Yolcu360 Blog
izmir-bisiklet-yollari.jpg

İzmir Bisiklet Yolları

İzmir bisiklet yolları, şehrin tarih ve cazibe kokulu özellikleri arasında yer alan önemli bir madde. İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Yollar artık Bisim” sloganıyla bir proje başlattı. Belediye bu projeyle İzmir’i bisiklet şehrine dönüştürmeyi planlıyor. Peki İzmir’in en güzel bisiklet yolları hangileri?

Kentin sahil kıyılarından işlek caddelerine kadar pek çok noktaya ulaşabilen bisiklet yolları, İzmirliler ve şehri ziyaret edenler için mükemmel bir keşif imkânı sunuyor. 

İzmir’de bisiklete bineceğiniz yerler oldukça fazla ve illaki bir bisikletiniz olması da gerekmiyor. İzmir’in kiralık bisiklet sistemi olan BİSİM aracılığıyla günlük ya da saatlik şekilde bisikletinizi kiralayabilirsiniz. 

izmir-bisiklet-yollari-2.jpg

Güzel İzmir’i bisikletle keşfetmek istiyorsanız, sizler için derlediğimiz İzmir’in en güzel bisiklet yolları yazımıza mutlaka göz atın.

İstanbul’un En Güzel Bisiklet Yolları yazımız için tıklayınız.

  • Bostanlı-Sasalı Doğal Yaşam Parkı Bisiklet Yolu

İzmir’de bisiklete binebileceğiniz yerler arasında bulunan bu yol toplamda 21 km mesafeye sahip. Bostanlı-Sasalı Doğal Yaşam Parkı bisiklet yolu Bostanlı sahilindeki balıkçı barınağından başlıyor. 

Bostanlı sahilden Mavişehir Barınak Cafe’ye kadar bisikletliler beton yolda ilerliyorsunuz. Buradan sonra ise yol asfalt olarak devam ediyor. Asfalt yol, Mavişehir’deki spor merkezinin arkasından geçiyor ve Mavişehir sahilindeki ahşap iskeleden devam ediyor.

Deniz kenarından uzunca bir süre devam ettikten sonra Mavişehir villalarına geliyorsunuz. Buradan sonra 2.etap Mavişehir evlerinin arkasına geçtiğinizde kuş cennetine coğrafi olarak biraz daha yaklaşıyorsunuz. 

Yolda kuş cıvıltıları ve sürüleri size eşlik ediyor. Bisiklet yolunun Kuş Cenneti’ne yaklaştığınız kısımlarında gün batımında güzel manzaralar izleyebilirsiniz. Bu noktada kuşlar, deniz ve spor yapanlarla doğa bütünleşiyor.

Bostanlı-Sasalı Doğal Yaşam Parkı arasını ortalama 15-20 km hızla yaklaşık 1-1,5 saat arasında bitirebilirsiniz.

izmir-bisiklet-yollari-1.jpg

  • Çeşme-Alaçatı Bisiklet Yolu

Efes- Mimas bisiklet rotalarından olan bu parkur, toplamda 30,7 km uzunluğunda. Rota Çeşme Limanı’ndan başlıyor ve Çiftlikköy yönüne doğru devam ediyor. 

Rotada Pırlanta Koyu, Altınkum, Azmak Koyu gibi plajlardan ve Port Alaçatı evlerinden geçerek Alaçatı’ya ulaşıyorsunuz.

Çeşme’nin En Güzel Plajları yazısı için tıklayın.

  • Meryemana-Efes Bisiklet Yolu

Toplam 5 km uzunluğunda olan parkuru ortalama 1 saat 30 dakikada tamamlayabilirsiniz. Selçuk araç kiralama seçeneklerimizi kullanarak Konak’a 86 km uzaklıktaki Selçuk’a kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Bu parkur İzmir’de bisiklete binebileceğiniz yerler arasındaki en güzel rotalardan biridir. Parkurun tamamı asfalt orman içi asfalt yoldan oluşuyor. Meryem Ana evinden başlayıp antik Efes kentinin güney kapısına kadar devam ediyor. 

Selçuk merkeze toplu taşımayla gidecekseniz üç seçeneğe sahipsiniz:

  • Öncelikle İzmir Basmane Garı’ndan kalkan Aydın trenine binerek Selçuk’ta inebilirsiniz. 
  • İkinci seçeneğiniz ise İZBAN treniyle Cumaovası’na ulaşarak aktarmalı sistemi kullanmak. Cumaovası’ndan 718 numaralı otobüsle Torbalı’ya ve oradan 770 numaralı otobüsle Selçuk’a ulaşabilirsiniz. 
  • Son olarak Bornova’daki otogardan Selçuk’a yarım saatte bir dolmuş seferi var. Selçuk’a ulaştığınızda Efes’e 10 dakikada bir servis kalkan servislerle ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Selçuk Gezi Rehberi yazımız için tıklayın. 

  • Belevi-Mozelium-Şirince Bisiklet Yolu

Belevi-Mozelium-Şirince rotası toplamda 15 km ve ortalama 5 saat 30 dakika sürüyor. Parkura ulaşım sağlamak için Konak ilçe merkezine 76 km mesafedeki Belevi’ye özel araçla gidebilirsiniz.

Toplu taşımayla Selçuk’a gitmek için öncelikle İZBAN treniyle Cumaovası aktarma istasyonuna gitmeniz gerekiyor. Ardından 718 numaralı otobüsle Torbalı’ya ve oradan da 770 numaralı Selçuk otobüsüyle de Selçuk’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Son olarak dilerseniz İzmir otogardan kalkan Selçuk ya da Kuşadası otobüsleriyle de ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Selçuk merkezden Belevi’ye dolmuşla geçebilirsiniz.

Her mevsim bisiklet sürebileceğiniz bu parkur zeytinliklerden ve bahçe aralarından uzanıyor. Parkura Belevi’nin meydanında başlıyorsunuz. Yerleşimin bitmesiyle zeytinlikler arasından çıkarak “kale” denilen tarihi kalıntıların bulunduğu yere ulaşıyorsunuz. 

Burada mola verebilir ve Belevi Gölü çevresiyle Keçi Kalesi’nin panoramik görüntülerini çekebilirsiniz.

Keçi Kalesi’nden sonra orman yoluna girecek ve yaklaşık 1 km güneybatıya ineceksiniz. Aşağıya vardığınız yerde başka bir köy yoluna bağlanacaksınız. Bu yolun sonunda ise Şirince garajına ulaşıyorsunuz.

Köy Turizmi başlıklı yazımızı okumak ve Şirince hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

  • Güzelbahçe-Kuş Cenneti Bisiklet Yolu

Güzelbahçe-Kuş Cenneti parkuru, bisiklet üzerinde toplamda 108 km’lik rotayı kapsıyor. Dilerseniz İnciraltı-Bostanlı arası mesafeyi feribotla geçebilirsiniz. Rota uzun soluklu, şehir içinden geçiyor fakat trafikten uzak ve oldukça da keyifli.

Özellikle Bostanlı Sasallı arası trafiğe kapalı ve yalnızca bisiklet kullanan kişilerin ve yayaların kullanımına ayrılmış durumda. Üstelik her seviye bisikletlinin rahatlıkla gidebileceği ve yokuşu olmayan bir rota. 

İzmir Bisiklet Yolları: EUROVELO İzmir Nedir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016’da İzmir bisiklet yolları ve turizminin gelişmesi için Avrupa Bisiklet Rotası Ağı’na (EuroVelo) dahil olmak adına başvuru yapmış ve onay almıştı.

EuroVelo 8- Akdeniz Bisiklet Rotası, İspanya’nın Kadiz şehrinden, Atina ile Güney Kıbrıs arasında feribot bağlantısı bulunan uzun mesafe bir rota.

Rotaya 500 kilometrelik İzmir güzergahının eklenmesiyle yol 8 bin 60 kilometreye çıkıyor. Bu gezi rotası sayesinde, dünyanın en güzel peyzajına sahip sahilleri ve kültürel miras öğelerini ziyaret edebiliyor ve görebiliyorsunuz.

Rota İspanya’nın Endülüs bölgesini Fransız Rivierası, Adriyatik kıyıları ve Balkan Yarımadası’na bağlıyor. Rotaya Türkiye, Dikili, Bergama, Aliağa, Foça, İzmir merkez, Balıklıova, Alaçatı, Sığacık ve Selçuk Efes antik kenti rotasıyla dahil oldu.

EuroVelo tanıtım faaliyetleri için hazırlanan internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Yolcu360 ile hemen kiralayın, yazın araçsız kalmayın!

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle