Yolcu360 Blog
Söke’de ne yenir?

Söke’de Ne Yenir?

Söke’de ne yenir? Söke’nin nesi meşhur? Söke yemekleri ya da Söke’ye özgü yemekler neler? İş için, akraba ziyareti için ya da tatil için yolunuz Söke’ye düşerse keşkek, lok lok pilavı, ciğer dolması, kızartma yemeden dönmeyin.

Söke’de Ne Yenir?

Hitit Uygarlığının yerleşim yerlerinden biri olan Söke’nin tarihi Milattan Önce 5000 yılına dayanıyor. Bir zamanlar İzmir’e bağlı olan Söke, 1868 yılında Aydın’a bağlanmış. Peki, söke adı nereden geliyor ya da Söke ne demek? Adını Türkmen aşiretlerinden biri olan Süleyman Şah’ın dedesi Söke Bey’den alındığı biliniyor.

Söke Yemekleri

Yöresel tatları ön planda olan ilçede her yıl ‘Cumartesi Tatları Lezzet Yarışması’ düzenleniyor. Bu yarışma çok keyifli geçiyor. Zamanlama tutarsa mutlaka katılın.

Söke; zeytinyağı yemekleri, incir ile yapılan şarapları, narenciye zenginlikleri ve balık çeşitleri ile adından söz ettiren yerlerden. İncir şarabı keşkek ise ilçenin meşhurları.

Söke Keşkek

Söke Keşkek

Keşkek, Söke’nin yöresel yemeklerinden bir tanesi. Haşlanmış buğdayın süzülmesinden sonra üzerine etler parçalanıp konuluyor. Tencerede kaynayan yemek tahta kaşıklar ile eziliyor. Pişen yemeğin üzerine pul biberli tereyağı ilave ediliyor. Yöre halkı için düğün, kutlama gibi özel günlerde tercih ediliyor.

Lok Lok Pilavı

Lok Lok Pilavı diye de bilinen Bolama yemeği mutlaka tadılması gereken ve sadece bu bölgede bulabileceğiz bir yemek çeşidi. Dana eti, nohut, pirinç, arpacık soğan, sarımsak, tereyağı gibi malzemesi bol olan bu yemek, çok lezzetli ve yapımı zahmetlidir. Söke’de yaşayan bir kesim tarafından Dilek Yemeği olarak ta adlandırılıyor.

Ciğer Dolması

Ciğer Dolması

Ciğer dolması, karın zarı içerisinde yapılan ilginç lezzetlerden biridir. İçine Ceviz, pirinç, künar ve karaciğerin ufak ufak doğranarak eklendiği bu dolmanın pişmiş halini hayal etmek bile insanı heyecanlandırıyor.

İsmini şeklinden alan bir başka geleneksel tadın adı da yuvarlamadır. Kıyma, çeşitli baharatlar ve un, soğan ile yapılan harç, küçük parçalara ayrılarak yuvarlama işlemi başlar. Yuvarlanan toplar tereyağında kızdırılıp, üstüne yoğurt ve tekrar pul biberli tereyağı gezdirilerek, midenizi bayram ettirmeye hazır hale geliyor.

Meşhur sebze yemeklerinin başında; kırlı kızartması, zeytinyağlı kuru ve taze börülce, kenker yemeği, yer elması yemeği, koruk ekşili bamya, pazı otu kavurması geliyor.

Söke’de ne yenir?

Söke’nin Nesi Meşhur?

Söke unu meşhurlukta tartışmasız olarak yerini alır. Söke Priene Deve Güreşi Şenliği de İlçede, festival şeklinde geçiyor. Ege Bölgesinin birçok ilinden bu şenliğe develer ile birlikte katılım oluyor. Turizme önemli katkısı olan Söke Priene Deve Güreşi Şenliği, yöre halkının yüzünü güldürüyor.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası bitki zenginliği ve yaşayan canlıların çeşitliliği ile Milli Park olarak büyük ilgi görüyor. Aynı zamanda doğa yürüyüşü , bisiklet turları, botanik gezinti alanını da içinde barındırıyor. Milli parkın içinde arkeolojik açıdan büyük önem taşıyan manastırlar, mağaralar görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

Gazoz severleri mutlu eden Söke’nin sadece bir mahallesinde yapılan Neşen Gazozunun tadına bakmadan sakın Söke’ den ayrılmayın.

Söke’de ne yenir?

Söke Araç Kiralama

Söke’den araç kiralamak için yolcu360.com ana sayfasını kullanabilirsiniz. Ayrıca yakınlardaki Didim’den araç kiralama ile Söke’ye geçebilirsiniz. Eğer planınız  önde Aydın merkeze gidip oradan Söke’ye geçmek şeklindeyse Aydın merkez araç kiralama seçeneklerine de yolcu360.com ile bakabilirsiniz.

 

Yorum ekle