Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Samsun’da ne yenir? Samsun gezisinde tatmanız gereken 5 lezzet

Samsun’da ne yenir? Samsun gezisinde tatmanız gereken 5 lezzet

Samsun’da ne yenir? sorusu yolu Samsun’dan geçen herkesin aklına mutlaka gelir. Sizlere daha önce Samsun gezi rehberi ile bu güzel şehrin her noktasını tanıtmıştık. Şimdi ise tatmanız gereken 5 Samsun lezzeti ile karşınızdayız. Gezgin çiftimiz Merve ve Furkan sizin için tada tada gezdi gördü ve yazdı…

Bir şehri gezmenin en keyifli taraflarından biri, yorulup acıkınca insanın kendini o bölgenin yöresel yemeklerin kucağına bırakması. 😊 Hele de mutfağı meşhur olan bir yerdeyseniz. Eh biraz da yemek yemeye düşkün biriyseniz, işte tam da o anlarda değmeyin keyfinize. Sayacağımız güzel lezzetlerden önce bu lezzetlere en kolay nasıl ulaşabileceğinizden bir bahsedelim. En mantıklısı Yolcu360 ile Samsun oto kiralama için araç kiralama seçeneklerini değerlendirmek.

Samsun’da ulaşım

Havayolu ile ulaşım sağlamak isteyenler için en mantıklı tercih Samsun rent a car kapsamında Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama olarak gözüküyor. Sonrasında kara yolu ile merkeze ulaşabilirsiniz. Ya da Samsun araba kiralama için Samsun merkez araç kiralama seçenekleri ile direkt merkezden ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Samsun Mutfağı

İtiraf edelim. Bu konuda Samsun, bir Gaziantep mutfağı kadar popüler değil. Fakat burası da Anadolu’nun dört bir köşesinde olduğu gibi, mutfağı zengin illerimizden. Zaten Karadeniz Bölgesi’nde olup da mutfağında çeşit çeşit lezzeti olmayan şehir olur mu hiç? Olmaz elbette.

Tabi biz de yaptığımız Samsun gezisi sırasında kentin yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı ihmal etmedik. Siz de buraya geldiğinizde, Samsun’da ne yenir diye fazla düşünmeyesiniz diye, bu şehirde ayıla bayıla yediğimiz 5 efsane lezzeti anlatmaya geldik. Samsun’un en bilinen yemeği olan, dillere destan pidesinden başlayalım o zaman.

Bandırma Vapuru Müzesi için tıklayınız.

Samsun’da ne yenir?

  • Samsun Pidesi

Samsun’un en meşhur lezzeti hiç şüphesiz pidesi. Bir kere tattınız mı damağınıza kazınır lezzeti. Öyle ki aklınıza düştü mü Samsun yollarına bile düşürebilir sizi. Bu leziz Samsun Pidesinin 2 çeşidi bulunuyor aslında. Biri Bafra ilçesine özgü olan, kapalı yapılan daha çok boruya benzeyen şekliyle karşımıza çıkıyor. Diğeri ise Çarşamba ilçesinde meşhur olan, daha yayvan bir hamura yapılan yumuşak bir Pide. İşin özü şu. Aslında Samsun Pidesi olarak bilinen, Bafra’ya özgü olan.

Bizde de pide oyları 2’ye bölünmüş durumda. Merve Çarşamba pidesini seviyor Furkan ise Bafra Pidesini. Peki neli pide öneriyorsunuz derseniz Merve kuşbaşı – kaşar, Furkan kıymalıyı öneriyor. Nerede yiyelim derseniz de cevaplarımız şöyle: Bafra’ya uğrama şansınız varsa, Turan Usta’nın Bafra Pidesini deneyin. Yok şehir merkezinden öteye geçemem derseniz, Uyar Pide Salonu’nu tercih edebilirsiniz. Bakalım siz hangisini tercih edece ve neli yiyeceksiniz. 😊

  • Döner

Aslında tam olarak yöresel bir yemek sayılmasa da döner de bu şehir için önemli bir lezzet. Hatta öyle ki yerel halk, Samsun dönerinin üzerine tanımaz. Bunun sebebi de sanırız yaklaşık 100 yıllık bir restoran olan Lezzet Lokantası’nın enfes döneri.

Burası, ete kıyma karıştırmadan odun ateşinde pişirilen döneriyle yıllardır hem yerel halkın hem de şehre gelen turistlerin gözdesi olmuş durumda. Siz de Samsun’da döner yemeye karar verirseniz eğer en geç öğlen 12-1 gibi Lezzet Lokantası’na uğramayı unutmayın.

Samsun Yemekleri
  • Mısır Çorbası

Ana malzemeleri mısır yarması, fasülye, soğan ve tereyağ olan mısır çorbası, Samsun’a özgü olan yöresel yemeklerden biri. Belki Samsun pidesinin –lezzeti birebir buralardaki gibi olamasa da- benzerini başka yerlerde tadabilirsiniz. Fakat mısır çorbasını Samsun’a gelmeden yeme ihtimaliniz biraz az. Fırsatını bulursanız tadına mutlaka bakın deriz. Yoğurtlu ya da sade olarak tercih edebilirsiniz.

  • Turşu Kavurması

Karadeniz’in en eşsiz lezzetlerinden biri olan Turşu Kavurması tabi ki Samsun’un da en meşhur tatlarından biri. Genelde bol soğan ile fasülye turşusunun kavrulmasıyla yapılıyor ancak bazı yerlerde lahana turşusunun da kavrulduğuna şahit olabilirsiniz. Fasülye turşusunun kavrulmuş ekşi hali ne kadar leziz ise lahana turşusu da bir o kadar lezzetli oluyor. Belirtmeden geçmeyelim. Eğer hala turşu kavurmasını tatmadıysanız, Samsun’da mutlaka tadın deriz.

  • Nokul

Samsun denince Merve’nin aklına ilk gelen lezzetlerden biri Nokul. Çıtır çıtır, hafif tatlı, gevrek tadıyla insanı kendine hayran bırakan lezzetin tadına bakınca bir de yanınıza yolluk almak kaçınılmaz oluyor. Çayın yanına efsane yakışan nokulu tatmadan Samsun’dan dönmeyin.

1 yorum

  • İşim gereği karadenizin tüm illerini gezdim dolaştım karadeniz bölgesinde Samsun gibi şehir yok. karadenizin tüm illerinden özellikle doğu karadeniz insanından ikamet eden çok vardır. Samsunun nerdeyse yüzde 70 trabzondan göçmüş yerleşmiş ticaretle uğraşana köklü saygın esnaf insanlardır. Karadenizin en modern şehridir. İnsanları çok sinirli, inatçı ama saman alevi gibidirler, kinli insanlar hiç değiller. Herhangi köyünden birinin bahçesinde görün size bahçesinden hemen bişeyler ikram ederler, sohbet ederler. Çok misafirpervler. aynı zamanda yardımsever ve çok vatanperver insanlardır. Samsunu ve samsunun iyi niyetli insanını çok özlüyorum. Samsunda tam 18 yılım geçti. Hey gidi günler hey.