Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Mekanik Ekspertiz Nasıl Yapılır ve Neden Önemlidir?

Mekanik Ekspertiz Nasıl Yapılır ve Neden Önemlidir?

Mekanik ekspertiz nedir ve nasıl yapılır? Bu sorulara yanıt arıyoruz.

Otomobil alım satımı yapan kullanıcıların yakından bildiği ekspertiz konusu, kendi içerisinde bazı detaylara ayrılıyor. Ekspertiz genel anlamda otomobilin kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesi anlamına geliyor. Ancak ekspertiz işlemleri kapsamına ve harcanan süreye göre değişiklik gösterebiliyor.

Araçlar, artık çok sık el değiştirir hale geldiler. Özellikle son yıllarda genişleyen ikinci el pazarı ile ekspertizler büyük rağbet görüyor. Üstelik yalnızca ikinci el otomobillerin değil sıfır otomobillerin de ekspertize sokulması öneriliyor. Oto ekspertizin en bilinen hali kapsamlı ekspertiz. Araç için ekspertiz raporu istendiğinde genel ekspertiz ya da kapsamlı ekspertiz yapılıyor. Ancak OBD beyin testi, süspansiyon testi, fren testi, kaporta testi gibi belirli bir alana odaklanan testler de var. Mekanik ekspertiz ise bunların en çok tercih edileni. Peki, mekanik ekspertiz nedir ve neden yapılır?

mekanik ekspertiz nedir, oto tamiri

Mekanik Ekspertiz Nedir?

Mekanik ekspertiz, genel anlamda ekspertiz alanında oldukça önemli bir yere sahip. Araçta yer alan tüm mekanik aksamların standartlara uygunluğunun ölçülmesi mekanik ekspertiz olarak adlandırılıyor. Bu yönüyle ikinci el otomobil satın almadan önce bu işlemi yaptırmanız oldukça önemli.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Oto Ekspertiz Nedir?

Ekspertiz kelimesi gün geçtikçe daha fazla bilinir hale geliyor. Basit manada anlamını bilsek de bir taşınmaz için ekspertizin önemini yeterince kavrayamadığımız ortada. Zira, pek çok kişi hala ev ya da araba alırken ekspertiz raporu sorgulamıyor. Ekspertiz, alanında uzman kişiler tarafından aracın detaylı bir şekilde kontrol edilip testlerinin yapılması gibi konuları kapsayan bir kavram. Ancak bu kavramı bir cümleyle anlatmak ve detaylarını belirlemek oldukça yetersiz kalıyor.

Ekspertiz firmaları farklı fiyat seçenekleri ile birçok farklı pakette ekspertiz hizmeti veriyorlar. Yaptıkları ekspertizin sonucunu detaylı bir şekilde raporlayarak, hem alıcıya hem de satıcıya sunuyorlar. Fiyatları ve içerikleri nedeniyle kullanıcıların aklına ekspertiz ile ilgili bazı soru işaretleri takılabiliyor.

araba tamircisi, oto tamiri, oto ekspertiz

Mekanik Ekspertizin Faydaları Nelerdir?

Genel anlamda otomobil alışverişinde oldukça önemli olan ekspertiz hizmeti kesinlikle yapılması gerekiyor. Oto ekspertizin bir parçası olan mekanik ekspertizin faydaları da var. Özellikle araç alım sırasında mekanik ekspertiz raporu ile karar almak önmeli.

Mekanik ekspertizin en önemli faydası, aracın mekanik parçalarının güvenlik açısından kontrolünün sağlanması olarak öne çıkıyor. Ayrıca mekanik parçaların sağlanlanlığı da bu esnada kontrol ediliyor. Böylece otomobil alışverişlerinde güvenli bir satışın önü açılıyor.

Mekanik ekspertizin bir diğer önemli faydası ise değişen parçalar hakkında bilgi edinebilir olması. İkinci el araç alışverişinde insanların aklına en çok takılan sorulardan birisi de değişen bilgisi oluyor. Belki de ikinci el araç için alınan ilk bilgi değişen bilgisi oluyor. Bu noktada mekanik ekspertiz oldukça önemli. Bu işlem sayesinde değişen parçalar hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

araba kaldıraç, mekanik ekspertiz

Mekanik Ekspertiz Sırasında Yapılan İşlemler Nelerdir?

Aracın mekanik anlamda kontrolünün yapılması ve değişen parçalar ile ilgili bilgi alınması için elzem olan mekanik ekspertiz sırasında yapılan işlemler merak edilebiliyor. Yapılan işlemler ekspertiz firmalarına göre farklılık gösterse de genel hatlarıyla benzerliklere sahip. Burada alınan ekspertiz paketinin de niteliği oldukça önem taşıyor.

Öncelikle mekanik ekspertiz yapılmadan araç lift adı verilen aracı kaldırmaya yarayan alet ile kaldırılıyor. Burada araç çalışır bir halde bırakılır. Araç çalışırken ses ile kontrol oldukça önemlidir. Aracın motor sesi dinlenerek, herhangi bir olumsuz durumun olup olmadığı kontrol ediliyor. Olumsuz ve yabancı bir ses duyulduğunda detaylı bir şekilde inceleme yapılıyor.

Motor yağı, fosil yakıt ile çalışan araçlar için temel ürünlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Motor yağının miktarı ve temizliği kontrol edilmesi gereken bir konu. Bu noktada mekanik ekspertiz sırasında da bu işlem gerçekleştiriliyor. Araç liften indirilerek, kaputu açılıyor. Kaputun altındaki parçalar gözle kontrol ediliyor.

Devamında motor kapağı, hava filtresi gibi aksanlar kontrol ediliyor. Bunun yanı sıra kaputun içerisinde yer alan fren sistemi, akü ve fren hidroliğine bakılıyor. Aksi bir durum söz konusu ise burada kontrol derinleştiriliyor veya rapora sorunlu bölüm yazılıyor.

Fosil yakıtlı araçların yağ kaçakları sık karşılaşılan bir sorun. Bu bağlamda mekanik ekspertizde de bu aracın yağ kaçağının olup olmadığı kontrol ediliyor. Araçta var ise turbo sistemine detaylı bir şekilde bakılır ve bununla ilgili bir problem var ise raporda belirtilir.

Şanzıman konusunda ikinci el otomobil konusunda oldukça önemli bir detaydır. Aracın vites geçişi, geçişlere verdiği tepkinin normal olması gerekiyor. Dinamometre ile vites geçişi kontrol edilir. Devamında yine dinamometre sayesinde tork kontrolü de tamamlanır.

oto tamircisi, mavi tamirci tulumu,

Mekanik Ekspertiz Sırasında Aracın Nereleri Kontrol Edilir?

Mekanik ekspertize gitmeden önce kullanıcılar araçlarının hangi aksanlarının kontrol edileceğini merak edebiliyor. Bu işlem oldukça detaylı bir ekspertiz türüdür. Bu noktada oto ekspertizin önemli bir parçası olduğundan çoğu parçayı kapsar. İşlem sırasında kontrol edilen bazı noktalar şunlardır:

  • Rot başı
  • Egzoz kaçakları
  • Amortisörler
  • Denge kolları

Ön diferansiyel

  • Motor muhafazası
  • Direksiyon kutusu yağ sızdırmazlığı
  • Far grupları
  • Cam mekanizmaları

Bunların yanı sıra bunlar gibi birçok otomobil aksanı mekanik ekspertiz sırasında kontrol ediliyor.

oto tamiri, mekanik ekspertiz, araba tamiri, mercedes logolu araba

Mekanik Ekspertiz Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

İkinci el araç alan veya sıfır araç alan kullanıcıların ekspertiz hakkında birçok soru işareti bulunuyor. Bu noktada mekanik ekspertiz sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiği de bu sorulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüzlerce ekspertiz markasının binlerce şubesi bulunuyor. Ekspertiz firmasının kurumsal yapısı ve çalışan portföyü oldukça önemli. Bunun yanı sıra mekanik kontroller sırasında kullanılan cihazların yeniliği ve doğruluğu güvenilir bir rapor almak için elzem. Mekanik ekspertiz yaptırmaya karar verdikten sonra iyi bir şekilde araştırıp, ona göre yaptırmak oldukça önemli.

yolcu360 blog arama banner

Otomotiv Dünyasıyla İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size desteğe hazır. Merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Ayrıca tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle