Selçuk’ta gezilecek yerler nereleri, diye düşünüyorsanız bu ilçeyi hiç tanımıyorsunuz demektir. Çünkü Selçuk’ta gezilip görülecek yerler listesi pek çok büyük şehirden uzun. Selçuk’un gezilecek yerleri tarih, yemek, yaşam, kültür ve konforlu bir gezi planı ile iç içe servis ediliyor. Çünkü ulaşım kolay, yemek çeşitliliği dünya standartlarında zengin ve Yunan, Roma, Bizans, Türk eserlerinin en görkemlilerine ev sahipliği yaparken eşsiz bir de gurme ziyafeti sunuyor. Peki, Selçuk’un nesi meşhur ya da Selçuk’ta ne yapılır?
Selçuk Gezi Rehberi
İzmir’in en güneyinde bulunan bir ilçe olan olan Selçuk, çok yoğun bir turis akınına uğrar. Selçuk- İzmir merkez arası 74 kilometredir. İlçe bir açık hava müzesi olarak da adlandırılabilir. En önemli geçim kaynağı turizmdir, bunu tarım izler. İlçe, her yıl yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Üstelik bir hac noktasıdır.
Selçuk Hakkında
Selçuk’un milattan önce 6000’li yıllara kadar uzanan derin bir tarihsel geçmişi vardır. İlçe filozof Heraklitos ve şair Kallinos gibi önemli şahsiyetlere ev sahipliği yapmıştır. Yapılan kazılar sonucu burada Tunç Çağı’ndan Helenistik Çağ’a kadar kesintisiz bir yaşam olduğu saptanmıştır. Bunun yanında Selçuk eşsiz bir doğal güzelliğe de sahiptir.
Selçuk’ta Gezilecek Yerler
Selçuk denildiğinde ilk akla gelen Efes Antik Kenti’dir. Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’nde de bulunan bu antik kent içerisinde bir çok önemli yapıyı da barındırmaktadır.
Bunlardan ilki Artemis Tapınağı’dır. Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan bu yapı mermerden yapılmış ilk tapınaktır. Tanrıça Artemis adına Lidya kralı tarafından M.Ö. 7. yüzyılda yaptırılmıştır. Tapınak dini yönü haricinde bir pazar yeri olarak da kullanılmıştır.
Bir diğer ünlü yapı ise Meryem Ana Evi’dir. İsa’nın annesi olan Meryem’in ömrünün son yıllarında havari Yuhanna ile yaşadığı düşünülen kilisedir. Hristiyanların hac yeri olan bu mekan bu sebeple birçok Papa tarafından da ziyaret edilmiştir.
Saint John Kilisesi de bölgenin ziyaret edilmesi gereken mekanlarından biridir. Aynı zamanda İncil yazarı olan Saint John’nun ebedi istirahat yeri olan bu mekan İmparator Justinien tarafından yaptırılmıştır.
Efes Müzesi de bölgenin önemli ilgi merkezlerinden biridir. Civarında yapılan kazılardan ortaya çıkan eserlerin sergilendiği bu müze, Türkiye’nin en önemli müzelerinden biridir. Müzenin canlı bir müze vasfını kaybetmemesi amacıyla müzede çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
Bütün bu yerlerin yanında Bizans su kemerleri, İsabey Camii, Selçuk Kalesi, Yediuyuyanlar Mağarası gibi bir çok önemli yapı ziyaretçilerini beklemekte.
Selçuk Müzesi, Selçuk Sivil Havacılık Okulu, Şirince de ayrıca önemli ve dikkat çekici noktalardır. Hayko Cepkin’in de yaşamak için tercih ettiği Selçuk’a 2015’te yerleştiğini ve o eşsiz besteleri burada yaptığını ekleyelim.
Selçuk’tan Kuşadası gibi deniz tatili yapabileceğiniz yerlere de kolayca gidebilirsiniz.
Selçuk’ta Ne Yenir?
Tatlı bir Ege Semti olan bu ilçede Ege mutfağının ünlü yemekleri denenebilir. Boyoz, İzmir Köftesi, Teke Çorbası, Patlıcan silkme gibi ünlü Ege yemeklerini yerken tatlı olarak da lokma ve kabak tatlısı gibi ünlü Ege tatlıları tercih edilebilir. Şarap seviyorsanız Şirince köyünden ev yapımı çok özel şarapları çok uygun fiyatlarla alabilirsiniz. Mandalina şarabından yaban mersini şarabına, ayva şarabından vişne şarabına, dağ çileği şarabından kavun şarabına kadar inanılmaz zengin bir çeşitlilik sunuyor ve köy evlerinin altındaki mahzenlerde tadım yapmanıza izin veriyorlar.
Selçuk’un Nesi Meşhur?
Selçuk, her şeyden önce binlerce yıllık tarihiyle meşhur. Efes Antik Kenti ve içerisindeki kalıntılar şehrin dünya çapındaki ünün kaynağı. Bütün bunların yanında güzel Ege havası, eşsiz doğası ve 11 kilometre uzunluğundaki ünlü Efes Sahili de Selçuk’u bu kadar önemli yapan yerlerden.
Selçuk’a Ulaşım
Selçuk’a karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu ile ulaşılabilmektedir. İlçeye en çok turist civar limanlara yanaşan gemilerden gelmektedir. Selçuk’ta bulunan Selçuk – Efes Havalimanı dışında Uluslararası Adnan Menderes Havalimanı’na yakın olan ilçede havalimanı ve ilçe arası ulaşım tren seferleri ve banliyo trenleri ile sağlanabilmektedir.
Selçuk’ta Araç Kiralama Nasıl?
Selçuk araç kiralama seçenekleri işe bölgeyi konforlu bir biçimde kendi aracınızla gezebilirsiniz. Özellikle Şirince’ye ya da Kuşadası tarafına gitmek gibi bir niyetiniz varsa araca ihtiyacınız olacaktır. Selçuk merkezden araç kiralama yapabilir ya da İzmir Adnan Menderes Havalimanından araç kiralayarak bölgeye ulaşıp, istediğiniz yeri istediğiniz saatte gezebilirsiniz.
Add comment