Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Selektör Nedir? / Selektör Yapmanın Sebebi Nedir?

Selektör Nedir? / Selektör Yapmanın Sebebi Nedir?

Selektör yakmak…Evet, konumuz bu. Neden selektör yakarız? Kaç tane sebep sayabilirsiniz? Hangi durumlarda selektör yakılır? Selektör yapmanın anlamı nedir? Bazen arkadaki aracın kendine selektör yaptığını görüp nedenini anlayamayanlar için araştırdık: Selektör yapmak!

Selektör Yapmak Nedir?

Sürücülerin çok sık kullandığı bu tabir aslında bir çeşit araçlar arası iletişim. Sürücülerin uzaktan araçları vasıtasıyla kurduğu dildir. Peki selektör nasıl yakılırsa ne anlama gelirYayaya selektör yapmak ne demektir? Selektör neden yakılır? Selektör nedir?  Bu soruların yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Selektör nasıl yapılır?

Selektör nedir diye bakacak olursak kelimenin kökeni Fransızcadan geçmiştir. Kökü ayırmak anlamına gelen select kelimesidir. Selektör arabanın kısa farları açıkken uzun farlarının kısa süreli açılıp kapanması şeklinde yapılır. 


Selektör yapmanın cezası var mı?

Selektör yapmak aslında yasalara göre ceza sebebi. Sürücüler için 15 ceza puanına tekabül ediyor ve para cezası da var. Hatta 2011 yılında açılan bir davada selektör yapan bir sürücüye 1 yıl hapis cezası verilmiş. Selektör yapmak karşınızdakini taciz etmeye giriyor. Sürücüler arası basit bir iletişim aracı olarak görülen selektörün bu yönünü bilmekte de fayda var. Selektör fotoğrafçılıktaki flaş patlaması gibi bir görüntü yaratıyor. Bu nedenle karşıdan gelen sürücü için göz alıcı olup tehlikelere yol açabiliyor. Bu nedenle aslında kullanırken çok dikkat edilmeli. Araç kiralama yapıldığında kesilen cezalarla ilgili bilgi almak için aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz.

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder?

Selektörün anlamı ne?

İşaret aynı olsa da selektör türlü türlü anlama gelebiliyor. Çok gariptir, genelde de sürücüler tarafından anlaşılıyor. Peki selektör neden yakılır, selektör nasıl yakılırsa ne anlama gelir? İşte selektörün olası anlamları…


Selektör Yakmanın 10 Sebebi

  1. Selektör yapan aracın yol hakkı istediği ve durup yol vermeniz gerekliliğini anlatıyor olabilir. Sürücü kursunda böyle öğrenmişseniz, tek anlamı bu sanıp diğerlerini es geçebilirsiniz. Ama selektör ülkemizde, neredeyse edebiyatı olan bir dil.
  2.  Yol istemek amacıyla hızlı hızlı yapılan selektör “hızlan ya da yol ver” anlamına gelebilir. Özellikle hız şeridi olan sol şeritte yavaş giden araca “sağa geç” anlamında kullanılabilmektedir. Yani “yolumu aç da gideyim” demek. Evet, biraz kızgın bir selektör bu.
  1. Selam vermeye yarayabilir. Özellikle uzun yol seyahatinizde otobüsle giderken aynı firmanın otobüsü geçiyorsa şoförlerin selamlaşmasını görüp gülümseyebilirsiniz. Volkswagen Beetle yani namı diğer Vosvos (tosbağa, kaplumbağa) sahiplerinin de birbirine sıkça selam verdiğini gözlemleyebilirsiniz.
  2. Bazen karşı şeritte hızlı giden bir araca “ileride radar var, yavaşla” demek için kullanıldığı da bilinmektedir. “O zaman radar niye var”, diye düşünüyorsanız; ona ne desek boş…
  3. Tabi yardım edip uyaran sürücüye teşekkür etmeden olmaz “mesaj alındı, sağ ol” demek için de selektöre başvurulur.
  4. Kırmızı ışıkta dalan sürücüye “ne bekliyorsun, yeşil yandı” demek için de kullanıldığı oluyor.
  5. Uzun süren yolculuk rotalarında özellikle tehlikeli yollarda sürücülerin birbirine “dikkat et” uyarısıdır. Uzun yol şoförleri arasında uyumayı engellemek için de kullanıldığı söylenir “aman uyuma” anlamına gelebilir.
  6. Yayaya selektör yapmak da sık karşılaşılan bir durumdur. Gece karanlıkta kornanın rahatsız edebileceği sorununa çözüm olarak tercih edilebilir. Böyle bir durumda “yola fırlama dikkat et” anlamına gelir. Bir çocuk yola fırlamasın diye de selektör yapılabilir. Ani bir korna sesinden irkilmemesi için sürücüler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Aksi halde çocuk panikle yola fırlayabilir.
  7. Otostopçulara da “istersen durayım” anlamında selektör yapılır. 
  8. Bazen sadece rahatsız etmek için de yapıldığını, hiç istemeyerek belirtelim.

Yorum ekle