Yolcu360 Blog
en-guzel-yaylalar-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > En Güzel Yaylalar: Türkiye’nin En Güzel 10 Yaylası

En Güzel Yaylalar: Türkiye’nin En Güzel 10 Yaylası

En güzel yaylalar hangileri? Türkiye’nin en güzel 10 yaylasına seyahate hazır mısınız? Oksijen deposu bu yaylalar tüm stresinizi ve yorgunluğunuzu alıp götürüyor. 

En Güzel Yaylalar

Türkiye benzersiz bir coğrafyaya sahiptir. Bir taraftan yemyeşil ormanları ile kaplı dağlar bir taraftan masmavi koyları ile tatil beldelerimiz. Nitekim bu özel konumunun getirdiği avantajlar sebebiyle yerli ve yabancı pek çok gezginin uğrak noktası haline gelmiştir. Etnik çeşitliliği, tarihi yapıları, tatil bölgeleri ve kırsal güzellikleri ile ilgiyi her zaman üzerine çekmeyi başarmıştır. Türkiye’nin yaylaları da seyahat severlerin dinlenme rotalarında yer alır. Oksijeni bol yaylalar, şehrin gürültüsünden kaçmanın en keyifli yoludur. Kamp yapmak isteyenlerin çadırları ile konaklayabileceği ya da doğa ile iç içe bungalovların bulunduğu pek çok seçenek mevcuttur. İşte Türkiye’nin en güzel 10 yaylası listemiz sizlerle.

  • Kaçkar Yaylası, Rize

en-guzel-yaylalar

En güzel yaylalar listesine Kaçkar’dan başlıyoruz. Hepimizin bildiği gibi Karadeniz Bölgesi, yaylalar açısından oldukça gelişmiştir. Göz alıcı dağları ve yemyeşil yaylaları ile kartpostallık manzaralara ev sahipliği yapar. Rize’de bulunan Kaçkar Yaylası da onlardan biridir. 1994 yılından günümüze kadar milli park statüsünü koruyan Kaçkar Yaylaları, Türkiye’nin en güzel 10 yaylası listemizin ilk sırasında bulunmaktadır. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde konumlanan yayla, 2400 metre yükseklikte yer alıyor. Kaçkar Yaylası için patika yollardan yürüyerek, ulaşımın sağlandığını da belirtmeden geçmeyelim. Yılın her mevsimi ziyarete uygun olması da yaylaya olan ilgiyi artırmıştır.

  • Pokut Yaylası, Rize

en-guzel-yaylalar-1.jpg

Rize’nin Çamlıhemşin bölgesinde yer alan bir diğer yayla ise Pokut Yaylası. Yaz-kış birbirinden keyifli manzaralara ev sahipliği yapan yayla yaklaşık 2000 metre yükseklikte yer almaktadır. Olağanüstü mimariye sahip Karadeniz evlerini görünce şaşıracağınıza eminiz. Dağların tepesine düz bir sırayla inşa edilen buradaki Karadeniz evlerini çevresini saran bulut ve sis tabakası sizleri bambaşka bir dünyaya götürüyor. Bunun yanı sıra kış aylarında karlarla kaplı halini görmek paha biçilemez. Geçtiğimiz yılların yayla turizmi açısından en gözde noktalarından biri olan Pokut Yaylası’nda çadır kampı yapmak da epey rahatlatıcıdır. İlçe merkezine uzaklığı sadece 1.5 saat olan Pokut Yaylası’nı görmenizi tavsiye ediyoruz. 

  • Macahel Yaylası, Artvin

en-guzel-yaylalar-2.jpg

Gürcistan sınırındaki Macahel Yaylası, Artvin’e 80 km, Borçka ilçe merkezine ise 46 km mesafede bulunuyor. Türkiye’nin en güzel 10 yaylası listemizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken rotalardan biri. Aynı zamanda Macahel Yaylası, UNESCO koruması altında bulunan Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanıdır. Nitekim eşsiz doğası ile tamamen kendine özgü bir yapıya sahiptir. Doğal ormanlık alanları, endemik bitki türleri ve henüz keşfedilmemiş nadide yerleri ile kendine aşık eden bir Karadeniz yaylasıdır. Hatta burası için ölmeden önce görülmesi gereken yerler listenizde mutlaka yer alması gerektiği de söyleniyor. Doğru söze ne denir öyle değil mi? 🙂 Her ne kadar yolları biraz virajlı olsa da diğer yaylalara oranla ulaşım daha kolaydır. Özellikle her yıl Ağustos ayında düzenlenen Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali zamanlarında gezinizi planlamanızı öneriyoruz.

  • Ayder Yaylası, Rize

en-guzel-yaylalar-3

Karadeniz’de yayla turizmi denildiği zaman hepimizin aklına ilk gelen yerlerden biri de elbette Ayder Yaylası’dır. Dolayısıyla en güzel yaylalar listesinde olmazsa olmazlardan biri de Ayder. Butik restoranları ve ahşap bungalov konaklama yerleri ile konforunuzu da düşünüyor. Yazı püfür püfür Ayder Yaylası’nın kışı da bir başka güzel. Ocak ayında düzenlenen Kardan Adam Festivali eğlenceli anlarla sizleri karşılıyor. Peki Ayder Yaylası’na nasıl gidilir? İster özel aracınızla ister toplu ulaşım ile Rize şehir merkezinden kolayca ulaşabilirsiniz. Yolu asfalt ve düzgün olması da bölgeye hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini artırmıştır. Yürüyüş parkurları, restoranları ve çadır kamp alanları ile Ayder Yaylası, Türkiye’nin en güzel 10 yaylası listemizde bulunmaktadır.

  • Kızıldağ Yaylası, Adana

en-guzel-yaylalar-4.jpg

Ülkemizin sadece kuzeyinde yaylalar yok elbette. Yemyeşil doğasıyla kendine hayran bırakan yaylaları Akdeniz Bölgesi’nde de bulabilirsiniz. Adana’nın en popüler yaylalarından Kızıldağ Yaylası da onlardan biri. Karaisalı ilçesine sadece 27 km mesafede bulunuyor. Kır kahveleri, lokantaları, bakkalları ve fırınları ile Kızıldağ Yaylası’nın olduğu çevre küçük bir yaşam alanıdır. Bunun yanı sıra elma, armut, kiraz ve vişne gibi meyve ağaçları ile de neşeli bir yayla. Yolunun asfalt olması da ulaşımı epey kolaylaştırmıştır. 

  • Çamlıyayla, Mersin

en-guzel-yaylalar-5.jpg

Hafta sonu doğa ile baş başa kalabileceğiniz bir mekan mı arıyorsunuz? O halde sizlere Mersin Çamlıyayla’yı tavsiye ediyoruz. Benzersiz manzarası, yemyeşil doğası ile Mersin şehir merkezine yaklaşık 90 km mesafede yer almaktadır. Tertemiz, serin mi serin havası da sizleri kucaklıyor. Namrun Kalesi’nin de içinde bulunduğu Çamlıyayla, Torosları en net görebileceğiniz noktada bulunmaktadır. Yaz sıcakları iyice bastırmadan kaleye çıkmanın en güzel zamanları şimdi. Çamlıyayla’ya nasıl gidilir size biraz bahsedelim. Kendi aracınız ile Mersin-Gözne yönünde ilerleyip, Cehennem Deresi Milli Parkı tabelalarını takip etmelisiniz. Ardından Sebil Köyü’ne ve buradan da Çamlıyayla Köyü’ne gelerek yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Yürüyüş parkurları, gezilecek yerleri ile Çamlıyayla’yı mutlaka gezi rotanıza eklemelisiniz. 

  • Gömbe Yaylası, Antalya

en-guzel-yaylalar-6.jpg

En güzel yaylalar listesinde sadece Karadeniz’den yaylalar yok! Antalya’yı her ne kadar tatil cenneti olarak bilsek de doğasıyla da kendisine aşık eden bir yanı vardır. İşte bol oksijeni ile rahatlayabileceğiniz Gömbe Yaylası size kucak açıyor. Özellikle yaz aylarının kavurucu sıcaklarından biraz olsun kaçıp serinlemek isteyenlerin adresi. Antalya şehir merkezine sadece yaklaşık 100 km mesafede bulunuyor. Bunun yanı sıra toplu taşımayı kullanarak Fethiye ve Kaş’tan her gün düzenlenen minibüs seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Etrafı kızılçam ormanları ve ardıç ağaçları ile çevrili yol sizlere eşlik edecek. 

  • Saklıkent Yaylası, Antalya

en-guzel-yaylalar-7

Antalya şehir merkezine en yakın yayla desek abartmış olmayız. Sadece 50 km mesafede bulunan Saklıkent Yaylası, şehrin batısında. Beydağları üzerinde 1.850 metre rakımlı tertemiz havası ve mis gibi doğasıyla benzersiz bir kaçış rotası. Özellikle kış aylarında yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlayan Saklıkent Kayak Merkezi göz kamaştırıyor. Türkiye’nin en güzel 10 yaylası listemizde Saklıkent Yaylası’na gelmenizi tavsiye ediyoruz. Hatta Konyaaltı Sahili’nde başlayan Antalya gezinizi Saklıkent Yaylası’nda sonlandırmanızı öneririz. Aynı anda hem güneşin tadını çıkarıp hem de yeşilin keyfini sürebilirsiniz. Yürüyüş parkurları, çadır kamp alanları ve birbirinden farklı pansiyon seçenekleri ile sizler için eğlenceli bir tatil bekliyor.

  • Kozak Yaylası, İzmir

en-guzel-yaylalar-8.jpg

Sizleri Türkiye’nin en büyük fıstık çamı ormanları ile kaplı olan Kozak Yaylası’na davet ediyoruz. İzmir’in kuzeyinde bulunan yayla, Bergama ilçesine bağlıdır. Şehir merkezine 132 km, Bergama ilçe merkezine ise 24 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bergama’dan ortalama 30 dakikada ulaşabileceğiniz doğa harikası Kozak Yaylası, adını burada bulunan çam kozalak ağaçlarından alıyor. İzmir’in kavurucu sıcaklarından bir nebze olsun kaçıp şöyle derin bir orman havası alabileceğiniz bir yer. Uzun yürüyüşlerin keyfini çıkarabilir, meydanda bulunan çeşmenin buz gibi suyundan kana kana içebilirsiniz. Aynı zamanda burası yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı da Yukarıbey Bucağı köyünden kolayca karşılayabilirsiniz. Bergama ilçe merkezinden Kozak yönüne saparak yaylaya ulaşım sağlayabilirsiniz. 

  • Kocayayla, Bursa

en-guzel-yaylalar-9.jpg

Bursa’nın Keles ilçesine yakın bir noktada bulunan Kocayayla, Türkiye’nin en güzel 10 yaylası listemizde yer alıyor. Zirveye ulaştığınızda geniş ve bir o kadar da yeşil yayla gözlerinizi kamaştırıyor. Çevresini köknar ağaçlarının sarıp sarmaladığı yayla ruhunuza iyi gelecek. Keles ilçe merkezine 5 km hatta 10 dakikalık sürüş mesafesinde bulunuyor. İster piknik ister yürüyüş yapmak için ideal bir nokta. Bunun yanı sıra Keles Belediyesi ve Orman İşletmesi tarafından işletilen tesis de tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Nitekim burada spor alanları, piknik masaları, restoran, büfe gibi yerler bulunuyor.

 

3 yorum

    • Selamlar, yazımızın ilginizi çekmesine sevindik. İçerikler düzenli olarak güncellenmektedir bir dahaki güncellemede Erzurum ve Bingöl yaylalarını da listede görebilirsiniz 🙂

  • Sakarya karagöl yaylasını görmeyen yayla görmemiştir, Ayder yaylası bizim yayladaki evin bahçesi kadar.