Manzara fotoğrafı çekilecek yerler arıyorsanız, sizin için harika önerilerimiz var. Dört bir köşesinde farklı güzellikle manzaralarla kaplı ülkemiz, fotoğraf çekimlerinde tam bir süperstar.
Ülkemiz doğa resmi ve doğa manzaraları çekmek isteyenler için inanılmaz bir kaynak. Doğal güzellikleri, tarihi zenginliği, dört mevsimin de yaşanması fotoğrafçılık için elverişli olmasını sağlıyor.
Türkiye’de manzara fotoğrafları çekmek için en güzel yerler nereleri? Yeni manzaralar arayan fotoğrafçılar için en güzel yerleri listeledik. Bakalım, profesyoneller nereleri tercih ediyor? Fakat öncesinde manzara fotoğrafçılığı konusunu kısaca açalım.
Manzara Fotoğrafı Nasıl Çekilir?
Doğa, geçmişten günümüze sanatın en büyük ilham perisi. Fakat günümüzde doğayla beraber insan yapımı binalar ve şehirler de manzara fotoğrafçılığının sahneleri arasında.
Mükemmel manzara fotoğrafı çekebilmek için öncelikle tecrübe, sonrasında çekime uygun bir fotoğraf makinesi gerekir. Bu noktada ünlü fotoğrafçıların ortak bir görüşü var. Çok pahalı bir fotoğraf makinesi teknik açıdan iyidir; fakat mükemmel fotoğraflar, fotoğraf makinesini nasıl kullanacağını bilmede ve gözde saklıdır.
Mükemmel manzara fotoğrafı nasıl çekilir? Dikkat etmeniz gereken etmenler şunlar:
- Kompozisyon
- Objektif
- Lens
- Filtre
- Tripod
Profesyonel manzara fotoğrafı çekmek için tripod kullanmamız şart mı? Değil, fakat tripod makinenizin titremesini önler. Böylece geniş kadrajlı bir manzara fotoğrafı çekerken flu bölgeler oluşmaz. Ayrıca uzun pozlama için olmazsa olmazdır.
Manzara fotoğrafçılığı çekerken geniş açı lensler tercih ediliyor. Ayrıca polarize filtreler de kullanılan bir diğer araç. Polarize filtreler, sadece istenen yönde yansıyan ışığın fotoğraf makinesine ulaşmasını sağlayan bir ekipman. Böylece bulut ve ağaç yapraklarını çekerken netlik elde etmemizi sağlıyor.
İyi manzara fotoğrafı çekmenin bir altın kuralı da zaman dilimi. Manzara fotoğrafçılığında yapay ışık kullanma şansınız bulunmadığı için (Çok ekstrem projelerde kullanılabilir tabii ki. Mesela Reuben Wu’nun işleri.), doğal ışıktan yararlanmanız gerekiyor.
Mesela gün doğumu ve gün batımı zamanları, güneşi bir ışık objesi olarak kullanabileceğimiz zamanlar.
Manzara Fotoğrafçılığı Hakkında
Manzara fotoğrafçılığı kolay gibi görünse de, aslında zor bir kategoridir. Bunun için temel eğitimlere göz atmanızı öneriyoruz. Youtube, Vimeo vb. video paylaşım sitelerinde görsel anlatımlı olarak bu tür eğitimlere erişebilirsiniz.
İstanbul’da Manzara Fotoğrafı Çekilecek Yerler: En İyi 4!
İstanbul manzarası çekmek istiyorsanız, şehirde gidebileceğiniz birçok nokta var. Karşınızda, İstanbul’un güzel manzaralarından yararlanmak için ideal yer listemiz!
1 – Galata Kulesi: Panoramik İstanbul Manzaraları
İstanbul’u 360 derece açıdan ve yukarıdan görmenizi sağlayan Galata Kulesi, İstanbul manzaraları fotoğraflar çekmek için ideal. Burada büyüleyici fotoğraflar elde etmek çok kolay çünkü inanılmaz bir Haliç manzarası sizi bekliyor.
2 – Vapurlar: Bir İstanbul Klasiği
İstanbul fotoğrafçı çekmek istiyorsanız, vapurlardan harika manzaralar yakalayabilirsiniz. Bu noktada vapurlar uzun pozlama yapmanız mümkün olmayabilir. Yine de vapurlar İstanbul’un hiçbir yerinden elde edemeyeceğiniz kıyı manzaraları sağlıyor.
3 – Ortaköy: Bir İstanbul Masalı
15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nün tam altında uzanan Ortaköy, muhteşem İstanbul manzaraları için gidebileceğiniz bir yer. Cami ve köprü figürlerini içeren bir İstanbul manzarası yakalamak için en iyi yer burası, diyebiliriz.
4 – Kız Kulesi: İstanbul’da Manzara Fotoğrafı Çekilecek Yerler
İstanbul kıyılarını çekebileceğiniz bir diğer yere geliyoruz, Kız Kulesi. İstanbul Boğazı’nın üzerinde bulunan konumu sayesinde burada şehri 0 derece görebiliyorsunuz. Kulede bir de restoran var. Hem fotoğraf çekimi hem de36 keyifli bir etkinlik yapmak isterseniz, Kız Kulesi gezisini bir düşünün deriz.
Türkiye’de Harika Manzara Fotoğrafı Çekilecek Yerler: En İyi 5!
İstanbul’dan daha büyük düşünüyoruz ve Türkiye’de en iyi fotoğraf çekebileceğiniz yerlere geçiyoruz.
1 – Tuz Gölü: Türkiye’de Manzara Fotoğrafları Çekilecek Yerler
Van Gölü’nden sonra ikinci büyük gölümüz Tuz Gölü, kesinlikle inanılmaz manzaralar sunan bir yer. Burada sanki başka gezegende manzara fotoğrafı çekiyormuşsunuz gibi sonuçlar elde edebilirsiniz. Gölün bembeyaz dokusunun mavi gökyüzüyle birleştiği yerde, kesinlikle büyüleyici kareler yakalayabilirsiniz!
Tuz Gölü’nü bazı dönemlerde flamingolar ziyaret ediyor. Ayrıca burada baykuş sürüsüne de denk gelmek mümkün. Görüntüsü yeterince ilgi çekici olan Tuz Gölü, kuşlarıyla beraber harika doğa manzaralarına sahne oluyor.
Tuz Gölü’nde fotoğraf çekmek için en iyi zamanı arıyorsanız, güneşin çok parlamadığı zamanları seçin. Çünkü güneş tepedeyken gölün dokusuyla birleşince çok güçlü yansımalarda neden oluyor. Deneysel fotoğraflar çekebilirsiniz ama manzara fotoğrafı çekmek için ideal olmaz.
Ankara’nın ilçesi Şereflikoçhisar, Tuz Gölü’ne en yakın yerleşim yeri. Şereflikoçhisar, Tuz Gölü arası yaklaşık olarak 13 km. Yani buraya araçla 10 dakikada varmak mümkün. Ankara araç kiralama opsiyonlarına bakarak, Tuz Gölü’ne gitmek için kendinize bir araç bulabilirsiniz.
2 – Şavşat: Doğa Manzaralarının Kutsal İlçesi
Batı Karadeniz, doğal güzellikleriyle pek meşhur. Artvin’in ilçesi Şavşat, bu güzelliklere tanık olabileceğiniz nadir yerlerden biri. Akarsular, yaylalar, ormanlar, şelaleler… Burada doğa ve manzara fotoğrafçılığı ile ilgili her etmeni bulabilirsiniz.
Sahara Karagöl Milli Parkı, doğa manzaraları için mükemmel bir seçim olur. Köy hayatını içeren pastoral manzaraların fotoğrafını çekmek istiyorsanız, Maden Köyü’nü not edin. Özel mimarisi ve kendine has ahşap evleriyle kesinlikle büyüleyici bir yer. Şelale fotoğrafı çekmek isterseniz, Mençuna Şelalesi sizi bekliyor.
Artvin merkez araç kiralama fiyatlarına şimdi bakın!
3 – Pamukkale: Başka Gezegendeymişsiniz Gibi
Volkanik hareketler sonucunda oluşan Pamukkale travertenleri, sıra dışı manzara fotoğraflarına sahne oluyor. Eski zamanlardan beri şifalı termal suları insanları kendine çekiyor. Kleopatra Havuzu ve Hierapolis Antik Kenti, tarih öncesinden kalan anıları içeren fotoğraflar çekmek için ideal.
UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Pamukkale, teraslı tepeleri ve kaynak sularından çıkan dumanlarıyla harika doğa fotoğraflarına dönüşebilir. Manzarası büyüleyici bu yerin fotoğraflarını çekerken hemen yanı başındaki antik kenti de fotoğraflayabilirsiniz. Tiyatrosu, kapılar, hamam ve havuzlarıyla oldukça güzel bir antik kenttir. Kleopatra havuzu da yılın her anı 36 derece olan suyuyla, içine de girebileceğiniz görsel bir şölen sunmaktadır.
Pamukkale’ye ilkbahar döneminde gitmek aşırı yaz sıcağından korunmanıza ve yeşillenen doğanın da görsele katılmasıyla daha iyi manzara fotoğrafları çekmenize yarayacaktır. Pamukkale Denizli’ye 13 km. Turistik bir yer olduğu için de ulaşım da sorun yaşamazsınız. Ayrıca Pamukkale şaraplarıyla da ünlü bir bölgedir. Şaraplardan sevdiklerinize hediye alabilirsiniz.
Denizli araç kiralama için tıklayınız.
4 – Mersin: Akdeniz’de Manzara Fotoğrafı Çekilecek Yerler
Mersin muhteşem doğası ile manzara fotoğraflarına ilham veriyor. Akdeniz’in eşsiz plajlarına sahip bu güzel şehrin her yeri, fotoğraf çekmek isteyenlerin uğrak mekanı. Sunturas Şelalesi, Cennet Cehennem ve Astım mağarası, Kocahamzalı Köyü civarı, Müftü deresi, Silifke Göksu Nehri ve Göksu Deltası, Mut Yerköprü Şelalesi, başlıca fotoğraf çekebileceğiniz yerlerden.
Günün farklı saatlerinde farklı güzelliği olan bu yerlerde sayısız, güzel fotoğraf çekebilirsiniz. Mersin’de her bütçeye göre otel ve pansiyon bulabilirsiniz. Bazı bölgelerde günlük kiralama için evler de var.
Bu arada Mersin’de ne yenir: Mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında ise tantuni geliyor.
5 – Kapadokya: Peri Bacaları Fotoğrafları
Peri bacaları eşsiz ve büyüleyici görüntüsüyle gidilip görülmesi gereken ve fotoğraf makinenizle mutlaka ölümsüzleştirmek isteyeceğiniz yerlerden…
Kapadokya, İpek Yolu üzerinde bulunan ticaret sayesinde gelişmiş şehirlerden biriydi. Bu nedenle yapacağınız Kapadokya’yı her yıl turist akınına uğratan şey aslında tarihi değil coğrafi. Peri bacaları diye adlandırılan yağmur, rüzgar ve sel sularının aşındırmasıyla oluşan koni biçimindeki büyülü yapılar…
Bu kadar olağanüstü görünen bir şeyin elbette büyülü gelmesi normal ama aslında bu görüntüyü jeolojik zamanlardaki aktif volkanlar. Kolay işlenebilen bu tüf tabakası sayesinde insanlar bunları oyup evler, kiliseler inşa etmişler.
Buraları görürken kafanızdan hikayeler uydurmadan geçemeyeceğinizi hatırlatalım. Ayrıca her dağın öyküsü, mitleri olduğu gibi Hasan Dağı’nın da belki bildiğiniz belki de orada duyacağınız öyküleri var. Duymazsanız okumanızı tavsiye ederiz. Bu sizi o coğrafyaya yakınlaştırıyor.
Kısacası Kapadokya’nın atmosferi o kadar büyülü ki… Çok güzel manzara fotoğrafları çekebilirsiniz.
Çokça peri bacalarından, eşsiz manzaradan bahsettikten sonra Kapadokya’ya kadar gidip yeraltı şehirlerini görmeden de olmaz tabi. Kapadokya’nın çok kendine özgü bir mutfağı olmasa da testi kebabı ve kuru kaymak yöreyle özdeşleşmiş ve denenmesi gereken lezzetlerden.
Kalacak yerde sorun yaşamazsınız çünkü burada her bütçeye göre otel var. Hatta öyle ki manzarasına göre otel seçebilirsiniz. Ayrıca dinlenirken de Kapadokya’nın atmosferini yaşamış olursunuz.
Nevşehir Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirmek için tıklayınız.
Yorum ekle