Yolcu360 Blog
Karacaoğlan Fotoğrafı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Karacaoğlan’ın Gizemi…

Karacaoğlan’ın Gizemi…

Karacaoğlan gerçek mi? Karacaoğlan yaşamış mı? Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan nereli? Karacaoğlan’ın gerçek adı ne? Karacaoğlan hakkında merak edilenler

Karacaoğlan Efsanesi’nin Gizemi

Rivayet edilir ki Karacaoğlan obasından gezip görmek için ayrılır. Hakkındaki tüm efsanelerde Karacaoğlan gezgindir. Eee, biz de gezmeyi sevdiğimize göre bu gezgin Türk hakkında biraz araştırma yapalım dedik ve çok enteresan bilgilere rastladık. 

Efsaneler ve Karacoğlan’ın Gizemi

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Karacaoğlan bir gezginmiş efendim; Aslında tüm aşıklar gibi…Hepsi şair olmanın yanı sıra sanatlarını icra etmek için gezip görmeye ihtiyaç duyarlar. Peki Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan nereli? Karacaoğlan hangi yıllarda yaşamış? Karacaoğlan gerçek mi? Karacaoğlan filmleri var mıdır? 

Karacaoğlan’ın hayatı

KaracaoğlanOn yedinci yüzyıl halk şairi olarak bilinen Karacaoğlan hangi yıllarda yaşamıştır sorusunun cevabına net bir cevap vermek güç olsa da, 1606 yılında doğduğu, 1679 yılında ise öldüğü düşünülmektedir. Yaşamı hakkında kesin bilgilere ulaşamamakla birlikte Akşehirli Hoca Hamdi Efendi’nin anılarından bazı bulgulara ulaşmak mümkün olabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre 17. yüzyılda Çukurova’da yaşadığı neredeyse kesindir. Peki Karacaoğlan kimdir? söylentiye göre annesi “karaca” diye sevdiği için adına böyle demiştir. Gerçek adı bazı kaynaklarda Simayil, kendi şiirlerinde ise bazen Halil yada Hasan olarak geçmektedir.

Karacaoğlan nereli sorusu için ise yine farklı yanıtlar çıkabilir çünkü bu bilgiye ancak bazı kaynaklardan ve şiirlerinden çıkarımlar yaparak ulaşabiliyoruz. Bunlara göre Çukurova’da doğmuş ve yörenin Türkmen aşiretleri arasında yaşamıştır.

Anadoluda Karacaoğlan Efsanesi

“Yola çıkarken bütün obası başına birikmiş, ne demişlerdi? Etme eyleme uyma şeytan sözüne. Gurbet elin kahrı zehirden acıdır.Aşık olsan da acıdır. Senin başında kavak yelleri gelir geçer, demişlerdi. Obamızın şenliği, gözümüzün bebeği gitme! Bizden ne kötülük gördün ki? Yarenin oldaşın burada. Anan baban burada. Gitme! Yapma bunu bize! İste bizden her istediğini. Bütün bir oba senin yoluna can verir. Sazıyın üstüne saz yok, sözüyün üstüne söz yok. Biliriz, demişlerdi. Senin kadrini biliriz. Gel tut sözümüzü. Obadan ayrılma. Gitme gurbet ellere. Dinlememişti. Anası gözyaşı dökmüş, babası boynuna sarılmış, yarenleri yolunu kesmiş, onu döndürememişlerdi” diye başlar Yaşar Kemal’in Üç Anadolu Efsanesi Kitabı’ndaki Karacaoğlan Efsanesi. 

Karacaoğlan FotoğrafıKaracaoğlan gider de gider… Ne dağlar geçer, ne dağlar bir ovalar geçer ki ucu bucağı görünmez…  En ünlü efsanelerden biri anlatılır; Elif ile Karacaaoğlan’ın hikayesi

Karacaoğlan ile Elif, Elif’in babasına rağmen kavuşsa da tuzak kurulur yine kavuşamazlar. En son yaşlanıp da Elif ölünce öğrenir Karacaoğlan hazin gerçeği. Elif onu aslında aldatmamıştır. Karacaoğlan hakkında farklı efsaneler de vardır. Onun ermiş kişi olduğuna inanılan doğaüstü hikayeler de…

Hal böyle olunca bu hikayelere bakıp Karacaoğlan gerçek mi, kurmaca mı sorusu akıllara gelir. Karacaoğlan yaşamıştır ve bu topraklardan geçmiştir. Kesin olarak yeri bilinmemekle birlikte Hoca Hamdi Efendi’nin anılarından çıkardıklarımıza göre 96 yaşında Maraş’taki Cezel Yaylası’nda ölmüştür. Karacaoğlan’ın mezarı da Mersin’de Mut İlçesi’nin Çukur Köyü’ndeki Karacaoğlan Tepesi’ndedir. 

Karacaoğlan’ın Sanatı

Şiirlerinde insan teması hiç eksilmez. Genel ve belirgin tema doğa sevgisi ve aşktır. Ayrılık, gurbet, sıla özlemi ve ölüm de şiirindeki temalardandır. Göçebe yaşamının vazgeçilmezi doğa onun da şiirinde coşkulu bir biçimde anlatılır. Gezdiği gördüğü yerler görkemli bir biçimde dile getirilir.

Karacaoğlan Beyazperdede

Karacaoğlan filmleri konusuna da bakalım:

Karacaoğlan’ın Kara SevdasıHakkında film yapılmış mıdır sorularının yanıtı aslında şaşırtıcı değil. Efsane olabilecek kadar güçlü bir hikaye elbette sinemaya da taşınmış. “Karacaoğlan’ın Kara Sevdası” adlı film 1959 yılında çekilmiş. Bu film Karacaoğlan’ın, zalim bir beyin kızı olan  Elif’e olan aşkını anlatır. Yaşar Kemal’in eserinden yola çıkılarak yapılmıştır. Senaryo Elif efsanesiyle benzerlikler gösterir. Filmin künyesine bakıldığında sinemanın değerli isimlerini görüyoruz. Yönetmen koltuğunda Atıf Yılmaz, Senaryo yazımında Yılmaz Güney, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz vardır. Müziklerini de yine Türk müziğinin ustalarından Ruhi Su ve Sabahattin Kalender yapmıştır. Görüntü yönetmeni Mike Rafaelyan’dır. Nuri Altıok Karaca’ya, Tijen Par ise Elif’e hayat vermiştir.

 

Yorum ekle