Sakarya gezilecek yerler arasında olan Sapanca Gölü, harika atmosferi ile adını tüm dünyaya duyurmuş bir yer. Güzelliği ve İstanbul’a yakın olması nedeni ile popüler bir yer olan Sapanca’yı birlikte keşfedelim. İşte Sapanca Gölü gezisi ve Sapanca’da görmeniz gereken yerler!
İçindekiler
Sapanca Gölü
Kış tatili için haritayı açmış kendime rota bakarken, bir anda gözüme çarptı Sapanca Gölü.. Aslında her zaman adını duyduğum fakat bir türlü rotamın yönünü çeviremediğim bir yerdi. Nihayet bu kış ziyaret etme şansı yakaladım!
Sakarya araç kiralama seçenekleri için Sakarya Sapanca araç kiralama opsiyonlarına bakabilirsiniz.
Sapanca Gölü Nerede?
Sakarya’nın bir ilçesi olan Sapanca, aslında Sapanca Gölü’nün yalnızca bir kıyısına ev sahipliği yapıyor. Yani Sakarya’da Uzunkum ya da Serdivan’a giderseniz de Sapanca Gölü’nü görebilirsiniz. Ayrıca Kocaeli sınırları içerisinde kalan Kazakburun ve Yeni Eşme ile Eski Eşme mevkileri de Sapanca Gölü’ne kıyısında.
Örneğin benim gibi Kırkpınar’da konaklıyorsanız, önünüzde bir 12 km. kadar daha yolunuz kalıyor. Bu yüzden sizlere araç kiralamayı tavsiye edebilirim. En azından Sakarya’ya ulaştıktan sonra araç kiralamayı düşünebilirsiniz. Çünkü Sapanca Gölü civarında toplu taşıma ile hareket etmek oldukça zor. Hatta özellikle karşı kıyıları görmeyi istiyorsanız neredeyse imkansız bile diyebilirim.
Sakarya rent a car kapsamında Sakarya Adapazarı araç kiralama için tıklayınız.
Sapanca Otelleri
Gelelim benim nerede konakladığıma… Sapanca’da özellikle kıyı kesimine yakın yerler aradığım için en iyi plan Kırkpınar’da konaklamak gibi geldi. Bu yüzden Kırkpınar’da tatlı bir ahşap evde konakladım. Burada önemli olan nokta; erken rezervasyon. Özellikle hafta sonları İstanbullular’ın akınına uğruyor. Bu yüzden rezervasyonunuzu öncesinde yaptırmakta fayda var. Örneğin ben üç gün öncesinde rezervasyon yaptırmayı düşündüğüm butik otelin odasını kaybetmiştim. Böyle bir durumla sizde karşılaşmak istemezseniz, mutlaka gitmeden bir hafta kadar önce yaptırın derim.
Daha sonra şunu söyleyebilirim ki, Sapanca gerçekten çok soğuk. Kapalı ve sisli havası muhteşem bir atmosfer sunsa da dışarıda gerçekten çok zorlanıyorsunuz. Bu sebeple konakladığınız yerdeki ısıtma sistemini kesinlikle sorun ve kontrol ettirin. Sadece kalorifer işinizi asla görmeyecektir. Benzer kıstaslarla kendinize en uygun otel ya da pansiyonu tercih edebilirsiniz. Bir de kıyı kesimine olabildiğinde yakınlaşmayı tercih edin derim, sabah gölün üstündeki yüzlerce kuşun sesini duyarak uyanmak size kendinizi muhteşem hissettirecektir.
Sapanca’da Ne Yapılır?
İlk gün amacım Sapanca merkezi görmekti. Bu yüzden Kırkpınar’dan merkeze doğru yola çıktım. Yaklaşık 12 km. mesafedeki yolu şehir içinden değil, kıyı kesiminden gitmeye karar verdim. Kıyı üzerine birçok restoran ve kahvaltı evi konumlandırıldığı için kıyının yanından gidemiyorsunuz tabi ama bir üst sokaktaki keyifli ağaçlık yoldan yolculuk edebiliyorsunuz.
Sapanca merkeze gelindiğinde kıyıya ulaşabilmek mümkün. Yine orada da çeşitli kafeler ve restoranlar mevcut. Yani Sapanca’da aç kalmanız mümkün değil. Açıkçası merkezde yapılacak pek fazla bir şey yok, hediyelik eşyalar satan sokakları gezebilirsiniz o kadar. Ben daha sonra yeniden Kırkpınar’a dönerek gün batımının keyfini çıkarıp akşamüstü civarında iyice soğuk çöktüğünde odama çekildim. İkinci gün ise yalnızca Kırkpınar’da vakit geçirmeyi tercih ettim. Burayı biraz keşfetmek istiyordum.
Göl üstü bir restoranda kahvaltı yaptıktan sonra Kırkpınar kıyısını boydan boya yürümeye başladım. Sapanca’da o kadar çok sokak hayvanı var ki, minikler sizleri asla yalnız bırakmıyor. Birkaçı ile fotoğraf dahi çekindim. Bir hafta sonu kaçamağı olarak burası çok keyifli bir yerdi. Özellikle kafa dinlemek, sakinlik ve huzur arayanlar için mutlaka öneririm. Gölün durgunluğu, arada bir güneşin kendini gösterip kaçtığı kış atmosferiyle birlikte Sapanca benim için gayet verimli bir tatile ev sahipliği yaptı. Bu arada kış mevsiminde ziyaret ettiğim Sapanca’nın geceleri neredeyse don noktasına düşen sıcaklık seviyesi haricinde tüm doğal şartlarını çok sevdim. Yine de bence kesinlikle kış mevsiminde ziyaret edilmeli. Gündüz göl kenarında yürüyüşünüzü yaptıktan sonra akşam odanızda dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Sapanca Gölü’nü ve Kırkpınar mevkiini herkese tavsiye ederim.
Sakarya Acarlar Longozu gezisi için tıklayınız.
Sapanca Görmeniz Gereken Yerler
Sapanca’nın Sapanca Gölü dışında da birçok güzel noktası ve görülmeye değere yerleri var, işte bunlardan birkaçı:
Maşukiye
Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı bir belde olan Maşukiye doğa harikası atmosferi ve huzurlu ortamıyla oldukça popüler bir belde. İzmit’e 20 km, Kartepe’ye 13 km, Kocaeli il merkezine ise 36 km mesafede yer alan belde İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Bursa’ya yakın mesafede olduğundan özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğruyor. Hafta sonu kaçamaklarının yanı sıra konaklama da gerçekleştirebileceğiniz Maşukiye’de birçok otel, tiny house ve bungalov seçenekleri mevcut.
Birçok doğa sporunu gerçekleştirebileceğiniz Maşukiye’de Atv turları yapabilir, ata ya da bisiklete binebilirsiniz. Fotoğraf çekmeye ilginiz varsa kendinize bir yürüyüş rotası belirleyebilir fotoğraf çekimleri gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Marmara Bölgesi dağlarına bakan manzarayı izleyebilir ve etraftaki birçok alabalık çiftliğini keşfedebilirsiniz.
Kırkpınar
Sapanca’ya gelmişken Kırkpınar’ı görmeden olmaz. Ziyaretçileri tarafından adeta cennet olarak tanımlanan Kırkpınar yemyeşil bitki örtüsü ile kendine hayran bırakıyor. Bölgede bir zamanlar oldukça yoğun olan Çerkez nüfusu azalmış olsa da hala baskın olan bazı bölgelerinde lezzetli yemekler deneyimleyebilirsiniz. Bakımlı bahçeleri, kendine has müstakil evleri ve büyük parkları ile Kırkpınar her yıl oldukça ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Belediyenin her yıl düzenlediği açık hava konserleri de oldukça ilgi görüyor. Hemen hemen her mevsimde görmeye gidebileceğiniz Kırkpınar’da çerkez lezzetleri tadabilir, doğanın sunduğu tüm güzelliklerden faydalanabilirsiniz.
Kartepe Kayak Merkezi
Kartepe Kayak Merkezi her ne kadar kış döneminde oldukça kayak severi ağırlasa da yaz aylarının güzelliğinden de bahsetmek gerekir. Sapanca’da gezilmesi gereken yerler listesinde yer alması gereken bu bölge Kartepe Kayak Merkezi sağlarının sayısız güzellikteki manzarası ile sizi karşılar. Kış mevsiminde kayağa gelebileceğiniz gibi bahar aylarında harika bir piknik yapmak için de gelinebilir.
Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünen Kartepe’ye ulaşım ani eğim artışlarına rağmen kolay oluyor. Bu yüzden bisiklet ya da ATV tercih ederek de bölgeye ulaşabilir hem adrenalin hem de eğlencenin dozunu artırabilirsiniz.
Rüstem Paşa Camii
Sapanca tarihi yerler bölgenin doğal güzellikleri kadar ön plana çıkıyor ve ilgi çekiyor. Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki sadrazamlardan olan Rüstem Paşa tarafından yaptırılan camii Mimar Sinan tarafından ortaya çıkarılmıştır. Sapanca’nın geçmişine ve tarihine ilgi duyan gezginlerin listesinde yer alan Rüstem Paşa Camii kızıl bir minareye sahip. Kulliyenin önemli parçalarından olan hamam, kervansaray ve imaret kısımları maalesef günümüze ulaşmamış. Sahile yakın yer alan camii kolay bir şekilde fark edilebilmektedir.
Rahime Sultan Camii
Rahime Sultan Camii Abdülmecit’in 4.eşi tarafından inşa ettirilmiştir. Zarif yapısıyla dikkat çeken caminin ön cephesinde kemerli pencere yapıları var. Yığma tuğla tekniği ile yapılan yapının en dikkat çekici bölümü bu pencerelerdir. Ortada yer alan pencerenin üst kısmında Abdülmecit tuğrası mevcut. Caminin içerisinde yer alan ve günümüze kadar bozulmadan ulaşmış oyma süslemeler ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır. Yeşil bir kubbeye sahip olan camii 17 Ağustos 1999 depreminde hasar görmüş ve özgünlüğü kaybettirilmeden onarımı sağlanmıştır.
Justinianus Köprüsü
Beşköprü’deki 12 kemerli taş köprü Justinianus Köprüsü Sapanca’ya 20 km uzaklıktadır. Roma Dönemi eseri olan köprü Sakarya Nehri üzerindeki Çark Deresi üstünde kurulmuştur. 430 metre uzunluğa sahip olan köprü Konstanpolis’le doğudaki iller arasında kolaylık olması için inşa ettirilmiştir. 1995 yılında yapılan onarım işlemi sonrasında köprü üstündeki taşıt trafiği kapanmış, sadece yaya geçişine açılmıştır.
Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı
Sakarya İl Ormanı ve tabiat Parkı sakinliği ve verdiği huzurla ön plana çıkmaktadır. Burayı günübirlik gezi rotanızda dinlenip, yemek yiyip bir şeyler içebilmeniz için bu parkı tercih edebilirsiniz. Sapanca yolu üstünde yer alan parkta herhangi bir etkinlik ya da organizasyon olmadığı için güzel manzarayı izleyebilir konaklama imkânı da bulabilirsiniz. Ahşap evlerde konaklayabilir, restoran ve kafelerde ihtiyacınız olan yiyecek ve içecekleri bulabilirsiniz. Dilerseniz piknik malzemelerinizi tesis içerisinde yer alan marketten temin edebilirsiniz. At ya da eşeğe binebilir, bisiklet ya da TV kiralayabilir okçuluk atışı aktivitelerine katılabilirsiniz.
Ormanya Doğal Yaşam Parkı
Pek çok platformda doğa severlerin karşısına çıkan adeta masaldan fırlamış bir atmosfere sahip Ormanya Doğal Yaşam Parkını mutlaka listenize eklemelisiniz. Ormanya içerisinde hayvanat bahçesi, botanik parkı, doğa eğlence alanı gibi ziyarete açık 5 adet farklı alan barındırıyor.
Doğal ve vahşi yaşam hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen herkesin için tercih ettiği Ormanya Doğal Yaşam Parkı içerisinde piknik, kamp, yürüyüş ya da bisiklet sporu yapabilirsiniz.
Yardıma ihtiyacı olan canlılar için bakım ve rehabilitasyon hizmeti veren Kocaeli Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi de burada yer almaktadır. Hafta sonu ve tatil günlerinde ziyaretçi akınına uğrayan parkın çerisindeki Hobbit evleri oldukça ilgi çekmektedir.
Kuzuluk Kaplıcaları
Sakarya’nın bir diğer özelliği termal kaynakları ile tanınmış bir yer olması diyebilir. Özellikle başta Kuzuluk Kaplıcaları olmak üzere birçok termal kaynakları barındıran belde tatil için seçilmesi gereken yerlerden. Kaplıca deneyimi hiç yaşamadıysanız bir kereliğine mutlaka yararlanmanızı öneririz. Bu deneyim ne kadar sakinleştirici ve rahatlatıcı olacağını deneyerek öğrenebilirsiniz.
Kuzuluk Kaplıcaları Akyazı ilçesinde yer alır. Sapanca’ya 30-35 dakikalık mesafede kalan kaplıcalar özellikle solunum yolu hastalıklarının tedavisinde destekleyici olarak kullanılıyor.
Kaplıcaların faydaları bununla bitmiyor. Ayrıca dolaşım bozukluklarından cilt problemlerine, romatizmadan kireçlenmeye kadar bu hastalıklardan mustarip ziyaretçiler tarafından oldukça ilgi görüyor. Hatta tüm yıl boyunca üzerlerinde biriken stresin negatif etkilerinden kurtulmak için kaynakların olduğu bölgede hastalıklarına çare arayan birçok kişiye de denk gelebilirsiniz. Tabii sizin de böyle bir niyetiniz olacaksa bu durumdan doktorunuzu mutlaka haberdar ediniz.
Yaylalar
Sapanca söz konusuysa yayları özel olarak ele almak gerekir. Yaylalar açısından oldukça zengin olan Sapanca için yaylaları ayrı bir kategoride değerlendirelim. İşe ilk Soğucak Yaylası’ndan başlamak doğru olacaktır. Soğucak Yayları deniz sevisinden 1100 metre yükseklikte yer alıyor. Sapanca’ya 20 km uzaklıktaki bu doğa harikası yayla her yıl Türkiye Off-Road Şampiyonası yarışlarına ev sahipliği yapıyor.
Gelelim Kırca Yaylasına. Geyve ilçesi sınırları içerisinde yer alan Kırca Yaylası ilk bahar ve yaz mevsimlerinde açan sağ menekşeleri ile ayrı bir güzelliğe bürünüyor. Zengin bitki örtüsü ve huzur dolu ortamıyla Kırca’nın gözlem yapmak ve fotoğraf çekmek isteyen ziyaretçilerine daha fazla fırsat sunduğunu belirtebilirim.
Sapanca’da, Kırca ve Soğucak dışında gezi programınıza Çiğdem, Katırözü, Sultanpınar, Güzlek ve Karagöl gibi seçenekleri de dâhil edebilirsiniz. Sapanca’ya gelmişken konaklamayı düşünürseniz zirvede konaklayıp, yoğun bir şekilde doğanın tadını çıkartabilir ya da turlara katılabilirsiniz.
Sakarya’ya Nasıl Gidilir?
İstanbul Sakarya arası kaç km? İki şehir arası mesafe 154,6 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 üzerinden 2 saat içerisinde Sapanca Gölü ve Sakarya şehrine varılabilir.
Ankara Sakarya arası kaç km? Ankara ve Sakarya arasındaki mesafe 310,7 kilometre. Ankara’dan Sakarya gezilecek yerler için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve Anadolu Otoyolu/O-4 üzerinden 3 saat 05 dakika içerisinde şehre ulaşıp, Sakarya Gölü için gezilerine başlayabilirler.
Bolu Sakarya arası kaç km? Araç ile Bolu’dan Sakarya şehrine Anadolu Otoyolu/O-4/E80 üzerinden 1 saat 23 dakika içerisinde varılabilir. Bolu araç kiralama seçeneklerini inceleyerek 25,3 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilir ve Sapanca Gölü için tatilinize başlayabilirsiniz.
Add comment