Yolcu360 Blog
koy-turizmi-4

Köy Turizmi: Yeni Trend

Köy turizmi giderek artan bir popülariteye sahip. Köye tatile gitmek, geçmiş yıllarda alışılmadık bir durum olsa da son yıllarda çok trend. Horoz sesleri ile uyanmak, araba gürültüsü olmadan birkaç gün geçirmek ve topraktan alıp tüketmek insana iyi geliyor. Çünkü insan doğası gereği bunu arıyor. Köy tatili yapmak, gerçekten tüm dünyada trend haline geldi. Bunu fark eden turizm uzmanları ve girişimciler de turizm değeri kazandırabilecekleri köyleri araştırmaya başladı. Bir köy keşfedip, yerel yönetimle görüşmeler yapıp hızla artan emlak değerini takip etmek, bir iş fırsatı haline geldi. Üstelik sosyal medya araçları sayesinde, tüm bunları yapmak hiç de zor değil. 

yolcu360.com blog sayfası olarak; gezmeyi, görmeyi, keşfetmeyi ve keşfedecek yerler hep olsun diye sürdürülebilir olmayı çok önemsiyoruz. Bu içeriğimizde de köy turizmi nedir, nasıl yapılıyor ve nasıl olmalı gibi konulara kafa yorduk. Sizin yorumlarınızı da bekliyoruz…

Köy Turizmi ve Köy Tatili

Köy turizmi, kulaklara çok yeni ve farklı bir kavram gibi geliyor. Oysa 1980’lerde İtalya ve Fransa’da başladı bu trend. İtalya ve Fransa’nın güzel köyleri, buraları ilk defa görenleri çok etkiliyordu. Bu köylerin doğal hali, bozulmamış doğası, tarımsal üretimle iç içe olan mutfakları gelenleri mutlu ediyordu. Zamanla tarihi bölgelere görmeye gelenler köylerde de vakit geçirmek istedi. Köyler de bu meraklı ilgiye ve biraz da gelire hayır demedi. İlk örneklerde ziyaretçiler çekirge sürüsü gibi güzellikleri sömürdü. Günün sonunda mutsuz olan köylüler turizme kocaman bir “duuuur” dedi. Ancak başarılı projeler ve yerel yönetim sınırlamaları ile orta yol bulundu. Tabi biraz da köylülerin suratsızlaşması ya da misafirlere fazla yüz vermemesi de sonuç verdi 🙂 Şimdi, bu açık hava müzeleri ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor ama süreç, oradaki yaşama zarar vermeden sürüyor. 

Şirince ve Köy Turizmi

koy-turizmi-1.jpg

2000’li yıllarda Türkiye’de de bu Güney Avrupa köylerini örnek alan projeler çalışıldı. Bunun ilk örneklerinden biri de Eski adı Çirkince olan Şirince köyü oldu. Selçuk ilçesine bağlı dağ köyü olan Şirince, Rum asıllı bir köy. Köylüler geleneksel mimariye bağlı kalmış. Doğadan üretip doğadan beslenmiş ve kendi halinde yaşamış. Zamanla orijinal halini koruyan köy, dikkat çekmeye başladı. Köylülerin ürettiği meyve şarapları da öyle. Kuşadası, Aydın, Selçuk ve Efes Antik Kenti bölgesini görmeye gelen turist kafileleri bu köye de uğrayınca köy, turizmle tanıştı.

Köy Turizminde Nazarköy Örneği

Şirince, Türkiye köy turizminin en güzel örneklerinden biri. İzmir Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy de öyle. Eski adı Kurudere olan Nazarköy, boncuk üreten, tarımla geçinen yörük köyü. 2010 yılında burada da bir turizm süreci başladı. Başta köy meydanında açılan iki üç cam boncuk ve süs eşyası sergisi ile bir cam atölyesi vardı. Ziyaretçi arttıkça köyde de faaliyetler artıyor.

Bugün Nazarköy’de restoranlar, kafeler, cam boncuk atölyeleri ve süs eşyaları satan çok sayıda tezgah var. Ayrıca pansiyonlar da köy hayatı isteyenlerin hizmetinde.

Köy Tatili ve Birgi Örneği

Nazarköy ve Şirince gibi güzel bir örnek de Ödemiş’e bağlı Birgi. Orjinalini hiç bozmadan bugüne ulaşan Birgi de çok ziyaret alıyor. Ek olarak köyün özgün mimarisi burayı özel kılıyor. Evlerde pişen gözlemeler, köyün ortasından geçen tertemiz dere ve tarihi dokusu da önemli ayrıntılar. Bu arada Ege köylerini keşfetmeye merak duyuyorsanız İzmir’in Köyleri başlıklı makalemize de bakın!

Anadolu Köylerine Turizm Değeri Kazandırmak

Anadolu köyleri de Ege köyleri gibi turizm değeri kazanıyor. Burada ilgili köyün özellikleri önemli. Köye ziyarete gelmeye neden bulmanız, özellikleri değerlendirmeniz ve tanıtım gerekiyor. Sosyal medya, bu konuda zaten çok güçlü bir araç. Ama tanıtım öncesinde planlama da yapmak gerek. Ziyaretçiler araçlarını nereye park edecek, hangi güzergahta yürüyecek, köyde ne yapacak, tuvalet gibi ihtiyaçları nasıl giderecek vs. Bunların her biri mutlaka planlı olmalı. 

Anadolu köyleri, içerdikleri kadim kültür ve gelenek ile çok değerli. Köylerimizin bazıları da büyük turizm değeri taşıyor. Dolayısıyla keşfedildikçe ve turizme tanıtıldıkça daha çok turistik köy olacaktır.

Araç Kiralayın Özgürce Keşfedin!

Köy turizmi ilginizi çekiyorsa ve aracınız yoksa ya da uygun araca sahip değilseniz araç kiralayarak köyleri keşfedebilirsiniz.  Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı vade farksız 3 taksitle kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Türkiye’de turistik köyleri gezerken bölgenin hem fiziksel hem de sosyal dokusuna saygı duyun. Böyle güzel yaşam alanlarına daha fazla sahip olmak ve sahip çıkmak dileğiyle.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle