Yolcu360 Blog
ishak-pasa-sarayi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > İshak Paşa Sarayı Gezisi: İshak Paşa Sarayı Nerede?

İshak Paşa Sarayı Gezisi: İshak Paşa Sarayı Nerede?

İshak Paşa Sarayı; Doğu Anadolu’nun incisi kabuğundan çıkmayı bekliyor. Yaşadıklarını paylaşmak, tek tek sizlere anlatmak istiyor. Hikayesine ortak olmaya ne dersiniz? Karşınızda İshak Paşa Sarayı gezisi yazımız ve merak ettikleriniz!

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı üzerinde bir yaşanmışlık vardır. Hissettirir size. Duvarlarına dokununca kalbiniz çarpar; heyecanlanırsınız. Şöyle uzaktan bakınca mağrurdur duruşu. İçinizi sızlatır. 

İnci gibidir adeta İshak Paşa Sarayı. Dıştan sert görünür ama içi kırılgandır. Koskoca ovanın ortasında, yüzyıllar boyunca pek çok zorluğa tek başına göğüs germiştir. Haliyle yorgun görünür.

Pek çok hikayeye, efsaneye konu olmuştur. İhtişamlı duruşu dilden dile anlatılmıştır yıllarca. Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

İshak Paşa Sarayı Nerede?

İshak Paşa Sarayı, güneşi ilk selamlayanlardandır. Medeniyetin kalbinde yer alır. Şehre hakim konumda bulunur. Peki İshak Paşa Sarayı hangi ilimizdedir?

İshak Paşa Sarayı, Ağrı’nın ilçesi Doğubeyazıt’ta yer alıyor. Doğubeyazıt’a ise yaklaşık 7 km mesafede bulunuyor.

İshak Paşa Sarayı Gezisi: İshak Paşa Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Gelişen ulaşım ağı sayesinde Türkiye’de seyahat artık çok kolay. İster uçakla ister otobüsle dilediğiniz her yere yolculuk yapma imkanına sahipsiniz. Peki İshak Paşa Sarayı’na nasıl gidilir? Hangi ulaşım şeklini tercih etmelisiniz?

Eğer İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden geliyorsanız şanslısınız. Ağrı’ya gerçekleşen direkt uçuşlar sayesinde kolayca gelebilirsiniz. Uçakla seyahatiniz ortalama 2-2.5 saat sürecektir. 

Eğer kendi aracınızla ya da otobüsle gelmeyi tercih ederseniz, biraz zaman alabilir. İstanbul ise Ağrı arası yaklaşık 16 saattir. Ankara ile Ağrı arası ise 13 saatinizi alacaktır. Fakat yine de tercih sizin. 

İshak Paşa Sarayı Hakkında Kısa Bilgi

Güneş neden doğudan doğuyor hiç düşündünüz mü? Gün neden doğudan başlıyor? Bize sorarsanız hayat doğudan başlıyorsa bir sebebi vardır. 

Medeniyetin, tarihin başlangıcıdır Doğu Anadolu. Kadim kültürü, gizemli efsaneleriyle her zaman tarihte yerini almayı başarmıştır. 

Topkapı Sarayı, İstanbul ve tarihimiz açısından ne kadar değerliyse İshak Paşa Sarayı da öyledir. Mimarisi, konumu ve tarihiyle en değerli Osmanlı eserlerinden biridir. 

Şimdi biraz daha detaylandıralım. Ağrı İshak Paşa Sarayı’nın tarihini, özelliklerini, mimarisini birlikte inceleyelim.

İshak Paşa Sarayı Gezisi: İshak Paşa Sarayı Özellikleri

İhtişamıyla dillere destan olmuş İshak Paşa Sarayı, epey merak uyandırıyor öyle değil mi? Acaba sarayın kaç odası varmış? Kimleri misafir etmiş? 

Onu, diğer saraylardan ayıran tüm özellikleri araştırdık. Hadi gelin! Daha fazla meraklandırmayalım sizleri. 😀

  • İshak Paşa Sarayı 7.600 metrekarelik bir alana inşa edilmiş. Evet. Tam tamına 7.600 metrekare! Bu bakımdan geniş bir bölgeyi kapsıyor.
  • Sarayın duvarları kesme taşlardan yapılmıştır.
  • Duvarlar oldukça yüksek olmakla birlikte 12-15 metre civarındadır.
  • Sarayın kaç katlı olduğu biraz meçhul. Şöyle ki: Bazı kısımları bir, bazı kısımları ise iki ya da üç kattan meydana gelmiştir. Tepede yer aldığı için böyle bir mimariyi tercih ettiklerini düşünüyoruz.
  • Saraydaki oda sayısını söylüyoruz. Hazır mısınız? 366 oda. Yanlış duymadınız. Biz bu bilgiden pek çok misafir ağırladığı sonucuna vardık. 
  • Ayrıca sarayın neredeyse tüm odalarında ocak ve dolap yerleri de vardır. 
  • Klasik Osmanlı mimarisi örnek alınarak tasarlanmıştır. İç içe iki avlu şeklinde inşa edilmiş bir saraydır.

Saraydaki Süt Çeşmesi

Rivayete göre İshak Paşa Sarayı’nın avlusunda bir çeşme varmış. Bu çeşmenin de iki musluğu varmış. Her ikisinin üzerinde de gül motifi yer alırmış. Fakat birinden su, diğerinden süt akarmış. 

Saray görevlileri çeşmenin üzerindeki depolara inek sütü koyarlarmış. Her gün bu sütler yenilenirmiş. Böylece saray halkı, çeşmeden taze taze süt içerlermiş. 

Çocukken çeşmelerimizden “Keşke çikolata aksa.” diye hayal kurardık. Çikolata değilmiş ama hayalimiz yüzyıllar önce gerçekmiş de haberimiz yokmuş 😀

İshak Paşa Sarayı Gezisi: İshak Paşa Sarayı Tarihçesi

Osmanlı Devleti’nin Lale Devri’ne tanıklık etmeyi başarmış bir eserdir. Büyük bir külliye olarak inşa edilmiştir. 

Tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkaran İshak Paşa Sarayı’nın yapımı, tam 99 yıl sürmüş. 1685 yılında yapımına başlanmış ve 1784 yılında tamamlanmıştır. İnşa süreci tam bir yılan hikayesine dönmüş desek abartmayız.

Birinci Murat’ın İran seferine katılan bir paşa varmış. Adı Abdi Paşa imiş. Kendisine sefer sırasında kolunu kaybettiği için “Çolak” diye seslenilirmiş. Doğubeyazıt sancak beyi olan Abdi Paşa’nın emriyle sarayın inşasına başlanmış. 

O ölünce, yerine gelen sancakbeyleri de sarayın bitmesi için uğramış. Fakat uzun yıllar tamamlanamamış. Nihayet 1784 yılında Abdi Paşa’nın oğlu İshak Paşa tarafından sarayın inşası bitmiş. Çıldır valisi olan İshak Paşa’nın adı saraya atfedilmiş. 

İshak Paşa Sarayı Mimarisi

Saray mimarisi Osmanlı için oldukça önemliydi. Burada yaşayanlar için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülürdü. Adeta bir yaşam merkezi halinde inşa edilirdi. 

İshak Paşa Sarayı da Osmanlı mimari anlayışı doğrultusunda yapılmıştır. Bu yüzden içerisinde pek çok bölüm mevcuttur. Harem, hamam, aşevi, cami bu bölümlerden sadece birkaçıdır. Saray halkının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tam donanıma sahiptir. 

Hatta öyle ki biraz abartmışlar diyebiliriz. Sarayın bünyesinde mahkeme salonları ve cezaevi bile mevcuttur. Dışarıdan bağımsız kendi halinde bir dünya gibidir. 

Ağrı İshak Paşa Sarayı, 18.YY’dan günümüze en az hasarla gelmeyi başarmıştır. Fakat dışarıdan bakınca cami, saraya ait en sağlam kısımdır. Tek kubbeden oluşan caminin minaresi iki farklı renkte taştan örülüdür. Bu bakımdan epey dikkat çekicidir. 

Ahıskalı ustalar tarafından yapılmış, ince işçilik eseri kesme taşlar da İshak Paşa Sarayı’nın dikkat çeken bir diğer mimari özelliğidir. Her ne kadar Osmanlı mimarisini örnek almışlar desek de Batı tarzı süslemeleri görebiliyoruz. Özellikle rokoko ve barok süsleme stilleri saraya bir şato havası katmış. 

İshak Paşa Sarayı Nasıl Isıtılıyordu?

İshak Paşa Sarayı’nın ne kadar büyük olduğundan sizlere bahsettik. 366 odaya sahip sarayın ısıtılması da epey zor olmalıdır. Bu yüzden İshak Paşa Sarayı diğerlerinden ayıran bir sisteme sahiptir. Dünyanın ilk kaloriferli yapısı olması onu farklı kılan özelliğidir. 

Her odada bulunan ocaklarda sular ısıtılır. Ardından bu sular, taş duvarların arasındaki boşluklardan geçer. Toprak künkler vasıtasıyla da sıcak su tüm binada dolaşmış olurdu. Şimdilerde merkezi ısıtma sistemi dediğimiz bir yöntemle İshak Paşa Sarayı ısıtılıyordu. 

Sarayın Altın Kapısı

Kapılar, saraylara bakınca gözümüze çarpan en önemli unsurdur. Kimisi büyük, kimisi sade, kimisi de şaşaalıdır. Aslında bir sarayın değerinin kapısındaki işçilikle belli olduğunu söylerler. Gelen misafirlerin zarifliğine yakışır nitelikte olmalıdır. 

İshak Paşa Sarayı’nın kapısı, bir zamanlar altın kaplamaymış. Hani “Gözlerimiz kamaştı!” denir. İşte tam da öyleymiş. Adeta güneş gibi parlar dururmuş. 

Fakat bu bölge 1800’lü yıllarda Rus işgaline uğramış. Uzun yıllar işgal altında kalan bölge, epey tahribata uğramış. Rus askerleri işgal sonrası pek çok kıymetli eşyayı Moskova’ya götürmüş. Bu eşyaların arasında altın kaplama kapı da varmış. 

İshak Paşa Sarayı’nın güneş gibi parlayan kapısı halen Moskova Müzesi’nde.

İshak Paşa Sarayı Gezisi: İshak Paşa Sarayı Motifleri

Saray, sanki bize bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Duvarları, kapısı her şeyiyle tarihten izler taşıyor. Her detayıyla bizlerle iletişime geçiyor. 

  • Selvi Ağacı

Selçuklu dönemine özellikle bitki ve hayvan motifleri sık kullanılırmış. Sarayın birkaç yerinde Selçuklu mimarisinin izleri mevcuttur. Sarayın kapısı başta olmak üzere çeşitli noktalarda selvi ağacı kabartmalarını görebilirsiniz. Selvi ağacı, uzun ömrün, sağlığın simgesidir. 

  • Hayat Ağacı

Sarayın en ünlü motifidir. Hayat ağacı sonsuzluğa işarettir. Bereketi, ölümsüzlüğü ve cenneti simgeler. Hayatın sürüp gideceğine huzurun hiç bitmeyeceğine işaret eder. Hayat ağacı da yine Selçuklu mimarisine ait bir semboldür. Sarayın pek çok yerinde görebilirsiniz. 

  • Kanatlı Ejder

Sarayın kuzeye bakan kısmında yer alan dört konsol üzerine işlenmiştir. Kanatlı ejder motifi, gücü ve iktidarı simgeler. Aynı zamanda konsol üzerinde aslan ve insan motifleri de işlenmiştir.

İshak Paşa Sarayı Hikayesi

       İshak Paşa Sarayı, yıllar boyu pek çok hikaye ve efsaneye konu olmayı başarmıştır. Bunlardan biri de Yaşar Kemal’in ünlü eseri Ağrı Dağı Efsanesi’dir.

Efsaneye göre Ağrı Dağı’nın yamacında, Gülbahar ve Ahmet adında iki genç yaşarmış. Birbirlerine sırılsıklam aşıklarmış. Aşklarına İshak Paşa Sarayı bizzat şahitmiş.

Fakat ne demişler: “Sevenler kavuşamazsa onun adı aşktır.” İşte Gülbahar ve Ahmet’i de günün birinde ölüm ayırmış. 

Yaşar Kemal şöyle anlatır bu efsanevi aşkı: “Gülbahar, Ahmed’i Küp Gölü’nde yitirdi. O gün bugündür, Küp Gölü’nün oralardan geçenler, gölün kıyısına oturmuş, kara, ışık gibi akan uzun saçlarını sırtına sermiş, başı iki elleri arasında gözlerini som mavi suya dikmiş Gülbahar’ı görürler.” 

Ardından devam eder: “Gülbahar kollarını açıp Ahmed’e yürür. “Ahmet, Ahmet!” diye bağırır. Sesi bütün dağda yankılanır. 

Göl kaynar, Ahmet silinir, Gülbahar silinir, küçük ak bir kuş gelip kanadını suyun som mavisine batırır ve sonra da bir atın kapkara gölgesi suyun üstünden gelir geçer.”

Size söylemiştik. Doğu Anadolu’da aşk bir başka yaşanıyor. 

İshak Paşa Sarayı Hakkında İlginç Bilgiler

  • Bir zamanlar kullandığımız 100 TL’lik banknotların arkasında İshak Paşa Sarayı’nın resmini görebilirdiniz.
  • Uzaktan bakınca siz de fark edeceksiniz. Bu saray alışık olduğumuz saray mimarisinden biraz farklı. Avrupa’da yer alan şatoları andırmakta. 
  • Saray farklı renklerdeki taşlardan meydana gelmiştir. Bu taşların beyaz renkli olanları çevre köylerden alınmış. Siyah taşlar da Ağrı Dağı’ndan getirilmiş.
  • Ağrı İshak Paşa Sarayı içerisinde zindanların da olduğu bilgisini vermiştik. Ek olarak söylentilere göre bu zindanlar güneş ışığına bakacak şekilde tasarlanmış. Fakat zindanlara atılanlar işledikleri suça göre güneş görürlermiş. Dolayısıyla suçu ağır olanlar daha az; suçu hafif olanlarsa daha çok güneş gören zindana yerleştirilirmiş.

İshak Paşa Sarayı Konaklama Yeri

Eğer şehir dışından geliyorsanız mutlaka konaklama yerine ihtiyacınız olacak. Peki İshak Paşa Sarayı konaklama yeri neresi? Sizleri konaklama hakkında bilgilendirelim. 

Tehran Boutique Hotel (Google Puanı: 4.6)

Bize sorarsanız Ağrı’ya kadar gelmişken dinlenmenizde fayda var. İshak Paşa Sarayı’na uzaklığı sadece 6 km’dir. Kısa süreli de olsa sizi rahat hissettirecek yerlerden biridir. Rezervasyon ve diğer konular hakkında bilgi almak için Tehran Boutique Hotel ile iletişime geçebilirsiniz. 

Grand Ağa Hotel (Google Puanı: 4.2)

İshak Paşa Saray’a mesafesi 18 dakikadır. Aynı zamanda buradan havalimanına ulaşımınız da kolay olacaktır. Sunduğu imkanlara göz atmak isterseniz Grand Ağa Hotel adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Doğuş Hotel (Google Puanı: 4.1)

İki yıldızlı bir otel olmasına rağmen tercih edilme oranı yüksektir. Ayrıca İshak Paşa Sarayı’na yakın olması da puanını artırmıştır.  Sadece 12 dakikalık mesafede yer alan Doğuş Hotel’i konaklama tercihleriniz arasında düşünebilirsiniz.

İshak Paşa Sarayı gezinizde kendinizi, Doğu Anadolu’nun büyüleyici atmosferine bırakmanızı tavsiye ederiz. 

Şimdiden iyi tatiller dileriz.

Doğubeyazıt’a Gitmek İçin Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Yolcu360 Blog

Add comment