fiyatları şu şekilde:

  • Turistik Doğu Ekspresi: Yataklı vagonda 2 kişi alırsanız: 3.100 TL. Yani kişi başı 1550 TL’ye geliyor.
  • Doğu Ekspresi Anahat Treni: Pulman Kişi Başı 212 TL, indirimli 181 TL
  • Örtülü Kuşetli Kişi Başı 382 TL, indirimli 350 TL

Doğu Ekspresi Bileti Nasıl Alınır?

İlk olarak bu bileti alabilmek için gerçekten ama gerçekten çok istiyor olmanız lazım. Çünkü ciddi bir uğraş gerektirecek. Biletler tam 30 gün önceden satışa çıkıyor ama bu demek değil ki her gece saat 00.00 da 30 gün sonra ki biletler çıkıyor. Örneğin 7 Aralık biletleri 7 Kasım’da herhangi bir saatte satışa açılabilir. Önemli olan o satışa çıktığı anı denk getirmek. Bunun için de bütün isteğimizi kullanıp gerekirse 2 dakika da bir sistemi güncelleyip kontrol etmeniz gerekiyor. İşte bu nokta da bileti ne kadar istediğinizi göreceğiz ☺

Ve biletin açıldığını gördüğünüz anda, düşünmek için  ya 3 ya 5 saniyeniz olacak. O yüzden hiç düşünmeden hemen bileti almamız lazım, daha sonra dan bilet iptali, değişikliği çok kolay bir şekilde yapılabiliyor. O yüzden çokta tereddüt etmeye gerek yok zaten.   Bileti almanız için sizden TC bilgilerinizi de istiyor, o yüzden bilet alacağınız kişilerin bilgileri önceden sizde hazır olsun, yoksa da yine problem değil, tüm biletleri kendi adınıza alıp daha sonra değiştirebilirsiniz, veya değiştirmeseniz de problem yaratmayacaktır.

Doğu Ekspresi Oda Seçimi

  • Pulman (Sadece koltuk)
  • Örtülü Kuşetli ( 4 Kişilik oda)
  • Yataklı (2 Kişilik oda)
  • Yemekli Vagon (Trende ki herkes kullanabiliyor. Küçük bir kantin mevcut.)

Pulman, Ankara’dan-Kars’a değilde, ara duraklarda inip binenlerin tercih ettiği bölüm. Örtülü Kuşetli, 4 kişilik odalarda kalıyorsunuz, 2 altta 2 üstte koltuk var, alt kısımda ki yataklar önce 4 kişilik koltuk oluyor, açtığınızda yatağa dönüşüyor. Cam kenarında da minik bir masa mevcut. Bunun dışında herhangi bir saklama alanı mevcut değil.

Yataklı, 2 kişilik odalardan oluşuyor, içerisinde ayrıca tuvalet ve lavabo mevcut. Ayrıca eşyalarınızı depolayabileceğiniz bir dolap ve kısmen daha büyük açılır bir masa var.

Yemekli Vagon, Trende seyahat eden herkesin kullanabildiği, küçük bir kantin olan vagon. Burada kendi yemeğinizi veya kahvaltınızı da yapabilirsiniz. Sadece tek bir vagon var, biraz küçük o yüzden dolu olabilir genelde.

Tuvalet olmayan odalar ve bölümler için her vagonun başında ve sonunda tuvaletler mevcut. Gelende iki kişilik olan vagona doğru gidip en son tuvalete girerseniz her daim temiz olacaktır

Doğu Ekspresi ile Yolculuk Tavsiyeleri

Yanınıza yiyecek ve içeceklerinizi almanız sizin yararınıza olacaktır. Kantinde ki yemekler çok yüksek fiyatlı değil ancak tat ve doyuruculuk bakımından sizi tatmin edemeyebilir. Bu yüzden yanınıza kahvaltılık, atıştırmalık ve akşam yemeği için mutlaka bir şeyler bulundurun veya tren gara gelmeden oradan bir yeri arayarak trene yemek söyleyebilirsiniz. Özellikle Erzurum’da Çağ kebabı ve Kadayıf tatlısı söylemek bu trenin olmazsa olmazlarından.

Trende alkol satışı yok ama yanınızda getirirseniz kendi vagonunuzda içebilirsiniz. Özetle akıp giden manzaralara karşı bir iki kadeh rakı veya şarap içmeden den olmaz sanırım. 

Trende harika manzaralar var, bu yüzden hava kararınca uyuyup, hava aydınlanmaya başladığı gibi erkenden kalkmanız en büyük tavsiye Bol bol manzaraların tadını çıkarın, her mevsimde aynı manzaralar var tabi ki ama bu trenin hakkı en çok kışın bembeyaz manzaralarda çıkıyor.

Dönüşte Erzurum’da bir mola verin

Doğu Ekspresi ile Kars’a ulaşıp geri dönüş yoluna çıktığınız zaman ise dönüş yolunda mutlaka Erzurum’da inin ve bu şehirde birkaç gün geçirin. Birkaç gün sonra Erzurum’dan geçen başka bir trenle yolunuza devam edebilirsiniz. Peki Erzurum’da ne yapacaksınız? Öncelik’le Erzurum’da indiğinizde Yolcu360 ile bir araç kiralayın. Erzurum araç kiralama seçeneklerini değerlendirin. Ondan sonra keyfinizce şehri gezin.

Erzurum’da Gezilecek Yerler

Yakutiye Medresesi: Selçuklu dönemi geleneksel mimari tarzını yansıtan medrese Cumhuriyet Caddesi’nde. Medrese dışındaki motifler ve sembolik tasvirler daha yaklaşırken ilginizi çekecek. 1994 yılından beri Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren müze, şehrin önemli tarihi eserleri arasında.

Ulucami: Selçuklu dönemi mimari özelliklerini taşıyan ve şehrin en büyük ibaret yeri olan Ulucami, 1179 yılında inşa edilmiş. Aynı anda 6 bin kişinin ibadet yapabildiği cami görkemli mimarisiyle beni kendine hayran bıraktı. Kent merkezine oldukça yakın olan cami çokça ziyaretçi çekmekte.

Çifte Minareli Medrese:  Diğer adıyla Hatuniye Medresesi, Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırılmış önemli bir eser. Sivas’takine göre çok daha iyi durumdaki medrese merkezde Ulucami’nin hemen karşısında.

Üç Kümbetler: Anadolu Selçuklu dönemi eserlerinden olan kümbetlerin en büyüğü emir Saltuk’a ait. Diğer iki kümbetin ise kim tarafından yaptırıldığı ya da kime ait olduğu bilinmiyor. Çifte Minarelii Medrese’nin hemen arkasındaki Üç Kümbetleri mutlaka görmelisiniz. 

Tabyalar: Osmanlı-Rus Savaşı sırasında  Erzurum’un savunması için yapılan askeri yapılardan şehri kuşbakışı izleyebilirsiniz. Aziziy eve Mecidiye Tabyaları en görkemlilerinden.

Atatürk Evi Müzesi: Atatürk’ün 1919 temmuzunda şehre geldiğinde kullandığı ve ikinci gelişinde Erzurumlu’lara hediye ettiği ev şu anda müze olarak hizmet veriyor. Müzede Atatürk’ün eşyalarını ve fotoğraflarını görebilirsiniz.

Erzurum Evleri: Yaşlarının 100-130 yıl arasında olduğu söylenen evler mimarisi ile beni çok etkiledi. Varlıklı ailelerin yaşadığı evler dışında halkın da yaşadığı içiçe geçen yapılar ilgi çekiciydi. Şu anda bu evler hem müze hem de yöresel lezzetleri deneyelimlemek için ziyaretçilerini bekliyor. Erzurum ziyaret edilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririm.

Taşhan: Osmanlı dönemi eseri olan bu han Yakutiye Medresesi’ne yakın bir konumda yer alıyor. Oltu taşı, tesbih ve hediyelik eşyaların satıldığı handa, Oltu İlçesi’nden çıkarılan ham oltu taşı işlenip satışa sunuluyor. Hesiyelik alışverişinizi buradan yapabilirsiniz.

Erzurum Kalesi: Anadolu-Türk mimarlığının ilk örneklerinden olan kale, şehre yakın konumu ile ziyaretçileri kendisine çekiyor. Yaklaşık 2000 metre yüklekliğindeki kaleden şehri kuşbakışı görebilirsiniz. Mescid ve saat kulesi kalenin en çok dikkat çeken eserlerinden.

Narman Peri Bacaları: Doğal olaylar sonucu oluşan peri bacaları şehre 7km uzaklıkta. Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ndeki Narman Peri Bacaları şehre en önemli yerlerinden.

Öşvank Kilisesi: Görkemli yapısıyla Öşvank Kilisesi, 961 yılından beri ayakta. Hristiyan Gürcüler’in sıklıkla ziyaret ettiği kilise, Uzundere İlçesi’ne bağlı Çamlıyamaç Köyü sınırı içinde yer alıyor. Her ne kadar ulaşımı biraz meşakatli de olsa ziyaret etmenizi öneririm.

Tortum ŞelaleleriTartışmasız Türkiye’nin en görkemli şelalesi. 50 metreden çağlaya çağlaya dökülürken yarattığı gökkuşağını izlemek mükemmel. Şelale etrafındaki dinlenme yerlerinde güzel vakit geçrebilirsiniz.

YedigöllerErzurum’un İspir İlçesi’nden yaklaşık 40km uzaklıktaki bu doğa harikası gördüğüm en güzel yerlerden, resmen büyülendim. Yolu biraz meşakatli olsa da manzarayı gördüğünüzde değer diyeceksiniz. Ayrıca belirtmeliyim ki buraya sadece 4×4 arazi araçlarıyla gidilebiliyor.

Tortum Gölü: Tortum Gölü, Uzundere’den yaklaşık 15 dakika uzaklıkta. Nefis manzarasıyla keşfinizi bekliyor. 

Özetle Doğu Ekspresi ile yolculuğunuzun en güzel duraklarından biri olacak Erzurum’u tadına vararak gezmek için siz de Yolcu360’tan bir araç kiralayın.

 

Yolcu360 Blog

Add comment