Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Bu yaz Ege’de mutlaka tatmanız gereken 3 lezzet

Bu yaz Ege’de mutlaka tatmanız gereken 3 lezzet

Bu yaz tatil rotanız Ege Bölgesi ise sadece deniz, kum, güneş ve kültür turları ile ilgilenmeyeceğinizi tahmin ediyoruz çünkü Ege mutfağının birbirinden güzel lezzetleri sizleri bekliyor. Gezgin çiftimiz Merve ve Furkan sizler için bu yaz Ege’de mutlaka tatmanız gereken 3 leziz yemeği listeledi…

Göz kırpan yakamozlarıyla yaz aylarının vazgeçilmezidir Ege kıyıları… Tatlı tatlı esen meltem eşliğinde deniz kenarında oturmak, usul usul çalan şarkıları dinlerken bir şeyler yiyip içmek, eğlenmek gibisi var mı?  Ya her biri kendine has güzellikler ile dolu Ege köylerini baştanbaşa gezmeye ne demeli? Peki pırıl pırıl, tertemiz, birbirinden eşsiz sahillerinde denize girmek? Öncelikle Ege bölgesi baştan başa her noktası gezilip görülesi bir coğrafya. Arabayla Ege turu son dönemlerde oldukça popüler bir yolculuk trendi. Bunun için de en mantıklı tercih araç kiralama. Yolcu360‘ın birbirinden uygun kiralık araç tekliflerine bakmadan yola çıkmayın.

Ege, Akdeniz’e kıyasla daha serin bir denize sahip olmasına rağmen, diğer tüm özellikleriyle birlikte bize yazı doya doya yaşatan bir seyahat destinasyonu. Fakat işin lezzetli kısmı buranın sadece ülkemizin gözde tatil noktalarından biri olması değil.

Ege’de mutlaka tatmanız gereken 3 lezzet

Ege Bölgesi, mutfağıyla da kendini öne çıkaran bölgelerimizden aslında. Özellikle yaz aylarının bezdirici sıcağında en çok tükettiğimiz yemeklerden olan zeytinyağlılarıyla kalbimizde taht kuruyor Ege Bölgesi’nin yöresel mutfağı.

Tabi bunlar öyle bildiğimiz zeytinyağlılardan değil. Her yerde elinizle koymuşsunuz gibi bulamazsınız Egeliler’in yemeklerini. Köylerinde yetişen çeşit çeşit otlardan yaptıkları mezeleri ve yemekleri ile insana parmak yedirtiyorlar adeta. Gidip yerinde yemek de işin püf noktası oluyor. İşte bizim Ege lezzetlerinden en çok beğendiğimiz ilk üç sıra aşağıda.

Otlu Börek

Egeliler’in her bulduğu ottan yemek yapma sanatı keşke bulaşıcı olsa. Bundan en çok karlı çıkan ben olurum galiba. Mesela Ege’yi gezenlere bir veba gibi bulaşsa bu hastalık. Burada yaşayan insanların özel gücü müdür nedir? Bilmediğimiz otlardan öyle güzel yemekler yapıyorlar ki, insan önce hayret edip kalıyor, sonra da hapur hupur mideye indiriyor bu eşsiz lezzetleri.

İşte bunlardan bu tatlardan biri otlu börek. Bu yaz Ege kıyılarına giderseniz eğer, yörede yetişen envai çeşit ottan yapılan bu böreği denemenizi mutlaka tavsiye ederiz. Pazı, ebegümeci, kuzukulağı, ıspanak ve daha nice adını sanını bilmediğimiz ottan yapılan böreğe bir de lor peyniri ekliyorlar ki, yemeyip yanında yatmalık bir lezzet ortaya çıkıyor.  Hele bir de bu otlu börek, Ege’nin şirin köylerinde yaşayan teyzelerin elinden çıkıyorsa, başka bir lezzetli oluyor.

Özellikle Sığacık, Bademli, Şirince ve Alaçatı’da bu lezzeti sıklıkla bulabilirsiniz. Yanına bir de koruk suyu patlattınız mı, oh işte bundan daha güzel yaz menüsü mü olur? 🙂

Kabak Çiçeği Dolması

Ege’ye özgü yaygın lezzetlerden biri olan kabak çiçeği dolmasını herkes bilmez ama bir kere tadına bakan da bir daha asla vazgeçemez. Gerçi bizimki de laf işte. Ege’nin tazecik zeytinlerinden yapılan zeytinyağının girip de lezzet katmadığı bir yemek var mıdır sanki? Bizce yoktur. 🙂

Mayıs ve Haziran aylarında sezonu başlayan kabak çiçeğini hemen hemen Ekim ayına kadar Ege’nin her köşesinde bulmanız mümkün. Sabah erken saatlerde toplanan bu çiçekler hemen ayıklanıyor ve daha tazecikken dolma yapılıyor. Önce sofralarda sonrasında da midenizde yerini alıyor.

Egeliler’in en kıymet verdiği yemeklerden biri olan kabak çiçeği dolmasını Cunda, Alaçatı, İzmir, Çeşme ve Bodrum’da bol bol bulabilirsiniz.

Otlu Dondurma

Özellikle Çanakkale ve çevresinde sıklıkla satılan, bizim de Adatepe Köyü’nde ayıla bayıla yediğimiz otlu dondurma, dünya gözüyle tadına bakabileceğiniz en lezzetli ve en sağlıklı dondurmalardan biri. Ege’nin köylerinde yetişen bitkiler ile keçi sütünün birleşmesiyle ortaya çıkan otlu dondurma gerçekten de tadına doyulmaz bir lezzet.

Benim tavsiyem naneli ve lavantalı olanlar. Ama ısırganlı, zencefilli, kekikli ve daha pek çok çeşidi de bulunuyor. Keşke hepsini denebilseydik fakat ne yazık ki bizim öyle bir şansımız olmamıştı. Son zamanlarda Alaçatı Ot Festivali’nde de görücüye çıkan ve oldukça popüler bir hale gelmeye başlayan otlu dondurmayı eğer bu yaz bir Ege kasabasına giderseniz yemeyi ihmal etmeyin!

Yorum ekle