Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Kiralık Araç Rehberi > Kiralık Araçla İşlediğiniz Trafik Kusurunun Cezasını Kim Öder?

Kiralık Araçla İşlediğiniz Trafik Kusurunun Cezasını Kim Öder?

Kiralık araçla kaza yaparsam ne olur? Kiralık aracın trafik cezasını kim öder? Araç kiralama firmaları trafik cezasını nasıl tespit eder? Kısacası: kiralık araçla işlediğiniz trafik kusurunun cezasını kim öder?

Kiralık Araçla İşlediğiniz Trafik Kusurunun Cezasını Kim Öder?

Kiralık araçla işlenen trafik kusurları hakkına bilgi mi arıyorsunuz? Trafik kusurlarının cezasını ödeme konusundaki sorularınıza cevap mı arıyorsunuz? Aradığınız bütün cevaplara bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Kısaca kiralık araçla işlediğiniz trafik kusurunun cezasını kim öder?

Tamir Sürecinin Bedelini Ödemeniz Gerekebilir

Kiralık bir araçla çarparsanız kusur da sizdeyse, aracı kiralayan şirket, tamir olana kadarki sürede; o araçtan elde edeceği kira gelirini sizden talep edebilir. Buna kira kaybı ya da gelir kaybı denir. Kiralama şirketlerinin böyle bir yasal hakkı var.

Burada sizden alınan bedel, maddi hasarın tazmini değil çünkü onu zaten aracınızın trafik sigortası ya da kiralık aracın kaskosu karşılıyor. Sizden istenen, kiralama şirketinin uğradığı gelir kaybını karşılamanız.

Aracın Değer Kaybı bedeli

Bu, eskiden çok önemli bir konuydu, çünkü trafik sigortası genel şartlarına göre; sigortacılar, ister kısa süreli olsun ister bir yıl ve daha uzun süreli, kiralık araçlarda eksper tarafından hesaplanan değer kaybı tutarının yüzde 50’sini karşılıyordu. Danıştay, uygulamayı şimdilik durdurdu ama kesin kararlar henüz belirtilmedi. Bugün için değer kaybının tamamı sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla araç kiralama şirketleri, araçta oluşan değer kaybını, kusurlu sürücüden talep edemez.

Kiralık Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?

Kasko ve trafik sigortası tam olarak bir garanti sayılamayabiliyor. Kasko, kiralık aracın hasarını karşılar, sonra da dönüp kusurlu sürücünün trafik sigortasından bu zararı alır. Eğer bu zarar, trafik sigortasının limitini aşıyorsa üzerini kusurlu sürücüden talep eder. Bu risklerin bir kısmı kiralık araçları sürekli kullananlar için de geçerlidir.

Yapılması gerekenler ise trafikte dikkatli bir şekilde araç kullanmakla başlıyor. Bununla beraber araç kiralayacağınız şirketin kanuni sorumluluklarını yerine getiren bir şirket olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Araç kiralama sözleşmesi yasaldır ancak araç kiralama yaparken senet imzalamak gerekmez. Diğer yandan araç kiralarken kaskolu mu, trafik sigortası yapılmış mı, fazladan ihtiyari mali mesuliyet sigortası var mı gibi konuları öğrenmek önemli.

 

Yorum ekle