Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Lviv Gezi Rehberi / Lviv Tarihi Yerler / Ukrayna

Lviv Gezi Rehberi / Lviv Tarihi Yerler / Ukrayna

Doğu Avrupa‘da yer alan olan güzeller güzeli bir ülke olan Ukrayna; Rusya, Slovakya, Romanya, Beyaz Rusya, Polonya, Macaristan ve Moldova ile komşu. Özellikle son zamanlarda ülke içerisinde Lviv ve Kiev gibi Ukrayna şehirleri oldukça popüler. Ukrayna gezi rehberi için yola çıkmak istiyorsanız, ilk şehriniz mutlaka Lviv olmalı.

Lviv gezi rehberi

Lviv son zamanlarda özellikle Türklerin en gitmek istediği yerlerden oldu. Türkiye’ye yakınlığı, Türk vatandaşlarından vize istememesi ve en önemlisi paramızın Ukrayna’da değerli olması. Yüzler bir güldü dimi okuyunca? Gülünmeyecek gibi değil gerçekten… Madem Lviv gezilecek yerler için plan yapmaya başladınız hemen Lviv gezi rehberi için gezilecek yerleri sıralayalım.

  • Pazar Meydanı (Rynok Square)

Lviv gezi rehberi için şehrin en ünlü meydanından başlamaya ne dersiniz? O kadar ünlü ve merkezi ki, Rynok Meydanı’na gitmemeniz zaten imkansız… Lviv’de her yer bu meydana çok yakın o yüzden yolunuz kesinlikle buradan geçmek zorunda.

  • Belediye Binası ve Ratusha Kulesi

Lviv gezi rehberi içerisinde bulunan ve 1827 yılında yapılan bir yapının kulesi size harika Lviv manzarası sunuyor. Baştan söyleyelim uzun bir merdiven çıkmak zorundasınız tepeye ulaşmak için dizlerinizde vs. bir sıkıntı varsa bu maceraya hiç başlamayın. Elit Fukara tavsiyeniz ise tatilinizde havanın en sakin olduğu zamana denk getirin kuleyi, malum tepe uçuyor. Bilet fiyatı ise 40 girivna (9 TL)…

  • Opera Binası

1901 yılında Neo-Rönesans tarzında inşa edilen opera binası, neden Lviv gezi rehberi kapsamında diye merak edebilirsiniz. Çünkü kendisi Avrupa’nın en güzel opera binalarından biri olarak gösteriliyor. E bize de burayı gezmek düşer. 🙂

  • Eczane Müzesi(Pharmacy Museum)

Lviv gezi rehberi dahilinde bulunan yer, hala faaliyet göstermekte. Eczane aynı zamanda eskilerden kalma eşyaların sergilendiği bir müzedir.

Lviv gezilecek yerler

  • Shevchenka Bulvarı (Shevchenka Avenue)

Lviv gezi rehberi listenizde mutlaka olması gereken yerlerden biri… Shevchenka Bulvarı’na geldiyseniz şehrin en lüks caddelerinden birindesiniz demektir. Sağlı sollu ağaçların arasında yürüdüğünüz soluklanabileceğiniz küçük bir caddedir.

  • Virmenska Sokağı (Virmenska Street)

Geçmişte Ermenilerin yaşadığı bir yer olduğundan dolayı Ermeni Sokağı olarak da anılıyor. Ermeni Kilisesi’nin de bulunduğu sokak burada oldukça ünlü olsa da aslında birçok ara sokakta aynı görüntülere sahip olabiliyorsunuz.

  • Arkhivna Sokağı (Arkhivna Street)

Bu sokağın ne özelliği var da Lviv gezi rehberi listesinde diye sorabilirsiniz. Buranın özelliği her sene düzenlenen KinoLev Film Festivali’nde sokağın isminin sinemaya damga vurmuş kişilerin isimlerinin verilmesidir.

Lviv turu

  • Kornyakt Sarayı (Italian Courtyard)

Rynok Meydanı’nda bulunan Italian Courtyard dışarıdan görebileceğiniz bir yerde değil. Lviv Tarih Müzesi içinde bulunan sarayın en göz alıcı noktası avlusudur. Lviv gezi rehberi planınıza mutlaka burayı eklemelisiniz.

  • Lviv Çikolata Fabrikası (Chocolate Factory)

İçeri girdiğiniz anda çikolata kokusuyla dolan bünyeniz hiç anlamadan kendini bu kokuya teslim edecektir. Lviv gezi rehberi kapsamında buraya gidip, içeride çikolata yapımını görebilir, çeşit çeşit çikolata satın alabilir, kafesinde harika çikolatalarını tadabilirsiniz. Tavsiyemiz kesinlikle eritilmiş çikolatasını denemeniz.

  • Lviv Kahve Üreticisi (Lviv Coffee Manufacture)

Lviv gezi rehberi için yola çıkan kahve severler buraya! 🙂 Kahve kokusunu seviyorsanız giriş kısmından ayrılmak istemeyeceğiniz garanti ederiz. Hem ürettikleri hem sattıkları bir alan yapmışlar. Aynı zamanda kafesinde ister Dünya ister yerel kahve tatlarını deneyebilirsiniz. Giriş katında hem kapalı alanda hem de bahçesinde oturabilirsiniz. Farklı bir alanda içmek isterseniz de aşağı kata inmeyi unutmayın.

  • Kayıp Oyuncaklar Müzesi (Yard of Lost Toys)

Burası Lviv’in en eski mahallelerinden biri… Zamanında bir adamın sokakta 2 tane oyuncak bulmasıyla başlıyor her şey ve kaybeden belki gelip alırlar diye bir binanın avlusuna bırakıyor. Sonrası ise işte tamda koca bir gülümseme. Herkes gelip oyuncak bırakıyor ve burası bildiğin 2. el oyuncak müzesi gibi bir hal alıyor. Sokakta yürürken böyle bir manzara denk gelmek bizim çok hoşumuza gitti sizin de seveceğinize eminiz.

  • Ivan Franko Parkı

Ukrayna’nın en eski ve en huzurlu parklarından biri olan Ivan Franko Parkı tabi ki de Lviv gezi rehberi listenizde yer etmeli. Gezinizde dinlenebileceğiniz noktalardan biri… Yolunuzu kesinlikle buraya düşürüp o huzuru içinize çekmelisiniz.

  • Museum Of Folk Architecture and Rural Life 

Lviv gezi rehberi için en sevdiğimiz yerlerden biri kesinlikle bu açık hava müzesiydi. Doğa içinde, Ukrayna’nın geçmişten günümüze kırsal yaşamının nasıl olduğunu gösteren yapıların olduğu bir alan… Sadece bununla kalmıyor neredeyse koca bir orman burası. İçeride piknik yapıp balık bile tutabiliyorsunuz. Her şey çok güzel düşünülmüş.

  • High Castle

Merkezden yaklaşık 2 km uzakta bulunan High Castle size uçsuz bucaksız bir Lviv manzarası sunuyor. Ne kadar gerekli gitmek diye sorarsanız fazladan yarım gün zamanız varsa gün batımına doğru gidin deriz denk getiremiyorsanız pek de gerek yok.

 Lviv tarihi yerler

Her ülkeye gitmeden önce gideceğimiz şehirde gezilecek dini yapılar araştırmamızı en ince ayrıntısına kadar yapar, gittiğimizde ise isimlerini pek duymadığımız yeni keşiflerle geri döneriz. Sizin için gezebileceğiniz en güzel dini yapıları sıraladık. Lviv küçük bir yer olduğundan çoğu dini yapı oluşturduğunuz rotanız üzerinde olacak… Size ise Lviv gezi rehberi için rahatça gezmesi kalacak.

  • Lychakiv Mezarlığı

Mezarlık gezmek size biraz tuhaf gelebilir ancak bu mezarlığın açık hava müzesi tadında olduğunu söyleyebiliriz. 40 hektarlık bir alanda 400 bin civarı mezarlık bulunuyor. Ancak mezarlardan çok görkemli heykeller dikkati çeken… İçeriye girmek için kişi başı 40 grivna vermeniz gerekiyor. Şuan ki kurla 9 TL yapıyor.

  • Dominican Katedrali ve Manastırı (Dominican Church)

Kentin eski kent merkezinde, pazar meydanının doğusunda yer almaktadır. Lviv’in en eski yapılarından biri olan Dominikan, 13. yy’da yapılıyor ancak zarar görmesiyle 1700’lü yıllarda yeniden inşa edilmiştir.

  • Lviv Ermeni Katedrali (Armenian Cathedral)

Katedral 1300’lü yıllarda Ermeni bir tüccar tarafından yapılmıştır. Söylenene göre bu yapı Kars’ta bulunan Anı Katedrali’nden esinlenilmiş… 1527 yılında çıkan yangın sonucu eskisine göre daha da büyülterek yeniden inşa edilmiştir.

  • Boim Şapeli (Boim Chapel)

11.00-17.00 arası açık olan şapel Boim ailesine aittir. Bina 1615 yılında kutsal yapı olarak ilan edilmiştir. Küçücük ama içi ayrı dışı ayrı görkemli bir yer… Rynok Meydanında olduğu için ulaşımınız oldukça kolay olacaktır. İçerisini  30 grivna (7 TL) vererek gezebilirsiniz..

  • Lviv Latin Katedrali

Rynok Meydanına yakın konumda bulunan Latin Katedrali Gotik yapılardandır. Lviv gezi rehberi içerisinde yer alan Boim şapeli ile yan yana bulunuyorlar.

Ukrayna Lviv tarihi yerleri
  • Bernardine Kilisesi 

Eski kentte yer alan Bernardine Kilisesi 17. Yüzyılda inşa edilmiştir. Barok mimarisiyle yapılan bu kiliseyi ücretsiz gezebilirsiniz.

  • St.George Katedrali 

1744-1760 yılları arasında şehre bakan bir tepe üzerine inşa edilmiş, barok rokoko katedralidir. Lviv gezi rehberi için burayı ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

  • Jesuit Kilisesi / Jesuit Church 

Lviv’deki en güzel dini yapılardan biri olarak kabul edilen Jesuit Kilisesi ve 17. yüzyılın başlarında erken barok tarzında inşa edilmiştir. Lviv halkı tarafından Cizvit Kilisesi olarak biliniyor.

  • Transfiguration Church / Trasfiguration Kilisesi

Lviv’deki Başkalaşım Kilisesi olarak geçen Trasfiguration Kilisesi, Rynok Meydanı’nın çok yakınında yer almaktadır. Zaman içerisinde birçok girişimde bulunulan kilise hep yarım kalmış… 1700’lü yıllarda kütüphane, 1800’lü yıllarda halk evi ve sonrasında kilise olmasına karar verilmiş. Lviv gezi rehberi dahilinde bulunan kilise, bu değişimler sebebiyle de başkalaşım kilisesi adını almıştır.

  • Carmelite Kilisesi / Carmelite Church  

17. yüzyılda yapılan Carmelite Kilisesi Barok yapılardandır. Dominik Katedrali’nin arka tarafında bir tepede bulunan kiliseyi ücretsiz gezebiliyorsunuz.

Lviv kahvaltı yapılacak yerler

Ülkemizde dolu dolu kahvaltı yapmaya alışkın insanlar olarak yurt dışına çıktığımızda en sıkıntı çektiğimiz konu kahvaltı oluyor. Malum sade bir kruvasan yemek ve yanında kahve içmek kahvaltıda bizi pek mutlu etmiyor. Ama Lviv bize dedi ki “aklınızdaki tüm yurt dışı seyahatlerini unutun ve gelin size bir ziyafet yaşatayım”. Hadi gelin günün en güzel öğününe tavsiyelerimizle başlayalım.

  • Baczewski Bar 

Lviv gezi rehberi ve kahvaltı kelimeleri birleşince ilk akla gelen yer direk Baczewski olmalıdır. Bu mekan alışılmışın dışında kahvaltıda şampanyasıyla ünlü… Evet, doğru duydunuz, “nasıl bir ortama giriyorum” diye düşünmeden edemiyor insan değil mi? Kendinizi çok zengin hissedeceğiniz Baczewski’yi anlatalım…

Lviv gezi rehberi sırasında açık büfe kahvaltı yapabileceğiniz bu mekanda yer bulmak geç kalırsanız çok zor… Kapıda sizi deli sıra bekliyor olacağı için tavsiyemiz kesinlikle saat 7.00-7.30 arası kapıda olmanız. Zaten bu saatlerde kapıda olursanız içeri girememe ihtimaliniz yok. Restorana alım 8.00’de başlayıp 10.30’da bitiyor. Dilerseniz rezervasyonda yaptırabilirsiniz ancak kesinlik yok belirtelim. Girmesi zahmetli olsa da içeri girdiğiniz anda yemyeşil ve capcanlı bir ortam sizi bekliyor.

Mekanın kapısı doğaya açılıyormuş hissi veriyor. Papağanlar ve kuş cıvıltıları sohbetinize karışıyor. Kendinizi en zengin hissettiren yanı ise bu harika atmosferde size bir piyano ve bir piyanistin eşlik etmesi. Bu kadar anlatınca çok pahalı olduğunu düşünebilirsiniz ancak unutmayın ki burası Lviv, pahalı diye bir şey yok… Kişi başı 150 girivna yani 35 TL’ye bu ziyafeti kendinize hediye edebilirsiniz. Lviv’e geldiyseniz burada kahvaltı yapmadan kesinlikle dönmeyin.

Lviv Croissants 

Lviv’de en çok uğrayacağınız yer Lviv Croissants olabilir. “E hani kruvasandan bıkmıştık neden burayı önerdin?” demeyin. Burası Avrupa ilkelerinin sade kruvasancılarından öte bir yer, yok yok. Özellikle biz Türklerin damak tadına oldukça uygun…

Etlisinden vejeteryanına, balıklısından tatlısına ne dilerseniz her damak tadına uygun sandviç kruvasan yiyebilirsiniz. Adım başı önünüze çıkacağı için hızlı bir şekilde karnınızı doyurmak istediğinizde en büyük kurtarıcınız olacaktır. Bizim favorimiz ise kesinlikle Tuna ve Lvivskyi’di. Lviv gezi rehberi kapsamında buranın fiyatları ise 45 uah yani 10,40 TL’dir.

Lviv Kahvaltı Öneri

Cukor

Güne tatlı bir şeylerle başlamak isteyenlerin en uğrak adresi olacak yer… Beyaz çikolatalı yaban mersinli (blueberry) pankeki ve instabreakfastı en meşhur tatlarındandır. Sabah burada da sizi uzun bir sıra beklediğinden tavsiyemiz geç kahvaltı yapmak istediğinizde gelip tatlarına öyle bakmanız. İki kişi ortalama 300 uah (69 TL) bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Food and Good

Uzun süre Lviv’de kalacaksanız Türk kahvaltısını özleyebilirsiniz. Durum böyle olunca Türk kahvaltıları aşermeye başlar insan… Bu mekanda gözlemesinden Türk kahvesine, sucuklu yumurtasından tostuna tanıdığınız tatları bulabilirsiniz. Sahibinin Türk olduğu ayrıntısını da iliştirelim.

Lviv konaklama / Lviv’de nerede kalınır?

Lviv küçük bir şehir olmasına rağmen oldukça hareketli bir yer… Küçük bir şehir olduğu içinde gezilecek yerler genellikle birbirine çok yakın. Ancak yine de kalacağınız mevkiye göre gezeceğiniz yerlere uzaklığınız değişecek. O yüzden konaklayacağınız yeri Old Town bölgesi çevresinde seçerseniz her yere yakın olacağınızı belirtelim. Ama biz size birkaç nokta atışıyla konaklayacağınız yerleri kolay bulmanızı sağlamaya çalışacağız.

  • Rynok Meydanı ve Çevresi: “Ben her yere yakın olmalıyım” derseniz adresiniz belli. Rynok Meydanı ve çevresinde konaklayarak neredeyse her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu çevre de konaklamalar erken bittiği için tatilinize karar verdiğinizde konaklamanızı ayarlamanız gerek. Bu bölgenin fiyatlarının diğer bölgelere oranla daha yüksek olduğunu da belirtelim.  Rynok Meydanı’na yürüyerek 10-15 dakika olan bir yer bulur ve bir acabanız olursa bizce düşünmeden alın… Hem şehri daha iyi tanıyabilmek için kendinize bir fırsat vermiş olursunuz, hem de daha uygun fiyata kalırsınız.

  • St. George’s Cathedral ve Çevresi: Bizim kaldığımız bölge burasıydı. Rynok Meyadanı’na 20 dakika da yürüyorduk ama Rynok meydanı’na gidene kadar yol üzerinde gezeceğiniz çok fazla nokta olduğu için gezinizi ona göre planlayabiliyorsunuz. Fiyatlar Rynok Meydanı’na göre bir tık daha düşük… E Ukrayna’nın ucuz bir yer olduğunu düşününce daha da küçük miktarlara kalmak insanı ayrı mutlu ediyor.
  • Tren İstasyonu ve Çevresi: Eğer tren kullanacaksanız ve konaklamanızı tren istasyonu çevresinde yapmak istiyorsanız bu konumu tercih edebilirsiniz. Konum olarak da şehir merkezi dışında olduğunu düşünmeyin. 35-40 dakika yürüyerek Rynok Meydanı’na ulaşabiliyorsunuz. Önceki lokasyonda dediğimiz gibi burada da konakladığınızda gezeceğiniz yerleri yakınlığına göre ayarlayabilirsiniz.

Genel olarak ucuz bir ülke olduğu için otel, hostel veya airbnb ev fark etmeden ortalama düşük bütçeler vereceğinizi belirtelim.  2 kişi 1 gece vereceğiniz fiyatlar 70 tl’den başladığını düşününce bütçenize uygun olan konaklama tipini tercih edebilirsiniz.

  • Airbnb Ev: Biz genellikle kalacağımız yerin kültürünü daha yakından öğrenebilmek için Airbnb ev kiralıyoruz. Lviv’de binalar biraz eski bunu baştan söyleyelim ancak sizde kültürlerini yakından tanımak isterseniz tavsiye ediyoruz.
  • Hostel: Lviv Rynok Meydanı’nda ister özel, ister kalabalık odaları tercih edebileceğiniz çok güzel hosteller bulunuyor.
  • Otel: Ben daha konforlu olmak istiyorum, odam temizlensin, kahvaltım olsun vs. derseniz otel tercih edebilirsiniz.
Lviv ulaşım

Lviv gezi rehberi için seyahatiniz bittikten sonra İstanbul‘a dönecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Lviv’den Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Lviv gezi rehberi için şehrin her köşesini keşfettikten sonra Lviv’den İzmir’e dönecek olan yolcular, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Ukrayna vize işlemleri

Ukrayna, Türk vatandaşlarından bir vize talebinde bulunmamakta. Eski kimliğe sahip olanlar için yanlarında sadece pasaport bulunması yeterli. Yenilenmiş kimliği olanlar ise Ukrayna’ya kolaylıkla giriş yapabilirler.

 

Yorum ekle