Türkiye’nin en büyük şirketleri listemizle karşınızdayız. İstihdam ve cirolarıyla ülkemizin güçlü yönlerini yansıtan şirketleri merak ediyorsanız, okumaya devam edin.
İçindekiler
Her yıl marka değerleri dikkate alınarak Türkiye’nin en büyük firmaları belirlenmektedir. Geçen 10 yıla şöyle bir bakıldığında listenin ilk sıralarında önemli değişikliklerin gerçekleştiği aşikâr. Son yıllarda listede sektör olarak çeşitlenmenin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Peki Türkiye’nin en büyük şirketleri belirlenirken hangi özellikler dikkate alınıyor? Bu özellikler arasında marka bilinirliğini, marka güç endeksini ve markaya olan bağlılık oranlarını sayabiliriz. Özellikle tüketicilerle bağ kuran, onlara dokunan markalar gözle görülür bir biçimde listede üst sıralara çıkıyor. Dolayısıyla da belli bir finansal değere ulaşabiliyor. Şimdi gelin uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından bu yıl 15. kez açıklanan “Türkiye’nin En Değerli 100 Markası Raporu (2022)”nda yer alan markaları birlikte inceleyelim. Tüm listede yer alan 100 Türk markasının toplam değeri 16 milyar dolar olarak açıklandı.
İstihdam ve Ciroları İle En Büyük Şirketler
Türkiye’nin en büyük şirketleri listesi, gençler için daha fazla istihdam ve yenilikçi fikirler sunmak bakımından önemli. Diğer yandan ülkenin bağımsızlığı ve istikrarı bakımından da bu şirketlerin sayısının ve büyüme hızının önemi büyük. İstihdam ve elde ettikleri cirolar ile Türkiye’nin en büyük şirketleri hangileri, merak ediyorsanız sizi içeriğimizi okumaya davet ediyoruz.
THY İlk Sırada!
Listedeki büyük şirketleri sıralamadan önce bir özet yapalım. Ardından da detaylı olarak en büyük şirketleri ve marka değerlerine bakalım.
Türkiye’nin en değerli markaların listesinde ilk sırayı 1 milyar 604 milyon dolarlık marka değeriyle 2019, 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi THY aldı. Bu markayı 1 milyar 452 milyon dolarla Arçelik izledi. Üçüncülüğü ise 819 milyon dolarlık marka değeriyle geçen yıla kıyasla 7 sıra birden yükselen Ford Otosan aldı. 2021 yılında ilk üçü paylaşan şirketler sırasıyla Türk Hava Yolları, Arçelik ve İş Bankası olmuştu.
Vestel geçen yıla göre 7 sıra yükselerek 720 milyon dolarlık değeriyle 4’üncü sırayı elde etti. Turkcell ise 705 milyon dolarla 5’inci sıradaki yerini bu sene de korudu. Geçen yılki listede yer almayan markalardan LC Waikiki ise listeye dinamik bir giriş yaparak 668 milyon dolarlık değeriyle 6’ncı sıraya yükseldi. Listedeki Türk markalarının toplam değeri ise geçen yıla nazaran (21,45 milyar dolar) yüzde 25 azalarak 16 milyar dolar olarak hesaplandı. 2021’de de 2020’ye göre %12,7’lik bir değer kaybı yaşanmıştı.
Türkiye’nin en büyük 10 şirketi için detaylara bakalım.
-
Türk Hava Yolları
Brand Finance tarafından bu yıl 15. kez hazırlanan Turkey 100 – 2022 adlı raporda Türk Hava Yolları en değerli marka unvanıyla ilk sırada yer alıyor. Marka değeri geçen yıl 1 Milyar 605 Milyon dolar olan THY’nin bu seneki marka değeri 1 milyar 604 milyon dolar olarak açıklandı.
-
Arçelik
Ülkemizde beyaz eşya üreten firmalar arasında ilk kurulan şirket olan Arçelik’in 2022 yılı marka değerli 1 milyar 452 milyon dolar olarak açıklandı. Arçelik, 45.000 çalışanı, 12 markası ile 9 ülkede, 30 üretim tesisi ve 53 ülkedeki iştirakleriyle global olarak faaliyet göstermektedir.
-
Ford Otosan
Koç Holding ve Ford ortaklığıyla faaliyetlerini sürdüren Ford Otosan 1959 yılında kuruldu. Ford’u Türkiye’de otomotiv şirketlerinin en büyük olarak bilinmektedir. Taunus, Connect, Courier, Transit, Escort gibi modellerin üretimini ülkemizde gerçekleştirmiştir. Bu yılki marka değeri 819 milyon dolar olarak açıklanan firmanın Kocaeli, Yeniköy, Eskişehir ve Gölcük’te üretim fabrikaları bulunmaktadır. Firmanın 10 binin üzerinde çalışanı bulunmaktadır.
-
Vestel
Vestel, Türkiye’nin En Değerli Markalar araştırmasında 7 basamak birden yükselerek 4’üncü sırada yer aldı. 720 milyon dolarlık değeriyle sıralamada önemli bir yer edinen Vestel, ürünlerini 158 ülkeye ulaştırıyor. Marka, küresel ölçekte teknoloji şirketi olma vizyonu ile faaliyetlerine devam ederek Türkiye için değer yaratıyor. AR-GE ve inovasyona dayalı teknoloji üretimiyle sektöründe dijital dönüşüme öncülük eden Vestel, ürün ve hizmetleriyle marka değerini yükseltmeye devam ediyor.
-
Turkcell
Türkiye’nin en değerli markaları listesinde 705 milyon dolarlık marka değeri ile Turkcell bu yıl da yerini korudu. Turkcell, yerleşik, bütünleşmiş iletişim ve teknoloji hizmetleri veren bir şirkettir. Müşterilerine mobil ve sabit şebekeleri üzerinden ses, veri, TV hizmetleri ve katma değerli bireysel ve kurumsal servisler sunmaktadır.
-
LC Waikiki
Geçen yılki listede yer almayan markalardan LC Waikiki bu yıl listeye başarılı bir giriş yaparak 668 milyon dolarlık değeriyle 6’ncı sıraya yerleşti. 1988 yılında Fransız asıllı üç ortak tarafından kurulan LC Waikiki, toptan satış amacı güden bir marka olarak ticari hayatına başlamıştır. LC Waikiki’nin üreticisi ve aynı zamanda Türkiye lisansörü olan Taha grubuna bağlı Tema Tekstil ise 1997 yılında LC Waikiki markasının tüm dünyadaki haklarını satın almıştır. 2009’da başladığı global yolculukla birlikte 2014 yılından itibaren Avrupa’nın önde gelen moda perakendecileri arasına giren LC Waikiki, bugün faaliyet gösterdiği 54 ülkenin 22’inde pazar lideri olarak Türkiye’nin tekstil perakendeciliği alanındaki gücünü yurt dışında temsil ediyor.
-
Garanti BBVA
Garanti BBVA (eski adıyla Garanti Bankası), 1946 yılında Ankara’da kurulmuş özel sermayeli bir bankadır. 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 107 milyar ABD dolarına ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük ikinci özel bankasıdır. 31 Aralık 2022 tarihinde açıkladığı finansal tablosu ile bankanın 2022 yılı net kârı 58 milyar 510 milyon 306 bin TL oldu. Bankanın aktif büyüklüğü ise 1 trilyon 303 milyar 578 milyon 483 bin TL seviyesine ulaştı. Ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 974 milyar 448 milyon 231 bin TL oldu.
Türkiye’nin en değerli markaları arasında yer alan Garanti BBVA marka değeri olan 532 milyon dolar ile bu yıl listede 7’nci sırada yer aldı.
-
BİM
BİM bu yılda liste de yer alarak 524 milyon dolarlık marka değeri ileTürkiye’nin en büyük 9’uncu şirketi oldu.
İndirimli marketlerin en bilinenleri arasında yer alan Bim Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da faaliyet göstermektedir. 1995 yılında kurulan marketler zincirinin halka açık ortaklık yapısı da bulunuyor.
-
İş Bankası
İş Bankası 507 milyon dolar marka değeri ile listenin 8’inci sırasında yer aldı.Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası ülkemizde bireysel ve ticari bankacılık üzerine hizmet sunan en büyük özel bankadır. 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulan İş Bankası cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olma özelliği taşımaktadır. İş Bankası, 2022 yılında toplam 61,5 milyar TL net kâr elde etti. Özkaynak büyüklüğü 2022 yılsonunda 191,4 milyar TL’ye, aktif büyüklüğü 1,4 trilyon TL’ye ulaşan Bankanın, sermaye yeterlilik oranı ise %24,4 seviyesinde gerçekleşti.
-
Türk Telekom
Türkiye’nin ilk bütünleşmiş telekomünikasyon operatörü olan Türk Telekom bu yıl 500 milyon dolarlık marka değeri ile en büyük şirketler sıralamasında 10’uncu sırada yer aldı.
180 yıllık köklü geçmişe sahip olan şirket, Ocak 2016 itibarıyla mobil, internet, telefon ve TV ürün ve hizmetlerini Türk Telekom tek marka çatısı altında bir araya getirmiştir.
Brand Finance tarafından “Markanın Etkisi”, “Marka Gücü”, “Markanın Etkisi ve Marka Gücü” ve “Tahmini Marka Değeri Hesabı” olmak üzere 4 aşamalı bir “Marka Değerleme Yöntemi” ile hazırlanan “Türkiye’nin En Değerli 100 Markası (2022)” raporunu sizler için aktardık.
Listeye bu yıl muhtelif iş kollarından 9 yeni markanın dahil olduğunu görüyoruz. Bu markalar LC Waikiki, Petrol Ofisi, İGA, Yayla, Kervan, Türkiye Sigorta, Sabiha Gökçen, Aktif Bank, Ege Seramik olarak sıralandı.
İlk 100’de yer alan markaların değerlerinde en yüksek artış, yüzde 67,2 ile Medical Park, yüzde 48,1 ile Odeabank‘ta gerçekleşti. Yine bu yılki dönemde marka değerinde en yüksek düşüş ise yüzde 69,5 ile Do&Co‘da oldu. Bu markayı yüzde 67,2 ile Tat, yüzde 65,8 ile Anadolu Isuzu izledi.
Gelecek yıllarda bu şirketlerin arasına kendi teknolojisini tasarlayıp dünyaya sunan, yenilikçi daha fazla iş modelinin eklenmesi ve gelecek nesile ilham vermesi dileğiyle.
Yolcu360: En İyi Araç Kiralama Şirketlerini Sizin İçin Listeler
Yolcu360 olarak kullanıcılarımıza dilediği araçları en iyi araç kiralama fiyatlarıyla ulaştırmayı; bunun yanı sıra kullanıcılarımızın mutluluklarını ön planımıza koyuyoruz.
Arama motorlarından ulaşamayacağınız bireysel ve kurumsal araç kiralama firmalarına Yolcu360 ile ulaşabilir ve en iyi seçimi yapabilirsiniz. Araç kiralama hakkında detaylı bilgiler için blogumuzu takipte kalın!
Şimdi gelelim teknik meselelere. Yolcu360 birkaç adımda ve 1 dakikadan kısa bir sürede araç kiralamanızı sağlıyor. Sadece bireysel değil, aynı zamanda kurumsal iş ortaklıklarıyla araç kiralamayı bir adım öne taşıyor. Detaylar için kampanyalar sayfamıza göz atabilirsiniz.
Sistemimiz basit, dilediğiniz aracı seçin, istediğin yerden en uygun fiyatlarla kiralayın. Bunun için internet sitemizi ve mobil uygulamalarımızı kullanabilirsiniz.
Yorum ekle