Yolcu360 Blog
Balım Sultan Türbesi

Balım Sultan Hakkında

Balım Sultan’ı tanıyor musunuz? Balım Sultan kimdir? Türk bilgin denilince aklınıza kimler geliyor? Balım Sultan hakkında efsane bilgiler bulduk. 

Bizi şaşırttan ilk bilgi: Balım Sultan, kadın değil erkek…

Balım Sultan Hakkında

Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi’nde Hacı Bektaşi Veli’nin türbesinin avlusunda Balım Sultan Türbesi de bulunur. Nevşehir’e ziyaretiniz sırasında bu türbeyi de gezebilirsiniz. Bu yazıyı okuyarak Bektaşi inanışında ikinci pir olarak tanınan Balım Sultan kimdir öğrenebilirsiniz. Dahası, Balım Sultan nereli? Balım Sultan hangi yıllarda yaşamış sorularının cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Balım Sultan hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Balım Sultan’ın Yaşamı

Balım Sultan kimdir sorusunun cevabını arayanlara kısaca Bektaşiliği kurumlaştıran önder olarak bilindiğini söyleyebiliriz. Hacı Bektaş Veli’nin manevi kızı Fatma Nuriye Hatun’un torunudur. Geniş bir kitleye göre Bektaşiliğin en önemli ikinci lideridir. İkinci “pir”i olarak anılır. Bektaşilik nedir serseniz; dünya felsefe tarihinde bir felsefe olarak geçer. Ülkemizde bir inanış olarak bilinse de aslında bir felsefe öğretisidir. 

Bektaşilik ve Balım Sultan

Balım Sultan'ın FotoğrafıBalım Sultan’ın ait olduğu bilinen deyişlerin ona ait olmadığı üzerine görüşler vardır. Başka bir rivayete göre ise Şeyh Edebali aslında Balım Sultan’ın ta kendisidir. Balım Sultan nereli diye bakıldığında ise Yunanistan’ın Dimetoka’da doğduğu görülmektedir.

Balım Sultan hangi yıllarda yaşadı diye bakacak olursak 1457 yılında doğduğunu ve 1517 yılında öldüğünü görürsünüz. Bu yıllar arasında Bektaşiliğin Hacı Bektaşi Veli gibi mihenk taşlarından olmuştur. Bektaşiliği kurumlaştırmış ve var olan yapısına yenilikler getirmiştir. Bektaşilik onunla birlikte tanınmış ve devlet tarafından bilinmiştir. Hatta 1501 yılında 2. Beyazid tarafından Kırşehir’deki Hacı Bektaş Dergahı’nın başına atanır. Hatta 2. Beyazid’in Bektaşiliği benimsediği de söylenir.

Suda Yürüyen Adam

Balım Sultan hakkında suda yürümek, astral yolculuk yapmış olmak gibi efsaneler de vardır. Bunlar gerçek midir bilinmez ama Bektaşilik için yaptıkları ve o dönem için bu topraklarda etkisinin olduğu gerçektir. Yüzyıllardır süren Bektaşilik geleneğinin toplumsal ve insancıl yönlerini öne çıkarmış, barışsever ve yardımsever olmayı öğütlemiştir. Bu sayede Osmanlı Devleti’nin de desteğini almıştır.

Balım Sultan soydan Alevi olmayanlara da kapı açarak çok büyük bir reforma da yol açar. Balım Sultan Ekolü diye bir ekol oluşturacak kadar sevilip sayılmıştır. Tarihi kaynaklara göre, Anadolu’da bu ekol etkin olmuş ve Alevi Sünni karşıtlığı yumuşamıştır. 

Balım Sultan Türbesi

Nevşehir’de bulunan piramit külahlı klasik yapıda bir türbedir. Türbe 1519 yılında Yavuz Sultan Selim’in kumandanlarından Şehsuvaroğlu Ali Bey tarafından yaptırılmıştır. Türbeye girer girmez dikdörtgen biçimli küçük bir oda sizi karşılar. Tam karşıdaki kapıdan girildiğinde Balım Sultan’ın mezarına ulaşılır. İçerisinde ejderler ve çiçek buketi taşıyan güvercin figürleriyle bezenmiş büyük bir şamdan bulunur. Türbede küçük şamdanlar gibi eşyalar da sergilenmektedir.

Türbe kesme taştan, içerisi kare planlı, dışı sekizgen gövdelidir. En üstü sekizgen taş bir konik ile örtülüdür ve en ucunda gökyüzüne doğru uçan bir güvercin bulunur. Türbenin ön tarafında demir parmaklıklarla çevrili muhafazanın içinde biri erkek biri kadına ait olduğu bilinen iki mezarlık bulunmaktadır.

Eski ve dikkat çekici binaya yürürken ulu ağaçlar ve kuş sesleri de size eşlik ediyor. Balım Sultan’ın hikayesini bilince gerçekten huzur verici bir atmosfer sizi yakalıyor. Bakımlı ve temiz olmasıyla da dikkatleri hemen çekiyor. Yolunuz düşerse mutlaka gidip mistik havasını solumalı, kuş seslerinin eşlik ettiği manevi doyumu yaşamalısınız.

Nevşehir’e Gidince Balım Sultan Türbesini Görün!

Nevşehir gezi planı yaparsanız buralara kadar gitmişken Balım Sultan Türbesini de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Nevşehir Havalimanı Araç Kiralama fiyatlarına yolcu360.com üzerinden bakabilirsiniz. Nevşehir merkez araç kiralama fiyatlarını da karşılaştırarak en uygun fiyatlı sonuca hızlıca ulaşabilirsiniz. 

 

 

Yorum ekle