İkinci el araba alırken dikkat etmeniz gereken 10 kriter var. Bu kriterlere dikkat ederek daha verimli bir alışveriş yapabilirsiniz.
İkinci el arabada sorun olduğunu gösteren işaretler, konusu alıcı için çok önemli. İkinci el araba almak, güven ortamı gerektiriyor. Alınacak araca güvenmek için de bazı konuları mutlaka gözden geçirmek gerek. İkinci el araç dolandırıcılığı ya da bilgi eksikliği, alıcı için büyük bir kayıp nedeni olabilir. Peki, 2. el araba alırken nelere dikkat etmeli? Arabada sorun olduğunu anlamanın yolu var mı?
İkinci el arabada sorun olduğunu gösteren bazı işaretler var. Bunları dikkate alarak güvenli bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz. İkinci el arabada sorun olduğunu nasıl anlarız konusuna bu ipuçları ile açıklık getirebilirsiniz.
1 – Değerinden Çok Uygun Satılık İkinci El Araba!
Halk arasında kaba ama geçerli bir söz vardır: “bedava peynir, ancak fare kapanında olur”. Kimse sahip olduğu bir eşyayı, malı, ürünü, hizmeti herhangi bir sebeple ucuza vermek istemez. Bir şey alırken değerinden ucuz olduğunu fark ettiğinizde onunla ilgili sorgulama ihtiyacı hissetmelisiniz. İkinci el araba alırken de değerinden düşük fiyata verilen ilanlarda dikkatli olun!
Araştırmalar gösteriyor ki ikinci el araç dolandırıcılarının kullandığı yöntemlerden ilki, aracı değerinden ucuz fiyata sunmak. Böylece fırsat arayan alıcıları hedefliyorlar. Daha sonra da bu makul fiyat için kulağa mantıklı gelecek bir bahane sunuyorlar. Ardından da mutlaka bir ön ödeme isteniyor. Dolayısıyla değerinden çok uygun fiyata satılık araç ilanları için tedbirli olun!
2 – İkinci El Araba İçin Ön Ödeme İsteniyorsa…
“Kapora almak, adettendir” fikri, kesinlikle yanlış ve geçersiz. İkinci el araba alırken verilen kaporanın kişiye sözlü güvenden başka bir yaptırımı yok. Yasal olarak verdiğiniz kaporanın bir güvencesi yok. Bu nedenle araç alım satımında doğrudan notere gidip ödeme yapın. Sizden bir sebeple ön ödeme istendiğinde kabul etmeyin ya da sorgulayıcı olun. İkinci el araçla ilgili bir sorun yaşayabileceğinizin işaretleri arasında ısrarla kapora istemek var.
3 – Expertizden Kaçınılıyor mu?
İkinci el araç alırken mutlaka oto ekspertiz raporu istenmeli. Ekspertizi yaptırmak, aracı tarafsız ve uzman kişiler tarafından değerlendirmek demek. Bir satıcı, ekspertize gitmekten kaçınıyorsa araçla ilgili sizin bilmenizi istemediği bir sorun olabilir. Oto ekspertiz yaptırmadan ikinci el araç almayın!
4 – Motorda Olmaması Gerekenler…
Pek çok alıcı, ikinci el aracı incelerken dış görünüşüne, boyasına ve kaportasına bakar. Çizik, vuruk yoksa araç, temiz zanneder. Oysa esas bakılması gereken yer motordur. Sürüş güvenliği, sürüş konforu ve uzun ömürlü kullanım temiz motorla mümkün olur. Peki, bir uzman değilsek ve daha ekspertize gitmeden motorla ilgili ters bir durum olup olmadığını nasıl anlarız?
Kaputu açın ve şunlara bakın:
- Kopmuş ya da kopmak üzere gibi görünen kablolar ve borular var mı?
- Motor şase numarası ile ruhsatta yazan numara uyuşuyor mu?
- Paslı bir görünüm var mı?
- Motoru çalıştırınca sesini dinleyin. Motor rölantideyken araç sarsılmamalıdır. Aralıklarla titreşim yapıyorsa yine bu, bir sorunun işaretidir.
5 – Aracı Satan Başka Ruhsat Sahibi Başka…
Aracı kimden aldığınızı ya da aracın kime ait olduğunu bilin. Araç plakası ile sorgulama yapın. Bu sorgulamada aracın ruhsat sahiplik yılını, kaç yıldır söz konusu kişide olduğunu öğrenin.
6 – İkinci El Araba Alımında Yüksek Km / Yanlış Km?
Aracın çok yüksek km’de olması, onun tercih edilme olasılığını düşürür. Ancak yüksek km, her zaman “kötü araç” anlamına gelmemeli. Diğer yandan görünen km bilgisi ile gerçekte olan farklı olabilir. Evet, km’de oynamak maalesef mümkün! Bunun yanı sıra aracın kilometresini TüvTürk ve servis kayıtlarından kontrol edin.
7 – TRAMER Sorgusu
Araçla ilgili satıcının vereceği sözlü bilgi yerine kayıtlara bakın. Çünkü TRAMER kaydı, bu açıdan büyük bir güven ortamı sunuyor. Buradaki kayıtları göz önüne alarak karar verin. Takla atmış, sel gibi afetler yaşamış araçları tercih etmemek önemli.
[/vc_row][/vc_column]8 – İkinci El Araba Alımında Haciz ve Borç Konuları
Dürüst olmayan satıcılar, hacizli ya da borçlu aracı satmak üzere yola çıkabiliyorlar. Burada yine değerinden ucuza ve aceleye gelen bir satış isteği söz konusu oluyor. Alıcı da değerinden uygun fiyata yakaladığı fırsatı kaçırmamak adına düşünmeden ve sorgulamadan hareket edebiliyor. Araç alırken haciz ve borç sorgusu yapın. Vergi borçlarını İnternet Vergi Dairesi üzerinden sorgulamak çok kolay.
9 – Egzozdan Siyah / Beyaz / Mavi Renkli Duman Çıkıyor mu?
Egzozdan siyah duman çıkıyorsa yakıt tankı sorununa işaret eder. Yakıt tankı ya da enjeksiyon değişimi gerekebilir. Masraf çıkacaktır. Dizel otomobilde filtre söküldü ise siyah duman çıkabilir. Beyaz duman çıkıyorsa yakıt tankına su karışıyordur. İlk çalıştırmadan beyaz duman normalse de daha sonra beyaz duman çıkmamalıdır. Motorun yağ yakması mavi duman ile kendini gösterir. Egzozdan mavi duman çıkıyorsa masraf çok olabilir.
10 – Bitik Motor
Yağ kontrol çubuğundan duman geliyorsa ya da yanık yağ dumanı geliyorsa, motor bitik olabilir.
İkinci el araç alırken güvenli bir alışveriş yapmak zor. Ancak bazı konularda dikkatli davranmak alıcıyı koruyabilir. TRAMER sorgusu, ruhsat ve şasi eşleşmesi, doğru alım satım süreci ile kendinizi koruyabilirsiniz.
Araca mı İhtiyacınız Var? Yolcu360’dan Şimdi Kiralayın!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede araç kiralayabilirsiniz. Üstelik ücretsiz iade ve iptal garantisiyle. Ayrıca 7/24 ödüllü Misafir Merkezimizden destek alabilirsiniz. Uygulamamızı mobil cihazlarınıza aşağıdaki bağlantılar üzerinden indirebilirsiniz.
Yorum ekle