Yolcu360 Blog
nisanda-gokyuzu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Nisan Ayında Gökyüzünde Neler Olacak?

Nisan Ayında Gökyüzünde Neler Olacak?

Yıllar önce de gökyüzünde neler oluyor diye merak ediyorduk. 2022 yılında da merak ediyoruz. Çünkü insan her şeyden önce merak eden bir canlı. İnsan hayatını belli koşullar içinde sürdürürken geleceğini hep merak ediyor. Bu merak ise insanı bir şeylere anlam yüklemeye sevk ediyor. Gökyüzü anlam yüklemek veya birtakım şeylerin değiştiğini hesap edebilmek için oldukça elverişli bir ortam. Çeşitli doğa olayları, yıldızlar, gök cisimleri insanın anlama çabasında kullandığı birer araç niteliğinde. Peki Nisan ayında gökyüzünde neler olacak?

Gökyüzüne Duyulan Merak

Geceyi ve gündüzü yaşayan, gök cisimlerinin hareketlerini fark eden insan, çeşitli hesaplamalar geliştiriyor. Bu matematiksel hesaplardan yola çıkarak tahminleri dile getiriyorlar. 

Söz konusu olan tahminler bugün astroloji ile de ilişkilendiriliyor. Yaygın inanışa göre on iki adet burç grubu var. Bu burç grupları belli takım yıldızlarına referans ediyor. 

Elbette astroloji tarot değil, büyü değil. Aslında bu batıl inançlardan farklı olarak gözleme daha yatkın. Fakat bir bilim de değil. 

Günümüzde astroloji sözde bilim olarak kabul ediliyor. Çünkü herhangi bir parametreye dayalı olarak ispatlanabilir bir çalışma yapılmış değil. 

İnsanların kendini tanıma arzusu, bu koskoca evrende olup bitenleri anlama ihtiyacı, merakı günümüzde dahi astrolojiyi popüler kılıyor. Astroloji de kendi içinde bir sistem ve belli bir terminolojiye sahip. 

Gökyüzü Merakı: Astroloji ile Astronominin Farkı

Sosyal bilimler alanında yazılmış kişilik kuramları çalışmaları mevcut. Peki insanları burçlarına bakarak kategoriler üzerinden değerlendirmek, sizce usdışı mı? Yine de burcumun özellikleri bana uyuyor diyebilirsiniz. 

Doğduğu zaman dilimine denk gelen burç grubunun özelliklerini taşıdığını iddia edenler için bir deney yapılıyor. Bu çalışmanın ismi Barnum Forer etkisi. 

Barnum Forer etkisi isimli çalışmayı ve buna benzer başka bilimsel çalışmaları daha detaylı araştırabilirsiniz. Ama biz yine de kısaca şöyle bir bahsedelim. 

Bu çalışmada önceden haber verilmeyen deneklere, rastgele yazılmış özelliklerin olduğu kağıtlar dağıtılıyor. Bu özelliklerin kişilerin burçlarına uygun olduğu iddia ediliyor. Özelliklerin çoğu olumlu olduğu için görülüyor ki insanlar bunlara inanma eğiliminde. 

Burç yorumlarındaki genel ve olumlu ifadelere inanmak isteyen bir tarafımız var. Çünkü hem kendimizi tanımak hem de övülmek istiyoruz. Üstelik geleceği merak ediyor ve ondan korkuyoruz. 

Bu ilk ve son deney değil aslında. Daha sonra da birçok çalışma yapılıyor. Fakat bu çalışmalara rağmen astrolojiye inanan insan sayısı bir hayli fazla. 

Her ne kadar bilim çevresi, astrolojiye inananların narsist özellikler göstermeye daha eğilimli olduğunu söylüyorsa da ilginç çalışmalar da var. Mesela doğduğumuz mevsimin bile anne karnındaki çocuğa etki etme payı bulunuyor. 

Bu yazı boyunca astroloji konusunda nihai bir karara varamayacağımız kesin. Ama araştırması oldukça eğlenceli bir alan. Bu sözünü ettiğimiz çalışmaları ve daha fazlasını okumak isteyebilirsiniz. 

Gelelim Nisan ayında gökyüzünde neler olacağı mevzusuna. Doğrusu astrolojiye inanalım ya da inanmayalım, bu durum gökyüzüne bakmamıza engel değil. Aslında astronomi bilimi de gökyüzünü referans alan bir bilim dalı. 

Bu yazımızda Nisan’da yıldızlar ne durumda olacak, Nisan ayında gezegenler nasıl bir konumda bu konulardan bahsetmek istiyoruz. 2022’nin Nisan ayı oldukça hareketli geçeceğe benziyor. 

Nisan’da yıldızlar ne durumda, Nisan ayında gezegenlerin hareketleri nasıl olacak gibi sorular merak konusu oluyor. Gelin hep beraber Nisan ayında gökyüzünde neler olacak, bir bakalım. 

Nisan Ayında Gezegenler

nisanda-gokyuzu-1

Nisan ayının başından itibaren Merkür, batı ufku doğrultusunda yükseliyor. Merkür Nisan ayı boyunca akşam gökyüzünde bulunan tek gezegen oluyor. 

En küçük ve Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, alacakaranlıkta görülecek kadar yükseliyor. Fakat bu seyir keyfini yaşamak için Nisan ayının ortalarını beklemelisiniz.

Gökyüzündeki en parlak gezegen olan Venüs ise Nisan ayının başlarında doğu – güneydoğu ufkunda. Ayrıca Nisan ayının başında, Satürn adlı gezegen ile yakın konumda yer alıyor. Venüs, ay sonunda Jüpiter ile yakın konumda oluyor. 

Savaş gezegeni olarak bilinen Mars ise neredeyse gökyüzündeki konumunu koruyor. 5 Nisan sabahı, Satürn’e çok yakın bir konumda. 

Bereketi temsil ettiğine inanılan Jüpiter, geçtiğimiz ay Güneş’e çok yakın bir konumda yer alıyordu. Bu nedenle Jüpiter’i göremiyorduk. Nisan ayında ise Jüpiter, doğu – güneydoğu ufkunda doğuyor. 

Jüpiter Nisan ayı içerisinde, her gün daha da erken doğuyor. Nisan ayının sonlarına doğru, güneş doğmadan ufkun üzerinde bulunacak. 

Disiplin ve öğretici olma yönü ile anlam yüklenen Satürn isimli gezegen, gün ağarmadan doğuyor. Üstelik giderek daha da erken doğması gerektiğinden Nisan ayının sonlarında, gece üç gibi doğu – güneydoğu ufkuna yükseliyor. 

Kuzey ışıklarıyla ilgili yazımızı okumak için tıklayın.

Nisan’da Yıldızlar ve Gökyüzü

Nisan ayının son günü Güneş tutulması yaşanıyor. Fakat bu tutulma, dünyada yalnızca Güney Amerika kıtasının güney kesimlerinden gözükecek. Çünkü kıtanın güneyinin yakınlarında ay, güneşin yaklaşık %40 oranlık bir kısmını kapatıyor. 

Nisan Ayında Gökyüzünde Neler Olacak? Nisan Ayında Ay’ın Durumları

  • 1 Nisan: Yeniay evresi.
  • 7 Nisan: Ay enöte denilen konumda.
  • 16 Nisan: Dolunay evresi.
  • 19 Nisan: Ay enberi denilen konumda.
  • 22 Nisan: Meteor yağmuru (Türkiye’den seyredilemiyor.)
  • 23 Nisan: Sondördün evresi.
  • 24 Nisan: Satürn ile yakın görünümde.
  • 26 Nisan: Mars ile yakın görünümde.
  • 27 Nisan: Jupiter ile yakın görünümde.
  • 30 Nisan: Güneş tutulması yaşanıyor ve Ay yeniay evresinde. 

Nisan Ayında Gökyüzünde Neler Olacak? Nisan Ayının Önemli Gökyüzü Açıları

  • 3 Nisan: Güneş – Merkür kavuşumu oluyor.
  • 5 Nisan: Mars – Satürn kavuşumu oluyor.
  • 8 Nisan: Merkür – Mars Altmışlığı denilen bir açı oluyor.
  • 10 Nisan: Merkür – Plüton Karesi denilen bir açı oluyor.
  • 12 Nisan: Jüpiter – Neptün kavuşumu oluyor.
  • 13 Nisan: Güneş – Satürn Altmışlığı denilen bir açı oluyor. 
  • 18 Nisan: Merkür – Uranüs kavuşumu oluyor. 
  • 24 Nisan: Merkür – Satürn Karesi denilen bir açı oluyor. 
  • 27 Nisan: Merkür – Jüpiter Altmışlığı denilen bir açı oluyor. 
  • 29 Nisan: Plüton geri harekete başlıyor. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle