Mersin mutfağı belki de Türkiye’nin en zengin yemek kültürünü barındırıyor. Peki, Mersin seyahati için Mersin’de ne yenir sorusunun yanıtı ne olabilir? Başka bir deyişle Mersin’in nesi meşhur?
Mersin’de Ne Yenir?
Mersin’de ne yenir sorusuna verilecek cevap az çok aynıdır. Fakat biz bu yazımızda bu soruya farklı yanıtlar da vereceğiz. Çünkü Mersin mutfağı gerçekten kendine has ve özel bir mutfak.
Antik dönemin kalıntılarını taşıyan, Akdeniz’in güneyinde bir Anadolu şehri Mersin. Adını şehrin yakınlarında yaşayan Türkistan’dan gelen Mersinli aşiretinden aldığı söylenir. Sıcaklığın nefes almayı zorlaştıracak seviyelere çıktığı görülse de kendine has, her gün daha da gelişen, turizm açısından fark yaratmış, her alanda uygun fiyatlarla karşılaşacağınız bir şehirdir. Tatilleriniz de farklı bir deneyim edinmek isterseniz Mersin güzel bir seçenek olacaktır. Keşfedilmemiş sakin koyları, Akdeniz’in esintileri, meşhur balık restoranları, lüks otelleri ile yılın yorgunluğunu Mersin de atabilirsiniz. Ancak bu şehre gidip de köy ve kasabalardaki yöresel lezzetleri denemeden dönmek olmaz.
Mersin yemekleri listesinde yer alan tatlı ve ana yemeklerin hatta mezelerin hepsi farklı kültürlerden izler taşıyor. Aslında bu şehir içinde yaşayan birçok farklı etnik köken sebebiyle geniş bir yemek kültürüne sahip. Çukurova ve Güneydoğu’nun yansımalarını taşımakla birlikte bölgede yaşayan Arap halkı sayesinde Arap mutfağı ile birleşmiştir. Yemekleri genelde acılı, ekşili, salçalı ve bol baharatlıdır. Et ise olmazsa olmazları arasındadır. Özellikle kuzu ve koyun eti tercih sebebidir. Sahil kesiminde yer alan Mersin deniz ürünleri açısından da oldukça zengindir. Sahilde bulunan restoranlar da balık, karides ve kalamar gibi Mersin’in taze, günlük deniz ürünleri ile öğle yemeğinize lezzet katabilirsiniz. Üstüne bir de dondurmalı irmik tatlısı isterseniz değmeyin keyfinize.
Mersin’in Yöresel Yemekleri Nelerdir?
Akdeniz’in eşsiz ot, sebze ve meyveleri, Anadolu’nun havası suyu ve Arapların leziz baharatlarını buluşturan Mersin’in meşhur yemekleri listesi oldukça kabarık. Meşhur Tarsus Kebabı, ister fıstıklı ister cevizli Kerebiç, enerji kaynağı cezerye, sıkma, fındık lahmacun, kaşarlı karides, hamur çorbası, Bunbar, döğme, fellah et haşlama ve daha birçoğu özenle hazırlanmış Mersin sofralarında yerini alıyor.
Mersin’in Kalbi: Tantuni!
Mersin’de ne yenir elbette tantuni yenir. Mersin eşittir Tantuni desek, hiç de yanlış sayılmaz doğrusu. Mersin mutfağı ile adeta özdeşleşmiş, herkesin gönlünde taht kurmuş, Araplardan gelme olduğu söylenen Mersin’e has bir dürüm çeşididir. Her şehir de mutlaka en az bir tane tantunici bulmak mümkün. Fakat kimse Mersin’de yapılan tantuninin eline su dökemez doğrusu. Mutlaka gidip yerinde denemek gerekir. Püf noktası sac da ve kuyruk yağı ile pişirilmesidir. Tantuni hazırlamak için etler çok küçük kuşbaşı şeklinde doğranıp kızgın yağda çevrildikten sonra sumak, maydanoz, domates ve çeşitli baharatlar ile ekmek veya dürüm arası yapılır. Limon ve acı biber turşusu ile servis edilir.
Mersin’in Meşhur Tatlısı Kerebiç
Mersin’de ne yenir sorunun en tatlı yanıtı kerebiç. Genellikle tantuni üstüne ikram edilen kerebiç çayla iyi gidiyor.
Kerebiç daha çok Ramazan aylarında tercih edilen Mersin’e özgü kalp sağlığına iyi geldiği söylenen bir çeşit tatlı. Tantuniden sonra şehrin en meşhur yiyeceği diyebiliriz. Kerebiç tatlısının en önemli özelliği çöven otunun şekerle karıştırılmasıyla ortaya çıkan bir köpük ile servis edilmesidir. Yumurta, pudra şekeri, un irmik ve yağ ile elde edilen hamur biraz dinlendirilip içine ceviz ve tarçın karışımı koyularak bohça gibi kapatılıp tepsiye diziliyor. Fırında pişirilen tatlı üzeri biraz kızardıktan sonra çöven otu ile hazırlanan köpük ile buluşturularak servis ediliyor.
Yorum ekle