Antifiriz özellikle sıcaklık farklılıkların çokça yaşandığı coğrafyamızda motorlu taşıtların mutlaka kullanması gerekli. Motorlu taşıtların kesinlikle kullanması gereken antifiriz nedir? Arabaya antifiriz nasıl konulur? Antifiriz ne işe yarar ve antifiriz çeşitleri nelerdir? gibi soruların cevapları için okumaya devam edin. Antifiriz hakkında detaylı bilgiler şöyle…
İçindekiler
Antifiriz Neden Önemli ve Neden Kullanılır?
Soğuk havalarda aracın ihtiyaç duyduğu bir kış bakımı olarak görülse de aslında her mevsim antifiriz kullanılmalıdır. Bir alkol çeşidi olan antifiriz; araç motorunun ve motor bağlantılarının donmasını ve ısınmasını engelleyen bir sıvıdır. Antifiriz içindeki ‘glikol’ sayesinde suyun donma derecesinin düşmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde yaz aylarında da motorun sıcaklık dengesini korur. Aynı zamanda antifiriz özelliklerinden bir diğeri ise motor bloklarının paslanmasını engellemek. Radyatör suyunun kireçlenme oranını minimumda tutarak motorun zarar görmesini engeller. Motor tıpalarında görülebilecek su sızıntıları ve pompa sorunlarını da engellediğinden hem dizel hem de benzinli araçların kullanması önerilir.
Antifiriz Nedir?
Antifiriz ve özelliklerini incelemeden önce, antifriz ne demek kelime anlamına bakmakta fayda var. Kelime karşılığı tam olarak donma önleyici olarak çevrilebilir. Motorlu taşıtların su bulunan kısımlarına eklenerek donmaların önüne geçilir. Bu tanımdan hareketle aracın çalışma performansını etkileyecek donma olaylarının engellenmesi için kullanılan sıvı tanımı antifriz nedir sorusunun cevabı oluyor. Birden farklı çeşitlerde antifriz bulmak mümkün. Renklerine göre kategorilere ayrılan bu ürünleri farklı alanlarda kullanabilirsiniz. Sadece su donmasın diye değil aynı zamanda motor parçalarının korunması için de antifriz kullanılması önemlidir. Özetle antifriz ne işe yarar diye sorarsanız hem suyun donmasını hem de parçaların aşınmasını engelleyen önemli bir üründür diyebiliriz.
Antifiriz Çeşitleri
Aşırı soğuklarda donma ve aşırı sıcakta hararet yapma sorunları önlemek üzere kullanılan antifiriz çok önemli bir ürün. Antifiriz ile soğuk havada ve sıcak havada motoru koruyabilirsiniz.
Antifirizler, teknik açıdan farklı çeşitlere ayrılır. Hem renklere göre ayrım söz konusudur hem de antifiriz özellikleri doğrultusunda değişiklik görülür. Antifiriz çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Organik Antifiriz
- İnorganik Antifiriz
- Karışık Antifiriz (hibrit)
Bu antifirizler renklerine göre de ayrılabilir. Genel olarak kırmızı, yeşil ve mavi renkli antifirizler vardır. Her biri içeriklerinin organik veya inorganik olmasına göre değişiklik gösterir.
Organik antifiiz, fosfat ve silikat içeren türlere göre çok daha uzun süre kullanılabilir. Bunun sebebi içeriklerinin diğerlerine göre uzun süre de geçse işlevini yitirmemesi olarak gösterilebilir. Ancak bu özelliğin bir eksi yanı sisteme daha geç nüfuz etmesidir. Kırmızı antifiriz çeşitleri genel olarak organik olarak karşımıza çıkar. Bunun dışında mavi antifiriz çeşitleri de organik olarak görülebilir.
İnorganik antifirizler ise daha eski bir teknolojidir. Silikat ve fosfat gibi maddeler içerir. Bu maddeler bir süre sonra işlevini yitirdiği için antifiriz değişimi daha sık gerçekleşir. Genellikle yeşil antifiriz olarak bulunur. Özellikle 2000’li yıllardan önce üretilmiş bir araç söz konusu ise antifiriz çeşidi inorganik olabilir.
Hibrit antifirizler her iki çeşidin de bazı özelliklerini taşır. Hem aşınmaların önlenmesi hem de uzun süre içeriğin kullanılabilir kalması için üretilmiş antifiriz çeşitleridir. Bu ürünler daha yeni bir teknolojiye sahip olduğu için yeni model araçlarda daha sık karşılaşmak mümkündür. Aracın ihtiyacına göre seçim yapılabilir. Turuncuya yakın bir renkte bulmak mümkündür.
Yukarıda yeşil antifiriz özellikleri ve kullanım amacından bahsettik. Aynı şekilde mavi antifiriz özellikleri ve kırmızı renkler için de kısaca özetledik. En iyi antifiriz araştırması yaparken sizin aracınızın ihtiyacına yönelik bir seçim yapmanız gerekir.
Antifiriz Nasıl Kullanılır?
Antifiriz nedir dediğimizde ortaya çıkan cevaplar sonunda mutlaka arabaya antifiriz koymamız gerektiğini görüyoruz. Peki arabaya nasıl antifiriz konulur? Arabaya antifiriz koyarken nelere dikkat etmeliyiz? Hep birlikte bakalım;
Arabaya antifiriz koymadan önce aracın soğuk olduğundan emin olunmalı.
- Aracın kaputu açılır ve şekli ızgaraya benzeyen radyatör bulunur,
- Radyatörün kapağı ve yedek su kapağı açılır,
- Radyatörün hemen altında bulunan tahliye kapağı açılarak içindeki su dışarıya boşaltılır,
- Su tahliye edildikten sonra kapak sıkıca kapatılır,
- Ardından alınan 3 litre kadar antifiriz yavaş yavaş radyatörün içine dökülür,
- Antifirizi koyduktan sonra bir de üzerine saf su eklenir,
- Antifiriz ve su radyatörü doldurduğunda araç çalıştırılır,
- İlk araç çalışırken su kaybı meydana gelir. Su standart doluluk seviyesine gelene kadar su eklenir,
- Motor standart araç ısısına gelene kadar ve fan açılana kadar su ekleme işlemini yapılmaya devam edilir,
- Aracın fanı açılıp kapanır ve radyatördeki su aynı kaldıysa, kapak iyice kapatılır.
- Araç motoru soğuyunca aracın altına bakarak su sızdırmadığından emin olunmalıdır.
Antifiriz Ne Kadar Su İle Karıştırmalı?
Antifriiz – su oranı büyük önem taşır. Su az ise hararet çok ise kolay donma söz konusu olur. Antifiriz miktarı ya da su antifiriz karışımı için aracın bulunduğu yerdeki hava koşulları dikkate alınmalı. Antifiriz ile saf su kullanımında -12 derece olan donma noktası, -65 dereceye kadar düşebilir. Türkiye’de antifiriz karışımında %30 – %50 oranı idealdir. Bunlara ek olarak kullanılan suyun özelliği de çok önemli. Çeşme suyu sert ve kireçli olduğu için asla tercih edilmemeli. Korozyon konusunda da çeşme suyu çok büyük bir etken. musluk suyu yerine distile edilen su kullanılması gerekir.
En İyi Antifiriz Hangisi?
Kaliteli antifiriz alma isteği ile araştırma yaparken ilk dikkat edilecek konulardan biri garanti sunan bir ürün sağlayıcıdan antifiriz temin etmek. En iyi antifiriz hangisi arayışında garanti konusu kadar kullanıcı yorumları da size yol gösterebilir. Antifiriz yorumları ile kullanıcıların satın aldıkları ürünlerle elde ettikleri deneyimlere ulaşmak mümkün. Özellikle almayı düşündüğünüz bir ürün varsa onunla ilgili yorumları okumak da size yol gösterebilir.
Antifiriz Fiyatları
Araç için önemli ürünlerden biri olduğundan dolayı antifiriz ne kadar sorusu her zaman gündemde. Antifiriz fiyatları kadar önemli bir başka konu da aracın ihtiyaç duyduğu antifiriz çeşidini bulmak. Aksi bir durum fayda yerine uzun vadede zarara sebep olabilir. Antifiriz fiyatı ürünün hangi teknolojiyi içerdiğine göre değişiyor. Antifiriz fiyat bilgisi almak için online olarak ürünleri detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Aracınızın ihtiyaç duyduğu antifiriz için araştırmanızı sınırlandırarak ilerleyebilirsiniz.
Antifiriz çeşitleri için ön araştırma yapmak, hangi ürünün size uygun olduğunu öğrenmek en iyi sonuca ulaşmanızı sağlayabilir. Kaliteli antifiriz kullanımı ile aracınızdan maksimum performans alabilirsiniz. Konforlu, performanslı ve yakıt verimliliğiyle araç kullanmak için antifiriz gibi parçaların önemi büyük.
Bakımları Tam Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment