Kiralık araçla trafik kusuru işlediğinizde, cezanın kimin ödeyeceği konusu bazen karmaşık olabilir. Kiralama sözleşmenizde belirtilen şartlar ve güncel trafik kanunları bu durumu belirler. İşte bu konuda bilmeniz gerekenler.
İçindekiler
- 1 Kiralık Araçla Kaza Yaparsam Ne Olur?
- 2 Kiralık Aracın Trafik Cezasını Kim Öder?
- 3 Araç Kiralama Firmaları Trafik Cezasını Nasıl Tespit Eder?
- 4 Tamir Sürecinin Bedelini Ödemeniz Gerekebilir
- 5 Kiralık Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
- 6 Güncel Kanunlar ve Hukuki Durum
- 7 Güncel Kanunlar ve Hukuki Durum
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz! Karşılaşacağınız herhangi bir sorunda, kazada veya olumsuzlukta 0850 360 5 360 numaralı Misafir Merkezi’mizin her zaman yardımınıza hazır olduğunu hatırlatmak isteriz.
Kiralık Araçla Kaza Yaparsam Ne Olur?
Kiralık bir araçla kaza yaparsanız, kazanın sorumluluğu ve sonuçları çeşitli faktörlere bağlıdır:
- Kasko ve Sigorta: Kiralık aracın kaskosu varsa, kasko şirketi, kazanın oluş biçimi, kusur durumu, tutanak tutulup tutulmadığı gibi değişkenlere bağlı olarak hasarı kısmen veya tamamen karşılayabilir. Ancak, kusur sizdeyse veya kaza sonrası gerekli yasal prosedürler tam ve gereği gibi işletilmemişse, kasko şirketi bu zararı sizin trafik sigortanızdan veya sizden talep edebilir ya da hasarı karşılamayı reddebilir. Bu durumda kiralama şirketine veya kazaya karışan diğer taraflara tazminat ödemeniz gerekebilir.
- Kiralama Sözleşmesi: Kiralama sözleşmenizde, kazalarla ilgili özel maddeler bulunabilir. Bu maddeler, kazanın sorumluluğunu ve ödeme yükümlülüklerini belirler Bu nedenle olası bir kaza durumunda hangi prosedürlerin işletileceği, neler yapmanız gerektiği ve kaza sonrası süreçle ilgili tüm detayları aracı teslim almadan önce kira sözleşmenizde detaylı olarak incelemenizi öneriyoruz.
- Kaza Tespit Tutanağı: Kazanın Sorumluluğunun ispatı için kaza tespit tutanağı tutmalısınız. Kaza tespit tutanağı tutulmaması halinde kusursuz olsanız bile tespiti sağlanamadığından kaza sebebiyle doğacak masraflardan sorumlu tutulabilirsiniz. Bu sebeple olası bir kaza halinde kaza tespit tutanağı tutmanız önemle rica olunur.
Kiralık Aracın Trafik Cezasını Kim Öder?
Kiralık aracın trafik cezasını, ceza konusu fiili gerçekleştiren; başka bir anlatımla kuralları ihlal eden sürücü öder. Kiralama firması, ceza makbuzunu aldıktan sonra, cezanın kesildiği tarih ve saatte aracın kimde olduğunu belirleyerek ilgili kişiye yönlendirir. Kiralama sözleşmelerinde, trafik cezalarının sürücü tarafından ödenmesi gerektiğine dair maddeler bulunmaktadır.
Araç Kiralama Firmaları Trafik Cezasını Nasıl Tespit Eder?
Araç kiralama firmaları, trafik cezalarını tespit etmek için şu yöntemleri kullanır:
- Trafik Cezası Bildirimleri: Trafik cezaları, plaka bazında araç sahibine bildirilir. Kiralama firmaları, bu bildirimleri alarak cezayı ilgili kiracıya iletir.
- GPS ve Takip Sistemleri: Bazı firmalar, araçlarının nerede ve ne zaman kullanıldığını GPS ve takip sistemleri ile izler. Bu bilgiler, cezanın hangi sürücüye ait olduğunu belirlemekte kullanılır.
Tamir Sürecinin Bedelini Ödemeniz Gerekebilir
Kiralık araçla kazaya karışmanız durumunda, tamir sürecinde oluşan gelir kaybı kiralama firması tarafından sizden talep edilebilir. Bu, aracı kullanamadıkları süre boyunca elde edecekleri ve fakat kazalı aracın işletilememesi sebebiyle yoksun kalınan kira gelirini kapsar. Bu tür taleplerin yasal olduğunu, ancak her firmanın farklı politikaları olabileceğini unutmayın. Bu sebeple her seferinde aracı teslim almadan önce size sunulan kira sözleşmesi, kiralama koşulları gibi yasal metinleri detaylı olarak inceledikten ve içeriğini anladığınıza ve kabul ettiğinize emin olduktan sonra imzanızı atın ve aracı teslim alın.
Kiralık Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor?
Kiralık araç kullanırken, dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır:
Sigorta Durumunu Kontrol Edin: Kiraladığınız aracın kaskolu ve trafik sigortasının tam olduğunu doğrulayın. Ekstra olarak ihtiyari mali mesuliyet sigortası (İMM) olup olmadığını öğrenin.
Araç Kiralama Sözleşmesini Okuyun: Sözleşmeyi dikkatlice okuyarak, sorumluluklarınızı ve olası cezaları öğrenin. Kiralama sözleşmesi ile ilgili merak ettiğiniz bir husus olması halinde ilgili araç kiralama firmasıyla iletişime geçebilirsiniz.
Dikkatli Araç Kullanımı: Trafikte dikkatli olun, hız limitlerine ve trafik kurallarına uyun.
Güncel Kanunlar ve Hukuki Durum
Güncel trafik kanunlarına göre, kiralık araçlarla ilgili sorumluluklar açıkça belirlenmiştir. Türkiye’de kiralık araç kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler, trafik cezalarının ve kazaların sorumluluğunu belirler. Bu yüzden, kiralık araç kullanmadan önce güncel kanunları ve kiralama sözleşmenizi dikkatlice incelemeniz önemlidir.
Güncel Kanunlar ve Hukuki Durum
Güncel trafik kanunlarına göre, kiralık araçlarla ilgili sorumluluklar açıkça belirlenmiştir. Türkiye’de kiralık araç kullanımıyla ilgili yasal düzenlemeler, trafik cezalarının ve kazaların sorumluluğunu belirler. Bu yüzden, kiralık araç kullanmadan önce güncel kanunları ve kiralama sözleşmenizi dikkatlice incelemeniz önemlidir.
**Bu blog yazısı; genel olarak bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup Yolcu360 açısından herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Yolcu360 Bilişim A.Ş., araç kiralama hizmeti veren bir şirket olmayıp portföyünde bulunan birçok araç kiralama firmasının farklı marka, model ve özelliklerdeki araçlarını görmenizi, farklı kiralama firmasının araçlarını karşılaştırmanızı ve karar verdiğiniz bir aracı kiralamak amacıyla rezervasyon yapmanızı sağlayan bir aracı kuruluştur.
Yorum ekle