Yolcu360 Blog
Türkiye’de iyi et nerede yenir?

Türkiye’de İyi Et Nerede Yenir?

Türkiye’de iyi et nerede yenir? En iyi et nereden alınır? Etin iyisi nasıl anlaşılır? Türkiye’de et yemek üzere merakınızı giderecek bir çalışma yaptık. Ziraat Fakültesi Hayvansal Üretim Bölümü akademisyenleri ile konuştuk. İyi et yemek isteyenlere tavsiyelerimiz var….

Türkiye’de iyi et nerede yenir?

Türkiye’de İyi Et Nerede Yenir?

Et yemeyi seven bir milletiz ama et üretiminin azalması ve et fiyatlarının yüksekliği eti eser miktarda kullanmamıza neden oldu.  Diğer yadnan Türkiye’de iyi et için gözünüzü biraz doğuya çevirmeniz gerek. Ülkemizin doğusuna doğru hayvan yetiştiriciliği arttığından en iyi et, doğudan geliyor. Kaliteli et tüketmek için biraz hayvancılık konusunda bilgi edinmek gerek. Türkiye’de market ve kasaplarda sarılan etlerin bir kısmı ithal, bir kısmı çiftliklerde üretiliyor ve bir kısmı da doğu illerinden geliyor. İthal etler, genellikle dondurulmuş ve işlenmiş olurken etin hası Ardahan, Erzincan gibi şehirlerin köylerinde yetişen hayvanlardan çıkıyor. Ama bu üretici de genellikle şehirdeki kasap ve marketlerde kendine yer bulamıyor. Bunlar bir yana konumuza dönelim…

Türkiye’de iyi et nerede yenir?

Türkiye’de Hayvancılığın Dağılımı

Türkiye’de hayvancılık; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık ve kümes hayvancılığı olmak üzere 3’e ayrılmıştır. Büyükbaş hayvanlar içinde yetiştiriciliği en fazla olan hayvan inektir. Tüm bölgelerde yetiştiriciliği yapılsa da en fazla Karadeniz’in kıyı kesimleri ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum-Kars bölümünde gelişmiştir. Aynı zamanda kolay ulaşım sağlanması açısından büyükşehirlerin çevresinde de hayvancılık yapılmaktadır. Küçükbaş hayvanlar içerisinde yetiştiriciliği en fazla yapılan hayvan koyundur. Büyükbaş hayvanların yetiştiği iklimde yaşayamadıklarından en çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Koyun eti, inek etine göre çok daha kaliteli ve bakımı çok daha zor olduğundan fiyatı da inek etine göre daha pahalıdır. Son olarak, kümes hayvanlarından ise en çok yetiştiriciliği yapılan hayvan tavuktur. Tavuk eti yetiştiriciliği ulaşım kolaylığından dolayı büyükşehirlerin çevresinde konumlanmıştır.

Yerel Halk Eti Nasıl Muhafaza Ediyor?

Halk genellikle eti büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak buzlukta ya da derin dondurucuda muhafaza ediyor. Etler bu şekilde eksi 2 derecede birkaç hafta, eksi 18 derecede ise 3-4 ay saklanabiliyor. Halk, etin ömrünün buzluktan çıktıktan sonra bittiğini bildiği için yapacağı yemeğe yeterli olacak kadarını muhafaza etmiş ve kullanmış oluyor. Böylelikle olası bozulmaların önüne geçilerek hem daha taze hem de sağlığımızı tehdit etmeyen kaliteli et pişiriliyor.

Türkiye’de iyi et nerede yenir?

Büyükşehirlerde Et Neden Pahalı?

Her gıdanın sofralarımıza gelene kadar geçmiş olduğu süreçler vardır. Etin de soframıza gelene kadar kat ettiği yollar var. Üretiminin sağlandığı yerden büyükşehirlere gelebilmesi için soğutucu araçlarla yolculuk eder. Mesafe ne kadar uzunsa etin taze kalabilmesi için harcanan para o kadar artacaktır. Üretimin başladığı yerden toptancılara, toptancılardan market raflarına derken fiyat da bir hayli fazla oluyor. Soframıza gelene kadar ki yolculuğunda ise ilk günkü kadar taze kalabildiği konusu da tam bir muallak. Günümüzde her yere özgü yiyeceklerin neredeyse her yerde yapılıp satıldığını biliyoruz. Her şey elimizin altında, canımızın çektiği her yiyeceği mutlaka birileri yapıyor. Yapıyor ama doğduğu yer de yapıldığı kadar kaliteli ve lezzetli olabiliyor mu? Bu soruya yanıt arayan herkesin cevabı mutlaka gidip yerinde tüketilmesi olacaktır ki en doğru cevapta budur.

İyi Yemek ve İyi Et İçin Seyahat Edin!

Nasıl ki en mükemmel baklava Gaziantep’te yenirse, en iyi ve en kaliteli etlerde yetiştirildikleri yerlerde yenir. Sadece 1 gün gezmek ve yemek yemek için seyahat eden birçok insan olduğu gibi, 1 günlük seyahate bakışlarda gayet pozitif. Sizde hem gezeyim hem de yerinde yemeğimi yiyeyim zaten hafta sonu iznim var gider gelirim diyorsanız hiç durmayın. Doğu Ekspresi sizin için mükemmel bir seyahat alternatifi olabilir. İster Kars’a kadar yolculuk edip Kars’ın meşhur kaz dolmasını deneyin, ister Erzurum’a gidip müthiş cağ kebabının tadına bakın, ister Erzincan’a uğrayıp usta ellerden döner yiyin seçim sizin. Böyle bir gurme seyahati için araç kiralama da yapabilirsiniz.

 

Yorum ekle