Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Iotape gezi rehberi / Aytap Koyu: Alanya / Antalya

Iotape gezi rehberi / Aytap Koyu: Alanya / Antalya

Iotape bir diğer adıyla Aytap Koyu eğer yolunuz Antalya’ya düşerse mutlaka görmeniz gereken bir gezi rotası.

İotape Aytap Koyu Alanya

Tarihi dokusuyla mağaralarıyla meşhur masmavi bir koydur Iotape koyu. Antalya‘nın Gazipaşa ilçesinde yer almaktadır. Eski Gazipaşa Mersin otobanının hemen aşağısındadır, yoldan geçerken kolaylıkla görülebilmektedir. Aytap Koyu‘nun biri büyük biri küçük olmak üzere iki adet mağarası bulunmaktadır. Bu mağaralar sadece sahilden görülebilmektedir. Büyük mağara deprem sonucu oluşmuş bir yıkıntıyı andırmaktadır.

Antik kentin günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilen en belirgin yapısı hamamdır. Hamama ait kanalizasyon sistemi günümüze kadar korunmuştur. Denize doğru uzanan yüksek bir tepe, kentin akropolü konumundadır. Kentin yapıları büyük ölçüde tahrip olmuştur. Denize girmek için ideal, 50-100 m büyüklüğünde kumsalı vardır. Bu kumsalın tarihte liman olarak kullanıldığına dair kalıntılar vardır. Aytap Koyu‘nun bir tarafında hamam diğer tarafında da akropol yer almaktadır. Bu akropelde üzerinde eski yazılar yer alan mezara benzeyen sütunlar, heykeller bulunmaktadır. Yukarıya çıkmak epey zordur çünkü çalılıklar tüm akropolü sarmış durumdadır. Antik kentin neden koruma altına alınmadığı bilinmemektedir.

Iotape isminin anlamı

İsmini M.S. 38-72 yılları arasında yaşamış Kommagene Kralı IV. Antiochus‘un karısı Iotape‘den almıştır.

Aytap Koyu Iotape nerede ve nasıl gidilir?

İotape Antik Kenti Alanya’nın 33 kilometre doğusunda, Gazipaşa yolu üzerinde, Akdeniz kıyısında bir burun üzerinde bulunmaktadır. Eski Gazipaşa Mersin otobanını kullanırsanız seyir halindeyken görebileceğiniz ihtişamda bir hamamı vardır. Yeni Gazipaşa Mersin otobanını kullanırsanız göremeyeceksinizdir. Buraya giden otobüs yoktur. Mersin, Anamur otobüsleri de yeni yolu tercih etmektedir.

Özel aracınız ile gitmeniz kolaylık olması açısından tavsiye edilir. Ulaşım için Yolcu360‘tan araç kiralama seçeneklerini değerlendirmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Antalya Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Dileyenler Antalya araç kiralama tekliflerini de değerlendirip şehir merkezinden yola çıkabilirler.

Aytap kamp konaklama

Aytap Koyu kamp için ideal bir koydur. İnsan adeta balkonda kamp yapmış hissine kapılır. Antik kent manzarasına karşı kamp yapma olanağı sunar bu koy size. İstediğiniz zaman denize girip yüzebilirsiniz. Ateş yakmak, yemek pişirmek isterseniz de kimse karışmaz.

Fakat bu koyun tek kötü yanı tatlı su kaynağının olmamasıdır. Yani suyunuzu yanınızda getirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Antik kente giriş ücretsizdir, henüz çevresinde hiç işletme yoktur. Market alışverişinizi Alanya merkezden yapmanız önerilir.

Antalya'nın en güzel koyları

Yorum ekle