Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Yolda Lastik Patlayınca Ne Yapılır?

Yolda Lastik Patlayınca Ne Yapılır?

Yolda lastik patlayınca ne yapılır, bilgisi özellikle uzun yola çıkmadan önce edinilmesi gerekenler arasında. Ailenizle, yakınlarınızla ya da tek başınıza yola çıktığınızda lastik patlarsa ne yapmalısınız?

Motorlu aracı ayakta tutan şey ve ilerlemeyi sağlayan lastikleridir. Lastikler patladığında, doğru ayarda olmadığında, zarar gördüğünde, mevsime uygun olmadığında araç ilerleyemez, motor zorlanır, yakıt tüketimi artar ve daha neler neler…Kısacası, lastiklerde sorun varsa, hızlıca düzeltilmek zorunda. 

Yolda Giderken Lastik Patlayınca Ne Yapmalı?

  1. Sakin olun
  2. Aniden frene basmayın
  3. Yavaş ve kontrollü bir şekilde durun ve mümkünse sağa çekin
  4. Dörtlüleri yakın
  5. İkaz işaretleri koyun ve onları koyarken çok dikkatli olun çünkü diğer sürücüler sizi göremeyebilir. 

Lastik Değiştirme Nasıl Yapılır?

  • Bijonları gevşetin
  • Arabayı kriko ile kaldırın
  • İki takoz-taş bulabilirseniz diğer taraftaki lastiği güvene alın
  • Eski tekerleği çıkarın
  • Lastiği merkeze oturtun
  • Bijonları elinizle yerine yerleştirin
  • Bijonları karşılıklı yerleştirmeye dikkat edin
  • Sıkıştırın


Yolda Giderken Lastik Patlarsa Araba Nasıl Kullanılmalı?

Burada aniden yani sürüş esnasındaki bir lastik patlamasından söz ediyoruz. Öncelikle ön ya da arkadaki lastiklerden biri aniden yani araç seyir halindeyken patlarsa arabayı bir tarafa çeker. Bu hangi lastiğin patladığına ve sizin saatte kaç km hızla seyir halinde olduğunuza göre değişir. Ancak kesinlikle araç, gitmesi gereken yönden sapar. Bu da çok tehlikeli bir sürüş durumuna neden olur. Aniden frene basmak da söz konusu savrulmanın şiddetini artırır. Bu nedenle kademeli olarak yavaşlamak en doğrusu. 


Lastik Patlamasına Karşı Önlemler

Karlı bir kış gününde lastiklerinizin patlayıp da sizi yolda bırakması, en yakın akaryakıt istasyonu çok uzakta iken benzinin bitmesi gibi durumları yaşamamanın tek yolu, önlem almak. Araç kullanmak ya da bir otomobile sahip olmak, bazı sorumlulukları beraberinde getiriyor. Bu nedenle aracınızın bakımını ihmal etmemeli, lastik hava basıncı kontrolü, lastik diş derinliği kontrolü gibi noktalara dikkat etmelisiniz. 

Kiralık Aracın Lastiği Patlarsa

Araç kiralama yaptığınızda yedek lastik talebinde bulunabilirsiniz. Yolcu360’tan araç kiralama yaptığınızda kiralık aracınızın lastiği patlarsa 0850 360 5 360 numaralı misafir merkezini arayarak bilgi alabilirsiniz.

Kiralık arabaların kasko sigortası kiralama şirketi tarafından yapılır. Diğer arıza veya kaza durumunda araçta durup tutanak tutturmak üzere trafik polisini beklemektir. Benzer şekilde kullandığınız kiralık araçta çizilme, vurulma görürseniz de aracı hareket ettirmeden hemen tutanak için trafik polisi çağırmanız gerekir. Kiralık oto kasko sigortası konusunda araç kiralama yaparken ilgili görevlinin sizi bilgilendirmesini istemelisiniz.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle