Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Sonbahar Ekinoksu Nedir? Sonbahar Ekinoksu Neden 2 gün Gecikir?

Sonbahar Ekinoksu Nedir? Sonbahar Ekinoksu Neden 2 gün Gecikir?

Sonbahar ekinoksu 23 Eylül itibariyle başladı…Ekinoks nedir? Peki Sonbahar Ekinoksu ile beraber hayatımızda neler değişecek? Sonbahar ekinoksu nedir? Neden sonbahar ekinoksu 23 eylül’de yaşanır? ve sonbahar ekinoksu neden 2 gün gecikir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını derledik. İşte Sonbahar ekinoksu hakkında her şey…

Ekinoks Nedir?

Ekinoks; gece gündüz eşitliği olarak bilinen güneş ışınlarının Ekvatora dik vurması sonucunda gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda 2 kez İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olarak kendini tekrarlar. Birinde güneş ışınları Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlarken birinde ise Kuzey Yarım Küreye dik düşer. Bu tarihlerden sonra iki yarım kürede de gündüz gece dengeleri değişmeye başlar.  Şimdi de sonbahar ekinoksu ne anlama geliyor bir bakalım…


S
onbahar Ekinoksu Nedir?

Google’ın doodle olarak tasarımını yaptığı sonbahar ekinoksu nedir peki? Güneş ışınları 23 Eylül tarihinden tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Böylece bu olay ile beraber Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Ülkemizin bulunduğu Kuzey Yarım Küre için sonbahar ekinoksu bir nevi kışın başlangıcıdır. Sonbahar ekinoksu başlayınca Gündüzler kısalarak geceler uzamaya başlar. 23 Eylül Güney Yarım Küre’de İlkbaharın habercisiyken; Kuzey Yarım Küre’de Sonbaharın habercisidir. Aynı zamanda bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülmeye başlanır. Böylece sonbahar ekinoksu ile beraber Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün de başlangıcıdır.

Sonbahar Ekinoksu Neden 2 Gün Gecikir?

Peki sonbahar ekinoksu neden 23 Eylül? Dünya’nın yörüngesi elips olduğundan dünya güneşe zaman zaman yaklaşarak zaman zamanda uzaklaşır.  Güneşe en yakın olunan tarih ise 3 Ocak, en uzak olduğu tarih ise 4 Temmuz’dur. Dünya güneşe yaklaşıtıkça güneşin de çekim kuvveti artar ve böylece dünyanın yörüngedeki hızı da artmış olur. Dünya güneşten uzaklaşınca güneşin çekim kuvvetinin azalmasıyla dünyanın yörüngedeki hızı da azalmış olur. Dünya’nın  hareketi yavaşlamaya başladığı zaman Kuzey yarım küre için yaz mevsimi demektir. Dünya’nın güneşten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır.  Dünya’nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül’de gerçekleşir.

Sonbaharda Gidilecek Yerler

Sonbahar mevsimi gezmek için en ideal zamanlardan biri. yolcu360’tan kolayca araç kiralama yaparak gezebilir, sonbaharın tadını çıkarabilirsiniz. Sizin için Sonbaharda gezilecek yerler listesini aşağıda paylaşıyoruz:

Ekimde Gezilecek Yerler / Sonbahar Rotaları

Yorum ekle