Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Euro NCAP 2020 Kriterleri Neler? | Değişen Euro NCAP Kriterleri

Euro NCAP 2020 Kriterleri Neler? | Değişen Euro NCAP Kriterleri

Euro NCAP’ten beş yıldız almak için kriterler neler? Euro NCAP 2020 kriterleri nasıl? Haberimiz değişen Euro NCAP kriterleri hakkında…

5 Yıldız Almak Daha Zor Olacak: Euro NCAP Kriterleri Değişiyor!

Euro NCAP kriterleri, son yıllarda yeni bir araba alırken oldukça önemli olmaya başladı. Bilinçli tüketiciler, özellikle sıfır km araba alırken güvenli olmasını istiyor ve arabam ne kadar güvenli sorusuyla Euro NCAP’ten kaç yıldız almış diye bakıyor. Giderek ikinci elde de bu durum yaygınlaşabilir. Gerçi biz milletçe arabanın boyasına bakmaktan böyle önemli verileri göremiyoruz…

Bilmeyenler için Euro NCAP nedir neden önemlidir gibi soruların yanıtlarına da bakalım. 

Euro NCAP Nedir?

Euro NCAP; 1997 yılında Birleşik krallık’ta kuruldu. Genel merkezi ise bugün Belçika’da. Açılımı ise Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı. 

Temelde Avrupa’daki arabaların ne kadar güvenli olduğunu ölçmek üzere kurulmuş bir mühendislik şirketidir. Ancak zamanla dünya genelindeki otomobiller için ve diğer motorlu taşıtlar için çok güvenilir bir kurum haline gelmiştir. Bu da Euro NCAP kriterlerinin değerini arttırmıştır. 

Yetişkin yolcu, çocuk yolcu, yaya güvenliği ve güvenlik asistanları testleri üzerinden yapılan değerlendirmede, araçlara 1- 5 yıldız arasında bir puan veriliyor. Euro NCAP testleri, farklı hızlarda farklı platformlarda geçekleşen çarpışmalar sonucu araçların uğradıkları hasarları ölçüyor.

Dünya genelinde araba çarpışma testlerinin adı haline gelen Euro NCAP’e çok sayıda rakip de çıkıyor. Bu arada Türkiye’de Euro NCAP’e rakip bir kurum var ve giderek gelişiyor!

2020 Euro NCAP Kriterleri

Euro NCAP, 2015 yılında beş yıllık test planı hakkında bir bildiri yayınlamıştı. Ancak 2020 yılında Covid-19 nedeniyle hiç test yapılamadı. Bugün ise Euro NCAP, yeni kriterlerle yola devam edeceğini bildirdi. peki, Euro NCAP’in yeni kriterleri neler?

  • Önden çarpma testleri zorlaştırılacak
  • Kaza sonrası araçtan kolay çıkma konusunda yeni incelemeler yapılacak
  • Sürücü yorgunluğu ölçümü / sürücü stres ölçümü / sürücü dikkat ölçümü sistemleri epeyce önem kazanacak
  • Otomatik frenleme konusunda detaylı testler yapılacak
  • Yandan çarpma sonucunda hava yastıklarının durumu önem kazanacak
  • Sürücünün darbeden korunması kriteri zaten vardı ama buna da ek maddeler gelecek.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

 

Yorum ekle