İkinci el araç piyasasında son günlerde bir yenilik yapıldı: 1 Nisan 2019’dan beri zorunlu olarak getirilmiş ekspertiz raporu uygulamasıyla alıcılara daha güvenli alışveriş sağlayacağı düşünülmekte. Bu yazıda ekspertiz raporu nedir sorusunun yanıtını bulabilir Ekspertiz raporu geçerlilik süresi ne kadardır? Ekspertiz raporu hangi bilgileri içerir öğrenebilirsiniz. Araç satışı sırasında ekspertiz raporu zorunlu mu değerlendirebilirsiniz. Ayrıca ekspertiz raporu ücreti hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Oto Ekspertiz Raporunda Ne Yazar?
Öncelikle ekspertiz raporu nedir sorusuna cevap verelim. Ekspertiz raporu birçok sektörde kullanılan bir kavramdır. En yaygın olarak emlak, kredi, ikinci el araç sektöründe kullanılır. İkinci el araç sektöründe oto ekspertiz raporu olarak geçer. Bir araçtaki gözle görünen, görünmeyen tüm hasarları, değişenleri ve eksiklikleri ortaya çıkaran raporu ifade eder. Bu rapordan alacağınız otomobilin kaza geçirip geçirmediği, boyasının orijinal olup olmadığı, değişen ya da arızalı parçası olup olmadığını anlayabilirsiniz. Ekspertiz raporu sayesinde aracınızı güvenli bir şekilde alabilir soru işaretine mahal vermezsiniz. İkinci el araç alımında ekspertiz raporu çok önemlidir. Çünkü bu rapora bakarak uzun yıllar kullanacağınız arabayı alabilirsiniz.
13/2/2018 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan İkinci EL Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’te yer alan maddelere göre; Ekspertiz raporunda asgari olarak TSE tarafından belirlenen hususlara yer verilmelidir.
Araç ekspertiz raporu içeriği
İkinci el araçlarda en çok karşılaşılan sorun mekanik parçaların zaman içinde aşınmasıdır. Araç alınmadan önce bu durum fark edilmezse masraf çıkartıp kişilere maddi zarar verebilmektedir. Araç alındıktan sonra bu tür süprizlerle karşılaşmamak için mutlaka araç kontrolünün yapılması gerekmektedir. Tramer; Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltmasıdır. Tüm sigorta bilgileri bu veri deposunda tutulur. Tramer sorgu yaparak bir aracın eski sigorta kayıtları, işlemlerini görebilir, kaza bilgilerini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca ağır hasarlı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Ekspertiz raporu hangi bilgileri içerir? / Oto ekspertizde nelere bakılır?
- Araba ekspertize gidildiğinde ne yapılır: ilk işlemlerden biri boya kontrolüdür. Micron ölçüm cihazı ile yapılan boya kontrolü ile alınan veriler fabrika verileriyle kıyaslanır. Aracın kaportasında ya da başka bir yerinde boya var mı varsa ne kadar hepsi analiz edilir.
- DYNO yani dinamometre kontrolü yapılan bir diğer kontroldür. Yol simülasyonu, motor gücü ölçümleri, şanzıman aralık ölçümü, tork ölçümü, tekerlek ölçümü gibi işlemler yapılır. Aynı zamanda aracın akü, motor ve radyatör kısmında yer alan yağ oranı kontrol edilir. Hasarlı bölgeler tespit edilerek rapor haline getirilir.
- Otomobillerin motor performans testi dinamometre ile yapılır. Bu test ile motorun gücü ve torku ölçülmektedir. Aracın bilgisayarlı kontrol cihazına bağlanması ile kontrol edilen bu işlem sırasında aracın, abs, gösterge paneli, enjektör vb. sistemlerine giriş yapılır. Bu sayede araç motorunda herhangi bir arıza olup olmadığı tespit edilir.
Oto ekspertiz raporu ne zaman alınmalıdır?
Sıklıkla araştırılan sorulardan biri de otomobil için ekspertiz raporu geçerlilik süresi ne kadar olduğudur. Ekspertiz raporunun yasal bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Fakat güncel olması elbette ki makbul olandır. Çünkü ekspertiz raporunun üzerinden geçtiyse, rapor alımından sonra aracın başına birşey gelmiş olabilir.
Ekspertiz raporu fiyatları
Ekspertiz raporu verebilecek firmalar 2018 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe uygun işletmelidirler.Her işletme kendine göre ücret tarifesi uygulayabilir. Yapılan analizlere ve işlemlere göre işlem değişiklik gösterir. Ekspertiz raporu ücreti satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenir.
Add comment