Yolcu360 Blog
egzozdan-siyah-duman
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Egzozdan Siyah Duman Çıkıyorsa! 

Egzozdan Siyah Duman Çıkıyorsa! 

Araba kullananların korkulu rüyası olan egzozdan siyah duman çıkması pek de olumlu bir duruma işaret değildir. Peki egzozdan neden siyah duman çıkar? Bu durumun çok farklı sebepleri vardır. Bu yazımızda egzozdan duman çıkmasının asıl nedenlerini detayları ile anlattık. Kısa özetlerse arabaya fazla yüklenilmesi egzozdan duman çıkmasının nedenleri arasındadır. Böyle bir durumda endişeye gerek olmaz. Şimdi gelin siyah duman çıkmasının önemli nedenlerine bakalım…  

Araba Arıza İşaretleri ve Anlamları (Resimli) yazımız için tıklayın.

 

egzozdan-siyah-duman-1

Egzozdan Siyah Duman Çıkmasının Diğer Sebepleri  

‘Araba neden siyah duman çıkarır?’ sorusuna verilecek en net cevaplardan biri; motorun hava filtresinde meydana gelen tıkanma olacaktır. Hava yeterli oranda çıkamadığı için motor zorlanır ve bu durum dışarıya siyah duman olarak yansır. Enjeksiyon basıncının dengesiz olması da siyah duman çıkmasının bir diğer sebepleri arasındadır. Az ya da çok enjeksiyon basıncı, siyah dumana dönüşür. Aracınızda kullandığınız benzinin içerisine yağ kaçarsa da egzoz siyah duman çıkarır. Bu anlattıklarımız sadece seçeneklerden birkaç tanesi, böyle bir durum yaşıyorsanız teknik yardım alabilirsiniz. Böylece sorunun asıl nedenini öğrenebilirsiniz. Egzozdan duman çıkmasının başka nedenleri de vardır. Gelin şimdi onlara da göz atalım:  

Hava Durumu  

Siyah dumana sebep olan dış etkenler arasında hava durumu da vardır. Soğuk havalarda, arabanızı çalıştırdığınız zaman siyah dumanlar yükselebilir. Bu durum kış ayalarında sık sık görülür. Çünkü yakıt yanma kalitesi soğuk havalarda düşer.  

EGR Arızası 

Egzozdan duman çıkmasının nedenlerinden bir diğeri de EGR arızasıdır. Aracın siyah duman çıkartmasına neden olan bu arıza, arabanın dengesiz çalışmasına sebep olur. Teknik destek almakta büyük yarar olacaktır.  

Aracın Aniden Hızlanması 

Aracın fazla zorlanması da siyah dumanın çıkmasının nedenleri arasındadır. Arabanın aniden hızlanması ya da gaza fazla yüklenilmesi, sürüş tekniği ve araba sağlığı açısından pek de uygun olmayan bir durumdur. Bu siyah dumanın nedeni arıza kaynaklı değildir ve kullanıcı hatası olarak görülür.  

Egzozdan Çıkan Renkli Dumanlar Neyi Simgeler? 

Arabalardan sadece siyah duman çıkmaz, arıza bildiren farklı renk tonlarında da duman çıkar. Şimdi tek tek bunların nedenlerini de aktaralım: 

Beyaz Duman: Beyaz dumanın soğuk havadan dolayı çıktığı zannedilir. Ama aslında bunun genel olarak sebebi, soğutma sıvısının buharlaşması ya da yanma odasına sızmış olmasından kaynaklanır. Böyle bir durum yaşarsanız hemen teknik destek almanızda yarar vardır.  

Mavi Duman: Siyah dumandan sonra en fazla görülen durumdur. Eğer arabanızdan mavi duman çıkıyorsa bunun nedeni, pistonlardaki motor yağının yanma odalarına girmesidir. Bu nedenle motor, kaçak yağı da yakarak dışarıya mavi renkte duman olarak atar.  

Siyah Duman: Egzozdan duman çıkmasına dair yukarıda geniş çaplı bilgiler verdik. Siyah duman çıkmasının pek çok nedeni olduğunu belirttik. Özetle aracın fazla yak yakması ve bazı arızalar bu duruma sebep olur.  

Gri Duman: Siyah duman çıkması gibi gri dumanın da pek çok farklı nedeni vardır. Turbonun yağ yakması, dışarıya gri renk olarak çıkar. Bu durumu tespitini ise araba yağının eksilip eksilmediğine bakarak yapabilirsiniz.  

Dizel Araç Neden Siyah Duman Çıkarır? 

Siyah duman en fazla dizel arabalarda ortaya çıkar. Bu durum en temel sebebi aracın mekaniği değil kullanıcı hatasıdır. Gelin dizel arabalardaki siyah duman çıkmasının nedenlerine bakalım.   

Ani Hızlanma ve Yüksek Devir 

Araba gaz pedalından aldığı tepkiler ile hava yakıt karışımını ayarlar. Ani hızlanmalar ya da gaza fazla yüklenme sonrası çıkan siyah dumanlar, tipik bir yakıt yanma problemidir. Ani olarak giden fazla yakıt ve havanın bir kısmı tam olarak yanmadan atılıyor ve siyah duman olarak açığa çıkıyor.   

Yakıt Sistemi Arızaları  

Arabanın pompa sistemi ve enjeksiyonları gibi yakıt sistemi parçalarında oluşabilecek muhtemel arızalar, aracın yakıt yanma kalitesini düşürüyor. Bu durum otomobilde performans kaybı, tekleme, rölantide bozulmalarla birlikte duman problemini de beraberinde getirir. Tüm yakıt sistemi parçalarının kontrol edilmesi sorunun düzelmesini neden olacaktır. 

EGR Arızaları ve Hava Durumu 

Bu iki dış etkeni de yukarıda detayları ile anlattık. EGR’de gelişen arıza, araçlarda siyah duman çıkmasına ve dengesiz çalışma gibi sorunlarına neden olurken, soğuk hava da yakıt yanma kalitesini düşürerek siyah duman çıkmasına sebebiyet verir.  

Kullanılan Mazotun Kalitesi 

Egzozdan siyah duman çıkıyorsa kullandığınız yakıtı gözden geçirmekte fayda vardır. Kullanılan mazotun kalitesiz olması ve içinde bazı katkılar bulunması, siyah dumana neden olur. Böyle bir durumda yakıt alınan yeri değiştirmekte fayda vardır. Dizel motor siyah duman çıkarırsa mutlaka kontrol ettirmekte fayda vardır. 

Yazdıklarımızı genel olarak özetleyecek olursak, egzozdan siyah duman çıkmasının sebepleri genel olarak bir motor yakıt sistemi sorunu anlamına gelir. Bu durum da yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olabilir.  

Yukarıda bahsettiğimiz durumlar, genel olarak ikinci el arabalarda meydana gelir. Aracın bakımlarının düzenli olması birçok arızanın baştan tespit edilmesine olanak sağlar. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

1 yorum

  • dizel getz aracım var ani hızlanmalarda vites geçişlerinde gaza yüklendiğimde siyah duman atıyor arada arıza ışığı yanıyor makineye bağlayan usta egr dedi …