Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > 2020 | Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadar?

2020 | Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadar?

Arabada sigara içmek artık eskisi kadar kolay değil… 2019’da ‘Dumansız Araçlar’ olarak uygulanmaya konan arabada sigara içme cezası tespit edilen sürücülere verilmeye başlandı. Öncelikle belirtmeliyiz ki sigara sağlığa zararlıdır ve sadece arabada değil, hayatınızın hiçbir döneminde kullanmanızı önermiyoruz. Ancak ülkemizde sigara kullanımı ne yazık ki bir hayli yaygın ve tiryakilerin çoğu araçlarında da sigara kullanmaktalar. Peki 2020’de arabada sigara içme cezası ne kadar? Araç kiralama yapıldığında cezayı kim öder gibi detaylarla bu yazımızda.

Arabada Sigara İçme Cezası / Ücreti

İnsanlara ve çevreye birçok zararı olan sigaranın özellikle trafikte kısıtlanması için caydırıcı cezalar uygulanıyor. Birçok büyükşehirde ekiplerin uygulamaya başladığı arabada sigara içme cezası ile arabada sigara içmenin önüne geçilmeye çalışılıyor. ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü’ hakkındaki kanunda, ‘Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında’ tütün tüketilmesi yasaklandı.  Kabahatler Kanunu’nun ‘Tütün mamullerinin tüketilmesi’ maddesi kapsamında arabada sigara içme cezası 153 TL olarak belirlendi.

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiş olduğundan, o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılır. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.

 

Sigaranın sağlığa zararları

Sigaranın vücuda zararları sayılamayacak kadar çoktur. Sigara dumanı, çoğu toksik ve kanserojen olan 4800’den fazla farklı madde içerir. Dumanın solunması halinde, bu toksinler akciğerler tarafından emilir ve vücuda dağılır. Sigara içmek, kardiyovasküler hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, kanser ve tip 2 diyabet gibi kronik bulaşıcı olmayan hastalıklar için en önemli risk faktörlerinden biridir.

Tütün kullanımı sadece solunum sistemi hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar veya kanser riskini arttırmaz. Kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürerek ve damar yapısını bozarak vücuttaki tüm organ ve dokulara zarar verir. Sigaranın zararları kısaca vücudun tamamını etkisi altına almaktadır.

Sigarayı bırakmak için neler yapabilirsiniz?

Sigara zararları ile bilinen önemli bir bağımlılık yapıcı maddedir ve bu nedenle en güzeli onu hiç denememektir. Halihazırda sigara kullananlar için de yaşınız kaç olursa olsun hiçbir adım geç değildir. Sigarayı bırakmak isteyenler için bazı öneriler aşağıda sıralanmıştır:

  • Nikotinsiz ilk günü önceden belirlemek ve kendinize söz vermek sigarayı bırakmak için ilk adımı atmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Size sigara içmeyi hatırlatan her şeyden uzak durarak bir adım daha ilerleyebilirsiniz.
  • Dikkatinizi dağıtacak yeni ve eğlenceli uğraşlar ve hobiler bu konuda size yardım edecektir.
  • Lezzetli içecekler yoksunluk belirtilerini azaltmada size yardım edecektir.
  • Sabrınız için kendinizi ödüllendirmek adımlarınızı sıklaştırabilir.
  • Spor yapmak mutluluk hormonu salgılatarak size güç verir.
  • Sağlıklı ve lezzetli içeriğe sahip bir diyetle kendinizi şımartarak stresten uzaklaşabilirsiniz.
  • Yoksunluk belirtilerini sağlık ve özgürlüğe açılan bir kapı gibi gören pozitif bakış açısı ilerlemenizde anahtar rol oynayacaktır.
  • Akupunktur gibi alternatif tıp metotlarıyla işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Her şeye rağmen kendinizi çok zor durumda hissediyorsanız son çare olarak nikotin sakızı ve bant kullanabilirsiniz.

Yorum ekle