Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Mudurnu Tarihi Ahi Kenti Gezisi: Görmeniz Gereken 8 Yer

Mudurnu Tarihi Ahi Kenti Gezisi: Görmeniz Gereken 8 Yer

Mudurnu tarihi Ahi Kenti nerede? Mudurnu Ahi Kenti’ne nasıl gidiliyor? Ahi Antik Kenti’nde görmeniz gereken yerler nereler?

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Mudurnu Tarihi Ahi Kenti Nerede?

Mudurnu Ahi Kenti ve Bolu merkez arasındaki mesafe D160 üzerinden 51,5 kilometre. Sizde Bolu araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek 56 dakikada buraya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Tarih boyunca Frigya, Lidya ve Bizans gibi farklı medeniyetlerinde iz bıraktığı Mudurnu, 11. yüzyıldan itibaren Türk yerleşim yeri olmaya başlamış. İlçenin isminin nereden geldiğinin ise çok güzel ama kısacık bir hikayesi var. Bursa tekfurunun Matarnı / Moderna isminde bir kızı varmış. Mudurnu isimi de Bursa tekfurunun kızının isminden alınmış ve zamanla Mudurnu kelimesi haline dönüşmüş. Hatta buraya kızı adına bir kale diktirmiş.

17. yüzyılda Mudurnu’yu ziyaret eden Evliya Çelebi, kaleyi şu şekilde tasvir etmiş: ‘‘Mudurnu Kalesi 8 köşeli, 20 kuleli, bir kapılı, binası kararmış, sur ve kaleleri çökmüş eski bir yapı.

Peki buraya neden Ahi Kenti dendiğini merak ediyor musunuz? Çünkü Osmanlı döneminin en başından itibaren burası Ahilik kültürü ile gelişmeye başlamış ve hatta Ahilik kültürünün de bir simgesi olmuş.

Mudurnu Tarihi Ahi Kenti

Eski tarihi Türk evleri bakımından oldukça zengin bir yerleşim yeri olan kent, gerçekten sizi tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Zira kenti gezerken zamanda yolculuk etmiş gibi oluyorsunuz. Nostaljik havası ile ise sizi kendisine hayran bırakıyor. Nasıl güzel bir yer, nasıl farklı bir atmosferi var… Size ahi kenti hakkında yazarken bile burayı gözünüzde canlandırıp etkilenebilirsiniz. Birde bu tarihi evler ve kent, yeşille buluşunca eşsiz bir güzellik ortaya çıkmış. Bolu’da gezmeniz gereken yerler arasında olan ahi kentine gittiğinizde aklınızda buraya yerleşsek yaşasak, güzel komşularımız olsa da akşamları birlikte çay demleyip içip iki lafın belini kırsak düşüncesi geliyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar yavaş yavaş komşuluk ilişkisini kaybedip koca koca binalarda yaşamaya başlayınca ister istemez buranın sıcak ve samimi atmosferine kapılıyor.

Tarihi Mudurnu Ahi Kentinde Görmeniz Gereken Yerler

Buram buram geçmiş kokan Mudurnu Hisar ve Kulaklı tepeleri arasındaki vadiye kurulmuş tam bir Osmanlı yerleşimi. Osmanlı demişken elbette şehrin içinde o dönemden kalan tarihi eserleri göreceksiniz. Özellikle arastaya girdiğinizde geçmişe yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz. Hadi öyleyse Mudurnu’da nereler gezilir, Mudurnu’nun gezilecek yerleri nerelerdir sıralayalım mı? İşte Mudurnu’da gezilmesi ve görülmesi gereken yerler…

 Yıldırım Beyazıt Hamamı ve Camii

Mudurnu ilçe merkezinde sizi karşılayan en gösterişli yapılardır. Hem hamam hem de camii Yıldırım Beyazıt Caddesi üzerinde yer almaktadır. Cami ve hamam karşılıklı olarak birbirine yakın konumda inşa edilmiştir. Hamam hala aktif olarak kullanılmaktadır.

Yıldırım Beyazıt Camii 1374 yılında inşa edilmiştir. 1908 yılında Mudurnu büyük çarşı yangınında zarar gören caminin ahşap kapı ve minberi tekrardan yapılmıştır. Asırlar içerisinde defalarca onarım geçiren cami 21 metreye yakın kubbe çapı ile o dönemin şartları göze alındığında sıra dışı bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yıldırım Beyazıt Hamamı ise vadiye doğru meyilli bir arazi üzerinde kurulmuştur. Kitabesine göre 1382 yılında Ömer Bin İbrahim’e yaptırılmıştır. Hamamda kadınlar ve erkekler olmak üzere iki ayrı bölüm var. 2006 yılında yenilemesi yapılan hamam aktif olarak çalışmaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman Camii

Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1546 yılında inşa ettirilmiştir. Mudurnu Çayı kıyısında, Armutçular Konağı’nın çok yakınında yer alan cami dikdörtgen planlıdır ve tek minarelidir. Caminin ismi bahçedeki mezar taşlarından da okunduğu üzere Camii Cedid olarak geçmektedir. Kimilerine göre bu yapı Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmamıştır. Kimilerine göre ise Kanuni bu camiyi yaptırmış ama boyutunu beğenmediği için camiyi açtırmamıştır. Ancak vefatından 50 sene sonra cami ibadete açılmıştır. Bu rivayet ne kadar doğru bilemiyoruz ama Kanuni Sultan Süleyman Camii şimdilerde restorasyonu bitirilerek tekrar hizmete açıldı.

Armutçular Konağı

Aslında Mudurnu’da görmeye değer birçok konak var. Fakat Armutçular Konağı bilinenlerden farklı. O yüzden mutlaka önüne gidip bir fotoğraf çekinin. Baştan söyleyelim burası özel mülk. Yani içeri girip gezemezsiniz. Ziyarete açık değildir. Ama yine de Anadolu’nun tek barok üsluptaki konağı olması açısından önemlidir.

1860 yılında ilk olarak Mudurnulu Karaçayırlar ailesi tarafından yaptırılmıştır. Sonrasında 1950’li yıllarda Armutçular ailesine geçmiş ve adı Armutçular Konağı olarak değişmiştir.

Anadolu’daki tek ahşap barok mimarideki bu konak cephesindeki ahşap süslemeleri ile dikkat çekmektedir. 3 katlı konakta kare planlı 17 oda, 4 büyük salon ve büyük bir sofa yer almaktadır. Haremlik ve Selamlık içeren konakta toplamda 27 oda yer almaktadır.

Mudurnu Saat Kulesi

mudurnu-tarihi-ahi-antik-kenti

Şehrin doğu kısmında yer alan saat kulesine dilerseniz yürüyerek dilerseniz aracınızla ulaşabilirsiniz. Mudurnu manzarasını en iyi seyredebileceğiniz yerlerden biridir. Mudurnu Saat Kulesi 1890-1891 yıllarında ahşap olarak inşa edilmiştir. Maalesef orijinal kule 1900 yılında meydana gelen yangında zarar görmüştür. 1905 yılında tekrar inşa edilen saat kulesi aradan geçen zaman içinde yine zarar görmüş ve son olarak 1990’lı yıllarda onarım görerek dış cephesi ahşapla kaplanmıştır. Günümüzdeki kule ilk yapılan orijinal hali olmasa da ahşap kaplaması o izlenimi veriyor.

Pertev Naili Boratav Kültür Evi

Pertev Naili Boratav, Mudurnu denince akıllara ilk gelen isimlerden biridir. Kendini Mudurnulu olarak gören Boratav 1907 yılında Bulgaristan’ın Smolyan şehrine bağlı Darıdere’de dünyaya gelmiştir. Babası Abdullah Naili Boratav kaymakamdır ve 1910’lu yıllarda Mudurnu’ya görev icabı atanır. İşte halkbilimci ve folklor araştırmacısı Pertev Naili Boratav’ın Mudurnu sevgisi böylelikle başlar. O dönem Osmanlı’nın zor yıllarıdır ve işgaller başlayınca da Kaymakam Abdullah Naili görevinden istifa ederek Kuva-yi Milliye’ye katılır. Maaşını ve kariyerini bırakıp milli mücadelede aktif rol alan Abdullah Naili Boratav işgaller bitince tekrar kaymakam olarak görevine başlar. Görevi bitince de Mudurnu’dan ayrılan Boratav ailesi, Mudurnulularca hep hatırlanır.

Anadolu ve Türk kültürü üzerine çalışmalar yapan ve Mudurnu’yu çok seven Pertev Naili Boratav’ın ismi bu tarihi binada yaşatılmaktadır. Sadece Boratav’a ait eserler yok burada. Aynı zamanda Mudurnu’da eskiden kullanılan birçok etnografik eser de sergilenmektedir.

Mudurnu Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği Pertev Naili Boratav Kültür Evi olarak isimlendirilen bina Yıldırım Beyazıt Camisine çok yakın. 

Kültür Evi’nde ayrıca Atatürk’ün hiçbir yerde görmediğiniz resmi var. Mutlaka o resmi sorun, size göstereceklerdir. Ayrıca 1938’de Atatürk’ün ölümünden sonra basılan gazete hala burada saklanıyor. Daha birçok eserin yer aldığı Pertev Naili Boratav Kültür Evi sizi nostaljik ve duygusal bir yolculuğa çıkaracaktır.

Mudurnu Ahiler Müzesi

mudurnu-tarihi-ahi-antik-kenti-

Çarşı içerisinde Belediye caddesinde yer alan küçük bir müzedir. Girişi ücretsizdir. Ahilik Anadolu’da doğmuş bir kültür ve bugün bile Mudurnu bu kültürü en iyi yaşatan şehirlerden biridir. 700 yıldır Ahilik Duası’nın yapıldığı çarşıda esnaf bu kültürle yoğrulmuştur.

Mudurnu Ahiler Müzesi 2017 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede ahilik hakkında genel bilgiler mevcuttur. Ahiliğin esasları, ahilik duası, meslek kolları, ahilikte eğitim ve dahası hakkında bilgi veren panolar yer almaktadır. Ayrıca demirci ve bakırcı esnafının kullandığı malzemeler sergilenmektedir.

Mudurnu Tarihi Konakları

Mudurnu sokaklarını gezerken başınızı kaldırıp tarihi konakları seyretmeden yürüyemiyorsunuz. Hepsi birbirine benzer gibi dursa da yine de bakmaya doyamıyorsunuz. Mudurnu evleri klasik birçok Türk yerleşimi gibi daracık sokaklar üzerinde kurulmuştur. Evler genellikle iki ya da üç katlıdır. Geniş aileler için tasarlanan konaklar yaklaşık 100-150 yaş arasındadır.

Aslında Mudurnu evleri Safranbolu, Beypazarı, Göynük evleri gibi hemen hemen aynı özellikleri göstermektedir. Mudurnu Kentsel Sit Alanı ilan edilmiştir ve ilçede yaklaşık 200 civarı tescilli konak vardır. Bu konaklar içinde en popüler olanları ise Armutçular Konağı, Yarışkaşı Konağı, Fuatbeyler Konağı, Keyvanlar Konağı, Hacı Abdullahlar Konağı, Hacı Şakirler Konağı, Tekkeliler Konağı.

Şehriman Tepesi (Şeyhül İmran Tepesi)

Mudurnu’nun seyir terası gibidir bu tepe. Yolları biraz bozuk maalesef ama yine de Mudurnu manzarasını seyretmek isterseniz Şeyh İmran Veli’nin türbesinin olduğu bu tepeye çıkabilirsiniz.

“Sakin şehir” Mudurnu’da 700 yıllık gelenek Esnaf Duası

Mudurnu’da geleneksel hale gelmiş ve yüzyıllardır süre gelen bir gelenektir, Cuma günleri salâ verildikten hemen sonra yapılır. Esnaf duasına esnaflar dükkanlarının önüne ayakta hocanın duasına amin demekle birlikte katılmış olurlar. Yapılan bu bereket duası Orta çarşı ve Demirciler çarşısı olmak üzere iki ayrı yerde aynı anda yapılır. Orta çarşıda yapılan duaya esnaflar ayakta amin derken, demirciler çarşısı esnafları ise duaya oturdukları yerden amin derler. Bunun sebebi ise orta çarşı esnafının hafta boyunca dükkanlarında oturduğu yerden, demirciler çarşısı esnafı ise hafta boyunca ayakta demir dövdükleri için ahilik geleneğinden gelen bir saygı gösterisi olarak kabul edilir. Dua sonrası gönlünden kopan, ölülerinin ruhuna dua okunmasını isteyen varsa “hayır” adı altında sembol olarak ekmek, lokum gibi elde yenebilecek yiyecekler dağıtılır ve alanlar onlar içinde dua ederler.

Bu duanın Mudurnu için başka bir önemi daha vardır. Mudurnu’da her kim yeni bir işyeri açmak isterse açılışını mutlaka Esnaf duasından sonra yapar. Açılışı yapılacak olan dükkan dua sonrası anons edilir kalabalık cemaat açılış yapılacak dükkanın önüne giderek orada dükkanın bereketli olması hayırlı kazançlar sağlaması için hep birlikte dua edilir.

Mudurnu Otelleri

Mudurnu’ya ilk defa geliyor ve nerede konaklayabileceğinizi bilmiyorsanız Yolcu360 ekibi olarak bu noktada da yanınızdayız. Bizde Mudurnu konaklama opsiyonları hakkında araştırmalar yaptık ve bulduklarımızı sizler için derledik. İşte en çok tercih edilen Bolu Mudurnu otelleri:

  • Mudurnu Sarot Termal Otel
  • Melek Hotels Mudurnu
  • Alibey Butik Otel Mudurnu

 

Yorum ekle