Yolcu360 Blog
Türkiye'nin en büyük şirketleri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Türkiye’nin En Büyük 10 Şirketi (2023-2024)

Türkiye’nin En Büyük 10 Şirketi (2023-2024)

Türkiye’nin en büyük şirketleri listemizle karşınızdayız. İstihdam ve cirolarıyla ülkemizin güçlü yönlerini yansıtan şirketleri merak ediyorsanız, okumaya devam edin. 

Amerika merkezli internet sitesi Companies Market Cap, borsalardaki hisse fiyatları üzerinden şirketlerin, piyasa değerlerini açıkladı. Bu araştırma doğrultusunda Türkiye’nin en büyük şirketleri 2024 listesi de duyuruldu. İş dünyasına önemli veriler sağlayan bu liste, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasında ve rekabet gücünde büyük rol oynayan şirketleri kapsıyor. Geniş yelpazede faaliyet gösteren bu kuruluşlar, sağladıkları istihdam ve teknolojik gelişmeleri tevfik etmeleriyle Türkiye’nin kalkınmasında etkili oluyorlar. Türkiye’nin küresel yatırım ağında marka değerini artıran bu şirketler, güçlü finansal performansları ve stratejik vizyonlarıyla ülke ekonomisinin büyümesine ivme kazandırıyor.  

Bu liste belirlenirken şirketlerin piyasa değerlerine, karlılıklarına, sektördeki liderlik konumlarına bakılıyor. Ayrıca, şirket varlıkları, istihdam oranları, toplumsal sorumlulukları yerine getirmekteki öncü rolleri de konumlarında etkili oluyor. Bu kriterler, şirketlerin ekonomik ve sosyal etkilerini değerlendirmenin yanında, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına olan katkılarını da anlamaya yarıyor. Dolayısıyla bu çok yönlü araştırma, şirketlerin gerçek anlamda başarısının tescili oluyor.  

2024 yılı Türkiye’nin en büyük şirketleri sıralamasında yer alan bu ticari ortaklıklar, çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyorlar. Kendi sektörlerinin lideri konumundaki şirketler, Türkiye ekonomisine katkının yanında ülkenin serbest piyasadaki gücünü de artırıyor. 

İstihdam ve Ciroları İle En Büyük Şirketler

Companies Market Cap’in borsa değerleri ve finansal göstergeler doğrultusunda yaptığı araştırmada, Türkiye’nin kendi sektöründe en büyük şirketlerinin ilk sırasında 29,56 milyar dolarlık piyasa değeri ile QNB Finansbank bulunuyor. Türkiye’de kurulan ve kurulduğu günden bu yana finansal alanda çığır açan hizmetler sunan banka, birkaç kez el değiştirdi. Ekonomik gücü, büyük ölçüde geniş müşteri tabanına dayanan bankanın tamamı Katar Ulusal Bankasına aittir. QNB Finansbank, Türkiye’de çeşitli finansal ürün ve hizmetlerle milyonlarca bireyin ve işletmenin finansal ihtiyaçlarına uygun çözümler sunuyor. Aynı sitenin listesinde yer alan ve Türkiye ekonomisine güçlü katkı sağlayan şirketlerin kısa detaylarını inceleme yazımızda okuyabilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük şirketleri listesi, gençler için daha fazla istihdam ve yenilikçi fikirler sunmak bakımından önemli. Diğer yandan ülkenin bağımsızlığı ve istikrarı bakımından da bu şirketlerin sayısının ve büyüme hızının önemi büyük. İstihdam ve elde ettikleri cirolar ile Türkiye’nin en büyük şirketleri hangileri, merak ediyorsanız sizi içeriğimizi okumaya davet ediyoruz.

en-buyuk-sirketler-.jpg

Koç Holding (13.24 Milyar Dolar)

Türkiye’nin en köklü ve büyük şirketlerinden Koç Holding, Türkiye’nin sanayileşme sürecinde, ekonomik kalkınmasında büyük katkı sağlamıştır. Koç topluluğu, yurtiçi ve yurtdışında otomotiv, enerji, perakende, finans, savunma gibi pek çok sektörde faaliyet gösteriyor. Koç grubu, milli gelire katkıları ve yüksek ihracat payıyla Türk ekonomisinin lokomotif şirketler topluluğudur. Finansal performansı oldukça güçlü olan Holding, dünyanın dört bir yanında farklı sektörlerdeki şirketleriyle küresel oyuncular arasında bulunuyor. Yenilikçi ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımıyla bilinen Koç Holding, çevre dostu projelere verdiği destekle de dikkat çekiyor.

Etkili büyüme stratejisine sahip olan Koç Topluluğu, sadece cirosu ve ihracatıyla değil, aynı zamanda Borsa İstanbul’daki etkin payı, ödediği vergiler ve sağladığı istihdam ile Türkiye’nin en büyük şirketlerindendir. Her yıl konsolide net karını artıran Koç Holding, Fortune Global 500 listesinde tek Türk şirketi olma özelliğindedir. Topluluğun 21 yıldır bu listede yer alması ve sıralamadaki yerinin her yıl yükselmesi, uluslararası arenadaki rekabet gücünü gösteriyor. 2024 yılı için 13,24 milyar dolar piyasa değeri ile Koç Holding, Türkiye’nin en büyük şirketleri arasına bulunuyor.

THY (Turkish Airlines) (11.59 Milyar Dolar)

Ülkemizin en büyük şirketleri arasında bulunan Türk Hava Yolları (THY), havacılık sektörünün lideri konumundadır. Yüksek cirosu, geniş çalışan kadrosuyla Türk Hava Yolları, Türk ekonomisine katkı sağlıyor.  Dünya genelinde pek çok ülkeye uçuşlar gerçekleştirerek hizmet ihracatı yapan şirket, Türkiye’nin uluslararası alanda tanınmasında etkili oluyor. Sürekli büyüme stratejisine sahip olan Türk Hava Yolları, dünyanın dört bir yanındaki merkezlere yaptığı uçuşlarla dış ticaretin canlanmasına yardımcı oluyor. 

Uluslararası rekabet gücü yüksek olan şirket, yüksek kaliteli hizmetleri, geniş uçuş ağı, modern filosu, başarılı kriz yönetimiyle bulunduğu sektöre yön veriyor. Hava taşımacılığının liderleri arasında bulunan Türk Hava Yolları, 11,59 milyar dolarlık piyasa değeriyle Türkiye’nin gururu olmaya devam ediyor.

Ford Otosan (9.42 Milyar Dolar)

Ford Motor Company ve Koç Holding’in eşit ortaklığıyla kurulan Ford Otosan, Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde en güçlü şirketidir. Şirketin gücü, ürünlerinin kalitesi, yüksek üretim kapasitesi, uluslararası tanınan markasıyla doğrudan ilişkilidir. Modern altyapıya sahip üretim tesisleri, yenilikçi üretim süreçleri, markanın Türkiye ve dünya pazarının taleplerini karşılamasında etkili oluyor. Ar-Ge faaliyetlerine yaptığı yatırımlarla yeni teknolojileri ve çevre dostu çözümleri sektöre kazandıran şirket, Türk otomotiv endüstrisinin şekillenmesinde büyük rol oynuyor. Çalışanlarına uyguladığı eğitim programlarıyla fark yaratan Ford Otosan, farklı ülke ve kültürlerden gelen çalışana bir arada çalışma fırsatı sunuyor. Yenilikçi ve kalite odaklı üretim anlayışına sahip şirket, Türkiye’nin en güçlü ve büyük sanayi kuruluşları arasında yer alıyor. 9,42 Milyar dolarlık piyasa değeriyle Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün lideri pozisyonunda bulunuyor. 

Türkiye İş Bankası (9.39 Milyar Dolar)

Türkiye İş Bankası, Türkiye’nin en köklü ve önde gelen finans kuruluşları arasında bulunuyor. kuruluşu 1924 yılına dayanan banka, Türkiye’nin finans sektöründeki en önemli oyuncusu olarak faaliyet gösteriyor. Geniş hizmet yelpazesine sahip banka, bireysel, kurumsal, yatırım bankacılığı, sigorta ve emeklilik gibi alanlarda hizmet veriyor. İstikrarın sağladığı güvenle müşterilerine hizmet eden İş Bankası, Türkiye’nin müşterilerine finansal konularda rehber oluyor. Ayrıca, yatırım danışmanlığı ve portföy yönetimi gibi hizmetler sunan banka, kişisel ve kurumsal varlıkların etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağlıyor. Uluslararası alanda da faaliyet gösteren banka, ülkeler arası ticaretin finansmanı, döviz işlemleri, ihracat ve ithalat finansmanı gibi konularda da hizmet sağlıyor. Türkiye’nin dış ticaretine önemli katkılar sağlayan İş Bankası, eğitim, sağlık, çevre koruma gibi sosyal sorumluluk projelerine de destek veriyor. Türkiye’nin önde gelen finans kuruluşlarından İş Bankası, 9.39 milyar dolarlık piyasa değeri ile bulunduğu konumu hakediyor. 

TÜPRAŞ (Türkiye Petrol Rafinerileri) (9.04 Milyar Dolar)

Türkiye’nin petrol ürünleri sektöründeki lideri TÜPRAŞ, ülkenin enerji konusundaki belirleyici aktörlerindendir. Dört büyük rafinerisi ile hizmet veren Türkiye Petrol Rafinerileri, 1983 yılında ülkenin özelleştirme programı kapsamında şirket pozisyonunu almıştır. Toplamda yıllık 28,1 milyon tonluk işleme kapasitesine sahip şirket, bu özelliği ile Avrupa’nın en büyük tesisleri arasında bulunuyor. Geniş üretim yelpazesine sahip olan TÜPRAŞ, petrokimya ve benzin, dizel, fuel oil, jet yakıtı gibi çeşitli petrol ürünlerinin üretimini yapıyor. 

Stratejik bir konuma sahip olan Tüpraş, çevreye duyarlı iş uygulamaları ve enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yürütüyor.  Endüstrideki teknolojik gelişmeleri yakından takip eden şirket, çevresel etkileri azaltarak verimliliği artırmayı hedefliyor. Yarattığı geniş iş gücü ile istihdam sağlayan marka, ülke kalkınmasına katkı sağlıyor. 2024 yılı için 9,04 milyar dolarlık değere sahip olan TÜPRAŞ, Türk ekonomisinin en değerli şirketleri arasında bulunuyor.

Garanti Bankası (8.93 Milyar Dolar)

Garanti Bankası, Türkiye’nin en başarılı ve değerli finans kuruluşları arasında yer alıyor.  Müşteri odaklı hizmet anlayışına sahip olan banka, kişiselleştirilmiş çözümler ve zengin ürün yelpazesi ile hizmet ediyor. 

Güçlü kurumsal yönetim ilkeleriyle hareket eden Garanti Bankası, geniş kapsamlı, güvenilir finansal hizmetler sunuyor. Türkiye’nin ekonomisine değer kazandıran banka, bankacılık sektörünün tüm iş kollarında faaliyet gösteriyor. Yaygın dağıtım ağına sahip Garanti Bankası, geniş istihdam kapasitesi ile müşterilerinin her türlü finansal sorunlarına çözüm sunuyor.  Türkiye’nin ikinci büyük özel bankası olma özelliğine sahip Garanti Bankası, finansal performansının yanında sosyal sorumluluk projelerine olan katkılarıyla da dikkat çekiyor.  Ülke ekonomisinin güçlü ve dinamik parçası olan banka, başarılı risk yönetimiyle paydaşlarına sürekli değer kazandırıyor. Garanti Bankası 8.93 milyar dolarlık piyasa değeri ile Türkiye’nin en başarılı ve değerli şirketleri arasında bulunuyor. Çağın gereksinimlerine uygun çözümleriyle sürekli gelişen banka, müşteri memnuniyetini ön planda tutuyor.  

Aselsan (7.36 milyar dolar)

Türkiye’nin en önde gelen savunma ve güvenlik teknolojisi şirketlerinden Aselsan, en büyük Türk şirketleri arasında yer alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamayı hedefleyen şirket, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na bağlıdır. Yüksek teknoloji ürünlerini hem geliştirip hem de üreten marka, geniş ürün yelpazesi ile hizmet ediyor. Nitelikli iş gücü istihdam eden Aselsan, ürünlerini yurt içinde sunduğu gibi yurtdışında da birçok ülkeye ihraç ediyor.

Yerli ve milli teknoloji üretimine odaklanan marka, hem tedarikçi olarak hem de iş ortağı olarak yerli kaynakları kullanıyor. Türk ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlayan Aselsan, 7,36 milyon dolarlık piyasa değeriyle sektörünün lideri konumundadır. Amerika merkezli yayın kuruluşu Defense News dergisinin 2023 yılı Top 100 listesinde Aselsan 47. Sırada bulunuyor. Savunma satışları baz alınarak hazırlanan listede dört Türk şirketi bulunuyor. Aselsan Türk şirketleri arasında lider pozisyonundadır.

Akbank (7.31 Milyar Dolar)

Sabancı Holding iş ortakları ve ilgili kuruluşlarının hissedar olduğu Akbank, Türkiye’nin en büyük bankaları arasında bulunuyor. Kurumsal ve bireysel bankacılık, yatırım bankacılığı, ticaret finansmanı gibi konularda hizmet sağlayan banka, Türk ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Yatırımcı ve girişimcilere destek veren Akbank, işletme ve yatırımların büyümesine, dolaylı olarak da istihdamın artmasına katkı sağlıyor. Kendi bünyesinde de 12 binden fazla çalışanı olan banka, ülke kalkınmasında etkili oluyor. Teknolojiye de büyük yatırımlar yapan Akbank, dijital platformları ile müşterilerinin ekonomik faaliyetlerini destekliyor. Müşteri odaklı hizmet anlayışına sahip olan Akbank, sürdürülebilirlik stratejileri ve toplumsal sorumluluk projeleriyle fark yaratıyor. Güçlü finansal performans gösteren Akbank, 7,31 milyar dolarlık piyasa değeri ile Türkiye’nin en büyük şirketleri listesinde bulunuyor.

ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. (6,64 Milyar Dolar)

Dünya çapında pek çok büyük projeye imza atan ENKA, Türkiye’nin mühendislik ve inşaat sektörünün lideri konumundadır. Şirketin, enerji santralleri, otoyollar, köprüler, tüneller, petrokimya tesisleri, kentsel gelişim projeleri, iş merkezleri ve yüksek binalar, endüstriyel tesisler, açık deniz inşaatları ve daha birçok alanda projeleri bulunmaktadır. Konularının uzmanı olan şirket, bünyesinde ve sahalarında binlerce kişiye iş imkanı sunuyor. Ayrıca, tedarik zincirinde inşaat sektörü ve yan sanayilerde rekabet gücünü arttırarak ekonomiye katkı sağlıyor. 

Pek çok uluslararası projede uygulamacı olan ENKA, uluslararası standartlarda iş yapabilme şartlarını ve deneyimini Türkiye’ye aktararak sektörel gelişmelere destek oluyor. Birçok sosyal sorumluluk projesinde de imzası olan ENKA, eğitime ve spora verdiği katkılarıyla biliniyor. İnşaat sektörünün lider şirketleri arasında yer alan ENKA, 6,64 milyar dolarlık piyasa değeriyle Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında bulunuyor.

BİM Birleşik Mağazalar (6.63 Milyar Dolar)

Türkiye’nin önde gelen perakende zincirlerinden biri olan BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., perakende zincir market sektörünün lideri konumunda bulunuyor. Yurtiçi ve yurt dışında geniş faaliyet alanına sahip marka, düşük maliyetli iş modeli ve geniş ürün yelpazesi ile dikkat çekiyor. 

BİM Birleşik Mağazalar, Türk ekonomisine çok yönlü katkı sağlıyor. Şirket büyük ölçekli alımlarda yerli üreticilere talep yaratarak, Türk tarım sektörünü destekliyor. Ayrıca kendi markalarıyla ürettiği ürünleri tüketicilere uygun fiyatla sunarak, ekonomik açıdan daha erişilebilir şekilde sunuyor. Binlerce şubesinde istihdam edilen çalışanları aracılığıyla ülke kalkınmasına katkı sağlayan Bim, Türkiye’nin en değerli şirketleri arasında. Güçlü büyüme stratejileri sayesinde 6.63 milyar dolarlık piyasa değeri ile kendi sektörünün lideri konumundadır. 

turkiye-nin-en-buyuk-sirketleri-.jpeg

Türkiye’nin Büyük Şirketlerinin Ekonomiye Katkıları

Türkiye’nin önde gelen şirketleri, uyguladıkları büyüme stratejileri ile sadece kendileri büyümüyor; aynı zamanda iş dünyasının dinamizmini destekleyerek ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlıyorlar. Global pazarda rekabet eden şirketler, Türkiye’nin dünyaya açılmasında etkili oluyor. Ayrıca, dünya standartlarını yerli üretimlerinde kullanarak ülke içinde kalitenin artmasında öncü oluyorlar. Bunun yanı sıra inovasyon ve teknoloji alanında öncü bir rol oynayarak ülkenin, sosyal ve ekonomik kalkınmasında etkili oluyorlar.

En büyük şirketlerin bilgisini almak için medya ve iş dergileri, ünlü finansal kurumların araştırma raporları, şirketlerin kamuoyuna açık finansal raporlarına bakılıyor. Türkiye’nin en büyük şirketleri genellikle Borsa İstanbul’da (BIST) işlem görüyorlar. Bu da şirketlerin güncel hisse fiyatlarına, piyasa değerlerine ve diğer finansal verilere erişimi kolaylaştırıyor. Ayrıca,  Bloomberg, Reuters, SveP Global, Ekonomist gibi uluslararası finansal veri sağlayıcılar zaman zaman dünya ve ülkeler genelinde en iyi ve büyük firmaları açıklıyor. Bu finansal analiz “Companies Market Cap” internet sitesi tarafından belirlenen “Türkiye’nin en büyük şirketleri” listesini içeriyor. Geniş yelpazede faaliyet gösteren bu şirketler, Türkiye’nin marka değerini artırma gibi önemli bir rol üstleniyor. Finansal göstergelerle desteklenen bu liste, kendi sektörlerinin de liderlerini içeriyor. Bu şirketle, serbest piyasadaki gücünü artırarak, ekonomik büyümeye ivme kazandırıyor. 

Yolcu360: En İyi Araç Kiralama Şirketlerini Sizin İçin Listeler

Yolcu360 olarak kullanıcılarımıza dilediği araçları en iyi araç kiralama fiyatlarıyla ulaştırmayı; bunun yanı sıra kullanıcılarımızın mutluluklarını ön planımıza koyuyoruz.

Arama motorlarından ulaşamayacağınız bireysel ve kurumsal araç kiralama firmalarına Yolcu360 ile ulaşabilir ve en iyi seçimi yapabilirsiniz. Araç kiralama hakkında detaylı bilgiler için blogumuzu takipte kalın!

Şimdi gelelim teknik meselelere. Yolcu360 birkaç adımda ve 1 dakikadan kısa bir sürede araç kiralamanızı sağlıyor. Sadece bireysel değil, aynı zamanda kurumsal iş ortaklıklarıyla araç kiralamayı bir adım öne taşıyor. Detaylar için kampanyalar sayfamıza göz atabilirsiniz.

Sistemimiz basit, dilediğiniz aracı seçin, istediğin yerden en uygun fiyatlarla kiralayın. Bunun için internet sitemizi ve mobil uygulamalarımızı kullanabilirsiniz.

1 yorum