Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Sakarya: En güzel Sonhabar fotoğrafı nasıl çekilir?

Sakarya: En güzel Sonhabar fotoğrafı nasıl çekilir?

Eylül kapıya dayanınca biz de en güzel Sonbahar nasıl çekilir sorusunun cevabını aradık ve rotamız Sakarya oldu. Profesyonel fotoğrafçılık sanatçısı Emre Ahmet Seçmen sizler için Sakarya‘nın en güzel noktalarında Sonbahar’ın tüm güzelliklerini nasıl kadraja sığdırabileceğinizi yazdı. İşte size Sakarya’yı yeniden keşfetmek için yollara düşürecek fotoğraflar…

Sakarya bölgesi özellikle kalabalık nüfusu ve sanayisi ile bilinir. Ülkenin dört bir tarafından sanayi nedeniyle göç alan bir yapıya sahip olan Kocaeli-Sakarya-Bolu hattı aynı zamanda Türk mimarisinin de örnekleriyle bezeli. Sahip olduğu yeşil alanlar ve karakteristik yapılarıyla ön plana çıkan bu üç ilin ilçeleri özellikle sonbaharda renkli bir o kadar da hüzünlü bir görünüme bürünüyor ve fotoğraf severler için zengin bir hazine barındırıyor. Sakarya’da araç kiralayıp gezmek isterseniz Sakarya araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. İstanbul’dan yola çıkacaksanız da Yolcu360’ın İstanbul araç kiralama tekliflerini görmeden yola çıkmayın.

Sakarya yolunda fotoğrafçılık durakları

Özellikle bu bölgede en çok bilinen Sapanca, Maşukiye, Abant, Kartepe gibi gezi rotalarının aksine (Yedigöller bölgesini daha önce detaylı yazmıştım) daha nezih, orman ve göl manzaraları aynı zamanda Türk mimarisinin farklı örneklerini görüp hem de yerel tatları deneyebileceğiniz Çubuk Gölü, Göynük ve Taraklı rotasına sizleri davet ediyor; bu rotada en iyi fotoğrafları nasıl yakalayabileceğiniz ile ilgili birtakım ipuçları içeren yazımı kaleme alıyorum.

Sakarya rotasına öncelikle Mudurnu’dan başlamak gerekli. Mudurnu, mimarisi ile ön plana çıkan Osmanlı binaları ile ön plana çıkan bir ilçe. Burada özellikle köşkleri andıran heybetli görüntüleri ile ahşap binalar mevcut. Buradaki sokakları ve binaları fotoğraflamak şart.

Çubuklu Gölü

Sakarya’ya bağlı Göynük kasabasını anlatmaya başlamadan önce buraya yakın bir mesafede olan Çubuk Gölü’nden bahsetmek istiyorum. Burası aynı zamanda göl kenarında yel değirmenlerini barındıran bir göl. Bu yel değirmenleri çok yıkık ve virane bir durumda sizleri karşılıyor.

Hikayesine gelince; bir zamanlar “Kadın Krallığı” isimli bir film için çekim mekanı olarak bu göl ve kenarı seçilmiş. Buraya yel değirmenleri inşa edilmiş ve film vizyona girdikten sonra inşa edilen yel değirmenleri ise terk edilmiş ve bu şekilde bakımsızlıktan yıpranarak orada kalmış.

Bu göl rüzgar alsa bile kuytu bir alanda kaldığı için yansıma anlamında çok iyi fotoğraf kareleri verebiliyor. Burada mutlaka HDR çekim yapın. HDR formatında çektiğim bir fotoğrafı sizlerle paylaşıyorum.

Terk edilen değirmenlerin içinde birtakım eski eşyalar hala duruyor. Bu eskimiş atılan eşyalar ile birlikte değirmenlerin iç kısmını siyah beyaz (monochrome) tadında fotoğraflayarak nostaljik bir bakış açısı yakalayabilirsiniz.

Burada standart zoom ve tele zoom lensinizin olması en estetik fotoğrafları yakalamanızı sağlayacaktır. Tripod ve ND filtrenizi de mutlaka yanınızda taşımayı unutmayın. Gölün her bir farklı noktasından farklı doğa ve manzara açıları sizlere veren bir fotoğraf mekanı ile karşı karşıyayız. Gölden biraz yukarı doğru tırmanıp yine değirmenleri de kadraj içine alacak şekilde çekimler yapılabilir. Yine ormanlık bölgelerde 50mm sabit lensiniz ile birlikte arka fonda “bokeh” etkisi yaratarak portre ve insan fotoğrafları da çekebilirsiniz.

Göynük

Göldeki çekim bittikten sonra geleneksel Türk Anadolu mimarisi binaları ve biraz Balkan şehirleri havasında düzenlenmiş ortasından küçük bir dere geçen ve dolaşması çok keyifli bir kasaba olan Göynük’e gelin.

Burada yerel Türk lezzetleri ile ünlü birkaç mekan var ve hem ucuz hem de leziz bir yemek molası verebilirsiniz. Yemek anlamında Sakarya’da çok fazla yetişen kanlıca mantarını tavsiye ediyorum. Bu mantarı farklı yerlerde yakın plan ve makro olarak da fotoğraflayabilirsiniz.

Bu yörede sokaklarda birçok yiyecek satılmakta. Mantar, ceviz, tereyağ, erişte.. aklınıza gelecek birçok ürünü burada hem kaliteli hem de uygun rakamlara satın alabilirsiniz.

Göynük’te özellikle, Sakarya için anlamı büyük olan Zafer kulesine çıkın. Bu kule Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferi simgelemek için Cumhuriyet’in ilanından sonra ilçeye atanan ilk kaymakam tarafından 1923’te yaptırılmış. Burada hem geniş plan hem de panoramik olarak farklı çekimler yapabilirsiniz. Yine ilçe merkezindeki sokaklarda ve meydanda dolaşırken yukarıdaki kuleyi görecek şekilde çekimler gerçekleştirebilirsiniz.

Göynük aynı zamanda birçok film ve dizi için de kullanılan bir ilçe olmuş. Ömer Kavur’un yönettiği “Akrebin Yolculuğu”, Kıvanç Baruönü’nün yönettiği “Kocan Kadar Konuş 2” ve Türk televizyon tarihinin en önemli dizilerinden olan “Muhteşem Yüzyıl” ın birkaç sahnesi burada çekilmiş. Korunan mimarisi, doğası ve sakinliği ile sinema & dizi sektörü tarafından çok fazla tercih edilen bir ilçe olan Göynük bu haberlerle daha da fazla yerli yabancı turist çeken bir yer haline gelmiş.

Taraklı

Sakarya rotamızın sonunda Taraklı ilçesine uğrayın. Mudurnu, Göynük ve Taraklı üçü de Türk mimarisinin eski zenginliklerini barındıran bir yapıya sahip. Burada mutlaka yürüyerek sokakları detaylıca turlamak gerekli.

Sonbaharda renklenen sokakları kaplayan ağaçların fonlarında portre, sokak, mimari, doğa her türlü fotoğrafı çekebilmek mümkün. Daha önceki Yedigöller yazımda bahsettiğim dijital fotoğraf müdahalesinde kullanılan “Indian Summer” efektini ise burada çektiğiniz fotoğrafları dijital olarak bilgisayarda işleme sırasında tekrardan kullanabilir ve daha doygun ve keskin yaprakları elde edebilmeniz mümkün.

Son olarak Taraklı’dan İstanbul’a dönüş yolu üzerindeki Doğançay beldesine uğramanızı tavsiye ediyorum. Burası Anadolu’dan İstanbul istikametine giden tren yolu üzerinde ağaçların içinde kalmış çok gizli güzelliğe sahip bir yer. Osman Sınav’ın yönettiği, Kenan İmirzalıoğlu’nun başrolünde yer aldığı “Uzun Hikaye” filminin büyük bir kısmı burada çekilmiş ve en güzel sonbahar manzaralarında kömürlü trenler eşliğinde muazzam bir görsellik yakalanmış. Maalesef şimdi tren yoluna girilemiyor. Çünkü film çekildiği zaman yüksek hızlı tren hattı yoktu ve tren yolu açıktı. Şimdi ise yüksek hızlı tren bu beldeden geçiyor ve burada da duruyor. Hattaki risklerin aza indirilmesi için tren yolu komple etrafı kapatılmış. Ama yine de görmeye değer bir görsel şölen olduğu kesin.

Sakarya çok güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bir gezi noktası, kesinlikle değerlendirin. Bir sonraki fotoğraf rotasında görüşmek üzere 🙂

 

1 yorum

  • merhabalar
    Güzel resimler ve göynük ilçesini anlatan bir yazı yaşmışsınız.Okurken bir şey dikkatimi çekti göynük kasabası sakarya’ya bağlı bir kasaba değildir.Bolu’ya bağlı bir kasabadır.Sakarya ve bolu il sınırda bulunmaktadır.Sadece bilgilendirmek istedim