Yolcu360 Blog
Rize Zilkale Gezi Rehberi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Rize Zilkale Hakkında Genel Bilgiler

Rize Zilkale Hakkında Genel Bilgiler

Rize Zilkale hakkında bilgi arayanlar için yazdık. Rize Zilkale’de ne yapılır, Zilkale’nin tarihçesi ve Zilkale’de ne yenirRize Zilkale hakkında genel bilgiler, Yolcu360 ekibi tarafından derlendi. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak burayı keşfetmeye ne dersiniz?

Rize Zilkale Çok Acayip Bir Yer!

Rize Zilkale Gezi Rehberi

Karadeniz bölgemizde birbirinden güzel tarihi ve doğayla iç içe birçok yer bulunmaktadır. Bu yerlerden en ilginç olanlarından birisi de Rize sınırları içerisinde yer alan Zil Kale. Bu yazımızda Zilkale ile ilgili birçok bilgiyi bulabileceğiniz gibi Rize’ye gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken bu yere, nasıl ulaşırım? Gibi aklınızda bulunan soruların cevabını da bulabileceksiniz. İşte detaylarıyla Rize Zilkale.

Rize Zilkale Hakkında Genel Bilgiler

Zil Kale, bölgenin en önemli eserlerinden birisidir. I. derece Arkeolojik sit alanı içerisinde bulunan kale, Çamlıhemşin’e 12 km uzaklıkta bulunan Fırtına Deresi’nin yamaçları üzerine kuruludur.  Kesin yapım tarihi bilinmeyen kale, 8 burç ve 1 gözetleme kulesinden oluşmaktadır. Kalenin deniz seviyesinden 750 metre yükseklikte, dere yatağından ise 100 metre yükseklikte oluşu stratejik önemini arttırmakta, doğal bir savunma hattı oluşturmaktadır. Kalenin vadiye hâkim oluşu beraberinde mükemmel manzaraları da getirmektedir.

Karadeniz turu için yazımıza tıklayınız.

Kalenin Tarihçesi

Rize Zilkale Gezi Rehberi

Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de Trabzon İmparatorluğu döneminde Kommenoslar ya da yerli lordlar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Kale bütün dönemlerde askeri amaçlarla kullanılmıştır. Bunun nedeni Kalenin, Kale-i Bala, Ciha Kale gibi kalelerin ve sonu İspir olan orta çağ kervan yolunun güvenliğini sağlıyor oluşudur. Osmanlı Devleti’nin feth girişimleri sonucunda kaleye “Kale-i Zir” adı verilmiştir. 2008 yılında restorasyon çalışmaları başlamış, 2011 yılında ise bitmiştir.

Karadeniz turunda mutlaka görmeniz gereken 5 Karadeniz Köyü için tıklayınız.

Kalenin İç ve Dış Yapısı

Rize Zilkale Gezi Rehberi

Kale dış surlar, orta surlar ve iç kısımda bulunan kaleden oluşmaktadır. Kuzeybatı yönünde bulunan patika yol takip edilerek dış kaleye ulaşılır. Dış kaleden, orta surlara orada bulunan terasla gidilir. Oradaki kapıdan da geçtikten sonra orta kaleye ulaşılır. Burada 3 önemli yapı bulunmaktadır. Bunlar: muhafız binası, şapel ve baş kuledir. Duvarlarda bulunan kiriş delikleri sayesinde kalenin 4 katlı olduğu anlaşılmaktadır. Kulenin en üstü teras şeklindedir. Kalede size mükemmel bir manzara eşlik eder. Kalenin manzarasını doğu da bulunan pencerelerden izleyeceğiniz gibi terastan da izleyebilirsiniz.

Not: Çalışmalar sonucunda kalede bulunan 2 el topu Trabzon Müzesi’nde sergilenmektedir.

Zilkale / Rize Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Kaleye Ulaşım Nasıl Gerçekleştirilir?

Rize Zilkale Gezi Rehberi

Pazar ilçesini 8 km geçtikten sonra Çamlıhemşin yol ayrımına girilir. 22 km sonra Çamlıhemşin’e ulaşılır. Çamlıhemşin’den sonra Ayder’e sapmadan yol takip edilerek Mollaveyis’e ulaşılır. Burada yolun dereden yükseldiğini göreceksiniz biraz daha gittikten sonra Zil Kale’yi görebilirsiniz.

Bu sebeplerden dolayı Rize’yi seyahat eden kişilerin gezilecek yerler listesinin en başında Zil Kale gelmektedir.

Yazımıza Bıjıskyan’ın Zil Kale hakkında söylemiş olduğu şu sözlerle “Kayalığın üzerinde bulunan ve Zil Kale denilen eski bir kalenin içinde insana şaşkınlık veren kemerli binalar ve büyük bir kule vardır. Kalenin alt ucu, tepelerin üzerinde başka kalelere ve eski bir kilise kalıntıları bulunan Fırtına Deresi’ne kadar uzanır.” Son verelim.

Rize araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Yorum ekle